Οδεύοντας στο τυπικό τέλος της επίσημης θεατρικής περιόδου 2017-2018, λίγο πριν την Κυριακή των Βαίων, που παραδοσιακά σημαίνει τη λήξη των χειμερινών θεατρικών δραστηριοτήτων, ο Μάρτιος “εισβάλλει” στα θέατρα των Αθηνών με νέες παραγωγές που αγγίζουν όλο το φάσμα των προτιμήσεων του κοινου: έτσι θα δούμε νέα ή κλασικά έργα, Ελλήνων ή ξένων συγγραφέων, πολυπρόσωπα ή μονόλογους, δράματα ή κωμωδίες, ακόμα και επαναλήψεις κάποιων πολύ επιτυχημένων παραστάσεων.
Πάμε λοιπόν, να πάρουμε μια πρόγευση για το τι ετοιμάζεται για το Μάρτιο στις σκηνές της Αθήνας και να φτιάξουμε “πρόγραμμα” για τον πρώτο μήνα της Άνοιξης που ήδη έχει μπει κάνοντας μια ξεχωριστή πρόταση.
Και δεν αναφέρομαι σε άλλη, από την παράσταση του “Κάζιμιρ και Καρολίνα” από τον Γιάννη Χουβαρδά στο BIOS. Έργο του ‘Εντεν φον Χόρβατ, γραμμένο το 1932, ο σκηνοθέτης που διχάζει το θεατρόφιλο κοινό με τις δουλειές του, μας το συστήνει ως μια περιπατητική παράσταση εντός και εκτός των χώρων του θεάτρου, με πλειάδα ηθοποιών, με ζωντανή μουσική, με μπάρμπεκιου, μπύρα και παγωτό. Αν μη τι άλλο, είναι ένα ενδιαφέρον εγχείρημα.
Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνων του Ιδρύματος Ωνάση θα φιλοξενήσει τον Άρη Μπινιάρη, που μετά τους εντυπωσιακούς “Πέρσες” του το περασμένο καλοκαίρι στο Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου , θα δοκιμαστεί στις “Βάκχες” του Ευριπίδη, συστήνοντας την αρχαία τραγωδία ως ροκ παράσταση έχοντας στο δυναμικό του σπουδαίους ηθοποιούς: Γιώργος Γάλλος, Άννα Καλαϊτζίδου, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Χρήστος Λούλης, Αμάλια Μπένετ, Άρης Μπινιάρης, Εύη Σαουλίδου, Κωνσταντίνος Σεβδαλής, Ονησίφορος Ονησιφόρου, Χάρης Χαραλάμπους.
Αναμφισβήτητα ο βασιλιάς του Μαρτίου είναι ο Πολυχώρος Vault. O πάντα ζεστός και φιλόξενος αυτός χώρος , που σε αγκαλιάζει αμέσως με την είσοδό σου στο χώρο του ατμοσφαιρικού φουαγιέ του, με τις εξαιρετικές μουσικές επιλογές και τα χαλαρωτικά “ποτάκια” του (ο ταλαντούχος Μάνος Αντωνιάδης είναι υπεύθυνος για όλο αυτό), ετοιμάζει τέσσερεις πρεμιέρες για τον Μάρτιο: O Σαιξπηρικός “Βασιλιάς Ιωάννης” σε διασκευή και σκηνοθεσία Αποστόλη Ψαρρού θα μας περιμένει τα Δευτερότριτα, ενώ οι περίφημοι Lorem Ipsum, μετά το βραβευμένο και άκρως επιτυχημένο Γιοσίρου Γιαμαγκούσι, μας ετοιμάζουν ένα κωμικο μουσικό μιούζικαλ με τίτλο “Η Μπαλάντα ενός Ευαίσθητου Δήμιου”. Το project με τους μονολόγους των μανάδων επιφανών Ελλήνων, (έχουμε ήδη γνωρίσει αυτές του Νικόλαου Μάντζαρου, του Διονύσιου Σολωμού και του Ανδρέα Συγγρού), συνεχίζεται και δύο ακόμη μητέρες θα μας μιλήσουν για τους γιους τους: “Ολυμπιάδα ή Ζει ο Βασιλιάς Αλέξανδρος” σε σκηνοθεσία Σήφη Μάινα με την Κάτια Σπερελάκη και “Βασιλική Τριανταφύλλου: Αχ, Γιάννη μ΄” από την Κατερίνα Πολυχρονοπούλου με την Ευγενία Αποστόλου στο ρόλο της μητέρας του Γιάννη Μακρυγιάννη.
Μένουμε στην περιοχή, περνάμε τις γραμμές του τρένου και μεταφερόμαστε στο Tempus Verum – Εν Αθήναις, ένας χώρος ΄που με την επιμέλεια του Δημήτρη Λάλου, έχει έντονο νεανικό χρώμα και άρωμα αγκαλιάζοντας δουλειές νέων δημιουργών. Οι “7 κρεμασμένοι”, βασισμένοι στην περίφημη νουβέλα του Λεονίντ Αντρέγιεβ, θα μας περιμένουν κάθε Δευτέρα και Τρίτη. Η δραματουργική επεξεργασία έχει γίνει από την Αγγελική Πασπαλιάρη ενώ η σκηνοθεσία ανήκει στην ίδια και τον Κωνσταντίνο Γώγουλο. Πάνω στα λογοτεχνικά μονοπάτια είναι και η δεύτερη παράσταση που ξεκινά τον Μάρτιο στο ίδιο θέατρο, από τα Ελληνικά Γράμματα αυτήν τη φορά και δεν είναι άλλη από την πολύ επιτυχημένη μεταφορά των αφηγήσεων της Λιλής Ζωγράφου με τίτλο “Επάγγελμα Πόρνη” από τον άξιο Ένκε Φεζολλάρι και σε μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη. Η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου για μια ακόμα φορά θα “ντυθεί” την πένα της αγωνίστριας Ελληνίδας συγγραφέως και θα μεταδώσει στο κοινό το πνεύμα, την ορμητικότητα, τον σαρκασμό και την αγάπη της για τη ζωή. Η παράσταση “Inemuri” γραμμένη, σκηνοθετημένη και ερμηνευμένη εξ ολοκλήρου από δύο νέα παιδιά τους Γιώργο Σπάνια, Νικόλα Φραγκιουδάκη που διακρίθηκαν στο OFF OFF ATHENS FESTIVAL, επιστρέφει στη σκηνή του Tempus Verum – Εν Αθήναις και θα μας κρατήσει συντροφιά αργά το βράδυ τις Παρασκευές και τα Σάββατα.
Λίγα μέτρα πιο κάτω, το Θέατρο Χώρος, θα φιλοξενήσει μια νέα παραγωγή του Σίμου Κακάλα, η οποία θα συστηθεί στο κοινό σε δύο μέρη, με το δεύτερο να ξεκινά στην επόμενη θεατρική περίοδο. Πρόκειται βεβαίως για την μεταφορά στη θεατρική σκηνή του εμβληματικού μυθιστορήματος “Ανεμοδαρμένα Ύψη” της Έμιλυ Μπροντέ, μια παράσταση που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Το Θέατρο Σταθμός, την καλλιτεχνική διεύθυνση του οποίου έχει ο Μάνος Καρατζογιάννης, θα συστήσει στο κοινό τον Μάρτιο τρεις παραστάσεις: Βραβευμένα σκοτεινά παραμύθια από τους Dirty Granny Tales, και συγκεκριμένα το “Didi’s son”, ένας συνδυασμός ζωντανής ακουστικής μουσικής, κουκλοθεάτρου, χορού και animation projection. H Πέγκυ Τρικαλιώτη, σε σκηνοθεσία Κίρκης Καραλή και σε κείμενο και μουσική της Ευσταθίας, μέσα από μια φανταστική δίκη θα βρεθεί στο εδώλιο με την “Η απολογία της Μαντάμ Κιουρί” ξεδιπλώνοντας την προσωπικότητα και την ζωή της γυναίκας που της απονεμήθηκε το Νόμπελ Χημείας, και που τόσο κατηγορήθηκε για την σχέση της με τον μαθητή του άντρα της, ενώ η Κατερίνα Πολυχρονοπούλου θα μετατρέψει τον Κωνσταντίνο Φάμη σε Ιρακινό πρόσφυγα, σκηνοθετώντας τη “Βρωμιά”, ένα αντιρατσιστικό έργο για το φόβο και τη μοναξιά του Robert Schneider.
Τρεις είναι και οι πρεμιέρες νέων έργων στο ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΩΝ. O Παντελής Φλατσούσης σκήνοθετεί το έργο του Γκέοργκ Μπύχνερ “Λεόντιος και Λένα”, ενώ ο Βαγγέλης Στρατηγάκος με τη συνδρομή του Νύσου Βασιλόπουλου, θα μας παρουσιάσουν το “Φωτογραφίζοντας τις Φοίνισσες του Ευριπίδη” μια παράσταση που “μπλέκει” τον αφηγηματικό θεατρικό λόγο με την τέχνη της φωτογραφίας. Στον ίδιο χώρο η Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη θα σκηνοθετήσει την “Εκπνοή” του Δημήτρη Δημητριάδη με τις Στέλλα Μαγγανά, Κατερίνα Κυβετού.
Το “κωλοπετσωμένο” “Δε Variete Vol.3”, επιστρέφει στην τρίτη του έκδοση με πλειάδα καλεσμένων “από τον χώρο της μουσικής, του θεάτρου, του τσίρκου, του stand-up, της ποίησης, της μαιευτικής, της κουζίνας, της κβαντικής φυσικής και του μη πολιτικά ορθού” για δέκα παραστάσεις στο The Hub Events.
Για τις τέσσερεις και μόνο Παρασκευές του Μαρτίου το Θέατρο Εκστάν, μας περιμένει να απολαύσουμε το αριστούργημα του Στέφαν Τσβάιχ “Σκακιστική ιστορία” από τον Θίασο Θύρσo και σε σκηνοθεσία του Γιάννη Γιούλη.
Στο Θέατρο Ημέρας, η Στέλλα Παπαδημητρίου θα ντυθεί τα καλά ρούχα της Αρετής και θα ξαναζήσει τα γενέθλιά της, στην συγκινητική ατμόσφαιρα που έχει επιμεληθεί ο Φώτης Μακρής και με ένα θαυμάσιο κείμενο της Μπέτυς Μαγρίζου, στην παράσταση “Η προίκα”.
O Χώρος Τέχνης 14η Μέρα θα φιλοξενήσει για όλο τον Μάρτιο την παράσταση του Δημήτρη Παγώνη “Σημείο Β”, παράσταση στην οποία θα συναντηθούν από σκηνής οι Κωνσταντίνος Παράσης και Παύλος Παυλίδης.
Μια ακόμη συνάντηση, αυτή του Χίτλερ με του Φρόυντ, θα λάβει χώρα στη σκηνή του Πολυχώρου Πολιτισμού ΑΘΗΝΑΪΣ, στο έργο “Mein Komplex” σε διασκευή και σκηνοθεσία Μπάμπη Κλαλιώτη.
To Από Μηχανής Θέατρο υποδέχεται τον Μάρτιο με δύο παραγωγές: Ο Ταξιάρχης Χάνος, δισκευάζει και σκηνοθετεί το εμβληματικό έργο του Μιχαήλ Θερβάντες “Δον Κιχώτης” όπου πέντε ηθοποιοί, επηρεασμένοι από την ισπανική κουλτούρα, με όπλο την αθωότητα, τη σωματικότητα, τον λόγο, τη μουσική και την φαντασία τους, άλλοτε ως ρόλοι και άλλοτε ως αφηγητές, λένε την ιστορία του ονειροπόλου ιδαλγού από τη Μάντσα. Το δεύτερο έργο του θεάτρου για τον Μάρτιο, η “Νορβηγία” , ένα κείμενο του Igor Bauersima, μας συστήνεται ως ““μία παράσταση – προσεκτική μελέτη ζωής συνεπώς και θανάτου -ένα φιλοσοφικό εγχειρίδιο για την αυτοχειρία”. Σκηνοθετεί ο Α. Ζουγανέλης και παίζουν οι Μαρία Παπαφωτίου και ο ανερχόμενος και πολλά υπόσχόμενος Σταύρος Λιλικάκης.
Στη Β Σκηνή του Θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας, η Μάνια Παπαδημητρίου πρωταγωνιστεί σε μια κωμωδία του Ζωρζ Φεϋντώ, που δεν έχει ξαναπαιχτεί στην Ελλάδα. Πρόκειται για το έργο “Η Λεονί εν αναμονή ή το όμορφο κακό” (πρωτ. τίτλος «Leonie est en avance ou le mal joli») σε σκηνοθεσία Αθηνάς Κεφαλά.
To θησείον/ένα θέατρο για τις Τέχνες θα παρουσιάζει τον Μάρτιο, νωρίς τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τρίτης το έργο του ‘Αλαν Μπέννετ “Talking Heads” σε σκηνοθεσία Μιχαλη Τσουρουνάκη .
Κατηφορίζουμε την οδό Πειραιώς και στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης θα συναντηθούμε με την παράσταση “Baby” του Christopher Durang σε σκηνοθεσία Αναστασίας Κουμίδου, μια κωμωδία που έχει να κάνει με την ταυτοποίηση φύλου.
Λίγο πιο κάτω, στο Θέατρον του Ελληνικού Κόσμου, οι Science Reactors μας καλούν σε μια διαφορετική παράσταση όπου η επιστήμη αλλιώς, έχει τον πρώτο λόγο: “The Science of CSI: Έγκλημα στο Εργαστήριο”. Το σενάριο είναι της Άννας Χριστοδούλου και η σκηνοθεσία του Κώστα Βρεττού.
Η περιήγησή μας στα θεατρικά δρώμενα του Μαρτίου θα κλείσει με δύο παραγωγές που προσωπικά αναμένω με πολύ ενδιαφέρον.
“Το προξενιό της Αντιγόνης”, υπερρεαλιστικό έργο-σταθμός στην ελληνική δραματουργία του Βασίλη Ζιώγα θα παρουσιαστεί στο Θέατρο του Νέου Κόσμου σε σκηνοθεσία Εύας Βλασοπούλου και με τους Βασίλη Βηλαρά, Εύα Βλασσοπούλου, Κλείτο Κωμοδίκη, Γρηγόρη Μπαλλά, Νικόλα Παπαδομιχελάκη.
Ενώ το A Small Argo Full Of Art θα φιλοξενήσει τον Λάζαρο Γεωργακόπουλο, ο οποίος σκηνοθετώντας τον εαυτό του θα αναμετρηθεί με τον “Αμλετ” του Σαίξπηρ σε μια εκδοχή “μέσα από το σώμα ενός ηθοποιού, ταυτόχρονα όμως παραμένοντας σε διαλογικότητα με όλα τα πρόσωπα του έργου, ερμηνευμένα ως διαφορετικές πτυχές του Άμλετ”.
Να κλείσουμε τα εισιτήρια μας και να ευχηθούμε έναν (ακόμη) καλό και σπουδαίο Θεατρικό Μάρτη!
γράφει και επιμελείται ο Κώστας Ζήσης 1/3/2018