Το συναρπαστικό μυθιστόρημα «Stamboul Train» του Graham Greene σκηνοθετεί η Τατιάνα Λύγαρη για να γιορτάσει τη συμπλήρωση 20 χρόνων καλλιτεχνικής δημιουργίας της Αμαξοστοιχίας- Θεάτρου Το Τρένο στο Ρουφ (1997-2017). Το σημαντικό αυτό λογοτεχνικό έργο, που καθιέρωσε τον Graham Greene έναν από τους σπουδαιότερους συγγραφείς της αγγλικής λογοτεχνίας του εικοστού αιώνα, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε μετάφραση και διασκευή του Ιωσήφ Βαρδάκη.
Η δημιουργός της Αμαξοστοιχίας- Θεάτρου σημειώνει: «Το έργο διαδραματίζεται στoν μεσοπόλεμο κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού με το θρυλικό τρένο Orient Express. Η επιλογή της παρουσίασής του αποτελεί αφιέρωμα στην πρωτοτυπία και μοναδικότητα του Τρένου στο Ρουφ αλλά και στην καθιέρωση, πριν από 20 χρόνια στην Ελλάδα, της πρακτικής του θεατρικού όρου “site specific” με το θεατρικό έργο της A. Osiecka «Λαχτάρα για κεράσια», που επίσης διαδραματιζόταν σ΄ ένα τρένο και αποτέλεσε την αφορμή για τη δημιουργία του. Αλλά και το σπάνιο, αυθεντικό βαγόνι OrientExpress της Αμαξοστοιχίας-Θεάτρου αποτελεί διασύνδεση του ρεπερτορίου μας με την πλούσια παγκόσμια λογοτεχνική παραγωγή που είναι εμπνευσμένη από την ιστορία του μυθικού αυτού τρένου, ιδιαίτερα κατά την τόσο ενδιαφέρουσα, ιστορικά και κοινωνικά, περίοδο του μεσοπολέμου στην Ευρώπη».
Το έργο διαδραματίζεται παραμονές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου κατά τη διάρκεια ενός 3ήμερου ταξιδιού με το Οrient Express από την Οστάνδη στην Κωνσταντινούπολη. Ένα περιπετειώδες και μοιραίο για τους επιβάτες του, ταξίδι. Ο εύπορος Εβραίος επιχειρηματίας, η φτωχή χορεύτρια, η σκληρή δημοσιογράφος, ο στυγνός δολοφόνος, ο κυνηγημένος επαναστάτης είναι πρόσωπα τραγικά, μοναχικά, outsiders της κατεστημένης ζωής, που κινούνται στα όρια του γκροτέσκο και του μελοδραματικού. «Ταξιδεύουν» μεταφορικά μέσα στις βασανισμένες τους ψυχές αλλά οι πράξεις τους έχουν ρεαλιστικές συνέπειες για τους ίδιους και τους συνεπιβάτες τους. Μέσα στο εν κινήσει τρένο η δράση έρχεται ξαφνικά και απότομα χωρίς όμως να έχει ίχνος λάμψης και ηρωισμού.
Ο Greene εξερευνά τις αρχές της ηθικής στις σύγχρονες κοινωνίες, της πίστης, της προδοσίας, του ρατσισμού, του καθήκοντος απέναντι στον άλλον σε σχέση με το καθήκον στον εαυτό μας και της ματαιότητας να παραμείνει κανείς ουδέτερος σε εποχές σύγκρουσης. Καταδύεται βαθιά στα θέματα που αγγίζουν το κύτταρο της ανθρώπινης ψυχής με όλες τις αντιφάσεις και τις εσωτερικές συγκρούσεις της, δημιουργώντας τους απόλυτα “Greeneian” χαρακτήρες του. Σκιαγραφεί με δύναμη και νεύρο την ατμόσφαιρα που διαμορφώνεται στην Ευρώπη ακριβώς ένα χρόνο πριν ανατείλει στη Γερμανία η δύναμη του Χίτλερ και του Εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος. Μια ατμόσφαιρα, παραμονές του Ολοκαυτώματος, που τη σφραγίζει η αβεβαιότητα, η ανασφάλεια και ο τρόμος του επερχόμενου πολέμου.
Η διεισδυτική και ψυχαναλυτική ματιά του Greene στον τρόπο σκέψης και στις πράξεις των ηρώων του τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο αντανακλάται στο σημερινό πλαίσιο της ανησυχητικής αύξησης του ακραίου εθνικισμού και του ρατσισμού, που αναπτύσσονται ραγδαία στις κοινωνίες μας.
Η παράσταση μέσα από μια γοργή κινηματογραφική αφήγηση και με μία “gros plan” ερμηνευτική απόδοση των οκτώ χαρακτήρων στο κινούμενο τρένο, τοποθετεί τους θεατές στο κάδρο της “Greeneland” ως συμμέτοχους και συνένοχους μιας καταστροφής που μοιάζει να πλησιάζει με ιλιγγιώδη ταχύτητα.
Βιογραφικό του Graham Greene
Διάσημος μυθιστοριογράφος αλλά και θεατρικός συγγραφέας ο Graham Greene θεωρείται ένας από τους καλύτερους Άγγλους συγγραφείς του 20ου αιώνα. Γεννιέται το 1904 στο Berkhamsted του Hertfordshire και σπουδάζει στο Balliol College της Οξφόρδης. Το τέταρτο από τα έξι παιδιά της οικογένειάς του, έχει δύσκολη εφηβεία με κατάθλιψη και τάσεις αυτοκτονίας και υποβάλλεται σε ψυχαναλυτική θεραπεία. Η ζωή του αλλάζει εντελώς όταν το 1926, στα 22 του χρόνια, επηρεασμένος από τη μελλοντική σύζυγό του, ασπάζεται τον Καθολικισμό. Αρχίζει την καριέρα του ως δημοσιογράφος γράφοντας άρθρα για τους Τάιμς και την πρώτη του ποιητική συλλογή έχοντας μέντορες τον Ezra Pound και τη Gertrude Stein. H τεράστια επιτυχία όμως και η αναγνώριση έρχονται με το τέταρτο μυθιστόρημά του το 1932 , το γνωστό «Stambοul Train», το οποίο ο ίδιος κατατάσσει στην κατηγορία των θρίλλερ-μυστηρίου (“entertainments”).Το έργο εκδίδεται στην Αμερική το 1933 με τον τίτλο «Orient Express» και αμέσως γίνεται ταινία, το 1934.Ο Greene ζει μια τρικυμιώδη προσωπική ζωή γεμάτη αντιφάσεις, καθόλου άμεμπτη ηθικά παρά τη δηλωμένη πίστη του στον Καθολικισμό, με εμπλοκή στις μυστικές υπηρεσίες της Μεγάλης Βρετανίας ενώ ταυτόχρονα δηλώνει πολέμιος της αποικιοκρατίας. Ταξιδεύει διαρκώς και μάλιστα σε ταραγμένα μέρη του πλανήτη (Λιβερία, Μεξικό, Σιέρα Λεόνε, Νιγηρία, Μαλαισία, Ινδοκίνα, Κούβα, Κονγκό, Αϊτή, Άγιος Δομίνικος, Γερμανία, Αυστρία κ ά.) και κάθε ταξίδι του αποτελεί έμπνευση για τα επόμενα μυθιστορήματά του, πολλά από τα οποία έγιναν επιτυχημένες ταινίες. Πολλά από τα σημεία αυτά του πλανήτη που μετέφερε στα μυθιστορήματά του, φτωχικά και καθημαγμένα, χαρακτηρίζονται με τον όρο “Greeneland”.
Θέματα στα οποία επανέρχεται συχνά είναι η διαφθορά της αθωότητας, η προδοσία, η πίστη, η ατομική ευθύνη, η σύγκρουση δικαιοσύνης, το αναπόφευκτο του θανάτου. Μεταξύ των σημαντικότερων έργων του είναι τα μυθιστορήματα «Η δύναμη και η δόξα», «Ο ήσυχος Αμερικάνος», «Το τέλος μιας σχέσης» και «ο Τρίτος Άνθρωπος», το οποίο γράφει αρχικά ως σενάριο της ομώνυμης παγκόσμιας κινηματογραφικής επιτυχίας. Έχει μεταφραστεί σε 27 γλώσσες. Το σύνολο του συγγραφικού του έργου περιλαμβάνει συλλογές διηγημάτων, 27 μυθιστορήματα, 8 θεατρικά έργα, 4 έργα για παιδιά, 2 βιογραφίες, 2 αυτοβιογραφίες, εκατοντάδες δοκίμια, σενάρια και κριτικές για βιβλία και ταινίες. Λαμβάνει τη μεγάλη τιμή να ανακηρυχθεί Member of the Order of Merit και a Companion of Honour. Πεθαίνει στο Vevey της Ελβετίας, το 1991.
Σκηνοθεσία Τατιάνα Λύγαρη / Μετάφραση-Διασκευή Ιωσήφ Βαρδάκης / Σκηνικά-Κοστούμια Γιάννης Μετζικώφ / Μουσική Μηνάς Ι. Αλεξιάδης / Χορογραφία Πέπη Ζαχαροπούλου / Φωτισμοί Σάκης Μπιρμπίλης / Βοηθός σκηνοθέτη Ευθύμης Χρήστου Κατασκευές Βασίλης Παφίλης
Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά)
Ορφέας Ζαφειρόπουλος, Λεωνίδας Κακούρης, Δάφνη Καφετζή, Τάνια Παλαιολόγου, Έρη Παπαγαλάνη, Βασίλης Πουλάκος, Δημήτρης Σταμούλης, Βασίλης Ψυλλάς.
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Θεατρικό Βαγόνι
κάθε Παρασκευή & Σάββατο στις 21.15 & Κυριακή στις 20.00
Πρεμιέρα 16 Φεβρουαρίου 2018
Εισιτήρια: 14 ευρώ Ολόκληρο / 10 ευρώ Μειωμένο / 5 ευρώ Ατέλειες/ Άνεργοι