33.9 C
Athens
Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2024

Καλλιτεχνικός Προγραμματισμός 2019-2020 της Εταιρείας Θεάτρου Χώρος

Ο προγραμματισμός του θεάτρου Χώρος για τη σεζόν 2019-20 περιλαμβάνει δυο παραγωγές της Εταιρείας Θεάτρου Χώρος, μια συμπαραγωγή, ενώ φιλοξενεί μια σειρά παραστάσεων σημαντικών νέων δημιουργών, ευελπιστώντας να δημιουργήσει μια μόνιμη σκηνή νέων θεατρικών καλλιτεχνικών προτάσεων αλλά και σημαντικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Η επιτυχημένη παράσταση “Περιμένοντας τον Γκοντό” επιστρέφει στον Χώρο σε σκηνοθεσία Έλενας Μαυρίδου για λίγες παραστάσεις. Ακολουθούν οι παραστάσεις “Σχόλιο για την Ηλέκτρα” σε σκηνοθεσία Γιώργου Ματζιάρη, δυο έργα που παρουσιάστηκαν την άνοιξη του 2019 στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού θεάτρου, “Κεφάλαιο Αθήνα | Athens Capital” του Δημήτρη Μπαμπίλη και “Καλλιόπη, ο δρόμος των τεράτων” της Ηλέκτρας Ελληνικιώτη, επιχορηγούμενες παραστάσεις απ’ το Υπουργείο Πολιτισμού για τη νέα θεατρική σεζόν και νέες παραγωγές του ελεύθερου θεάτρου, οι Ιεροί Άνθρωποι απ’ τους collective42zone σε σκηνοθεσία Esther Andre Gonzalez, “Angels in America” σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Παπαδάκη, και ο Ήχος του Κώδωνος του Γιάννη Σκαρίμπα σε σκηνοθεσία Χάρη Πεχλιβανίδη σε συμπαραγωγή με το θέατρο Χώρος, αλλά και βραδιές παραδοσιακής μουσικής. Τέλος, τον Φεβρουάριο θα κάνει πρεμιέρα η νέα σκηνοθεσία της Έλενας Μαυρίδου με τίτλο “Η Πτέρυγα”, μια παράσταση εμπνευσμένη από πραγματικά γεγονότα για τις γυναίκες που δίνουν μάχη για τη μητρότητα.

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Χώρου περιλαμβάνεται για 4ο χρόνο η λειτουργία του ετήσιου θεατρικού του εργαστηρίου με θέμα “Υποκριτική με μάσκα”, με διδάσκουσες την Έλενα Μαυρίδου και τη Δήμητρα Κούζα, ενώ για πρώτη φορά πραγματοποιείται σεμινάριο δίμηνης διάρκειας σχεδιασμού φωτισμών και βίντεο για μουσικά θεάματα, θεατρικές παραστάσεις, video mapping, rigging, safety με τίτλο “Stage Lighting, Video Art and Safety. Design the Show”. Επιπλέον, στη διάρκεια της χρονιάς θα φιλοξενηθεί πλήθος καταξιωμένων καλλιτεχνών όπως η Ιόλη Ανδρεάδη, η Ηλέκτρα Ελληνικιώτη, ο Δημήτρης Καραντζάς, ο Τάσος Καραχάλιος, ο Κωνσταντίνος Μπιμπής, ο Αντώνης Μυριαγκός, η Παρθενόπη Μπουζούρη, η Τζίνα Πούλου, ο Μιχάλης Σαράντης, ο Θάνος Τοκάκης, κ.ά., οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν σειρά σεμιναρίων υποκριτικής.

Θ Ε Α Τ Ρ Ο

Περιμένοντας τον Γκοντό

του Σάμιουελ Μπέκετ

Σκηνοθεσία: Έλενα Μαυρίδου

2ος χρόνος

Έως 29/10 

perimenontasgonto.jpg

Το εμβληματικό έργο του Ιρλανδού Νομπελίστα Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό» σε σκηνοθεσία Έλενας Μαυρίδου, μετά από δυο επιτυχημένους κύκλους παραστάσεων στην Αθήνα και αφού φιλοξενήθηκε απ’ το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ολοκληρώνεται στις 29/10.

Ο Βλαδίμηρος και ο Εστραγκόν ονειρεύονται περιμένοντας κάποιον κύριο Γκοντό. Λίγο παραπέρα, κι άλλοι Βλαδίμηροι και Εστραγκόν, παραλλαγές του εαυτού τους. Όλοι κινούνται μέσα σ’ ένα τετράγωνο, προκαλώντας την αίσθηση ότι στη θέση τους θα μπορούσαν να είναι κάποιοι άλλοι, οποιοιδήποτε άλλοι, όλοι όσοι έγιναν κατά καιρούς στη ζωή τους, όλοι όσοι θα μπορούσαν να γίνουν και δεν έγιναν ποτέ. Όλα τα πρόσωπα και προσωπεία του εαυτού τους. Το δέντρο, όμως, το σημείο συνάντησης του πιο διάσημου θεατρικού ραντεβού, δεν υπάρχει πια. Στη θέση του δέντρου έχει μείνει μόνο μια δεσμίδα φωτός. Μα πότε θα έρθει, επιτέλους, ο Γκοντό να τους σώσει;

Σκηνοθεσία–Δραματουργία-Ιδέα σκηνικού χώρου: Έλενα Μαυρίδου
Μετάφραση: Αλεξάνδρα Παπαθανασοπούλου
Κοστούμια–Μάσκες: Ιωάννα Πλέσσα
Μουσική σύνθεση–Σχεδιασμός ήχου: Γιώργος Μαυρίδης
Σχεδιασμός φωτισμών:
Περικλής Μαθιέλλης
Training workshop: Δήμητρα Κούζα
Βοηθοί σκηνοθέτιδος: Γιάννα Αλ Νακά, Φωτεινή Μποστανίτη
Επιμέλεια κειμένων–Συνεργάτιδες δραματουργίας: Νατάσα Εξηνταβελώνη, Μαρία Μοσχούρη

Μεταφράσεις υλικού: Αγγελική Πασπαλιάρη

Οργάνωση παραγωγής: Κρίστελ Καπερώνη, Γιάννα Αλ Νακά

Φωτογραφίες: Γιώργος Καπλανίδης

Trailer: Περικλής Μαθιέλλης

Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Ελεάννα Γεωργίου

Παίζουν:Δήμητρα Κούζα, Έκτορας Λιάτσος, Βασίλης Κουλακιώτης, Μιχάλης Μιχαλακίδης, Γιάννης Κατσιμίχας, Φωτεινή Μποστανίτη          

Μέρες και ώρα παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00 | 1- 29/10

Τιμές εισιτηρίων: 15€, 12€ μειωμένο

Διάρκεια: 100 λεπτά

Φωτογραφίες:

Η Πτέρυγα

Σκηνοθεσία: Έλενα Μαυρίδου

Από 7/2

hpteriga.jpg

Μια ονειρική ιστορία εμπνευσμένη από πραγματικά γεγονότα έρχεται στον Χώρο απ’ τις 7 Φεβρουαρίου, στη νέα σκηνοθεσία της Έλενας Μαυρίδου. “Η Πτέρυγα” είναι μια παράσταση για τα όρια της πραγματικότητας, της λογικής, της ελευθερίας βούλησης και των επιλογών των γυναικών που κυοφορούν, δίνοντας μάχη για τη μητρότητα μέσα στα νοσοκομεία. Μια παράσταση για την αγάπη, τη διαφορετικότητα, το σύστημα υγείας και τα όνειρα των ανθρώπων για δημιουργία.

Η πτέρυγα είναι ένας παράξενος ονειρικός χώρος νοσοκομείου. Οι σεκιουριτάδες διώχνουν τους επισκέπτες στις 20.00 και καπνίζουν κρυφά με τους τραυματιοφορείς, γυναίκες περπατούν σε διαδρόμους τις νύχτες, κάθε Πανσέληνο οι τοκογράφοι που καταγράφουν την καρδιά των μωρών στις κοιλιές των μαμάδων τους τρελαίνονται, η καθαρίστρια με τη μαύρη σφουγγαρίστρα βάφει μαύρο τα πατώματα των δωματίων, οι ρομά σύζυγοι σηκώνουν μια εγκυμονούσα απ’ το κρεβάτι της και βλέπουν έναν γάμο ρομά στην τηλεόραση, η γυναίκα που πουλάει πιτζάμες εκνευρίζεται πάνω από μια ετοιμόγεννη που δεν αγοράζει τίποτα, ένας παράξενος χορός μιας μητέρας με το παιδί της που δεν έζησε, ενώ, τις νύχτες πάνω απ’ την επιβεβλημένη Παναγία- κάδρο του κάθε δωματίου, βγαίνει ένας στρατιωτικός γιατρός με μια κοπέλα και επιτηρούν τα δωμάτια με τις γυναίκες που κοιμούνται.

Σκηνοθεσία-Δραματουργία-Κίνηση: Έλενα Μαυρίδου

Σύμβουλος δραματουργίας: Αλέξανδρος Μιστριώτης

Βοηθός δραματουργίας: Γιάννα Αλ Νακά

Σκηνικά, Κοστούμια, props: Ιωάννα Πλέσσα

Μουσική σύνθεση-Σχεδιασμός ήχου: Γιώργος Μαυρίδης

Σχεδιασμός φωτισμών-mapping: Περικλής Μαθιέλλης

Γραφιστική επιμέλεια: Θάνος Κερμίτσης

Βοηθός σκηνοθέτιδος: Γιάννα Αλ Νακά

Οργάνωση παραγωγής: Κρίστελ Καπερώνη, Γιάννα Αλ Νακά

Φωτογραφίες: Γιώργος Καπλανίδης

Video: Γιώργος Τελτζίδης

Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Ελεάννα Γεωργίου

Παίζουν: Ελενα Μαυρίδου, Δήμητρα Κούζα, κ.ά. 

Μέρες και ώρα παραστάσεων: Παρασκευή, Σαββάτο και Κυριακή στις 21.00 | 7/2-12/4
Τιμές εισιτηρίων: 15€, 12€ μειωμένο

Η παράσταση επιχορηγείται απ’ το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Drama Mus.jpg

Μ Ο Υ Σ Ι Κ Η

Μουσικές απ’ τη Θράκη και τη Δράμα

9/11 και 25/12

Με τα αρχέγονα όργανα, τις τρίχορδες αχλαδόσχημες λύρες, το νταούλι και τον νταχαρέ, τέσσερις μουσικοί θα παίξουν και θα τραγουδήσουν το Σάββατο 9/12 και 25/12 σκοπούς απ’ τη Θράκη και τη Δράμα στο θέατρο Χώρος. Μελωδίες και ρυθμοί άρρηκτα συνδεδεμένοι με τον χορό αλλά και τα πανάρχαια δρώμενα. Μουσική που φέρει μια δύναμη αρχέγονη, ικανή να μαγέψει κάθε ακροατή και τραγούδια που συνδέονται με έθιμα όπως αυτά του Δωδεκαημέρου στη Δράμα και τα Αναστενάρια, το θρακιώτικο έθιμο της Βόρειας Θράκης. Μαγικές βραδιές αφιερωμένες στη θρακική και δραμινή μουσική παράδοση με χορό μέχρι το πρωί.

Λύρα Θράκης, τραγούδι: Χάρης Πορφυρίδης

Λύρα Μακεδονίας, λύρα Θράκης, τραγούδι: Γιώργος Μαυρίδης

Νταχαρέ: Κατερίνα Ελευθερίου

Νταχαρέ: Στρατής Σκουρκέας

Νταούλι: Άγγελος Μούτσα

Μέρες και ώρα παραστάσεων: 9/11 και 25/12 στις 21.00 | 9/11 & 25/12
Τιμή εισόδου: 15€ (θα διατίθενται δωρεάν παραδοσιακά εδέσματα κι εκλεκτά κρασιά απ’ τη Δράμα.)
Πληροφορίες: 210 3426736

Φ Ι Λ Ο Ξ Ε Ν Ο Υ Μ Ε Ν Ε Σ    Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Ε Σ

Σχόλιο για την Ηλέκτρα

Σκηνοθεσία: Γιώργος Ματζιάρης

4/11-3/12

sxoliogiathnhlektra.jpg

Με αφορμή την Ηλέκτρα του Σοφοκλή και έχοντας ως αφετηρία την αρχή των τριών υποκριτών, τρεις άντρες ηθοποιοί αναλαμβάνουν να γίνουν φορείς του πιο αιματοβαμμένου μύθου, ανακαλύπτοντάς τον εκ νέου και χτίζοντας γέφυρες μεταξύ παρελθόντος και παρόντος. Τι είναι ήθος και τι δίκαιο; Τι γίνεται, όταν οι θεσμοί παραλύουν και η βαρβαρότητα κατακλύζει την πόλη; Η Ηλέκτρα ως σύμβολο του ασυνείδητου ή ως μορφή πολιτικών διαστάσεων; Ποια εξουσία δε φτάνει στην κορυφή χωρίς το αίμα του αντιπάλου της και ποιος επόμενος εξουσιαστής δε θα την αρπάξει με τον ίδιο τρόπο; Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε; Η νέα γενιά σε μια περίοδο μεγάλων ανακατατάξεων και ερωτημάτων συνομιλεί με το ίδιο το παρελθόν της, για να βρει καθαρό βλέμμα να αντιμετωπίσει το παρόν. Ό,τι μεγαλώνει στη μοναξιά, γίνεται άγριο… κι επιβιώνει.

Απόδοση-Δραματουργική επεξεργασία: Γιώργος Ματζιάρης, Φώτης Κουτρουβίδης
Σκηνοθεσία: Γιώργος Ματζιάρης 
Σκηνικά: ΛΙΚΝΟ Architecture and Design Studio
Κοστούμια: Χριστίνα Τσουτσουλίγα
Μουσική: Γιώργος Πούλιος
Κίνηση: Φαίδρα Σούτου
Φωτισμοί: Βασίλης Κολοβός, Χάρης Βασιλόπουλος 
Βοηθός σκηνοθέτη: Άντα Πουράνη
Φωτογραφίες: Τζίνα Σκανδάμη
Video: Σταύρος Σβήγκος
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Χρύσα Ματσαγκάνη

Παίζουν: Κωνσταντίνος Γιουρνάς, Φώτης Κουτρουβίδης, Γιώργος Ματζιάρης 

Μέρες και ώρα παραστάσεων: Δευτέρα & Τρίτη στις 21:00 | 4/11-3/12

Τιμές εισιτηρίων: 12€ Κανονικό, 5€ ατέλεια, άνεργων, φοιτητικό

«Κεφάλαιο Αθήνα | Athens Capital» & «Καλλιόπη, ο δρόμος των τεράτων»

σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο

Από 22/11 έως 19/1

Μετά τη θερμή υποδοχή του κοινού την άνοιξη, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου “ΑΘΗΝΑ #love_it #leave_it #share_it”, οι παραστάσεις «Κεφάλαιο Αθήνα | Athens Capital» του Δημήτρη Μπαμπίλη και «Καλλιόπη, ο δρόμος των τεράτων» της Ηλέκτρας Ελληνικιώτη έρχονται στο θέατρο «Χώρος» για έναν νέο κύκλο παραστάσεων, σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο.

kefalaioathina.jpg

ΚΕΦΑΛΑΙΟ: Αθήνα | ATHENS: Capital

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μπαμπίλης
22/11-12/1 

Μετά την παρουσίασή της στο Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, η παράσταση “ΚΕΦΑΛΑΙΟ: Αθήνα | ATHENS: Capital” συνεχίζει την διαδρομή της στο Θέατρο Χώρος, μ’ ένα μεικτό σύνολο ηθοποιών και ειδικών της πόλης (κάτοικοι, επισκέπτες, μελετητές), σε μια υβριδική σύνθεση performance και θεάτρου της τεκμηρίωσης (documentary theatre).

Η Αθήνα δεν είναι η Αθήνα. Είναι οι Αθήνες. Αυτή της τουριστικοποίησης και αυτή των κατοίκων της. Η Αθήνα του airbnb, της golden visa, και η Αθήνα των χιλιάδων εγκαταλελειμμένων κτιρίων. Η Αθήνα του εξευγενισμού και η Αθήνα έδαφος των εκτοπισμένων της. Προσωπικά τεκμήρια, πρόχειρες συζητήσεις εσωτερικής διακόσμησης κι εν θερμώ απόπειρες ανάλυσης των διαδικασιών μετασχηματισμού του αστικού τοπίου, δοκιμάζουν να περιγράψουν την πολλαπλότητα των διεργασιών που διαμορφώνουν αυτήν την κατασκευή με το περίφημο όνομα: Αθήνα. Σκοπός της παράστασης είναι να εμφανίσει τους μηχανισμούς, τη γενεαλογία και τις επενέργειες αυτής της κατασκευής. Να τους τεκμηριώσει και να τους αναδείξει. Να μας συμφιλιώσει, εν τέλει, με την παραδοχή ότι “η πόλη δεν μας ανήκει”.

Σκηνοθεσία – Δραματουργία: Δημήτρης Μπαμπίλης

Σκηνικά–Κοστούμια: Δάφνη Αηδόνη

Έρευνα: Μαρία Άννα Γιαννούλου, Γεωργία Κανελλοπούλου, Βασίλης Λεμονής, Φαίη Τσιλιβή

Μουσική: Gary Salomon

Φωτισμοί: Ελένη Χούμου 

Βοηθοί σκηνοθέτη: Μαρία Άννα Γιαννούλου, Γεωργία Κανελλοπούλου

Φωτογραφίες: Karol Jarek             

Εμφανίζονται: Δήμητρα Λούπη, Βάλια Παπαχρήστου, Adrian Frieling, Gary Salomon και προσκεκλημένοι ειδικοί της πόλης

Καλλιόπη: ο δρόμος των τεράτων

Απ’ την Εταιρεία Θεάτρου «Θέρος»

Σκηνοθεσία: Ηλέκτρα Ελληνικιώτη

29/11-19/1

kalliopiodromostonteraton.jpg

Υπάρχει ένας δρόμος στην Αθήνα που, όταν πέφτεις για ύπνο, σε ονειρεύεται. Μόλις αποκοιμηθείς, σε βλέπει να αποβιβάζεσαι στον πρώτο σταθμό του τρένου. Ή στον δεύτερο· εξαρτάται από πού θες να τον πιάσεις. Προσπερνάς τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις του, χωρίς να αντιληφθείς ότι κρύβουν μέσα βωμούς και τόπους προσευχής. (Ο δρόμος χαμογελάει κι εσύ αλλάζεις πλευρό.) Διασταυρώνεσαι με άγνωστους περαστικούς και συνειδητοποιείς ξαφνιασμένος ότι ξέρεις το όνομά τους, την καταγωγή τους, τη μέρα που πέθαναν και το ύψος αυτού που ερωτεύτηκαν παράφορα. Υπάρχει ένας δρόμος στην Αθήνα που, όταν πέφτεις για ύπνο, σε ονειρεύεται. Το πρωί κάνει σα να μην έχει συμβεί τίποτα.

Η Εταιρεία Θεάτρου Θέρος παρουσιάζει μια παράσταση για την άλλη οδό Αθηνάς που δε βλέπουμε ή κάνουμε ότι δε βλέπουμε, εκείνη την οδό Αθηνάς με την επίμονη σωματικότητα, που αναζητά ακόμα τα ίχνη της εξαφανισμένης μούσας Καλλιόπης.

Σύλληψη ιδέας – Σκηνοθεσία – Φωτισμοί: Ηλέκτρα Ελληνικιώτη

Σύμβουλος δραματουργίας: Αλέξανδρος Μιστριώτης

Μουσική: Γρηγόρης Ελευθερίου

Σκηνογραφία – Εικαστική Επιμέλεια: Αριστομένης Θεοδωρόπουλος

Συνεργάτης σκηνοθέτης: Αλέξανδρος Παπαϊωάννου

Βοηθός Σκηνογράφου: Έλενα Μπούγου

Υπεύθυνη Παραγωγής: Κατερίνα Κούρτη

Φωτογραφίες: Karol Jarek

Παίζουν: Γιώργος Βουρδαμής, Ιώκο Ιωάννης Κοτίδης, Μαρία Μαμούρη, Ηρώ Σοφία Σμυρνιούδη

Μέρες και ώρα παραστάσεων

22/11-24/11

ΚΕΦΑΛΑΙΟ: Αθήνα | ATHENS: Capital

Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή στις 21.00

29/11-12/1

ΚΕΦΑΛΑΙΟ: Αθήνα | ATHENS: Capital

Παρασκευή στις 19.00, Σάββατο, Κυριακή στις 21.00

Καλλιόπη: ο δρόμος των τεράτων

Παρασκευή στις 21.00, Σάββατο, Κυριακή στις 19.00

* Στις 6/12 δεν θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις

17/1-19/1

Καλλιόπη: ο δρόμος των τεράτων

Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή στις 21.00

Τιμές εισιτηρίων: Early Bird 8€ (Έως 14/11 για το Κεφάλαιο Αθηνά και 22/11 Καλλιόπη), Κανονικό 14 €, Μειωμένο 10€

Εισιτήριο για τις δύο παραστάσεις: 16€

Ιεροί Άνθρωποι

Απ’ τους collective42zone

Σκηνοθεσία: Esther Andre Gonzalez
13/1-3/3

ieroianthropoi.jpg

Οι Ιεροί Άνθρωποι, ένα σύγχρονο θεατρικό έργο του Ηλία Μαρούτση, με τη σκηνοθετική ματιά της Esther Andre Gonzalez έρχεται στο θέατρο Χώρος απ’ τους collective42zone.

Σ’ ένα μακρινό ή κοντινό μέλλον και σε κάποια γνωστή ή άγνωστη χώρα εκλέγεται η πρώτη τρανσέξουαλ Πρόεδρος. Ένας συγγραφέας ηγείται της εκστρατείας για την υπεράσπιση της Πατριαρχίας και της ετεροκανονικότητας. Οραματίζεται ένα βιβλίο ζωντανό, που εξυμνεί το Alpha Male. Δημιουργεί δυο χαρακτήρες. Ένα αντίγραφο του Frank Sinatra και μια ιδιαίτερη έφηβη. 

Οι Ιεροί Άνθρωποι επιχειρούν μια κατάδυση στα θέματα εξουσίας, διαφορετικότητας και κοινωνικού φύλου, μια διερεύνηση του δυτικού μοντέλου του κυρίαρχου.

Συγγραφέας: Ηλίας Μαρούτσης

Σκηνοθεσία: Esther Andre Gonzalez

Σκηνογράφος-Ενδυματολόγος: Χρήστος Κωνσταντέλλος

Κίνηση: Κική Μπάκα

Βοηθός σκηνοθέτη: Αθηναΐς Πόθου

Ηχητικό τοπίο: Γιώργος Δούσος

Σχεδιασμός φώτων-βίντεο: Μαρία Αθανασοπούλου

Μακιγιάζ: Κυριακή Μελίδου

Κομμώσεις: Ιουλία Συγριμή

Παραγωγή: collective42zone

Παίζουν: Μίλτος Σαμαράς, Κώστας Χατζηδημητρίου

Μέρες και ώρα παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00 | Από 13/1 έως 3/3

Τιμές εισιτηρίων: 12€ κανονικό, 10€ φοιτητικό, 8€ ατέλεια.

Η παράσταση επιχορηγείται απ’ το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Angels in America

του Τόνυ Κούσνερ

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Παπαδάκης

24/4-31/5

ANGELS IN AMERICA.jpg

Το πολυβραβευμένο θεατρικό έργο του Τόνυ Κούσνερ (Pulitzer Prize,Tony Award) Angels in America, ανέβηκε για πρώτη φορά το 1992 κι έκτοτε σημειώνει τεράστια επιτυχία παγκοσμίως. 1985. Η Ρεπουμπλικανική Αμερική του Ρήγκαν, μια καταπιεσμένη κοινωνία όπου η “διαφορετικότητα” δίνει μάχες για να επιβιώσει, ενώ οι ομοφυλόφιλοι μαστίζονται από την μεγάλη βόμβα της εποχής, το AIDS. Ένας Εβραίος γκέι, μαθαίνει ότι ο Πράιορ, ο εραστής του, έχει AIDS και τον εγκαταλείπει.

Μια μορμόνα νοικοκυρά εγκαταλείπει τον κρυπτογκέι σύζυγό της, καταφεύγοντας στην “Ανταρκτική» των βάλιουμ”. Ένας διεφθαρμένος μεγαλοδικηγόρος, που δεν έχει κανέναν να εγκαταλείψει, πεθαίνει από AIDS ως “ετερόφυλος που γαμάει άνδρες”. Κι ένας Άγγελος που συνομιλεί και συνευρίσκεται με τον Πράιρορ, αναγγέλλοντας τη μεγάλη μέρα της κάθαρσης, όπου θα κυριαρχεί η Αγάπη, ενώ θα έχει πεθάνει η ηθική σήψη.

Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Παπαδάκης
Σκηνικά-Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Πρωτότυπη μουσική: Σίσσυ Βλαχογιάννη – Mark F. Angelo
Βοηθός σκηνοθέτη: Πάνος Μπόρας
Παραγωγή: Mind the Gap

Διεύθυνση παραγωγής: Χρύσα Ματσαγκάνη

Παίζουν: Ανδρονίκη Αβδελιώτη, Σοφία Λιάκου, Μάνος Παπαδάς, Χριστίνα Δενδρινού κ.ά.
DJ Set: Mark F. Angelo

Trailer: bit.ly/35xMLha 

Μέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή & Σάββατο στις 20:00 – Κυριακή στις 19.00 |

24/4-31/5

Τιμές Εισιτηρίων: Κανονικό 15€, Μειωμένο 10€, Ατέλειες 5€, Ομαδικό (10 άτομα+) 8€

Η παράσταση επιχορηγείται απ’ το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 Ο Ήχος του Κώδωνος

του Γιάννη Σκαρίμπα
Σκηνοθεσία: Χάρης Πεχλιβανίδης
27/4-19/5

ohxostoukodonos.jpg

Το άγνωστο αριστούργημα με την “τζαζ” (κατά Σεφέρη) και “ροκ” (κατά Άσιμο) γραφή του πιο αντισυμβατικού ποιητή και συγγραφέα, του Γιάννη Σκαρίμπα, Ο Ήχος του Κώδωνος (1942) έρχεται στον Χώρο για λίγες παραστάσεις. Πέντε άνθρωποι σύγχρονοι, εγκλωβισμένοι στον εαυτό τους, μόνοι, βαδίζουν την οδό του θανάτου, βιολογικού και μη. Αν και διάστικτη από κωμικές στιγμές, παρανοήσεις, παρεξηγήσεις, η επώδυνη αυτή πορεία καταλήγει σ’ ένα μοιραίο ατύχημα. Το οικοδόμημα που έχουν χτίσει καταρρέει, όπως θα καταρρεύσει και το ίδιο το σκηνικό. Η κοινωνία που έχουμε δομήσει καταρρέει. Τι είναι αυτό το νέο που γεννιέται;

Ένα κωμικό δράμα σε τρεις πράξεις για πέντε ηθοποιούς. Το αστικό θέατρο του Ίψεν, το θέατρο του παραλόγου του Ιονέσκο και η κωμωδία των παρεξηγήσεων συναντιούνται στο ιδιαίτερης γλωσσικής γραφής θεατρικό του Σκαρίμπα. Ένα ποιητικό, σουρεαλιστικό requiem για τις ανθρώπινες σχέσεις, που φλερτάρουν τόσο θαρραλέα με τον θάνατο. Ένα απ’ τα λιγοστά θεατρικά έργα του Χαλκιδαίου συγγραφέα, που φιλοδοξεί, μέσω της προτεινόμενης παράστασης, να βρει ξανά τον δρόμο του προς τη σκηνή 51 χρόνια μετά το τελευταίο του ανέβασμα απ’ τον θίασο Γ. Εμιρζά, στο Πειραματικό Θέατρο της Μ. Ριάλδη)

Σκηνοθεσία: Χάρης Πεχλιβανίδης

Δραματουργία-Σκηνοθέτις Β’: Μαριλένα Κατρανίδου

Διεύθυνση Παραγωγής: Νίκος Μαυράκης

Προβολή-Επικοινωνία: TooFarEast Productions

Συμπαραγωγή: Ομάζ ΑΜΚΕ, TooFarEast Productions & Θέατρο Χώρος

Μέρες και ώρα παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00 | 27/4-19/5
Τιμές εισιτηρίων:
14€ κανονικό, 12€ μειωμένο, 10€ ατέλεια

Η παράσταση επιχορηγείται απ’ το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ:

viva.gr, 11876, SevenSpots, Reload Stores, WIND, Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Αθηνόραμα, Viva Kiosk, Yoleni’s 

Ε Ρ Γ Α Σ Τ Η Ρ Ι Α & Σ Ε Μ Ι Ν Α Ρ Ι Α

Ετήσιο Εργαστήρι Υποκριτικής

Απ’ την ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΧΩΡΟΣ

64507757_2195923420504648_4795943882112106496_n.jpg

 69880675_516232452463117_8259529964873842688_n.jpg

Από 21 Οκτωβρίου έως 25 Μαΐου

Την επιτυχημένη του λειτουργία συνεχίζει για 4ο χρόνο το Ετήσιο Εργαστήρι Υποκριτικής της Εταιρείας Θεάτρου Χώρος με κεντρικό άξονατηνυποκριτική με μάσκα. Μια μέθοδος και ένα εργαλείο που δημιουργεί το κατάλληλο έδαφος, ώστε ο ηθοποιός να εξασκήσει σε βάθος τις προσωπικές του δυναμικές, ποιότητες και δυνατότητες και να ανακαλύψει τον σκηνικό του εαυτό.

Το Eργαστήρι θα διαρκέσει απ’ τις 21 Οκτωβρίου έως τις 25 Μαΐου καιαπευθύνεται σε επαγγελματίες ηθοποιούς και σπουδαστές.

Α’ Κύκλος | Ουδετερότητα

Κατά τη διάρκεια του Α’ Κύκλου, οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν και θα διευρύνουν τις σωματικές και φωνητικές τους δυνατότητες. Τα κέντρα κίνησης, η ενεργή ακινησία, ο αυτοσχεδιασμός, η ουδέτερη μάσκα, οι βασικές αρχές αφήγησης και η πρώτη προσέγγιση ανάγνωσης ενός κειμένου θα χρησιμεύσουν ως εργαλεία που θα προετοιμάσουν τον ηθοποιό για την επαφή του με τη μάσκα χαρακτήρα.

Β’ Κύκλος | Μάσκα Χαρακτήρα

Κατά τη διάρκεια του Β’ κύκλου θα γίνει εισαγωγή στην ολόκληρη μάσκα (full face mask) και τη μάσκα χαρακτήρα (character mask). Μέσα απ’ τη μεθοδολογία της μάσκας, θα διερευνηθεί η δημιουργία ενός χαρακτήρα απ’ την αρχή: η σωματική του συμπεριφορά, η φωνή του, οι χειρονομίες του. Παράλληλα, μέσα απ’ τον λεκτικό και σωματικό αυτοσχεδιασμό, θ’ αποκαλυφθεί ο τρόπος με τον οποίο ο χαρακτήρας θα αποκτήσει σκηνική υπόσταση.

Γ’ Κύκλος | Παρουσίαση

Στον Γ’ και τελευταίο κύκλο του εργαστηρίου, οι μάσκες χαρακτήρα έρχονται σε επαφή μεταξύ τους αλλά και με δοσμένα κείμενα, αλληλεπιδρούν και αυτοσχεδιάζουν λεκτικά, με στόχο τη δημιουργία μιας παρουσίασης-παράστασης στο θέατρο Χώρος.

Διδάσκουν: Έλενα Μαυρίδου-Δήμητρα Κούζα
Μέρα και ώρες: Δευτέρα11:00-16:00
Διάρκεια: 21 Οκτωβρίου – 25 Μαΐου
Θέατρο Χώρος: Πραβίου 6-8, Βοτανικός (Μετρό Κεραμεικός)
Αριθμός συμμετεχόντων: 12
Κόστος: 960€ [Εξόφληση σε τρεις δόσεις. 20% έκπτωση σε περίπτωση προεξόφλησης ]

Απαραίτητη η αποστολή βιογραφικού σημειώματος στο horosworkshops@gmail.com με θέμα “Ετήσιο εργαστήρι”.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Stage Lighting, Video Art and Safety

“Design the Show”

Φεβρουάριος, Μάρτιος

Το θέατρο Χώρος φιλοξενεί Σεμινάριο δίμηνης διάρκειας, που διοργανώνεται για πρώτη φορά για τον σχεδιασμό φωτισμών και βίντεο μιας μουσικής ή θεατρικής παράστασης. Δυο γνωστοί σχεδιαστές φωτισμών, ένας παγκοσμίως βραβευμένος video artist, ένας Έλληνας rigger πιστοποιημένος στο εξωτερικό, οι πιο έμπειροι επαγγελματίες τεχνικοί, καθώς και προσκεκλημένοι εισηγητές, θα αναλύσουν σε βάθος όλες τις πτυχές του σχεδιασμού μιας παράστασης. Απ’ την ιδέα και τον σχεδιασμό μέχρι την υλοποίηση απαιτητικών παραστάσεων, οι συμμετέχοντες θα μάθουν όχι μόνο τα βασικές αρχές του επαγγέλματος, αλλά και τεχνικές ασφαλείας, σχεδιαστικά προγράμματα, κονσόλες φωτισμού, media servers και νέες τεχνολογίες. Ένα σεμινάριο με συμπυκνωμένη και ουσιαστική γνώση, που απευθύνεται σε τεχνικούς θεάτρου, σκηνοθέτες, σκηνογράφους, ηθοποιούς και σε όποιον μαγεύεται απ’ το φως και την εικόνα.

Θεματολογία: Θεατρικός φωτισμός (σε βάθος ανάλυση), Φωτισμός συναυλιών και μουσικών παραστάσεων (σε βαθος ανάλυση), Ψυχολογία και σημειολογία χρώματος, Γενικές τεχνικές φωτισμού, Ιστορία της τέχνης, Stage Lighting και κινηματογράφηση παράστασης, Φωτιστικά σώματα-τεχνολογίες φωτισμού-πρωτόκολα επικοινωνίας, Κονσόλες φωτισμού και on hands εμπειρία (GrandMA, Avolites, Hog, ETC), Σχεδιαστικά προγράμματα φωτισμού και βασικές αρχές λειτουργίας τους, Video art, Video mapping, Media servers, Rigging, Trusses and safety, Ηλεκτρολογία–συνδεσμολογία.

Εισηγητές: Περικλής Μαθιέλλης, Χριστίνα Θανάσουλα, Κωσταντίνος Γαρίνης, Γιώργος Μπιρλής, Γιάννης Ματζαβίνος και πολλοί ακόμα προσκεκλημένοι εισηγητές.

Χώρος: Θέατρο Χώρος (Πραβίου 6, Βοτανικός, Τηλ.: 210342 6736)

Διάρκεια: Φεβρουάριος-Μάρτιος
Μέρες: Δυο μέρες την εβδομάδα (πρωινές ώρες)

Κόστος σεμιναρίου: 960€

Περισσότερες πληροφορίες & αιτήσεις συμμετοχής:

Email: horosworkshops@gmail.com

Facebook: Horos Theatre Company

Τηλέφωνο: 6988441969

72335651_551245052350462_2738439038754095104_n.jpg

Σεμινάρια υποκριτικής

Απ’ τον Νοέμβριο έως τον Μάιο

Η Εταιρεία Θεάτρου Χώρος, δίνοντας μεγάλη έμφαση στην εκπαίδευση των νέων αλλά και των εν δυνάμει επαγγελματιών ηθοποιών, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού του προγράμματος για τη φετινή σεζόν, πραγματοποιεί Σεμινάρια Υποκριτικής απ’ τον Νοέμβριο έως τον Μάιο στο θέατρο Χώρος, σε συνεργασία με καταξιωμένους καλλιτέχνες, όπως οι: Ιόλη Ανδρεάδη, Ηλέκτρα Ελληνικιώτη, Δημήτρης Καραντζάς, Τάσος Καραχάλιος, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Αντώνης Μυριαγκός, Παρθενόπη Μπουζούρη, Τζίνα Πούλου, Μιχάλης Σαράντης, Θάνος Τοκάκης.

Περισσότερες πληροφορίες & αιτήσεις συμμετοχής:

Email: horosworkshops@gmail.com

Facebook: Horos Theatre Company

Τηλέφωνο: 6988441969

Χώρος: Θέατρο Χώρος (Πραβίου 6, Βοτανικός, Τηλ.: 210342 6736)

73192353_777265096053043_2995188176504487936_n.jpg

Καλλιτεχνικός Προγραμματισμός 2019-2020

[επιγραμματικά και κατά χρονολογική σειρά]

«Περιμένοντας τον Γκοντό»

Σκηνοθεσία Έλενα Μαυρίδου

Από 01.10.19 έως 29.10.19

Κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21:00

«Μουσικές από τη Θράκη και τη Δράμα»

Σάββατο 9.11.19 και 25.12.19 στις 21:00

«Σχόλιο για την Ηλέκτρα»

Σκηνοθεσία Γιώργος Ματζιάρης

Από 04.11.19 έως 03.12.19

Κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21:00

«Κεφάλαιο Αθήνα»

Σκηνοθεσία Δημήτρης Μπαμπίλης

Από 22.11.19 έως 12.1.20

Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 21:00

Από 29.11.19 ως 12.01.2020

Παρασκευή στις 19:00

Σάββατο & Κυριακή στις 21:00

«Καλλιόπη: ο δρόμος των τεράτων»

Σκηνοθεσία Ηλέκτρα Ελληνικιώτη

Από 29.11.19 έως 12.01.20*

Παρασκευή στις 21:00

Σάββατο & Κυριακή στις 19:00

Από 17.01.20 ως 19.01.20

Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 21:00

* Στις 6/12 δε θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις.

«Ιεροί άνθρωποι»

Σκηνοθεσία Esther Andre Gonzalez

Από 13.01.20 έως 03.03.20

Κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21:00

«Η Πτέρυγα»

Σκηνοθεσία Έλενα Μαυρίδου

Από 07.02.20 έως 12.04.20

Κάθε Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 21:00

«Angels in America»

Σκηνοθεσία Βαγγέλης Παπαδάκης

Από 24.04.20 έως 31.05.20

Κάθε Παρασκευή & Σάββατο στις 20:00, Κυριακή στις 19:00

«Ο Ήχος του Κώδωνος»

Σκηνοθεσία Χάρης Πεχλιβανίδης

Από 27.04.20 έως 19.05.20

Κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21:00

Θέατρο Χώρος

Πραβίου 6, Βοτανικός

Τηλ.: 21 0342 6736

FB: Horos Theatre Company

Επικοινωνία

Ελεάννα Γεωργίου  M: eleannaxgeorgiou@gmail.com

Eπιμέλεια: Δώρα Μπαρουτάκη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα