24.2 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Το βιβλίο της εβδομάδας: “Ψυχών Διηγήσεις” της Ειρηάννας Γιαλιτάκη

Τίτλος βιβλίου: Ψυχών διηγήσεις (Βραβευμένο βιβλίο από τον Πρόεδρο για την Unesco Πειραιώς και Νήσων κύριο Ιωάννη Μαρωνίτη)

Συγγραφέας: Ειρηάννα Γιαλιτάκη
Εκδόσεις Αέναον (Βραβευμένος εκδοτικός οίκος από τον Πρόεδρο για την Unesco Πειραιώς και Νήσων κύριο Ιωάννη Μαρωνίτη για την προσφορά του στον πολιτισμό)
Είδος: Πεζοποίηση
1η Κυκλοφορία: 14 Δεκεμβρίου 2016
Σελίδες: 159
Τιμή: 15,00 ( με ΦΠΑ)
 
Περίληψη
 
” Όταν οι Ψυχές διηγούνται, ελευθερώνονται… 
Σκουριασμένες αλυσίδες παθών σπάνε και σαν πολύχρωμες  πεταλούδες πια αυτές, ελευθερώνονται… 
Τότε ανοίγουν οι ουρανοί και τις υποδέχονται. 
Μια γιορτή σκαρφίζεται το Σύμπαν και τους την αφιερώνει… 
Κι έτσι ελεύθερες πια από τα δεσμά τους ένα μαζί του γίνονται. 
Γιατί ό,τι μοιράζεται λυτρώνει “
 
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
 
Η Ειρηάννα Γρ. Γιαλιτάκη κατάγεται από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και το Ηράκλειο της Κρήτης, ενώ έχει ρίζες κι από την Κωνσταντινούπολη και την Ιταλία.
Γεννήθηκε το 1971 στις 10 του Μάη στην Αθήνα, όπου και διαμένει.
 
Έχει σπουδάσει παραϊατρικά επαγγέλματα (Τεχνολόγος Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων) και Διακόσμηση – Χειροτεχνεία.
Έχει επίσης εργαστεί επί σειρά ετών, ως ερμηνεύτρια του έντεχνου, ρεμπέτικου και παραδοσιακού τραγουδιού, με μεγάλα ονόματα του χώρου.
Η μεγάλη της όμως αγάπη είναι η συγγραφή.
 
Είναι μητέρα 3 παιδιών, της 21 ετών Κατερίνας και των 17 ετών διδύμων Μανώλη και Αρετή.
 
Ο ~ΙΕΡΟΣ ΕΡΩΤΑΣ~ είναι η πρώτη της ποιητική συλλογή.
Το ~ΨΥΧΩΝ ΔΙΗΓΗΣΕΙΣ~ είναι η δεύτερη ποιητική της συλλογή και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αέναον.
 
Η Ειρηάννα Γιαλιτάκη μιλάει στο Αll4fun για το βιβλίο της “Ψυχών Διηγήσεις”, την αγάπη της για την συγγραφή και διάφορα ακόμα…
 
«Ψυχών διηγήσεις», τι πραγματεύεται το βιβλίο σας;
 
Το βιβλίο αυτό έχει αληθινές  εξομολογήσεις  οι  οποίες ¨δουλεύτηκαν¨ πολύ ώστε να μην γίνουν απωθημένα ,με απόλυτη αυτογνωσία κι αποδοχή αν θέλετε ,και του ατόμου  το οποίο εξομολογείτε κάθε ένα από τα ποιήματα .
 
Το νέο σας βιβλίο είναι πεζoποίηση, τι εννοούμε με τον όρο αυτό;
 
Πεζοποίηση…. έχει να κάνει με την απεμπόληση της ομορφιάς στην σύγχρονη λογοτεχνία. Μετά τον μοντερνισμό η λογοτεχνία εστίασε την προσοχή της στο νόημα. Προσπάθησε να αποκτήσει βάθος και προβληματισμό. Προσπάθησε να στηλιτεύσει τα κακώς κείμενα, να προτάξει τις γυμνές αλήθειες και στην προσπάθειά της αυτή έβγαλε το όμορφο πέπλο με το οποίο έντυνε μέχρι πρότινος τα ποιήματά της. Όταν λοιπόν μετέτρεψε την ποίηση σε πεζό λόγο, σε πεζοποίημα και μάλιστα χωρίς καμία αισθητική αξίωση, η μετάφραση βρήκε το έργο της εξαιρετικά ευκολότερο. Αυτός είναι ο λόγος που ποιητές όπως ο Καβάφης ή η Δημουλά μεταφράζονται πάρα πολύ εύκολα στο εξωτερικό, ενώ άλλοι αξιόλογοι ποιητές όπως ο Καββαδίας (στο ποιητικό έργο είναι αμετάφραστος, ενώ υπάρχουν μεταφράσεις της Βάρδιας και της Λι) παραμένουν ακόμη και σήμερα αμετάφραστοι.
 
Το βιβλίο σας έχει βιωματικά χαρακτηριστικά;
 
Όλο το βιβλιο είναι βιωματικό !Κάθε πεζοποίημα διηγείται  και μια ιστορία. Μια ιστορία πότε χαρούμενη και πότε λυπηρή. Όλα τα κείμενα  μου είναι βιωματικά, σε όλα τα βιβλία μου .Έτσι, τόσο εγώ .όσο και αυτοί που μου εμπιστεύονται μια ιστορία λυτρωνόμαστε  ,αν μου επιτρέπετε  να πω…. 
 
«Όταν οι Ψυχές διηγούνται, ελευθερώνονται…» Περιγράψτε μου λίγο τα συναισθήματά σας για αυτόν τον στίχο;
 
Όταν τα μυστικά φανερώνονται ,βγαίνουν στο φως ,γεννιούνται αλήθειες ,όταν οι αλήθειες βγαίνουν προς τα έξω ,όταν μοιράζονται γίνεται κάτι μαγικό !Οι Ψυχές ξαλαφρώνουν ,γίνονται ανάλαφρες σαν ένα φτερό και πετάνε δίχως ¨βαρίδια¨ …Σπάει το κουκούλι βρε παιδί μου και ελεύθερες πεταλούδες ξεχύνονται στην πλάση.
 
Πιστεύεται στην ζωή μετά θάνατον;
 
Η μετά θάνατον ζωή…. αν πιστεύω σ΄αυτή ….Ναι φυσικά και πιστεύω σε αυτήν, όχι με φανατισμό αλλά  με λογική, την λογική του ότι για κάθε ζωντανό πλάσμα υπάρχει αρχή και τέλος .Πιστεύω πολύ στην μεταφυσική και ¨ψάχνομαι¨. Πιστευω πως όπως υπάρχει δημιουργική αρχή υπάρχει και δημιουργικό τέλος. Δεν μπορεί ένα δημιούργημα που ζει ,αναπνέει ,δημιουργεί, χάνετε με τον θάνατο… Υπάρχει κατά την γνώμη μου πάντα, κάτι που μας περιμένει ώστε να εκπαιδευτούμε  και να ξαναγυρίσουμε καλύτεροι και σοφότεροι .Η Ζωή είναι σχολείο και εμείς μαθητές του Πιστεύω στην  Θεία Οικονομία και στην Ανώτερη  δύναμη που μας  έπλασε!
 
Η ποιητική σας συλλογή είναι υπό την αιγίδα του ομίλου Unesco Πειραιώς και Νήσων. Πώς νιώθετε για αυτήν την θερμή υποστήριξη;
 
Η βράβευση αυτή ήταν μια έκπληξη που δεν περίμενα και ειλικρινά χαίρομαι πολύ που με τίμησαν και με πίστεψαν! Είμαι χαμηλών τόνων και δεν θα ήθελα να πω τίποτα παρά πάνω από ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ πρώτα στον πρόεδρο κύριο Μαρωνίτη στην  κυρία Εύη Pride και στην κυρία Κωνσταντίνα  Alberti τις εκδότριες μου , στον διαφημιστή μου κύριο Παυλο Λούβαρη καθώς σε όλους όσους  εργάζονται για την οικογένεια ΑΕΝΑΟΝ  !!
 
Ποια είναι η πηγή έμπνευσής σας;
 
Πηγή έμπνευσης για μένα είναι ένα άκουσμα κλασσικής μουσικής που αγαπώ πάρα πολύ, ένα συναίσθημα, μια εικόνα, ένα συναίσθημα. Πολλά είναι αυτά που μπορούν να δώσουν έμπνευση! Σε μένα την μεγαλύτερη πάντως μου την δίνει η μουσική και οι λέξεις.
 
Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας λογοτέχνες, Έλληνες και ξένοι;
 
Πηγή έμπνευσης για μένα είναι ένα άκουσμα κλασσικής μουσικής που αγαπώ πάρα πολύ, ένα συναίσθημα, μια εικόνα, ένα συναίσθημα. Πολλά είναι αυτά που μπορούν να δώσουν έμπνευση! Σε μένα την μεγαλύτερη πάντως μου την δίνει η μουσική και οι λέξεις.
 
Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
 
 Μελλοντικά  σχέδια….. δεν συνηθίζω να κάνω σχέδια, όταν οι Άνθρωποι κάνουν σχέδια Ο Θεός γελάει ….
 
Ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες μας.
 
Αγαπάτε είναι θαυματουργό, διώχνει τις κακοκεφιές, τα προβλήματα, τις αρρώστιες…. .Μην κάνετε αυτό που δεν θα θέλατε ποτέ να σας κάνουν………
 
Αυτογνωσία και παραδοχή και ας καταλάβουμε πια πως δεν είμαστε αθάνατοι, περαστικοί είμαστε και δεν παίρνουμε τίποτα μαζί μας εκτός από την Ψυχή μας, όλα μένουν πίσω καθώς φεύγουμε για το μεγάλο  ταξίδι!
 
Της Αλεξίας Βλάρα, 8/5/2017

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα