36.2 C
Athens
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

«Καληνύχτα Μαργαρίτα» σε ραδιοφωνική μετάδοση σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη

Τη Δευτέρα 21 Ιουνίου, ο Αθήνα 9.84 παρουσιάζει το εμβληματικό έργο του Γεράσιμου Σταύρου «Καληνύχτα Μαργαρίτα», σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη.

Ερμηνεύουν oι πρώτοι διδάξαντες Έλλη Φωτίου, Στέφανος Ληναίος, Χρήστος Κελαντώνης και οι Τάσος Ιορδανίδης, Μαρία Παπαφωτίου, Αγνή Χιώτη, Αντωνίνα Παπαθανάσογλου, Νατάσα-Φαίη Κοσμίδου, Σαράντος Γεωγλερής, Δημήτρης Κατσώνης, Τζούλι Τσόλκα.

Με το έργο αυτό ολοκληρώνεται ο κύκλος των 10 ελληνικών έργων που μεταδόθηκαν στο πλαίσιο της θεατρικής εκπομπής «Πλατεία Θεάτρου» του σταθμού της Αθήνας.

cuwbgy1.jpeg

Το «Καληνύχτα Μαργαρίτα» γράφτηκε το 1967 και πρόκειται για τη θεατρική μεταφορά του διηγήματος «Μαργαρίτα Περδικάρη» του Δημήτρη Χατζή από τη συλλογή διηγημάτων του «Το τέλος της μικρής μας πόλης».

Την ίδια χρονιά, στις 3 Μαρτίου, παρουσιάστηκε στο θέατρο Βεάκη, από το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο, του Μάνου Κατράκη, για πρώτη φορά.

Πενήντα ημέρες αργότερα, στις 21 Απριλίου, η δικτατορία των συνταγματαρχών το απαγόρευσε και το έργο κατέβηκε.

Λίγα χρόνια μετά, το 1971, παρουσιάστηκε ξανά στο θέατρο ΑΛΦΑ, από τον Στέφανο Ληναίο και την Έλλη Φωτίου. Και η ιστορία όπως πάντα επαναλαμβάνεται με έναν δικό της τρόπο. Το έργο απαγορεύεται δια ροπάλου από τη δικτατορία σε κάθε απόπειρα που γίνεται για την παρουσίασή του στο κοινό της Αθήνας αλλά και της περιφέρειας.

Από τον Ιανουάριο του 1977 το έργο ξεκίνησε την πορεία του – χωρίς άλλες απαγορεύσεις – και πάλι στο θέατρο ΑΛΦΑ αλλά και σε πολλές διαδρομές του στην Ελλάδα τα καλοκαίρια που ακολούθησαν εκείνη την πρώτη «ελεύθερη» παρουσίασή του.

Η «Μαργαρίτα» είναι ένα έργο πολιτικό και ιστορικό μαζί και έχει μείνει στη μνήμη όλων ως τέτοιο. Είναι ένα έργο με αξίες που ζουν σήμερα, και είναι ακόμη πιο επίκαιρες.

Στη σημερινή εποχή της παγκοσμιοποίησης, ένα τέτοιο έργο που φαίνεται ίσως παλαιάς κοπής,δεν έπαψε να υπάρχει και να θυμίζει πανανθρώπινες μεγαλειώδεις ιδέες που το μόνο που μπορούν να επιτύχουν είναι η πρόοδος σε μία κοινωνία που ναι μεν αναπτύσσεται τεχνολογικά αλλά οπισθοδρομεί συχνά σε ό, τι αφορά το δίκαιο των λαών.

Όπως γράφει ο Δημήτρης Χατζής, σε ένα ιδιόχειρο σημείωμά του, «απ’ όλους τους ήρωές του, θα επέλεγε τη Μαργαρίτα του. Τον άνθρωπο που πολεμάει ως το θάνατο να ξεπεράσει τη μοναξιά, την απελπισιά και τη λύπη μεσ’ απ’ την αγάπη του για τους άλλους».

Το podcast της παράστασης θα παραμείνει για μια εβδομάδα στο site του σταθμού διαθέσιμο για ακρόαση. Μετά το τέλος της εβδομάδας θα ενοικιάζεται με μια συμβολική τιμή και τα ποσοστά των εκτελεστικών δικαιωμάτων θα αποδίδονται σε όλους τους συντελεστές μέσω συμφωνίας του Αθήνα 9.84 με τις εταιρίες πνευματικών δικαιωμάτων.

Τα έργα ηχογραφούνται μέσα στο σταθμό, σε ειδικά διαμορφωμένο στούντιο από τον ηχολήπτη του Αθήνα 9.84, Πάνο Αργύρη.

Στο site του σταθμού (www.athina984.gr), το έργο «“Καληνύχτα Μαργαρίτα» – όπως και όλα τα θεατρικά έργα – την ώρα της ραδιοφωνικής του μετάδοσης, θα συνοδεύεται από βίντεο οπτικής ερμηνείας στη νοηματική γλώσσα και πρόσθετους εξειδικευμένους υπότιτλους για κωφούς και βαρήκοους.

vnreh2.jpg

Κείμενο: Γεράσιμος Σταύρου

Το έργο είναι βασισμένο στο διήγημα του Δημήτρη Χατζή «Μαργαρίτα Περδικάρη».

Σκηνοθεσία: Κώστας Γάκης
Μουσική: Σπήλιος Μέντης.
Τραγούδι: Πόπη Αστεριάδη
Βοηθός σκηνοθέτη: Νατάσα Φαίη Κοσμίδου

Ερμηνεύουν οι πρώτοι διδάξαντες: Έλλη Φωτίου, Στέφανος Ληναίος, Χρήστος Κελαντώνης και οι Τάσος Ιορδανίδης, Μαρία Παπαφωτίου, Αγνή Χιώτη, Αντωνίνα Παπαθανάσογλου, Νατάσα-Φαίη Κοσμίδου, Σαράντος Γεωγλερής, Δημήτρης Κατσώνης, Τζούλι Τσόλκα.

Συντονισμός Project: Μαργαρίτα Μυτιληναίου
Ηχολήπτης: Πάνος Αργύρης
Γραφιστική Επιμέλεια: The Button Design
Επικοινωνία: Γραφείο Τύπου 9.84

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα