”Navire’, μία παράσταση χορού και έκφρασης βασισμένη στον πίνακα του Ζερικώ ¨Η σχεδία της Μέδουσας¨..Ο πινάκας αυτός αποτυπώνει τη φρίκη, την απόγνωση, το φόβο, την παραίτηση αλλά και την ελπίδα κάποιων ανθρώπων όπου αφέθηκαν το 1816 μεσοπέλαγα πάνω σε μια σχεδία ύστερα από ένα ναυάγιο, και για λόγους επιβίωσης ωθήθηκαν στον κανιβαλισμό. Η πραγματική αυτή ιστορία υπήρξε η αφορμή για την δημιουργία της συγκεκριμένης παράστασης..Το ερώτημα είναι κατά πόσο ένα έργο τέχνης συνδέεται με την πραγματικότητα. Η τέχνη εξελίσσεται αφήνοντας πίσω μία κοινωνία στην οποία η επιβίωση σπρώχνει τους πολίτες στα όρια του κανιβαλισμού.
Το 1816 η φρεγάτα Μέδουσα ξεκίνησε το ταξίδι της από το λιμάνι Αιξ στη Γαλλία για τις ακτές της Σενεγάλης,αλλα λόγω απροσεξίας προσάραξε σε μία ξηρά.Οι σωσίβιες λέμβοι δεν ήταν αρκετές για τους επιβάτες κι έτσι φτιάχτηκε μία σχεδία με σκοπό να επιβιβαστούν 150 άτομα. Εκείνοι οι άνθρωποι εγκαταλήφθηκαν στη μέση του πελάγους μετά από αποτυχία ρυμούλκησης της σχεδίας.
Οι μέρες περνούσαν και οι προμήθειες από νερό και τρόφιμα λιγόστευαν. Στριμωγμένοι, βρώμικοι και πεινασμένοι,άρχισαν να πετάνε στο νερό τους ευπαθείς ανθρώπους για να εξοικονομήσουν τα τρόφιμα. Όμως το ένστικτο επιβίωσης τους έφτασε σε απάνθρωπες συμπεριφορές.Ξεπέρασαν τα όρια τους όταν εμφανίστηκε το φαινόμενο του κανιβαλισμού. Μετά από 15 μέρες τους βρήκε τυχαία και τους έσωσε ένα διερχόμενο πλοίο.
Οι άνθρωποι-κανίβαλοι μετά από το σοκ συνέχισαν να επιτίθονται σε πολίτες της πόλης.Όλοι τους έβλεπαν τρομοκρατημένοι,αλλα σιωπούσαν. Το ίδιο και ο δήμαρχος της πόλης με το φόβο μη μαθευτούν τα γεγονότα.
Οι πέντε ηθοποιοί Ειρήνη Αδάμου, Μαριάννα Βαργιάννη, Νεφέλη Γιώτη, Καίτη Ιωαννίδου και Έλσα Σίσκου μέσα από το χορό και το λόγο τους “ζωντανεύουν” τον πίνακα του γνωστού ζωγράφου. Πάνω στην ειδικά φτιαγμένη πλατφόρμα μας δείχνουν τις δύσκολες συνθήκες πάνω στη σχεδία.Επίσης εκμεταλλεύονται πολύ έξυπνα την σκηνή με τις χορογραφίες τους.
Η σκηνοθεσία της Ειρήνης Αδάμου ήταν πολύ προσεγμένη. Η μουσική των Ντάνα Παπαχρήστου και Γιώργου Σαμαντά όπως επίσης και ο φωτισμός του Νύσσου Βασιλόπουλου,έδεναν απόλυτα με το έργο και σε έβαζαν αμέσως στο κλίμα.
Μία παράσταση διάρκειας 50 λεπτών η οποία περνάει πολλά μηνύματα σχετικά με τα όρια του καθενός μας και κατά πόσο τα ξεπερνάμε.Εξετάζει την έννοια του κανιβαλισμού σε πραγματικό και σε κοινωνικό επίπεδο. Η σχέση της εξουσίας του ενός πάνω στον άλλο είναι κάτι που υπάρχει μέσα μας εξ αρχής. Ο τρόπος που επιλέγουμε να συνυπάρχουμε με τους γύρω μας σε οριακές συνθήκες, σε συνθήκες μη ασφάλειας, σε συνθήκες πραγματικής ανάγκης και επιβίωσης, είναι πολλές φορές οριακός. Τι γίνεται όταν αυτά τα όρια δεν είναι ορατά ή ξεπερνιούνται; Όταν λειτουργούμε με όρους αγέλης;Η απάντηση κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στο studio Μαυρομιχαλη…!!!
Πληροφορίες για τν παράσταση μπορείτε να βρείτε εδώ: http://www.all4fun.gr/fun/theater/10626-navire.html
Η Ειρήνη Αδάμου μιλάει για την παράσταση, για τον χορό και διάφορα ακόμα, μπορείτε να διαβάσετε εδώ: http://www.all4fun.gr/interviews/theater/10676—-q———-q.html
Του Γιάννη Σεβαστίκογλου, 9/05/2015