13 C
Athens
Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου, 2024

Εισαγωγικές εξετάσεις στη Δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών – Ακαδημαϊκό Έτος 2017-18

Οι εισαγωγικές εξετάσεις για τη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017. Οι αιτήσεις (για τις οποίες απαιτείται μια φωτογραφία διαβατηρίου) θα γίνονται δεκτές από τις 4 Σεπτεμβρίου στη γραμματεία της Σχολής (Δευτέρα έως Παρασκευή 10:30-16:30). Το κόστος εξετάστρων είναι 15 ευρώ.

Στον πρώτο κύκλο οι υποψήφιοι καλούνται να παρουσιάσουν ένα ποίημα, ένα τραγούδι, και δύο μονολόγους (έναν από το κλασικό κι έναν από το σύγχρονο ρεπερτόριο). Όσοι περάσουν στο δεύτερο κύκλο, θα συμμετάσχουν σε εργαστήρια, θα περάσουν από συνεντεύξεις και την τελευταία μέρα θα δουλέψουν ομαδικά υπό την καθοδήγηση της επιτροπής.

Η επιτυχία στις εισαγωγικές εξετάσεις του ΥΠΠΟ παραμένει υποχρεωτική προϋπόθεση για την εγγραφή στο β’ έτος της Δραματικής Σχολής. Όσοι εισαχθούν στη Σχολή και δεν περάσουν από την επιτροπή του Υπουργείου, θα έχουν την ευκαιρία να το κάνουν μετά τη συμπλήρωση του α’ έτους.

Η φοίτηση στη Δραματική Σχολή είναι τετραετής καθημερινή και υποχρεωτική. Το πρώτο έτος ορίζεται ως προπαρασκευαστικό, ενώ στο τέταρτο έτος οι σπουδαστές θα έχουν την ευκαιρία να επικεντρώνονται σε εργαστήρια, παραστάσεις και τις διπλωματικές τους εξετάσεις. Οι ώρες διδασκαλίας καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας ενώ μαθήματα γίνονται και το Σάββατο. Η Δραματική Σχολή δεν δέχεται ακροατές. Σπουδαστές που επιθυμούν να μετεγγραφούν από άλλες σχολές θα πρέπει να ξεκινήσουν τις σπουδές τους από το πρώτο έτος.

Τα μαθήματα για το β’ και γ’ έτος αρχίζουν τη Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου. Για το α’ έτος αρχίζουν αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εισαγωγικών εξετάσεων. Η Σχολή, εκτός από τα μαθήματα που ορίζει ο νόμος, οργανώνει μαθήματα ή σεμινάρια, ανταλλαγές με σχολές στο εσωτερικό και το εξωτερικό (Πανεπιστήμιο Θεατρικής Τέχνης της Ρωσίας – GITISΙνστιτούτο Γκροτόφσκι της ΠολωνίαςLiverpool Institute for Performing Arts της Αγγλίας κ.ά), επισκέψεις σε μουσεία, εκθέσεις και αρχαιολογικούς χώρους, και παρακολουθήσεις θεατρικών παραστάσεων, συναυλιών κ.λπ. για την αρτιότερη εκπαίδευση των σπουδαστών. Η συμμετοχή στις δραστηριότητες αυτές είναι υποχρεωτική.

Φιλοσοφία της Σχολής είναι να διδάσκουν σ’ αυτήν άνθρωποι που έχουν καταθέσει σημαντική δουλειά στο χώρο του θεάτρου, κι εξακολουθούν να έχουν ως κύριο μέλημα την εξέλιξή τους μέσα από την έρευνα και την ανανέωση. Δεδομένου ότι όλοι οι καθηγητές είναι εξαιρετικά δραστήριοι και εκτός Σχολής, συχνά αναγκάζονται ν’ απουσιάσουν. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις αντικαθιστούν αλλήλους ώστε τα μαθήματα να συνεχίζονται απρόσκοπτα.

3-1.jpg

Πέρα από το βαθμό στον οποίο ένας σπουδαστής επιδεικνύει διάθεση να εξελιχθεί σε όλα ανεξαιρέτως τα μαθήματα που προσφέρει η Σχολή, πολύ σημαντικό κριτήριο στην αξιολόγηση του αποτελεί το πνεύμα συνεργασίας και ο σεβασμός προς την ομάδα. Δεδομένου ότι η ελλιπής παρακολούθηση, η ασυνέπεια στις δοκιμές και η εν γένει έλλειψη ενδιαφέροντος επηρεάζουν τη δουλειά όλων, σπουδαστές που αποτυγχάνουν σε οποιοδήποτε τομέα ή στάδιο αποπέμπονται από τη Σχολή.

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣΑγωγή Λόγου – Αθηνά Τρέβλια
Δραματολογία – Κωνσταντίνα Ζηροπούλου

Θεατρική Ξιφασκία και Σκηνική πάλη – Θάνος Δερμάτης
Ιστορία Θεάτρου – Τζωρτζίνα Κακουδάκη
Κινηματογράφος – Άγγελος Φραντζής / Γρηγόρης Ρέντης
Κίνηση – Amalia Bennett, Camilo Bentancor, Pauline Huguet, Χρήστος Παπαδόπουλος
Λογοτεχνία – Αντώνης Γαλέος
Μουσική – Ανάργυρος Δενιόζος, Φίλιππος Τσαλαχούρης
Σκηνογραφία / Ενδυματολογία / Εικαστικές Τέχνες – Αντώνης Βολανάκης
Τεχνική Alexander – Νίκος Μαστροκωστόπουλος
Τεχνική Κλόουν – Ηλίας Κουνέλας
Τραγούδι – Γιώργος Σαμαρτζής
Training – Ιώ Βουλγαράκη, Δημήτρης Γεωργιάδης, Μενέλαος Καραντζάς
Υποκριτική – Βασίλης Ανδρέου, Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, Βίκυ Γεωργιάδου, Γιώργος Ζαμπουλάκης, Δημήτρης Ήμελλος, Ακύλλας Καραζήσης, Αμαλία Μουτούση, Αργύρης Ξάφης, Μαρία Σαββίδου, Άρης Τρουπάκης, Κώστας Φιλίππογλου, Γιάννης Χουβαρδάς
Διεύθυνση – Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης
Διοικητική Υπεύθυνη – Κατερίνα Τσεσμετζή
10.jpgΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

Η Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών ιδρύθηκε το 1871 και λειτουργεί ανελλιπώς μέχρι σήμερα. Αυτό την καθιστά την αρχαιότερη δραματική σχολή της χώρας.
Στη Σχολή διδάσκουν άνθρωποι που έχουν καταθέσει σημαντική δουλειά στο χώρο του θεάτρου κι εξακολουθούν να έχουν ως κύριο μέλημα την εξέλιξή τους μέσα από την έρευνα και την ανανέωση.
Πέρα από το βαθμό στον οποίο ένας σπουδαστής επιδεικνύει διάθεση να εξελιχθεί σε όλα ανεξαιρέτως τα μαθήματα, πολύ σημαντικό κριτήριο στην αξιολόγηση του αποτελεί το πνεύμα συνεργασίας και ο σεβασμός προς την ομάδα.
Εκτός από τον κορμό του βασικού προγράμματος εκπαίδευσης η Σχολή παρέχει στους σπουδαστές την ευκαιρία να διευρύνουν τους ορίζοντές τους μέσα από διεθνείς ανταλλαγές (Ακαδημία Θεατρικής Τέχνης της Μόσχας, Liverpool Institute of Performing Arts) και συναντήσεις (“Φτιάχνοντας το θεάτρο του αύριο” στο Ινστιτούτο Γκροτόφσκι στην Πολωνία), συνεργασίες με εκπαιδευτικούς οργανισμούς που έχουν διαφορετικό αλλά συναφές αντικείμενο (Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας πάνω στο θέμα της σκηνογραφίας, και Μουσική Ακαδημία της Βασιλείας πάνω στη μουσική του αρχαίου δράματος).
Με την απόλυτη πεποίθηση πως η ουσιαστική σπουδή του θέατρου προκύπτει μόνο μέσα από την ίδια την πράξη, οι σπουδαστές εκθέτουν τη δουλειά τους σε παραστάσεις κάθε μορφής:  ολόκληρα έργα, συναυλίες, καμπαρέ, βραδιές χορού, παραστάσεις δρόμου, κινηματογραφικές ταινίες κ.λ.π.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα