trail tale – performance | ΑΝΟΜΙΑ
19, 20, 26 & 27 Απριλίου 2024 | 19.00
Αριστείδου 10-12, κυλικείο “Το Στέκι” (εντός στοάς)
*είσοδος ελεύθερη
Η ANOMIA σας προσκαλεί στην performance του ερευνητικού, εκπαιδευτικού και καλλιτεχνικού προγράμματος “trail tale” στις 19, 20, 26 και 27 Απριλίου 2024, ώρα 19:00 στην Αριστείδου 10-12, κυλικείο “Το Στέκι” (εντός στοάς).
μία performance, μία συνάντηση, μία αφορμή
μία performance
μέρος μιας έρευνας, μία σκέψη, μία επανεκκίνηση;
μία πρόθεση χωρίς τελεία
τρεις performers, κάποιοι άνθρωποι, είναι μόνο αυτοί;
μία πρόσκληση για να αφηγηθούμε, να αφουγκραστούμε, να γευτούμε τις ιστορίες μας
μία πρόσκληση να μοιραστούμε αναμνήσεις-χρόνο
Η performance trail tale αποτελεί τον επόμενο σταθμό μοιράσματος στη διαδρομή που έχει ακολουθήσει η ομάδα μέχρι σήμερα.
Αφετηρία της διαδρομής μας στάθηκε η θεωρητική καλλιτεχνική έρευνα πάνω στη μνήμη και την προφορική ιστορία, η οποία οδήγησε σε έναν δίμηνο κύκλο κινητικών εργαστηρίων και προσωπικών συνεντεύξεων με μέλη της Λέσχης Φιλίας Κουκακίου, συνέχισε με την μελέτη και επεξεργασία τόσο του υλικού όσο και της διαδικασίας που ακολουθήθηκε, για να φτάσει σε έναν νέο κύκλο συναντήσεων και προβών και τελικά στην performance αυτή.
Αυτό δεν ήταν έτσι γιαγιά!
Εεε, δεν πειράζει ας προσθέσουμε και κάτι άλλο, δεν το θυμάμαι πως ήταν.
Β.
Η ομάδα του προγράμματος μεγάλωσε και εμπλουτίστηκε με νέους ανθρώπους. Μαζί τους μοιραστήκαμε όσες ιστορίες είχαμε ακούσει, χορέψει, φανταστεί, για να τις ανακαλύψουμε ξανά μέσα από την αναδιαμορφωμένη πρακτική του προγράμματος.
Δημιουργήθηκε, λοιπόν ένα πολυφωνικό σχήμα τριών καλλιτεχνών, που αυτοσχεδιάζει και πλέκει τις αφηγήσεις του με αυτές των άλλων… σε μια, κάθε φορά, μοναδική ιστορία που δεν μπορεί να επαναληφθεί.
Το μόνο που θυμάμαι έντονα ήταν οι μυρωδιές των ανθρώπων μας!
Σ.
Σε στενή σύνδεση με την ερευνητική διαδικασία η performance μεταχειρίζεται τον κινητικό, αφηγηματικό και μουσικό αυτοσχεδιασμό, ενεργοποιώντας και αναδημιουργώντας ατομικές και συλλογικές αναμνήσεις στο τώρα, σε μια πορεία σύγκλισης και παρέκκλισης, αλλά και αναζήτησης …
Μπορούν άραγε οι ατομικές και συλλογικές μας αναμνήσεις να εισχωρήσουν στη δημόσια σφαίρα, να προκαλέσουν αναμνήσεις και συναισθήματα, να αφήσουν ίχνη και αποτυπώματα, δημιουργώντας μια κοινότητα μνήμης στην οποία μετέχουν ερμηνευτές και κοινό;
Είχε πολύ θόρυβο, οι πλεκτομηχανές κάνανε πολύ θόρυβο.
Τώρα είναι πια μία ανάμνηση. Δεν μου λείπει καθόλου αυτός ο θόρυβος.
Ε.
Ερμηνευτές | Συνδημιουργοί
Ηθοποιός: Effi Rabsilber
Μουσικός: Δήμος Βρύζας
Χορεύτρια: Εύη Ψάλτου
Σύλληψη ιδέας | Χορογραφία: Εύη Ψάλτου
Βοηθός χορογράφου: Βάσια Ζορμπαλή
Σκηνικά & Κουστούμια: Δάφνη Αηδόνη
Έρευνα, Διαμόρφωση & Συντονισμός προγράμματος: Μαριλένα Κουκούλη, Βάσια Ζορμπαλή, Εύη Ψάλτου
Οπτική ταυτότητα: Σοφία Ροζάκη
Επικοινωνία: Μαριλένα Κουκούλη
Παραγωγή: ΑΝΟΜΙΑ
act of memory
Θερμές ευχαριστίες στις αγαπημένες κυρίες Ελένη, Μαρία, Βάσω, Ελένη, Μπάρμπαρα, Σοφία, Κατερίνα και κύριο Ιωάννη που μας πρόσφεραν τις ιστορίες και την έμπνευση!
Ευχαριστούμε το stress studio για την φιλοξενία των προβών μας!
*Η δράση trail tale πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και τα εργαστήρια στην Λέσχη Φιλίας Κουκακίου πραγματοποιήθηκαν και με την υποστήριξη του ΣυνΑθηνά.
trail tale
Το trail tale είναι ένα πολυεπίπεδο, πρωτοπόρο και σπονδυλωτό πρότζεκτ με θεματικό άξονα τη μνήμη, που αποτελείται από τρεις αλληλένδετες δράσεις:
- τη διενέργεια ενός εκπαιδευτικού ερευνητικού εργαστηρίου που απευθύνεται σε άτομα 65+ μέσα από συνεντεύξεις προφορικής ιστορίας και εργαστήρια κινητικού αυτοσχεδιασμού,
- μία performance με την ίδια θεματολογία, αντλώντας υλικό από τα εργαστήρια
- και τέλος την κινηματογράφηση όλης της διαδικασίας με σκοπό τη δημιουργία ενός μικρού μήκους τεκμηριωτικού ντοκιμαντέρ.
Συνδυάζοντας θεωρία και πρακτικές από το καλλιτεχνικό πεδίο του χορού, του κινηματογράφου, τις σπουδές μνήμης και τη θεωρία της προφορικής ιστορίας, το trail tale αποτελεί ένα διεπιστημονικό εγχείρημα που έχει εκπαιδευτικό, ερευνητικό αλλά και καλλιτεχνικό χαρακτήρα και καλλιεργεί έναν ουσιαστικό, γόνιμο και προωθημένο διάλογο με την τρίτη ηλικία.
Ευρύτερος σκοπός του εγχειρήματός μας είναι να δημιουργηθεί ένας χώρος πειραματισμού, όπου θα διερευνηθούν οι συσχετισμοί ανάμεσα στην αφήγηση, την προφορικότητα, την κίνηση, το σώμα και τη λειτουργία της μνήμης.
Η πρότασή μας στηρίζεται στα θεραπευτικά οφέλη που φέρει για την κοινωνική ομάδα των ηλικιωμένων η αφήγηση ιστοριών ζωής, αλλά και η κινητική προτροπή και αλληλεπίδραση, μέσα από το πεδίο της τέχνης. Το πέρασμα στην τρίτη ηλικία συνεπάγεται συχνά αποκλεισμούς από τη συμμετοχή στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή, που με τη σειρά τους επιφέρουν ψυχολογικές επιπτώσεις εντείνοντας την αίσθηση απομόνωσης, μοναξιάς και μη συνεισφοράς στην κοινότητα. Μέσα από τη δράση trail tale στόχος μας είναι οι συμμετέχοντες/ουσες της ηλικιακής ομάδας 65+, να νιώσουν ενεργά και πολύτιμα μέλη της κοινότητας, ενώ η τέχνη και ο σύγχρονος πολιτισμός να λειτουργήσουν ως πυλώνες ανθεκτικότητας. Τα οφέλη, ωστόσο, είναι αμοιβαία. Η ίδια η γειτονιά, η συλλογική μνήμη της πόλης και η σύγχρονη τέχνη εμπλουτίζονται από τη συμπερίληψη της αφήγησης και του βιώματος των ατόμων τρίτης ηλικίας. Τέλος, προσδοκούμε με τον διαμοιρασμό των μαρτυριών εντός της ομάδας συμμετεχόντων στα εργαστήρια και εκτός αυτής μέσω της αρχειοθέτησή τους, της πολυαισθητηριακής performance και του τεκμηριωτικού ντοκιμαντέρ, να προβάλουμε τη σημασία της διατήρησης της ατομικής και συλλογικής μνήμης, που διαμορφώνει και διαμορφώνεται από το “αστικό ψηφιδωτό” της Αθήνας.
Σκοπός
Το εγχείρημά μας επιχειρεί να δημιουργήσει έναν χώρο πειραματισμού διερευνώντας συνδέσεις ανάμεσα στην αφήγηση, την προφορικότητα, την κίνηση και τη λειτουργία της μνήμης αναζητώντας συνδέσεις και θέτοντας ερωτήματα, όπως:
Ποιες σχέσεις μπορούμε να εντοπίσουμε ανάμεσα στη σωματικότητα/ την επιτέλεση της αφήγησης και την μνήμη ως ενσώματη εμπειρία;
Πώς μεταφράζεται ο ρυθμός και οι σιωπές της αφήγησης στον ρυθμό της κίνησης;
Πώς μπορούμε να μετασχηματίσουμε τη δυναμική φύση και τα σφάλματα της μνήμης σε κινητικές οδηγίες;
Η συμμετοχική διαδικασία που προτείνεται μέσα από το εγχείρημα, αντιμετωπίζει τις προσωπικές αφηγήσεις ως θραύσματα που διαμοιράζονται, αναπτύσσοντας δεσμούς τόσο μέσα στην ίδια την ομάδα όσο και ανάμεσα στην ομάδα και την κοινωνία. Τα όποια “σφάλματα” της μνήμης, δεν αντιμετωπίζονται ως αδυναμία αλλά αγκαλιάζονται ως μέρος της ευάλωτης ανθρώπινης φύσης και μετουσιώνονται σε καλλιτεχνικά εργαλεία.
Το κοινό βίωμα που θα προκύψει μέσα από τα εργαστήρια, την performance, αλλά και η διαδικασία της καταγραφής των σταδίων ανάπτυξης της έρευνας ενδέχεται τελικά να οδηγήσει στη συγκρότηση μιας, αν όχι συλλογικής, έστω μοιρασμένης (shared) μνήμης ή μιας «κοινότητας μνήμης», που θα διαφυλάξει την κοινή εμπειρία στο μέλλον.
Αφετηρία
Αφετηρία του trail tale αποτελεί η καλλιτεχνική έρευνα, act of memory, που ξεκίνησε η χορογράφος και πολυμεσική καλλιτέχνιδα, Εύη Ψάλτου, το 2022 γύρω από το θέμα της μνήμης κυκλώνοντας την ενσώματη διάστασή της, μέσα από το πρίσμα των τεχνών, των ανθρωπιστικών και των θετικών επιστημών. Για την πλαισίωση, συνδιαμόρφωση και υλοποίηση του προγράμματος, στην ομάδα προστέθηκαν δύο εξαιρετικές συνεργάτιδες η ερευνήτρια προφορικής ιστορίας Μαριλένα Κουκούλη και η διεπιστημονική καλλιτέχνιδα Βάσια Ζορμπαλή.
Φορείς υλοποίησης
Η δράση trail tale πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και με την υποστήριξη του ΣυνΑθηνά.
Παραγωγή: ΑΝΟΜΙΑ ΑΜΚΕ
Σχετικές πληροφορίες και ενημερώσεις για την πορεία του προγράμματος μπορείτε να βρείτε και στους παρακάτω συνδέσμους:
Εύη Ψάλτου | Βάσια Ζορμπαλή | Μαριλένα Κουκούλη
τηλέφωνο επικοινωνίας: 6973520827
email: anomiacompany@gmail.com