22.7 C
Athens
Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Πρώτη ημέρα στο Φεστιβάλ “Αναλόγιο 2017” του Θεάτρου Τέχνης στην οδό Φρυνίχου

Με τις καλύτερες προοπτικές ξεκίνησε χτες 16 Σεπτεμβρίου,η πρώτη μέρα του Φεστιβάλ Αναλόγιο 2017 στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν στην οδό Φρυνίχου που αποτελεί πλέον φθινοπωρινή παράδοση του θεατρόφιλου κοινού.

Η έναρξη δόθηκε με το “Φύκι στο βυθό” της Πένυς Φυλακτάκη. Ένα έργο που πραγματικά εντυπωσίασε για την σφιχτή πλοκή και το έντεχνο ξεδίπλωμα και “δέσιμο” της ιστορίας που αφηγείται. Ένα έργο, που ο “χρόνος” είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής και που προσπαθεί να δώσει την απάντηση αν τελικά γιατρεύει ή συντηρεί και οξύνει πληγές.

Η σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Μάρκελλου καταφέρνει και “χτίζει” την μάλλον σκοτεινή ατμόσφαιρα του έργου, με σωστές δόσεις μαύρου χιούμορ και συναισθηματικών εξάρσεων των ηρώων. Φώτα και μουσική του Αντώνη Παπακωνσταντίνου συμβάλλουν καθοριστικά σε αυτό, ενώ η επιλογή των μαύρων ρούχων των ηρώων από την Μαρία Καραθάνου είναι απολύτως αρμονική.

Εντυπωσιακές οι ερμηνείες της Μαρούσκας Παναγιωτοπόύλου και της Νεκταρίας Γιαννουδάκη, ιδιαίτερα στις μεταξύ τους σκηνές της σύγκρουσης αποδίδουν τόσο εύστοχα η μια την κυνικότητα της ηρωίδας της, η άλλη την απελπισία της δικής της, και οπωσδήποτε τη βαθιά τραγικότητα και των δύο. Ο Κώστας Καζανάς δικαιώνει απόλυτα την επιλογή του για το ρόλο του αδερφού/συζύγου, ενσάρκωση του χαρακτήρα που είναι βυθισμένος στην άγνοια από επιλογή.

Ο ρόλος καταλύτης του εφήβου γυιού/ανηψιού βρίσκει τον ερμηνευτή του στο πρόσωπο του νεαρού Γιώργου Σαββίδη.

Η παράσταση θα επαναληφθεί την Τρίτη 19/9  στις 7.00 μμ

Στο πλαίσιο του αφιερώματος στη Σλοβακική δραματουργία, που έχει έντονο το στίγμα της στο φετινο Αναλόγιο του Θεάτρου Τέχνης, παρουσιάστηκε το έργο της Zuzana Uličianska, «Tagebuch» (Ημερολόγιο), σε μετάφραση Γιώργου Παπαγιαννάκη. Δύο γυναίκες από τη Σλοβακία, που η ζωή και οι επιλογές των “δυνατών” τις οδήγησαν να μεταναστεύσουν στην Αυστρία, αφηγούνται μέ τη μορφή ημερολόγιου τη ζωή τους ως οικιακές νοσοκόμες.

Η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη, σκηνοθέτησε σκιαγραφόντας με συγκινητικό τρόπο δύο γυναίκες- σύχρονα σύμβολα: οι Σλοβάκες της Αυστρίας θα μπορούσαν να είναι Αλβανίδες της Ελλάδας, Ρουμάνες της Ισπανίας, Λιθουανές της Ιρλανδίας κοκ. Μια παράσταση που “μυρίζει” Ζαν Ζενέ και “Δούλες”, όμως είναι τόσο ανθρώπινη, τόσο διπλανή, τόσο”αντιηρωική” και γι αυτό τόσο σύγχρονη. Αν οι “Δουλες” του Ζενέ, υπερβαίνουν τα εσκαμμένα, εδώ οι σύγχρονες δούλες, δεν κάνουν καμία μα καμία υπέρβαση. Ζουν και παλεύουν. Ζουν για να παλεύουν. Παλεύουν για να ζουν. Αυτό έμαθαν, αυτό ξέρουν, αυτό κάνουν. Και τελικά, αυτό το “τιποτα” του αντι-ηρωισμού τους, τις καθιστά σπουδαίες ηρωίδες της ζωής.

Νικολέτα Βλαβιανού και Αλίκη Αλεξανδράκη συνιστούν ένα ιδανικό δίδυμο σκιαγράφησης των ηρωίδων τους. Ερμηνείες ανθρώπινες αλλά βαθιά ουσιαστικές και γι αυτό τόσο συγκινητικές.

Η Κατερίνα Μπιλάλη, στο ρόλο της Αυστριακής κυρίας, παρεμβαίνει στην μεταξύ τους ημερολογιακή καταγραφή καθοριστικά στην αποφόρτιση του κλίματος.

Η παράσταση θα επαναληφθεί την Κυριακή 17/9 στις 9,00 μμ

Το φετινό Φεστιβάλ Αναλόγιο 2017 αγκαλιάζει και το Εφηβικό Θέατρο, και έτσι χτες , παρουσιαστηκε από τους αποφοίτους της Δραματικής Σχολής Πράξη 7, το έργο της Μαριγώς Αλεξοπούλου “Καλημέρα εβδομάδα” από επτά πραγματικά πολύ κεφάτα και ταλαντούχα νέα παιδιά. Η Τζωρτζίνα Κακουδάκη, που σκηνοθέτησε την παράσταση, καθοδήγησε μοναδικά τους νέους ηθοποιούς, δίνοντας έναν καταιγιστικό ρυθμό και πέτυχε να “ξεγελάσει” το κοινό, αφού πραγματικά όλοι μας εντρυφήσαμε στις ζωές και την ψυχολογία των εφήβων, με την αίσθηση ότι δεν παρακολουθούμε παράσταση, αλλά ότι είμαστε μέρος της οικογενειακής, σχολικής και κονωνικής ζωή τους. Σε αυτό συνέβαλε η ιδέα της, οι ηθοποιοί να μην κινούνται στον φυσικό θεατρικό χώρο της σκηνής, αλλά περιμετρικά στους εξώστες, τις σκάλες, το φουαγιέ.

Από πολύ ταλαντούχα παιδιά που μετείχαν, κρατήστε ένα όνομα,: Σταύρος Λιλικάκης (ο οποίος παίζει και στο επιτυχημένο  “Το δέντρο του Οδίποδα”). Έχω την εντύπωση ότι αυτό το παιδί, θα μας απασχολήσει αρκετά στο μέλλον με τις ερμηνείες του.

Η παράσταση θα επαναληφθεί την Κυριακή 17/9 στις 11.30 πμ

γράφει ο Κώστας Ζήσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα