«Η σκηνή είναι ένα μέρος μεταμόρφωσης, επέκτασης, φαντασίας, ανάπτυξης αλλά και φωτός» (Moreno, 1956)
Το ψυχόδραμα προέκυψε μέσα από τον θεατρικό αυτοσχεδιασμό. Ο Moreno μετέτρεψε τη θεατρική σκηνή σε χώρο θεραπείας με επιρροές από το «μαγικό εάν» του Στανισλάφσκι, το «σωματικό» θέατρο του Γκροτόφσκι, το «πολιτικό» θέατρο του Μπρέχτ, το «ανθρωπολογικό» θέατρο του Μπάρμπα, το θέατρο των «καταπιεσμένων» του Μποαλ κ.ά.
Το Σχεσιακό Ψυχόδραμα τροφοδοτείται κυρίως από τη βάση των προσεγγίσεων της Συστημικής, της Gestalt και της Σχεσιακής Ψυχανάλυσης με την προσθήκη βασικών αρχών της Γιαλομικής ομαδικής θεραπείας και ο κεντρικός άξονας είναι το παιχνίδι ρόλων. Σε σύγκριση με παραδοσιακές θεραπευτικές προσεγγίσεις, δίνεται στο άτομο η ευκαιρία της δράσης αντί απλά του λόγου, δηλαδή να αναπαραστήσει, να παρατηρήσει και να πειραματιστεί με τον ρόλο σημαντικών ανθρώπων της ζωής του, πλευρών του εαυτού του, συναισθημάτων, επιθυμιών ή φόβων του που δυσκολεύεται να προσεγγίσει με άλλους τρόπους.
Ελάτε, λοιπόν, να γνωρίσουμε και να συμπεριλάβουμε παρέα την πολυμορφία των συναισθημάτων και των σκέψεών μας, να αγγίξουμε με κατανόηση και φροντίδα τις δυσκολίες και τους προβληματισμούς μας, να εξελίξουμε χρήσιμες πλευρές μας και να ανακαλύψουμε άλλες που ίσως πλέον να μη μας εξυπηρετούν τόσο, να τις ευχαριστούμε και να τις αφήσουμε στο παρελθόν.
Η ομάδα θα συναντιέται σταθερά από την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024, για εννέα μήνες, κάθε Πέμπτη 17.30-19.30.
Ειδικές τιμές για ανέργους, φοιτητές και ευπαθείς ομάδες
Δυνατότητα δημιουργίας και δεύτερης ομάδας σε εναλλακτική ώρα και μέρα. Ενημερώστε μας για ημέρες και ώρες προτίμησης!
Για οποιαδήποτε πληροφορία, επικοινωνήστε στο email: natpelekaa@gmail.com και στο τηλέφωνο: 6976753141.
Λίγα λόγια για τη συντονίστρια:
Η Ναταλία Πελέκα είναι ψυχολόγος και ηθοποιός. Έχει σπουδάσει υποκριτική στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν και Ψυχολογία στο ΑΠΘ. Έχει ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό της «Κλινικές Παρεμβάσεις στις εξαρτήσεις» στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Επιπλέον, έχει ολοκληρώσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Σχεσιακού Ψυχοδράματος στο ΕΚ.Ι.ΣΥ.Π. Ως ηθοποιός έχει συμμετάσχει σε παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης, του Tempus Verum και άλλων θεατρικών σκηνών, σε ευρωπαϊκά project (πχ. Eye.Net Project) και στην τηλεόραση, αλλά και σε εκπαιδευτικά προγράμματα, όπως το Εργαστήριο για επαγγελματίες ηθοποιούς «Θέατρο, εκπαίδευση και κοινωνία» του Εθνικού θεάτρου κ.ά. Τέλος, έχει εργαστεί ως ψυχολόγος στη δημόσια εκπαίδευση και στον ΟΚΑΝΑ, ενώ έχει συμμετάσχει σε εκπαιδευτικά προγράμματα και βιωματικά σεμινάρια δραματοθεραπείας και playback theatre.