Η ηθοποιός Χρυσάνθη Φύτιζα μιλάει στο All4fun για την παράσταση «Εσύ, η ζωώδης μηχανή». Ένα έργο της Ελένης Σικελιανός που μιλάει για την ιστορία της γιαγιάς της, Ελένης Παπαμάρκου, και μεταφέρεται για πρώτη φορά στη σκηνή από την ομάδα Νοσταλγία σε σκηνοθεσία της Τώνιας Ράλλη.
Στην έναρξη της νέας σεζόν επαναλαμβάνετε την παράσταση «Εσύ, η ζωώδης μηχανή». Μιλήστε μας γι’ αυτή.
Η παράσταση “Εσύ η ζωώδης μηχανή”, βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο της Ελένης Σικελιανός, αποτελεί μια εξερεύνηση της ανθρώπινης φύσης και των πολύπλοκων σχέσεών μας. Μέσα από δυναμικές ερμηνείες και μια ιδιαίτερη αισθητική, η ομάδα Νοσταλγία μάς προσκαλεί να αναστοχαστούμε την επιβίωση σε έναν κόσμο γεμάτο προκλήσεις. Η σκηνοθεσία συνδυάζει στοιχεία του θεάτρου και της σύγχρονης τέχνης, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα που μας βυθίζει στις εσωτερικές συγκρούσεις των χαρακτήρων. Αυτή η παράσταση δεν είναι απλώς μια ιστορία· είναι μια πρόκληση να αναλογιστούμε τις ζωώδεις πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης και την αναζήτηση νοήματος σε έναν συχνά χαοτικό κόσμο.
Ποια είναι η οπτική του έργου πάνω στο ζήτημα του ρόλου της γυναίκας στην κοινωνία μας;
Η οπτική του έργου “Εσύ η ζωώδης μηχανή” πάνω στο ζήτημα του ρόλου της γυναίκας στην κοινωνία μας είναι ιδιαίτερα ισχυρή και προκλητική. Μέσα από τους χαρακτήρες και τις ιστορίες τους, το έργο αναδεικνύει τις πολυδιάστατες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, όπως η καταπίεση, οι κοινωνικές προσδοκίες και οι εσωτερικές τους συγκρούσεις. Η παράσταση προσεγγίζει την αναζήτηση ταυτότητας και αυτονομίας των γυναικών, προβάλλοντας τη δύναμή τους αλλά και τις αδυναμίες τους. Το έργο προσκαλεί το κοινό να αναλογιστεί πώς οι παραδοσιακοί ρόλοι επηρεάζουν την καθημερινότητά τους και πώς οι γυναίκες συνεχίζουν να παλεύουν για την ελευθερία και την αυτοδιάθεση σε έναν κόσμο που συχνά τις υποτιμά. Αυτή η αναγνώριση των προκλήσεων και των δυνατοτήτων των γυναικών προσδίδει μια σύγχρονη διάσταση στη θεματολογία του έργου.
Το βιβλίο της Ελένης Σικελιανός μεταφέρεται για πρώτη φορά στη σκηνή. Πώς βίωσες αυτή τη «διαδρομή»;
Η διαδρομή της μεταφοράς του βιβλίου της Ελένης Σικελιανός στη σκηνή υπήρξε μια πολύ εμπνευσμένη εμπειρία για μένα. Από τη στιγμή που διάβασα το κείμενο, ένιωσα τη δύναμη και την ένταση των χαρακτήρων να με προσελκύουν. Η διαδικασία πρόβας μας επέτρεψε να εξερευνήσουμε σε βάθος τις πολυπλοκότητες των ρόλων μας και να αναδείξουμε τις εσωτερικές συγκρούσεις που βιώνουν οι χαρακτήρες. Κάθε πρόβα ήταν μια ευκαιρία να συνδεθούμε με την ιστορία και τους συμπρωταγωνιστές μου, ενώ ταυτόχρονα ανακάλυπτα νέες πτυχές του ρόλου μου. Είναι μια πρόκληση και ταυτόχρονα μια χαρά να φέρνεις στη ζωή ένα τέτοιο λογοτεχνικό έργο.
Τι κρατάς από τον ρόλο σου στην παράσταση;
Από τον ρόλο μου στην παράσταση, κρατώ την αίσθηση της αναζήτησης και της δημιουργικής διαδικασίας. Ο ρόλος μου, που ταυτίζεται με αυτόν της συγγραφέως, μου επιτρέπει να εξερευνώ την εσωτερική της πάλη και τη δίψα για κατανόηση, χωρίς αυτή να είναι πάντα ευδιάκριτη. Η θέση της ερευνήτριας που κρατώ μου δίνει τη δυνατότητα να προσεγγίζω τον κόσμο του έργου με μια ελεύθερη ανάγνωση, να αποκαλύπτω τις λεπτές αποχρώσεις των συναισθημάτων και των σκέψεών της. Κρατώ, επίσης, τη σημασία της σύνδεσης με τους άλλους ηθοποιούς και τη συνεργασία μας, η οποία ενδυναμώνει τη συλλογική μας αφήγηση.
Πρόκειται να δούμε κάτι νέο από την ομάδα Νοσταλγία το επόμενο διάστημα;
Στα τέλη Νοέμβρη, ξεκινάει το Φεστιβάλ ΝΥΧΤΕΣ ΕΝΤΓΚΑΡ ΑΛΛΑΝ ΠΟΕ | ΤΟ ΚΟΡΑΚΙ 1845-2025 που διοργανώνει η ομάδα Νοσταλγία και το οποίο θα διαρκέσει δύο μήνες και θα φιλοξενήσει έντεκα ομάδες / καλλιτέχνες. Την άνοιξη, η ομάδα θα παρουσιάσει μια σκηνική μεταφορά του βιβλίου του Τζόζεφ Κόνραντ «Η γραμμή σκιάς». Παράλληλα, γίνονται σχέδια για να ταξιδέψει η «Ζωώδης μηχανή» και εκτός Αθηνών – Ελλάδος.
Δείτε πληροφορίες για την παράσταση:
https://all4fun.gr/psyxagogia/theatre/parastaseis/82976-esi-i-zoodis-mihani-eleni-sikelianos-tonia-rali-rabithole-2i-hronia
Μαρία Κωνσταντακοπούλου, 8/11/24