Στον πρώτο κύκλο οι υποψήφιοι καλούνται να παρουσιάσουν ένα ποίημα, ένα τραγούδι, και δύο μονολόγους (έναν από το κλασικό κι έναν από το σύγχρονο ρεπερτόριο). Όσοι περάσουν στο δεύτερο κύκλο, θα συμμετάσχουν σε εργαστήρια, θα περάσουν από συνεντεύξεις και την τελευταία μέρα θα δουλέψουν ομαδικά υπό την καθοδήγηση της επιτροπής.
Η επιτυχία στις εισαγωγικές εξετάσεις του ΥΠΠΟ παραμένει υποχρεωτική προϋπόθεση για την εγγραφή στο β’ έτος της Δραματικής Σχολής. Όσοι εισαχθούν στη Σχολή και δεν περάσουν από την επιτροπή του Υπουργείου, θα έχουν την ευκαιρία να το κάνουν μετά τη συμπλήρωση του α’ έτους.
Η φοίτηση στη Δραματική Σχολή είναι τετραετής καθημερινή και υποχρεωτική. Το πρώτο έτος ορίζεται ως προπαρασκευαστικό, ενώ στο τέταρτο έτος οι σπουδαστές θα έχουν την ευκαιρία να επικεντρώνονται σε εργαστήρια, παραστάσεις και τις διπλωματικές τους εξετάσεις. Οι ώρες διδασκαλίας καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας ενώ μαθήματα γίνονται και το Σάββατο. Η Δραματική Σχολή δεν δέχεται ακροατές. Σπουδαστές που επιθυμούν να μετεγγραφούν από άλλες σχολές θα πρέπει να ξεκινήσουν τις σπουδές τους από το πρώτο έτος.
Τα μαθήματα για το β’ και γ’ έτος αρχίζουν τη Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου. Για το α’ έτος αρχίζουν αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εισαγωγικών εξετάσεων. Η Σχολή, εκτός από τα μαθήματα που ορίζει ο νόμος, οργανώνει μαθήματα ή σεμινάρια, ανταλλαγές με σχολές στο εσωτερικό και το εξωτερικό (Πανεπιστήμιο Θεατρικής Τέχνης της Ρωσίας – GITIS, Ινστιτούτο Γκροτόφσκι της Πολωνίας, Liverpool Institute for Performing Arts της Αγγλίας κ.ά), επισκέψεις σε μουσεία, εκθέσεις και αρχαιολογικούς χώρους, και παρακολουθήσεις θεατρικών παραστάσεων, συναυλιών κ.λπ. για την αρτιότερη εκπαίδευση των σπουδαστών. Η συμμετοχή στις δραστηριότητες αυτές είναι υποχρεωτική.
Φιλοσοφία της Σχολής είναι να διδάσκουν σ’ αυτήν άνθρωποι που έχουν καταθέσει σημαντική δουλειά στο χώρο του θεάτρου, κι εξακολουθούν να έχουν ως κύριο μέλημα την εξέλιξή τους μέσα από την έρευνα και την ανανέωση. Δεδομένου ότι όλοι οι καθηγητές είναι εξαιρετικά δραστήριοι και εκτός Σχολής, συχνά αναγκάζονται ν’ απουσιάσουν. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις αντικαθιστούν αλλήλους ώστε τα μαθήματα να συνεχίζονται απρόσκοπτα.
Πέρα από το βαθμό στον οποίο ένας σπουδαστής επιδεικνύει διάθεση να εξελιχθεί σε όλα ανεξαιρέτως τα μαθήματα που προσφέρει η Σχολή, πολύ σημαντικό κριτήριο στην αξιολόγηση του αποτελεί το πνεύμα συνεργασίας και ο σεβασμός προς την ομάδα. Δεδομένου ότι η ελλιπής παρακολούθηση, η ασυνέπεια στις δοκιμές και η εν γένει έλλειψη ενδιαφέροντος επηρεάζουν τη δουλειά όλων, σπουδαστές που αποτυγχάνουν σε οποιοδήποτε τομέα ή στάδιο αποπέμπονται από τη Σχολή.
Δραματολογία – Κωνσταντίνα Ζηροπούλου