31.4 C
Athens
Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024

«Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ’ ένα γλάρο να πετάει» από την Παιδική Σηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΒΟΛΟΥ – ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Χειμερινή περίοδος 2019-2020

«Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ’ έναν γλάρο να πετάει»

Βασισμένο στο βιβλίο του Χιλιανού συγγραφέα Λουίς Σεπούλβεδα

Μια άτυχη γλαρίνα, η Κένγκα, πέφτει θύμα της “κατάρας των θαλασσών”, μιας πετρελαιοκηλίδας, και είναι καταδικασμένη να πεθάνει. Επειδή όμως είναι έγκυος και θέλει να γλιτώσει το μωρό της, με τις ύστατες δυνάμεις της, καταφέρνει μια τελευταία πτήση. Έτσι, καταλήγει στο μπαλκόνι του Ζορμπά, του γάτου του πελώριου, του μαύρου και χοντρού!

Η Κένγκα αναγνωρίζει στο πρόσωπο του Ζορμπά ένα πλάσμα ευγενικό, γι’ αυτό αποφασίζει να του εμπιστευτεί ό,τι πολυτιμότερο έχει… το αβγό της! Του ζητά λοιπόν να της υποσχεθεί τρία πράγματα: ότι δε θα φάει το αβγό, ότι θα το φροντίσει μέχρι να γεννηθεί το γλαρόπουλο και ότι… ΘΑ ΤΟΥ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΠΕΤΑΕΙ!!!

Ένας γάτος να μάθει σε έναν γλάρο να πετάει!; Μα αυτός δεν έχει φτερά, πώς είναι δυνατόν;;; Κι όμως είναι… αρκεί να έχεις μεγάλη καρδιά! Για να ανοίξει κάποιος τα φτερά του να πετάξει, αρκεί να του προσφέρεις αγάπη! Με την αγάπη αποχτάει θάρρος και τολμάει! Άλλωστε, όπως λέει ο Ζορμπάς: «μόνο εκείνος που τολμά να πετάξει, πετάει!»

Ο Ζορμπάς νιαουρίζει την υπόσχεση και «μια υπόσχεση τιμής δοσμένη από έναν γάτο του λιμανιού δεσμεύει όλους τους γάτους του λιμανιού!» Έτσι, ο Ζορμπάς και η παράξενη παρέα του, η οποία αποτελείται από τις γάτες του λιμανιού Κολονέλο, Ορντινάντσα, Ξερόλα και Σταβέντο, αναλαμβάνουν να εκπληρώσουν όλοι μαζί την υπόσχεση! Θα τα καταφέρουν όμως ή όχι;

71722025.jpg

Μια διδακτική και αλληγορική σαν παραμύθι ιστορία με οικολογικό μήνυμα, η οποία καταδεικνύει και στηλιτεύει τις συνέπειες της κυριαρχίας του ανθρώπου πάνω στο περιβάλλον. Με όχημα το χιούμορ και με πολλή αγάπη, αυτό το τρυφερό έργο, όπου πρωταγωνιστές είναι τα ζώα και τα πτηνά, μιλάει για το δικαίωμα στη διαφορετικότητα και για το πόσο σπουδαίο είναι να εκτιμάς, να σέβεσαι και να αγαπάς ένα διαφορετικό πλάσμα από σένα. Ένα μοναδικής αξίας κείμενο που βρίθει μηνυμάτων για μικρούς και μεγάλους. Η οικολογική συνείδηση, η υπέρβαση των δυσκολιών και του εαυτού μας για την επίτευξη ενός ανώτερου σκοπού, η συμπόνια, η σύμπνοια, το καθήκον, η ιερότητα της υπόσχεσης και του να κρατάς το λόγο σου, καθώς επίσης η δικαιοσύνη, η υπεράσπιση του αδυνάτου, η άδολη φιλία, η συντροφικότητα είναι μερικά από τα σημαίνοντα ζητήματα που τίθενται σε αυτήν την παράσταση.

Ένα έργο που διδάσκεται ως διδακτέα ύλη στα σχολεία. Ένα έργο παιδαγωγικό και ψυχαγωγικό. Ένα έργο που υπόσχεται να μαγέψει μικρούς και μεγάλους.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία – Διασκευή: Κωνσταντίνος Κυριακού
Σκηνικά – Κοστούμια: Νίκος Ποδιάς
Πρωτότυπη μουσική: Ανδρέας Μιμαίος
Κινησιογραφία: Άντζελα Καλαντζή
Μουσική διδασκαλία: Σύλβια Τσιμπανάκου

ΔΙΑΝΟΜΗ (αλφαβητικά)

Κατερίνα Αναστασίου
Αφροδίτη Βραχοπούλου
Κωνσταντίνος Δημητρακάκης
Γιάννης Κοτσαρίνης
Ρόζα Σταμούλη
Στέλιος Χλιαράς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα