36 C
Athens
Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2024

Performance Workshop με τη Ραφίκα Σαουΐς (+PLUS) στο Beton7

Στις 04, 05 και 06 Ιανουάριου 2019 και στις 01, 02 και 03 Φεβρουαρίου 2019 διοργανώνονται 2 κύκλοι ολοήμερων εργαστηρίων performance και δοκιμής από την καλλιτέχνη Ραφίκα Σαουΐς, σχετικά με τον τομέα της τέχνης που ονομάζεται «performance» («επιτέλεση»). Για το δεύτερο εργαστήριο είναι απαραίτητη η συμμετοχή και η ολοκλήρωση του πρώτου. Το εργαστήριο συνολικά θα αποτελέσει πρόσκληση να τεθούν ερωτήματα και να γίνουν σκέψεις σχετικά με τη λειτουργία της performance.

Στο συγκεκριμένο εργαστήριο επίσης θα ερευνηθούν τομείς που ενδιαφέρουν τη σκηνοθέτη σε σχέση με το επόμενο της έργο που είναι μια συμπαραγωγή μεταξύ Ελλάδας, Νορβηγίας και Σουηδίας και θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο του 2019 στην Εναλλακτική σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Επίσης θα ανιχνευτούν τυχόν αλλαγές που επιφέρει στη δημιουργία της performance η θέση του θεατή έναντι του θεάματος. Το σεμινάριο έχει ως στόχο να δημιουργήσει ένα δυνατό σώμα, έτοιμο να αναμετρηθεί με τις προκλήσεις της performance σε πραγματικό χρόνο και σε πραγματικές performances δοκιμές και συνθήκες τόσο σε κλειστό όσο και σε δημόσιο χώρο. Στόχος του σεμιναρίου είναι επίσης να αλλάξει τον τρόπο δημιουργίας και σύνθεσης μίας performance, τοποθετώντας τον performer στη θέση του θεατή.

Σε μια προσπάθεια συνεχούς πρόκλησης και διεύρυνσης των ίδιων μας των ορίων, μεταφερόμαστε στη σχέση του ανθρώπου με τον άνθρωπο και τον χώρο, καθώς και στα συναισθήματα που προκύπτουν από τη σχέση αυτή. Μέσα από μια σειρά συζητήσεων, ασκήσεων θεωρητικών και πρακτικών, οι συμμετέχοντες θα αντιληφθούν κατά πόσον μία performance μπορεί να αντικαθρεφτίζει τις αντιλήψεις και τις δεσμεύσεις του ίδιου του θεατή, καθώς και πώς διερευνούμε τα ίδια μας τα όρια χρησιμοποιώντας το σώμα μας. Στο εργαστήριο του Φεβρουαρίου 2019 οι συμμετέχοντες θα αναμετρηθούν με δημιουργία του avatar/ή μιας personas χρησιμοποιώντας μιντιακά μέσα και κατασκευάζοντας μικρά βίντεο με τις performances τους.

dafin.JPG

Πληροφορίες:

Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού Beton7, Βοτανικός
(5 λεπτά από τη στάση Μετρό: «Κεραμεικός»)
Πύδνας 7, Βοτανικός, Αθήνα 11855
Τηλέφωνο: 2107512625
E-mail: info@beton7.com
Site: www.beton7.com
Facebook page: www.facebook.com/Beton7.Arts

Ημερομηνίες:
1ος κύκλος: Παρασκευή 04, Σάββατο 05, Κυριακή 06 Ιανουαρίου 2019
2ος κύκλος: Παρασκευή 01, Σάββατο 02, Κυριακή 03 Φεβρουαρίου 2019

Ώρες: 10πμ – 6μμ (σύνολο: 25 ώρες)

Κόστος: Κάθε εργαστήριο, 150 ευρώ το πρώτο και 100 ευρώ το δεύτερο

Η πρόσκληση απευθύνεται κυρίως σε καλλιτέχνες, φοιτητές/ήτριες ή απόφοιτους Σχολών Καλών Τεχνών, σχολές χορού και σχολές θεάτρου ή μουσικής, χωρίς να αποκλείει άλλους ενδιαφερόμενους.

Απαραίτητη η αποστολή βιογραφικού σημειώματος και κειμένου στο οποίο θα εξηγούνται οι λόγοι συμμετοχής και ενδιαφέροντος στο zlapcollective@gmail.com έως την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018.

Περιορισμένος αριθμός θέσεων σε κάθε τμήμα (μέχρι 12 άτομα).

IMG_3296.JPG

Η βραβευμένη σκηνοθέτης, περφόρμερ και ηθοποιός, Ραφίκα Σαουΐς σπούδασε στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας και στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (τμήμα φιλολογίας και γλωσσολογίας). Έχει συνεργαστεί ως ηθοποιός με τους οργανισμούς: Εθνικό Θέατρο Ελλάδας, Φεστιβάλ Αθηνών, Abbey Festival, Μπιενάλε Αθηνών, Royal Academy of Dramatic Art, John Gielgud Theatre, και με καλλιτέχνες όπως ο Μπρους Μάγιερς, η Μάρι Γκαμπριέλ Ρότι κ.ά. Ως σκηνοθέτης ασχολείται με το πολιτικό και το θέατρο ντοκουμέντο.

Το 2015 δημιούργησε μαζί με άλλους καλλιτέχνες την κολεκτίβα Zlap όπου παρουσίασαν στα: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Μπιενάλε Αθηνών, Mixer Festival στο Βελιγράδι, τη Σπουδή Ι και ΙΙ του έργου Ατρείδες, Τετράδια κρίσης μιλώντας για το προσφυγικό, εξετάζοντας την αμφισημία των ανθρωπιστικών πρακτικών της δύσης.

Η Σαουΐς πρόσφατα παρουσίασε έργο της στο Εθνικό Θέατρο της Νορβηγίας, στο Φεστιβάλ του Ίψεν στην πλατφόρμα «Monsters of Reality- The Mimesis Machine».

Φέτος επιλέχθηκε να συμμετέχει στην Biennale Teatro, Venice Biennale 2017 στους 30 καλύτερους νέους δημιουργούς από όλον τον κόσμο. Έχει επίσης κερδίσει το grant του Οργανισμού ΝΕΟΝ και το βραβείο Υποτροφίας Ίψεν. Είναι μέλος του Directors Lab Lincoln Theater Center στη Νέα Υόρκη.

H τελευταία δουλειά που παρουσίασε ήταν η περφόρμανς μακράς διαρκείας μέσα σε εγκατάσταση «Τρώες, anima captus» μαζί με τον εικαστικό Μιχάλη Αργυρού, στο Μουσείο Μπενάκη με την υποστήριξη του Οργανισμού Νέον, του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Μουσείου Μπενάκη.

Το επόμενό της έργο “Europeana” είναι μια συμπαραγωγή των Βραβείων Ίψεν, του Σουηδικού Θεάτρου «Ostgota Teatren», της Εθνικής Λυρικής Σκηνής – Εναλλακτική Σκηνή και του ΜΚΕ Lineculture και θα παρουσιασθεί τον Σεπτέμβριο του 2019 στην Αθήνα.

Στις φωτό (Μαρίλια Φωτοπούλου) οι περφόρμερ Γιάννης Καρούνης, Leila Eftetahi από τις Τρωάδες- Anima Captus της Ραφίκας Σαουΐς (ΕΜΣΤ, ΝΕΟΝ, ΜΠΕΝΑΚΗ) τον Μάιο του 2018. Και η περφόρμερ Ραφίκα Σαουΐς στην περφόρμανς (Citizen Alien, Μεξικό Σεπτέμβριος 2018 / Mουσείο Σύγχρονης Τέχνης Μέξικό). Η έκθεση Citizen Alien παρουσιάζεται τώρα έως το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018 στην γκαλερί Circuits and Currents της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών με την υποστήριξη του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα