21.3 C
Athens
Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Γεράσιμος Σοφιανός: “Τελικά αξίζει αυτό που θυσιάζει ο καθένας μας για να ικανοποιήσει την προσωπική του φιλοδοξία;

Ο “Αγαμέμνωων” του Γιάννη Ρίτσου σε σκηνοθεσία Δημήτρη Γεωργαλά πρωτοπαρουσιάστηκε διαδικτυακά λόγω της καραντίνας το 2021. Τώρα, όμως, είναι πλέον έτοιμη να ξεκινήσει την πορεία της στην Αθήνα και ενώ πάνω στην σκηνή παίχθηκε για πρώτη φορά με ζωντανό κοινό στην Πάτρα.
Ο Γεράσιμος Σοφιανός υποδύεται τον ομώνυμο ρόλο (με συμπαίκτρια τη Μαρίνα Παντελάκη ως Κλυταιμνήστρα) και μίλησε στο All4fun για το συγκεκριμένη παράσταση, που κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου στο Θέατρο Άλμα – Σκηνή Β.
– Τι πραγματεύεται η παράσταση σας και τι πρόκειται να δούμε πάνω στη σκηνή;
Η παράσταση πραγματεύεται τη ματαιότητα της εξουσίας, της δόξας και του πολέμου. Ο Αγαμέμνων του Γιάννη Ρίτσου επιστρέφει από τον πόλεμο, τον υποδέχεται η Κλυταιμνήστρα – που υποδύεται η Μαρίνα Παντελάκη – και αναζητώντας το νόημα της ύπαρξής του, καταθέτει έναν απολογισμό ζωής με αφοπλιστική ωριμότητα. Φορτωμένος το βάρος των πολεμικών αναμνήσεων οδηγείται σε μια επώδυνη μορφή αυτογνωσίας, πριν τη ύστατη στιγμή.
– Γιατί θα πρότεινες σε κάποιοα/ν να δει το έργο σας;
Γιατί πιστεύω αποτελεί έναυσμα για ένα προσωπικό απολογισμό και γιατί θέτει το εξής ζήτημα: Αυτό που θυσιάζει ο καθένας μας για να ικανοποιήσει την προσωπική του φιλοδοξία, τελικά αξίζει;
– Μίλησε μας για τον ρόλο σου και την αξία του κειμένου
Υποδύομαι τον Αγαμέμνονα, έναν κουρασμένο και ηγέτη, ο οποίος εδώ απεκδύεται τα ηρωικά στοιχεία, δεν αισθάνεται ήρωας, τον διακατέχει η αίσθηση της αποξένωσης και επιδίδεται σε μια βαθιά εξομολόγηση, συνειδητοποιώντας το εφήμερο της ανθρώπινης ύπαρξης. Πρόκειται για ένα σπουδαίο ποιητικό έργο του Γιάννη Ρίτσου, που ανήκει στη συλλογή “Τέταρτη Διάσταση” όπου ο θάνατος, η φθορά του σώματος, το υπαρξιακό κενό αποτελούν κεντρικούς θεματικούς άξονες.
– Μίλησε μας για το πώς βίωσες τη συνεργασία σου με τον σκηνοθέτη και τους υπόλοιπους συντελεστές της παράστασης;
Το κλίμα συνεργασίας με τον σκηνοθέτη Δημήτρη Γεωργαλά, με την ηθοποιό Μαρίνα Παντελάκη αλλά και όλους τους υπόλοιπους συντελεστές ήταν ευχάριστο, δημιουργικό και φιλικό. Σαφώς υπήρξαν δυσκολίες, τις οποίες καταφέραμε και ξεπεράσαμε προς όφελος της παράστασης.
– Πόσο σημαντική θεωρείς για σένα αυτήν τη δουλειά και ποιες είναι οι προσδοκίες σου συνολικά;
Προσωπικά θεωρώ ότι είναι η μεγαλύτερη υποκριτική πρόκληση μέχρι τώρα, και πιστεύω ότι είναι μία από τις πιο σημαντικές δουλειές μου θεατρικά. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο έχουμε δουλέψει και έχουμε αγαπήσει πολύ, όλοι οι συνεργάτες. Πραγματοποιήσαμε την πρεμιέρα μας, διαδικτυακά – live streaming, την περίοδο της καραντίνας – 2021. μας, διαδικτυακά – live streaming, την περίοδο της καραντίνας – 2021. 
Ακολούθησε ένας επιτυχημένος κύκλος παραστάσεων στην Πάτρα την περασμένη θεατρική περίοδο και τώρα την παρουσιάζουμε στην Αθήνα. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η παράσταση θα έχει ακόμα την ίδια θερμή ανταπόκριση και από το αθηναϊκό κοινό.
& Αναλυτικές πληροφορίες για την παράσταση “Αγαμέμνων” ΕΔΩ:
Του Κυριάκου Κουρουτσαβούρη, 31/1/2023

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα