Στη «Ληστεία» υποδύεται έναν άβουλο βουλευτή, που έχει βασίσει την όλη του πορεία στη διαπλοκή.
Και όταν ο «ληστής» εμφανίζεται, ξεμπροστιάζει την ανηθικότητα των άλλων χαρακτήρων και είναι τελικός εκείνος, που αναδεικνύει αξίες χαμένες.
Ο Θωμάς Χαβιανίδης μίλησε στο All4fun για τον ρόλο του, αλλά και γενικότερα για όλο το εγχείρημα.
Τι πραγματεύεται η παράστασή σας και τι πρόκειται να δούμε πάνω στη σκηνή;
Βλέπουμε μια ληστεία, βασικά, την προσπάθεια ενός «τίμιου» ληστή να ληστέψει το σπίτι ενός βουλευτή. Η ληστεία αυτή δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Το ένα ευτράπελο φέρνει το άλλο. Μέσα σε όλα, ο «άτιμος» βουλευτής καταφθάνει με κρυφή παρέα και ένα κουβάρι ψεμάτων, παρεξηγήσεων και ανατροπών ξετυλίγεται μπροστά μας με κωμικό τρόπο.
Γιατί θα πρότεινες σε κάποιον να δει το έργο σας;
Αρχικά, είναι κωμωδία και χρειαζόμαστε τέτοιες ανάσες, να γελάσουμε και λίγο. Επίσης, είναι ένα έργο με σωστή δομή και εξέλιξη, καθώς έχει πάρει έμπνευση από έργο του Ντάριο Φο, αν και έχουν αλλάξει πάρα πολλά στοιχεία που του δίνουν μια πιο κοινωνική διάσταση, δημιουργώντας ένα νέο έργο. Και είναι επίκαιρο, καθώς ο βουλευτής μας πάει για υπουργός, εκλογές οσονούπω, και όσοι είναι να κατέβουν για δημοτικοί σύμβουλοι -και δεν είναι λίγοι- να έρθουν να δουν ότι δεν είναι εύκολη η ζωή που τους τάζουν. Με κωμική διάθεση πάντα, θα προσθέσω ότι είναι καλύτερα να κλέβουν «τίμια», όπως ένας ληστής.
Μίλησε μας για τον ρόλο σου και τη διαχρονική αξία του κειμένου
Προσωπικά υποδύομαι το «άτιμο» στοιχείο του έργου. Είμαι ένας άβουλος βουλευτής, καθώς όλη η καριέρα μου στηρίζεται στη διαπλοκή και στους άλλους, και όχι στον εαυτό μου. Γίνομαι έρμαιο και κάθε αλήθεια που φέρνει η παρουσία του ληστή στο έργο μπορεί να φέρει την καταστροφή. Το έργο μας είναι κωμωδία καταστάσεων, όχι φαρσοκωμωδία, και αυτό που διαφοροποιεί τις κωμωδίες καταστάσεων και τις κάνει διαχρονικές είναι πως ο βασικός χαρακτήρας, στην περίπτωσή μας ο ληστής, ξεμπροστιάζει την ανηθικότητα των άλλων χαρακτήρων και αναδεικνύει αξίες που θεωρεί ότι έχουν χαθεί. Τα χρήματα και οι κοινωνικές διασυνδέσεις δεν είναι τόσο σημαντικά μπροστά στην αξία της πραγματικής αγάπης.
Μίλησε μας για το πώς βίωσες τη συνεργασία σου με τους υπόλοιπους συντελεστές της παράστασης
Η συνεργασία θα μπορούσα να πω ότι ήταν επίσης ένα «κουβάρι παρεξηγήσεων», καθώς δεν είχα συνεργαστεί με κάποιον άλλον από τους ηθοποιούς. Συνδετικός μας κρίκος ήταν ο Θοδωρής Τούμπανος, ο σκηνοθέτης της παράστασης. Δουλέψαμε πολύ όμορφα, με πολλούς αυτοσχεδιασμούς και γνωρίσαμε ο ένας τον άλλον μέχρι να γίνουμε «κουβάρι» . Είναι όλοι ένας και ένας και καλοί ηθοποιοί. Ειδικά στα συγκεκριμένα έργα πρέπει να υπάρχει χημεία για να λειτουργήσει η παράσταση.
Πόσο σημαντική θεωρείς για σένα αυτήν τη δουλειά;
Ήθελα πολύ να δουλέψω σε μια τόσο έντονη κωμωδία με γρήγορο ρυθμό και συνεχείς εναλλαγές στη διάθεση του ήρωα και καλή συνεργασία με τους υπόλοιπους ηθοποιούς στη σκηνή. Μετά το βραβείο Α΄ ανδρικού ρόλου στο φεστιβάλ Δράμας για έναν στην ουσία δραματικό ρόλο, ήθελα πολύ να ξαναδουλέψω με τα κωμικά μου στοιχεία που πάντα αγαπούσα. Θεωρώ πολύ σημαντικό ότι βρήκα αυτήν την ωραία συνεργασία. Βίωσα έναν κωμικό χαρακτήρα ο οποίος, τελικά, είναι μέσα του τόσο δραματικός που δεν το φαντάζεσαι αρχικά. Ευτυχώς, η σκοπιά του έργου, μας κάνει να τα βλέπουμε όλα κωμικά και αισιόδοξα.
Αναλυτικές πληροφορίες για την παράσταση ΕΔΩ:
Της Μαρίας Σουλιμιώτη, 8/3/2019