37.9 C
Athens
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

«Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» του Νίκου Φώσκολου, σε θεατρική προσαρμογή της Κυριακής Σπανού, στο Θέατρο του Μύλου, στη Λάρισα

Το Θεσαλικό Θέατρο ανεβάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το έργο «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο». Πρόκειται για θεατρική προσαρμογή του σεναρίου του Νίκου Φώσκολου, που έγινε κινηματογραφική επιτυχία σε σκηνοθεσία Βασίλη Γεωργιάδη.

AFISA ΤΟ ΧΩΜΑ ΒΑΦΤΗΚΕ ΚΟΚΚΙΝΟ.jpg

Το έργο ξεδιπλώνει τις μεγάλες συγκρούσεις που εξελίχτηκαν ανάμεσα σε κολίγους και τσιφλικάδες στον Θεσσαλικό Κάμπο στις αρχές του περασμένου αιώνα με βασικό αίτημα τη διανομή της γης στους ακτήμονες χωρικούς. Η περίοδος αυτή αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση των αγώνων των Θεσσαλών χωρικών.

2 ΔΗΜΗΤΡΗΣ - ΜΑΡΣΕΛΑ ΔΕΛΤΙΟ.jpg

Το κείμενο αφηγείται δύο ιστορίες. Η πρώτη ιστορία είναι η δολοφονία του Μαρίνου Αντύπα που πλήρωσε με τη ζωή του τις ιδέες του για διανομή της γης του Θεσσαλικού κάμπου στους χωρικούς. Η δεύτερη είναι η ιστορία μιας οικογένειας τσιφλικάδων και της σύγκρουσης που ξεσπάει άγρια ανάμεσα στα δύο αδέλφια ακριβώς επειδή υποστηρίζουν διαφορετικές αξίες. Ο μεγάλος γιος, ο Ρήγας, υποστηρίζει αυταρχικά τις αξίες της απόλυτης κυριαρχίας πάνω στη γη και στους ανθρώπους της, ενώ ο μικρότερος, ο Οδυσσέας, πιστεύει ότι η γη ανήκει σ’ αυτούς που τη δουλεύουν. Την άγρια σύγκρουση των δύο αδελφών εντείνει η διεκδίκηση της ίδιας γυναίκας.

2 ΙΩΣΗΦ άλογο  Δελτιο.jpg

Η παράσταση

Το παρόν κείμενο τονίζει ακόμα περισσότερο το ιστορικό πλαίσιο της εποχής των αγροτικών αγώνων. Η βασική ιδέα της παράστασης είναι η ανίχνευση της μνήμης για τα γεγονότα εκείνης της εξέγερσης. Ανοίγουμε ένα “βιβλίο”, ένα σεντούκι μνήμης για τον Θεσσαλικό Κάμπο και ψάχνουμε εικόνες, μουσικές και σκιές που τριγυρίζουν ακόμα στον Κάμπο. Το σενάριο της ταινίας είναι κι αυτό πια ένα κομμάτι της συλλογικής μνήμης. Και η μνήμη συνορεύει με την ποίηση. Επιχειρούμε μια ποιητική αναπαράσταση της σκοτεινής αλλά και ελπιδοφόρας εκείνης εποχής του Κάμπου.

Μια παράσταση που ορίζεται από τον αέναο ρυθμό της εργασίας και του κόπου των ανθρώπων αλλά και γεμάτη από την άγρια ενέργεια και δύναμη που υποφώσκει πριν απ’ τη μεγάλη εξέγερση του Κιλελέρ. Μια παράσταση – αφιέρωμα σ’ αυτή τη συγκλονιστική στιγμή της Θεσσαλίας, όπου οι ακτήμονες χωρικοί διέτρεξαν, σε σύντομο χρονικό διάστημα, την τεράστια απόσταση από το σκοτάδι της απόγνωσης στη συνειδητοποίηση και στη διαμόρφωση του αιτήματός τους για τη διανομή της γης. Ένα αίτημα στο οποίο υπήρξαν ενωμένοι.

Η παράσταση είναι κατάλληλη για παιδιά 13 χρονών και άνω.

3 ΖΕΡΒΑΣ  άλογο δελτιο.jpg

Συντελεστές της παράστασης:

Προσαρμογή – Σκηνοθεσία: Κυριακή Σπανού
Σκηνικά: Απόστολος – Φωκίων Βέττας
Κοστούμια – Κατασκευές: Ολυμπία Σιδερίδου
Μουσική: Κώστας Βόμβολος
Κίνηση: Ρούλα Καραφέρη
Βοηθός σκηνοθέτης: Σταματία Καγκελάρη
Φωτογραφία – Βίντεο: Γιάννης Χατζηαντωνίου
Φωτισμοί: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη
Βοηθός σκηνογράφου: Μαρία Όσσα

Παίζουν (αλφαβητικά): Θανάσης Ζέρβας, Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Μαρσέλα Λένα, Δημήτρης Μαμιός, Αλέξανδρος Μούκανος, Όμηρος Πουλάκης

4 ΙΩΣΗΦ - ΔΗΜΗΤΡΗΣ δέντρο  Δελτιο.jpg

Πληροφορίες:

Θέατρο του Μύλου (Αντιδημαρχία Πολιτισμού κι Επιστημών «Μύλος του Παππά»)
Γεωργιάδου 53, Λάρισα
Τηλέφωνο: 2410614449

Πρεμιέρα: την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018 στις 9.30μ.μ (μέχρι την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019)

5 ΜΑΡΣΕΛΑ -ΟΜΗΡΟΣ 2 ΔΕΛΤΙΟ.jpg

Παραστάσεις: 

– Πέμπτη (λαϊκή απογευματινή) στις 7.00μμ
– Παρασκευή στις 9.00μμ
– Σάββατο στις 9.00μμ
– Κυριακή στις 7.00μμ

6 ΜΟΥΚΑΝΟΣ Δελτιο.jpg

Τιμές εισιτηρίων:

– Γενική είσοδος: 12 ευρώ
– Προπώληση: 10 ευρώ
– Φοιτητικό, άνω των 65 ετών, ομαδικά, λαϊκή απογευματινή: 8 ευρώ
– Άνεργοι, ΑμΕΑ: 5 ευρώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα