Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη παραχώρησε σήμερα το πρωί συνέντευξη στην τηλεοπτική εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» και στους δημοσιογράφους Ντίνο Σιωμόπουλο και Στέλλα Γκαντώνα σχετικά με τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα στον χώρο του θεάματος/ακροάματος που θα ισχύσουν από 12/10/2020. Ακολουθούν τα όσα είπε:
* Έχουν απόλυτα δίκιο ότι οι κλάδοι του πολιτισμού, όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι έχουν αντιμετωπίσει στην Ελλάδα, όπως και σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της πανδημίας. Στην Ελλάδα, ένας λόγος παραπάνω, καθώς πραγματικά, η κατάσταση είναι χαοτική στις επαγγελματικές σχέσεις και είναι κάτι το οποίο προσπαθούμε να ρυθμίσουμε. Από την άλλη πλευρά, έχουν πάρα πολύ δίκιο και είναι κάτι που το έχω πει κι εγώ, ότι, όλο τον χειμώνα, χωρίς κινηματογράφο, χωρίς θέατρο, πραγματικά θα ήταν δύσκολο όχι μόνο για τους καλλιτέχνες ή για τους τεχνικούς, τους εργαζόμενους του πολιτισμού. Θα ήταν πολύ δύσκολο για όλους μας, ως πολίτες. Είπα προχθές στην συνάδελφό σας κ. Ανέστη, ότι αν δεν έχουμε τη δυνατότητα διαφυγής στο θέατρο ή στον κινηματογράφο, γενικά στις παραστατικές τέχνες, θα οδηγηθούμε όλοι στον ψυχίατρο. Και το πιστεύω βαθιά.
* Γι’ αυτό και στο Υπουργείο Πολιτισμού δημιουργήσαμε, με μεγάλη προσοχή, προτάσεις, μιλήσαμε πολύ με τους γιατρούς, μιλήσαμε συστηματικά και πάρα πολλές ώρες με τον ΕΟΔΥ και με τους λοιμωξιολόγους και τελικά φτάσαμε στο σημείο να ανακοινωθούν τα μέτρα αυτά που ανακοινώθηκαν. Σημειώνω ότι για τη διαμόρφωση των προτάσεων μας, μιλήσαμε και μίλησα προσωπικά, με πάρα πολλούς ανθρώπους των τεχνών, είτε ηθοποιούς είτε σκηνοθέτες και παραγωγούς. Έχουν δίκιο στο ότι ανησυχούν, κυρίως για την προσέλευση του κόσμου. Γι’ αυτό κι εμείς είπαμε ότι θα κάνουμε μία καμπάνια- την οργανώνουμε τώρα- προκειμένου να πείσουμε τον κόσμο ότι το θέατρο, ο κινηματογράφος, το ζωντανό θέαμα/ακρόαμα είναι απολύτως ασφαλές.
* Σχετικά με το πλαφόν οι αρχικές σκέψεις, μέχρι και λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση των μέτρων από την κυβέρνηση, συζήτηση για πλαφόν. Δηλαδή, στις αίθουσες κάτω των 300 θέσεων, το πλαφόν να είναι 90 άτομα και στις αίθουσες άνω των 300, το πλαφόν να είναι 150 άτομα. Αυτό, καταλαβαίνετε, σε μία αίθουσα χωρητικότητας 1500 ή 1700 θέσεων θα ήταν περίπου το 10%,. Δεν θα ήταν το 30%. Γι’ αυτό, λοιπόν, με συστηματική δουλειά και συστηματική προσπάθεια αποφασίστηκε στο τέλος να μην υπάρχει το πλαφόν και αυτό νομίζουμε ότι δίνει σε όλους μεγάλη ανάσα. Άλλωστε, αυτό ακούσαμε από την Παρασκευή από πολλούς ανθρώπους του θεάτρου και του κινηματογράφου: Ότι η ανακοίνωση του 30% υπήρξε μία ανάσα.
Από εκεί και πέρα, επειδή και το 30% και το 50% και το 60%, αν θέλετε, είναι πραγματικά προβληματικό και με δεδομένο ότι πρέπει να πειστεί και ο κόσμος να πάει στις αίθουσες, η κυβέρνηση αποφάσισε την επιδότηση των θέσεων, στη λογική της επιδότησης των αεροπορικών εισιτηρίων, στην αρχή της πανδημίας. Εδώ, όμως τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Με το Υπουργείο Εργασίας, το οποίο έχει αυτή την αρμοδιότητα, ήδη σχεδιάζουμε και συνομιλούμε, προκειμένου να πάμε σε μία επιδότηση δίκαιη. Και το εννοώ αυτό. Επομένως, δεν πάμε απλώς σε αριθμούς αλλά θα πρέπει να φτάσουμε σε κάποιες συνθήκες, σε κάποιους αλγόριθμους, που η επιδότηση θα καλύψει σωστά και θα ενισχύσει σωστά το σύνολο των παραγωγών (εννοώ όχι τον παραγωγό, αλλά την παραγωγή, το σύνολο των παραγωγών). Οφείλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα και τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Σκυλακάκη, διότι εξασφάλισαν το κονδύλι το οποίο είναι απαραίτητο για την επιδότηση των θέσεων. Από εκεί και πέρα, σε τεχνικό επίπεδο, με το Υπουργείο Εργασίας προσπαθούμε, τις επόμενες μέρες, να καταλήξουμε στον τρόπο της επιδότησης. Πάντως, ο στόχος της κυβέρνησης είναι να επιδοτηθεί το σύνολο – αυτό το οποίο είπατε κι εσείς – να υπάρξει μια καθολική επιδότηση, με τέτοιο τρόπο.
* Τα υγειονομικά πρωτόκολλα θα ανακοινωθούν μόλις θα εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία είναι θέμα μερικών ωρών. Αύριο, το πρωί, θα εκδοθούν οι εγκύκλιοι. Αυτά είναι τα πρωτόκολλα των Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού σε ότι αφορά μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους και του Γενικού Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού σε ότι αφορά τους χώρους θεάματος/ ακροάματος. Εκεί λοιπόν, όπως συνέβη και το καλοκαίρι, όταν άνοιξαν οι χώροι αυτοί, θα περιγράφεται λεπτομερώς το τι θα ισχύει: Η υποχρεωτική χρήση μάσκας, τα μη διαλείμματα (δεν θα υπάρχουν διαλείμματα, όπως τα ξέραμε). Στα μεγάλα θέατρα των 300 θέσεων και άνω, υποχρεωτικά θα υπάρχει ένα σύστημα εισόδου και εξόδου των θεατών. Αυτά είναι πράγματα τα οποία τα κάναμε και το καλοκαίρι. Στο Ηρώδειο και την Επίδαυρο, το Φεστιβάλ εφάρμοσε ακριβώς αυτά του είδους τα πρωτόκολλα, με μεγάλη επιτυχία. Αντιστοίχως οι αίθουσες θα πρέπει να έχουν κατάλληλο κλιματισμό και οπωσδήποτε ηλεκτρονικό εισιτήριο. Δεν θα λειτουργήσουν φέτος τα ταμεία, έτσι όπως ξέρουμε ότι λειτουργούν. Θα πρέπει όλα να είναι προκρατημένα. Θα γίνει με το ηλεκτρονικό εισιτήριο για να αποφευχθεί η ουρά στα ταμεία.