Με αφορμή την παράσταση «Σικελιανός. Μέτρον πάντων ο άνθρωπος» που παίζεται στο Θέατρο Αλκμήνη σε σκηνοθεσία του Γιάννη Φαλκώνη, ο Γιάννης Γαβρίλης μας μίλησε για την πορεία του στο θέατρο, τον ρόλο και την παράσταση.
Από πού σε ξέρω (πού σ’ έχω ξαναδεί στο θέατρο)
Με γνωρίζεις από τη θεατρική μου συνεργασία με το Θέατρο “Studio Μαυρομιχάλη” και τον δημιουργό του, Φώτη Μακρή, όπου είχα συμμετάσχει σε πολλές παραστάσεις που είχαν ανέβει εκεί, εν συνεχεία θα με έχεις δει στο Θέατρο “VAULT” που συνεργάστηκα και εξακολουθώ να συνεργάζομαι με τον σκηνοθέτη – ηθοποιό Δημήτρη Καρατζιά που ήταν (και λέω ήταν γιατί ο θεατρικός χώρος αυτός δεν υπάρχει πλέον και έχουμε μετακομίσει στο Θέατρο “Εν Αθήναις” στο Γκάζι) ο συν-δημιουργός του Πολυχώρου “VAULT” μαζί με τον συνθέτη – μουσικό Μάνο Αντωνιάδη και εκτός από το Θέατρο ίσως να με έχεις δει και στην τηλεόραση, όπως και σε τηλεοπτικές διαφημίσεις.
Ποια ήταν η πρώτη σου παράσταση;
Εξαρτάται τι εννοείς. Εξ απαλών ονύχων βρίσκομαι στο Θέατρο, μιας και οι γονείς μου ήταν ηθοποιοί και θυμάμαι να βγαίνω στη σκηνή, μικρό παιδάκι πριν από την παράστασή τους και να κάνω κωμικά. Αλλά ας σοβαρευτούμε. Η πρώτη μου παράσταση ήταν στο “Studio Μαυρομιχάλη” στο εξαιρετικό ανέβασμα του έργου του Τσέχωφ “Τρεις Αδελφές” , όπου υποδύθηκα τον γιατρό Τσεμπουτίκιν.
Ποια παράσταση είδες για πρώτη φορά στη ζωή σου;
Η πρώτη παράσταση που είδα ήταν το “Βαθιές είναι οι ρίζες” ένα ξεχασμένο πλέον έργο με τον Μάνο Κατράκη, όπου εκεί είδα και τη μητέρα μου, Ευγενία Περιορή, να συμπρωταγωνιστεί δίπλα στον σπουδαίο Κατράκη.
Ποιος ηθοποιός είναι αυτός που “έγραψε” μέσα σου;
Συγκλονίστηκα. Δεν έγραψε απλώς. Θα τον θυμάμαι πάντα. Στο Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, τον Κέβιν Σπέισι ως “Ριχάρδο” του Σαίξπηρ. Αν πάμε τώρα σε Έλληνα ηθοποιό, με ταρακούνησε η ερμηνεία του Θύμιου Καρακατσάνη στον “Εμποράκο” του Άρθουρ Μίλλερ το 2010.
Ποια θεατρική συνάντηση θα θυμάσαι για πάντα;
Εκείνη τη συνεργασία νέων τότε ηθοποιών που εν συνεχεία “έκαναν” πολλά χιλιόμετρα στο θεατρικό σανίδι. Τη συνάντησή τους στο “Ελεύθερο Θέατρο”. Αξέχαστη εμπειρία.
Άγγελος Σικελιανός, πόσο καλά τον γνώριζες πριν γίνεις ο ποιητής σε μεγαλύτερη ηλικία;
Πώς είναι δυνατόν κάποιος να μη γνωρίζει του Άγγελο Σικελιανό. Τον ποιητή, τον Άνθρωπο, τον αγωνιστή, τη φωτισμένη αυτή προσωπικότητα που αγωνίστηκε και με την ποίησή του για τη δικαιοσύνη, την ελευθερία, την αυτοδιάθεση των Λαών γενικώς. Πώς μπορεί κανείς να ξεχάσει τις “Δελφικές Γιορτές” που διοργάνωσε το 1927 και το 1930 μαζί με την πρώτη του γυναίκα, την Αμερικανίδα Εύα Πάλμερ. Πώς να ξεχάσει κανείς την τεράστια αδικία που του έγινε με το να μην του απονεμηθεί το Νόμπελ Λογοτεχνίας που είχε μάλιστα προταθεί πέντε φορές, γιατί πνευματικοί (;;) άνθρωποι, Έλληνες παρακαλώ… μποϊκοτάρισαν αυτή την κατ’ επανάληψη υποψηφιότητα.
Τι σε συναρπάζει στον ρόλο σου;
Το να ερμηνεύεις αυτόν τον Μεγάλο ανθρωπιστή- ποιητή, είναι όχι απλώς συναρπαστικό. Είναι για έναν ηθοποιό σταθμός στη καριέρα του. Τι πιο συναρπαστικό λοιπόν, να βρίσκομαι με δέος και περισσή ευθύνη μπροστά στον Σικελιανό, να προσπαθήσω με ταπεινότητα να τον υποδυθώ. Ο ίδιος ο Σικελιανός ήταν και… είναι συναρπαστικός. Και ένας ηθοποιός έχει τεράστιο βάρος να τον ερμηνεύσει. Προσπαθώ να τον υποδυθώ λοιπόν στην ώριμη και μέχρι τον θάνατό του ηλικία, μέσα από το εξαιρετικό θεατρικό έργο που έχει γράψει ο μελετητής του, Γιάννης Φαλκώνης, που σκηνοθετεί και την παράσταση παράλληλα με τον τίτλο “Σικελιανός: Μέτρον πάντων ο Άνθρωπος” και έχει ανέβει στο Θέατρο ‘’Αλκμήνη’’ κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00. Τυχερός δε νοιώθω που για συμπρωταγωνιστές μου έχω.. την κορυφαία Γεωργία Ζώη, την Αλεξάνδρα Καρακατσάνη και τον Αλέξανδρο Νταβρή.
Δηλώνεις επαγγελματίας ή ερασιτέχνης;
Όταν πληρώνεται για να παίξει στο Θέατρο, τι δηλώνει κανείς;
Κάθε βράδυ βλέπεις μια παράσταση στην πολυπληθή θεατρική Αθήνα. Πες μια πρόταση που σου έρχεται στο μυαλό.
Όχι, θα μου επιτρέψετε! Γιατί και από το μετερίζι του θεατρικού κριτικού, αλλά και ως ηθοποιός δε μου επιτρέπεται να κάνω την παραμικρή πρόταση. Όλες οι παραστάσεις πριν ανέβουν και εν συνεχεία, έχουν περάσει οι δημιουργοί τους από την αγωνία, τον αγώνα, το άγχος για το αποτέλεσμα που είναι η παράσταση τελικά. Αν με ρωτούσατε αν υπάρχουν καλές ή κακές παραστάσεις, θα απαντούσα. Υπάρχουν θεατρικές παραστάσεις με νόημα. Αυτό αρκεί, νομίζω.
Σικελιανός: Μέτρον πάντων ο άνθρωπος
Του Γιάννη Φαλκώνη
Από 25 Νοεμβρίου στο Θέατρο Αλκμήνη
Βασισμένη στη ζωή και το έργο του Άγγελου Σικελιανού
Κρατήσεις Εισιτηρίων:
https://www.ticketservices.gr/event/alkmini-sikelianos-metro-panton-o-anthropos/
Μέτρον πάντων ο άνθρωπος… και όχι το χρήμα.
Η παράσταση Σικελιανός: Μέτρον πάντων ο άνθρωπος, εμπνευσμένη από τη ζωή και το έργο του Άγγελου και της Εύας Σικελιανού, ξεκινά στο Θέατρο Αλκμήνη για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00, από τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024. Με αφορμή την επέτειο των 140 χρόνων από τη γέννηση του Άγγελου Σικελιανού στη Λευκάδα (15 Μαρτίου 1884 – 19 Ιουνίου 1951), και των 150 χρόνων από τη γέννηση της Εύας Πάλμερ (9 Ιανουαρίου 1874 – 4 Ιουνίου 1952) στην Αμερική, ο Γιάννης Φαλκώνης μάς προσκαλεί να εξερευνήσουμε την πορεία και το όραμα του ζευγαριού, εστιάζοντας στην πανανθρώπινη προσφορά τους και στην επιδίωξή τους για παγκόσμια ειρήνη και αδελφοσύνη μέσω των τεχνών.
Ο «Αλαφροΐσκιωτος» Άγγελος, μαζί με την πολυδιάστατη Εύα, υλοποίησαν το όραμά τους το 1927 και το 1930 με τις Δελφικές Εορτές, προσπαθώντας να προλάβουν αυτό που ακολούθησε: τον καταστροφικό Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Άγγελος Σικελιανός, ως σύγχρονος Προμηθέας, επεδίωξε να αφυπνίσει την ανθρωπότητα, προβάλλοντας διαχρονικές ανθρωπιστικές αξίες που εξυψώνουν την ύπαρξη πάνω από το σκοτάδι της άγνοιας και της καταστροφής, τις έριδες, τη διχόνοια, το μίσος, τα αδιέξοδα, τον πόλεμο και τον φρικαλέο θάνατο.
Η παράσταση βασίζεται σε ανέκδοτο αρχειακό υλικό του σκηνοθέτη περιλαμβάνοντας επιστολές, αλληλογραφία και συνεντεύξεις με μέλη της οικογένειας και σημαντικούς πνευματικούς ανθρώπους της εποχής. Εξερευνά ολόκληρη τη ζωή του ποιητή εστιάζοντας στην περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τονίζοντας τη συμβολή του Σικελιανού στην εμψύχωση του λαού και στη μάχη ενάντια στον ναζισμό, προάγοντας την ελευθερία και την ειρηνική ανθρώπινη συνύπαρξη.
Στην παράσταση, ο Άγγελος Σικελιανός ενσαρκώνεται μέσα από τον λόγο του στις δημιουργικότερες πράξεις της ζωής του, που άφησαν το διαχρονικό τους αποτύπωμα στον σύγχρονο κόσμο και απευθύνεται στους σημερινούς θεατές. Οι συνοδοιπόροι της ζωής του, Εύα και Άννα Σικελιανού, ζωντανεύουν επί σκηνής φωτίζοντας τις άγνωστες πτυχές της συναρπαστικής ζωής τους.
Μια παράσταση ποιητικό και ταυτόχρονα εικαστικό γεγονός.
Ταυτότητα της παράστασης:
Συγγραφή – Σκηνοθεσία: Γιάννης Φαλκώνης
Μουσική: Κυριάκος Σφέτσας
Φωτισμοί: Δημήτρης Κουτάς
Σκηνική και ενδυματολογική επιμέλεια: Γιάννης Βλάχος
Σκηνικά – Κοστούμια: Έφη Γερουλάκου
Βίντεο: 576Digital Production
Διεύθυνση παραγωγής: Μαριάννα Κοντούλη
Οργάνωση παραγωγής: Μιχάλης Μαρκάτης
Σχεδιασμός αφίσας: Μιχάλης Αντωνόπουλος
Επικοινωνία: CALD/Le Canard qui Parle
Παίζουν με σειρά εμφάνισης οι: Γεωργία Ζώη, Αλέξανδρος Νταβρής, Αλεξάνδρα Καρακατσάνη, Γιάννης Γαβρίλης
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ACT FOR ART AMKE
Πληροφορίες:
Πρεμιέρα: Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024 (έως 21 Ιανουαρίου 2025)
Παραστάσεις: Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00
Διάρκεια: 95 λεπτά
Προπώληση εισιτηρίων: Ticket Services και στο ταμείο του θεάτρου
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 14€, Μειωμένο: 10€ (φοιτητικά, ανέργων, ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ, Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων, ΟΤΟΕ)
Θέατρο Αλκμήνη, Αλκμήνης 8-12, Αθήνα 118 54, Τηλ. 2103428650