Εγγονή, μητέρα, γιαγιά… Ένας αιώνας, δύο καλά φυλαγμένα μυστικά και τρεις γυναίκες με κοινό πεπρωμένο. Μια μοίρα κρυφή που φανερώνεται όταν η Λία ανταμώνει με την άγνωστη γιαγιά της στο παλιό, πέτρινο σπίτι του Αταρίν.
Η ζωή της Δανάης ξεκινά στα σκονισμένα δρομάκια της Αθήνας του Μεσοπολέμου. Ο έρωτας και τα όνειρά της την οδηγούν στη γη των θαυμάτων, στην Αίγυπτο, στο κοσμοπολίτικο Κάιρο. Εκεί θα βιώσει την πτώση και την απώλεια. Κι έπειτα θα ακολουθήσουν η Αλεξάνδρεια, η απελπισία, η μοναξιά, ο αγώνας, ο θρίαμβος, ο έρωτας, ο πόλεμος, η τρέλα. Ολάκερη η ζωή της θα σαρωθεί από μια θύελλα γεγονότων στη λαμπερή Αλεξάνδρεια της ανθηρής ελληνικής παροικίας και των επαύλεων του Καρτιέ Γκρεκ, μα και στα στενά σοκάκια του λιμανιού και της αράπικης συνοικίας της, γεμάτης από αρχαιοκάπηλους, μαχαιροβγάλτες, μπορντέλα, κοριτσάκια πόρνες κι ευνουχισμένα αγόρια.
Τρεις γενιές γυναικών… Κυνηγημένες από τα φαντάσματα του παρελθόντος, θα προσπαθήσουν πριν από το τέλος να ανταμώσουν ξανά στην Αλεξάνδρεια του σήμερα. Στην πόλη της μνήμης, της αγάπης, της συγχώρεσης και της λύτρωσης.
Μετά το συγκινητικό «Η προίκα της Μελτέμ», δεύτερο συγγραφικό έργο με τίτλο «Το ρόδο της Αλεξάνδρειας ».Πείτε μας λίγα λόγια για το νέο σας βιβλίο.
Είναι μια ιστορία έρωτα και τρέλας, που διατρέχει σχεδόν ολόκληρο τον περασμένο αιώνα. Το σκηνικό; Η Αίγυπτος. Το κοσμοπολίτικο Κάιρο και, κυρίως, η πλανεύτρα Αλεξάνδρεια. Η τότε λευκή πόλη των Ελλήνων που απλώνεται νωχελικά στην αγκαλιά της Μεσογείου. Η λαμπρή πόλη με τις επαύλεις του Καρτιέ Γκρέκ και τα μέγαρα της οδού Ρωζέττης, μα και η σκοτεινή πόλη με τα σουκ της αράπικης συνοικίας και του ανατολικού λιμανιού της, ξέχειλα από αρχαιοκάπηλους, μαχαιροβγάλτες, μπορντέλα, κοριτσάκια πόρνες κι ευνουχισμένα αγόρια.
Η πόλη του Στρατή Τσίρκα, η πόλη του Κωνσταντίνου Καφάβη. Σε τούτη τη σαγηνευτική πόλη η Δανάη ζει την πτώση, την απώλεια, τη ζωή, το θαύμα, το πάθος, τον έρωτα, την τρέλα. Στο παλιό πέτρινο σπίτι του Ατταρίν ανταμώνει αργότερα με τις δύο γυναίκες της ζωής της. Εκεί, στην Αλεξάνδρεια. Στην πόλη της αγάπης, της συγχώρεσης και της λύτρωσης.
Πρόκειται, αναμφίβολα, για ένα ανθρώπινο και συγκινητικό έργο που εστιάζει στις ανθρώπινες σχέσεις. Τι συναισθήματα βιώσατε εσείς κατά τη συγγραφή του;
Χαρμολύπη. Αυτό κυρίως. Πρώτη εγώ χάρηκα αυτό το αλλοτινό ταξίδι του έρωτα, της τρέλας και της σαγήνης μια ηρωίδας τόσο ιδιαίτερης και μιας πόλης τόσο γοητευτικής. Μα ταυτόχρονα μέσα από την «απώλεια», υπήρχαν στιγμές που σκέπαζε την ψυχή μου μια υφέρπουσα λύπη, σαν το χαμσίνι της ερήμου που τυλίγει την Αλεξάνδρεια και κάνει την εικόνα της τόσο ιδιαίτερη και την αίσθησή της τόσο μοναδική.
Ξεχωρίσατε κάποιον από τους ήρωες του βιβλίου σας;
Εκτός από την πρωταγωνίστρια Δανάη που η ζωή της διατρέχει ολόκληρο το μυθιστόρημα αλλά και σχεδόν ολόκληρο τον 20ο αιώνα, θα έλεγα πως ένας δευτερεύον, αλλά ιδιαίτερος ήρωας, έχει κερδίσει την αγάπη και την προσοχή μου. Ο κύριος Αιμιλιανός, ο στοχαστικός και είρων κύριος Αιμιλιανός, ο φίλος του Κωνσταντίνου Καβάφη. Μέσα από τη ζωή και τα λόγια του ζωντανεύει ο μεγάλος Αλεξανδρινός ποιητής.
Στο «Ρόδο της Αλεξάνδρειας», ο αναγνώστης ταξιδεύει νοερά στην Αίγυπτο και μαθαίνει σημαντικές πληροφορίες για έναν άλλο πολιτισμό. Ήταν εύκολη για εσάς η άντληση πληροφοριών καθώς και η καταγραφή στοιχείων σχετικά με την κουλτούρα αυτή;
Το να αποδώσεις σωστά την ατμόσφαιρα και το κλίμα μιας περασμένης εποχής και μιας αλλοτινής πόλης, σχεδόν μυθικής, όπως ήταν η Αλεξάνδρεια κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα, είναι ίσως το δυσκολότερο κομμάτι στη συγγραφή ενός ιστορικού μυθιστορήματος. Δεν εννοώ μόνο τα πραγματολογικά και ιστορικά στοιχεία, μια οδό, ένα οίκημα, ένα αξιοθέατο, αυτό είναι το λιγότερο, αν και γι’ αυτό ακόμη απαιτείται έρευνα και βιβλιογραφία. Το κρίσιμο στοίχημα είναι να περάσεις την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, τη μαγεία που αιωρείται. Τότε μόνο μπορείς όχι μόνο να γνωρίσεις μια πόλη ή μια εποχή στον αναγνώστη, αλλά να τη μεταφέρεις μέσα στην ψυχή του, να τη ζήσει, να τη νιώσει. Γι’ αυτό μόχθησα κυρίως γράφοντας το Ρόδο της Αλεξάνδρειας. Αν το κατάφερα, οι αναγνώστες μου θα το κρίνουν.
Τι νέο να περιμένουμε από εσάς;
Είναι νωρίς ακόμη. Μια και γράφω μυθιστορήματα που τα διακρίνει η πατίνα καιρών περασμένων, πάντα χρειάζομαι λίγο χρόνο προσαρμογής στον παρόντα χρόνο. Ένα είδος αγρανάπαυσης για να προσαρμοστεί το μυαλό και η ψυχή μου. Ύστερα ακολουθεί η έρευνα για το καινούριο θέμα του βιβλίου, χρονοβόρα αρκετά αφού είμαι κατά τι τελειομανής και δε θέλω να μεταφέρω στα γραπτά μου πράγματα που δε νιώθω πρώτη εγώ. Σ’ αυτή τη φάση βρίσκομαι αυτή τη στιγμή. Της πρώτης επαφής, της ψηλάφησης.
Ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες των βιβλίων σας.
Καλή ανάγνωση και καλό ταξίδι εάν με τιμήσουν με την αναγνωστική επιλογή τους…
ΗΛΕΚΤΡΑ ΔΙΚΑΙΟΥ
Η ΗΛΕΚΤΡΑ ΔΙΚΑΙΟΥ γεννήθηκε το 1965 από οικογένεια με προσφυγικές ρίζες και κατοικεί στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει Παιδαγωγικά κι εργάζεται ως εκπαιδευτικός. Μιλάει αγγλικά και τουρκικά. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά της Η ΠΡΟΙΚΑ ΤΗΣ ΜΕΛΤΕΜ και ΤΟ ΡΟΔΟ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ.
Περισσότερες πληροφορίες για τις εκδόσεις Ψυχογιός μπορείτε να βρείτε εδώ: http://www.psichogios.gr/site
Της Αλεξίας Βλάρα, 3/10/2016