15.3 C
Athens
Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, 2024

Δεν υπάρχει άλλη Αμερική!

Η συμπεριφορά του ανθρώπου στη Γη είναι γεγονός πως έχει φέρει τον πλανήτη στα όριά του. Αν προτιμάτε, η πρόοδος του ανθρώπου έχει πολλές αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον. Ρύπανση, βλαβερά αέρια, εξάντληση αποθεμάτων νερού και πολλά άλλα, σε έναν πλανήτη που έφτασε πια τα 7 δισεκατομμύρια κατοίκους!! Τόσοι είμαστε, περίπου 6.964.400.000 σύμφωνα με τις πρόσφατες μετρήσεις.

Οι άνθρωποι αυξάνονται, η Γη όμως δεν μπορεί να… μεγαλώσει άλλο. Δεν υπάρχει άλλη Αμερική να ανακαλύψουμε! Στις επόμενες δεκαετίες αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί, κι αυτό γιατί κάθε χρόνο υπολογίζεται πως παγκοσμίως γεννιούνται 140 εκατ. άνθρωποι, ενώ φεύγουν από τη ζωή περίπου 60 εκατομμύρια. Το 10.000 π.Χ. οι κάτοικοι της Γης έφτασαν το ένα εκατομμύριο! Το 2050 ο πληθυσμός είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσει τα 10 δισ. Και το ερώτημα που δημιουργείται είναι, που θα χωρέσουμε τόσοι; Είναι αναμφίβολα τρομακτικός αριθμός.

Ίσως εδώ να κρύβεται η απάντηση στην απορία πολλών ανθρώπων σχετικά με την αδιαφορία προς την Αφρική. Γιατί τα πλούσια κράτη του κόσμου εδώ και δεκαετίες δεν συνέβαλλαν ώστε οι συνθήκες διαβίωσης να γίνουν ανθρώπινες εκεί; Η απάντηση είναι, πως αν εκατοντάδες εκατομμύρια Αφρικανών σιτίζονταν και γενικότερα ζούσαν σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα, δηλαδή κανονικά, η αύξηση του πληθυσμού θα ήταν ανεξέλεγκτη, το ίδιο και οι ανάγκες του! Άρα για τους «πλανητάρχες» η Αφρική είναι καλύτερα να παραμείνει «τρίτος κόσμος». Κι αυτό δυστυχώς δεν θα αλλάξει ποτέ…

Ας δούμε μερικά στοιχεία. Το 41% του παγκόσμιου πληθυσμού συγκεντρώνεται σε τρία κράτη. Κίνα (1,34 δισ.), Ινδία (1,21 δισ.) και ΗΠΑ (312 εκατ.). Aκολουθεί η Ινδονησία με 238 εκατ. και η Βραζιλία με 196. Η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα σε πληθυσμό και 9η στη γενική κατάταξη είναι η Ρωσία με 142 εκατ.

Η Ελλάδα είναι  στην 76η θέση με 10,8 εκατ., η Κύπρος είναι 160η με 805.000, ενώ το κράτος με τον μικρότερο πληθυσμό είναι τα Νησιά Πίτκερν, που βρίσκονται στον Ειρηνικό ωκεανό (δυτικά της Χιλής) και αριθμούν 60 κατοίκους! Τα Πίτκερν και το Βατικανό είναι τα μοναδικά κράτη με λιγότερους από 1.000 κατοίκους. Η πόλη-κράτος του Βατικανού αριθμεί 850. Η Ανταρκτική (που δεν είναι βέβαια χώρα, αλλά ήπειρος) δεν έχει μόνιμους κατοίκους, ωστόσο απασχολούνται εκεί ακόμη και τον χειμώνα περισσότεροι από 1.000 ερευνητές και επιστήμονες.

Του Νίκου Καπίρη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα