21.6 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Oροι συμμετοχής στο 1ο ελληνικό φεστιβάλ κινηματογράφου στο Βερολίνο

Το HELLAS FILMBOX BERLIN (HFBB) ιδρύθηκε την Άνοιξη του 2015, με στόχο τον παραγωγικό διάλογο μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας, δύο χωρών που οι εξελίξεις των τελευταίων χρόνων όξυναν τις μεταξύ τους σχέσεις. Εκεί που τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης υψώνουν τείχη ανάμεσα στους ανθρώπους, η Τέχνη μπορεί να τους φέρει ξανά μαζί γεφυρώνοντας τις διαφορές.
 
Το φεστιβάλ προσφέρει την ευκαιρία στο γερμανικό κοινό να έρθει σε επαφή με τη σύγχρονη κινηματογραφική σκηνή της Ελλάδας και πρόκειται να διεξαχθεί μεταξύ 21 και 24 Ιανουαρίου 2016 στο Babylon, έναν από τους παλαιότερους και πλέον ιστορικούς κινηματογράφους του ανατολικού Βερολίνου. Το φεστιβάλ διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Ελληνογερμανικού Πολιτιστικού Συλλόγου που αποτελεί μια σύμπραξη Γερμανών, Ελλήνων και ελληνικών φορέων της πόλης.
 
Το HFBB σκοπεύει να αποτελέσει χώρο έκφρασης για το “Νέο Ελληνικό Σινεμά” και κατ’αυτό τον τρόπο να φωτίσει μέσω της κινηματογραφικής τέχνης πτυχές της σημερινής ελληνικής πραγματικότητας, των ανθρώπων που δρουν μέσα σε αυτήν, όπως επίσης και των αντιφατικών και ανεξερεύνητων χαρακτηριστικών της. Μέσα από τη ματιά των δημιουργών, η χώρα λαμβάνει πλέον ριζικά διαφορετικό πρόσημο θεώρησης από εκείνο που της επιβάλλουν τα γερμανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, καθώς μετατρέπεται σε βίωμα έντονο και αδιαμεσολάβητο.
 
Ο ελληνικός κινηματογράφος εμβαθύνει ουσιαστικά εκεί όπου η γερμανική ειδησεογραφία αδυνατεί. Σε αυτά τα πλαίσια, το HFBB θέτει ως προτεραιότητά του την προβολή και υποστήριξη νέων και πρωτότυπων κινηματογραφικών ειδών από το χώρο της τέχνης, του animation και του πειραματικού σινεμά , δημιουργώντας γι’αυτά ένα νέο ξεχωριστό τμήμα, “Νέα Οράματα / New Visions”.
 
Όροι συμμετοχής:
 
Οι ταινίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μετά την 1.1.2010.
 
Δεκτές γίνονται ταινίες μυθοπλασίας (διάρκειας 60′ και άνω) και ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους (διάρκειας 40′ ή άνω), όπως επίσης και ταινίες μικρού μήκους (μέχρι 40′).
 
Οι ταινίες πρέπει να είναι:
 
ή ελληνικής παραγωγής
ή να έχουν σκηνοθέτη ελληνικής καταγωγής
ή να έχουν θέμα που να σχετίζεται με την Ελλάδα
Σε περίπτωση έλλειψης γερμανικής μεταγλώττισης ή γερμανικών υποτίτλων, οι ταινίες πρέπει να φέρουν αγγλικούς υπότιτλους.
 
Όροι συμμετοχής για το τμήμα «Νέα Οράματα»
 
Οι ταινίες πρέπει να προβάλλουν καλλιτεχνική πρωτοτυπία, ενώ δεν υπάρχει δέσμευση ως προς το είδος τους, καθώς μπορεί να αποτελούν ταινίες τέχνης, animation ή πειραματικές ταινίες.
 
Οι ταινίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μετά την 1.1.2013.
 
Το θέμα τους είναι ελεύθερο.
 
Αίτηση υποβολής
 
Οι ταινίες μπορούν να σταλούν ηλεκτρονικά, είτε μέσω Vimeo, Wetransfer, είτε με e-mail που θα περιλαμβάνει ασφαλές link προβολής online (πχ. Vimeo), είτε ταχυδρομικά σαν DVD στη διεύθυνση: peppermint werbung berlin GmbH Milastr. 2 10437 Berlin. Η ηλεκτρονική φόρμα υποβολής πρέπει να επισυναφθεί στην αίτηση.
 
Download: Hellas_Filmbox_Einreichungsformular [PDF]
 
Παρακαλούνται οι σκηνοθέτες/παραγωγοί να συμπεριλαμβάνουν στις αιτήσεις τους και ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα με φωτογραφία και μια περίληψη της ταινίας (έως 100 λέξεις).
 
Οι ταινίες που θα επιλεγούν μπορούν να προβληθούν ως 35mm και ως DCP.
 
Οι κινηματογραφιστές καλούνται να υποβάλουν τις αιτήσεις τους από τις 1.08.2015 έως τις 30.9.2015 
 
Για περισσότερες λεπτομέρειες: http://www.hellasfilmbox.de/el/film-submission/
 
Σκοπός του Φεστιβάλ
 
Βασικός στόχος του Φεστιβάλ είναι να φέρει στο επίκεντρο της προσοχής του γερμανικού κοινού και του γερμανικού Tύπου, ειδικότερα, τις εξαιρετικά επίκαιρες και καλλιτεχνικά συναρπαστικές δημιουργίες του Ελληνικού Κινηματογράφου, με αποτέλεσμα να διευρύνει συνολικά τη ματιά, κοινού και ΜΜΕ, πάνω στην Ελλάδα.
 
Το Φεστιβάλ θέτει ως αφετηριακό σημείο το γερμανικό κοινό – θεατές και δημοσιογράφους, με πολλή συγκεκριμένη στοχοπροσήλωση τη δική τους συλλογική και εξατομικευμένη νέα προσέγγιση του ελληνικού ζητήματος και της συγχρονης ελληνικής πραγματικότητας.
 
Επιπρόσθετα, παράλληλος σκοπός της διοργάνωσης είναι να επωφεληθεί από το αυξημένο ενδιαφέρον της γερμανικής κοινής γνώμης για την Ελλάδα τον καιρό της κρίσης, το οποίο αυξήθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια λόγω του λεγόμενου «Griechenland-Bashing» – δηλαδή της καταιγιστικής αρνητικής δημοσιότητας γύρω από την Ελλάδα –, κάνοντας μια αναδρομή στην πρόσφατη ελληνική κινηματογραφική παραγωγή.
 
Το φεστιβάλ αποτελεί επίσης μια πλατφόρμα με στόχο να προκαλέσει, μέσω ενός παράλληλου προγράμματος (πολιτικές συζητήσεις, εικαστικές εκθέσεις, δράσεις για παιδιά και εφήβους, ομιλίες ακαδημαϊκών, διαδραστικές συζητήσεις), την απαρχή μιας εκ νέου τοποθέτησης γύρω από την Ελλάδα, ως «σφάλμα συστήματος» (system error) στην Ευρώπη.
 
H oμάδα του HELLAS FILMBOX BERLIN:
 
Deutsch-Griechische Kulturassoziation e.V.
Πρόεδρος Συλλόγου: Holger Ehlers (καλλιτεχνικός διευθυντής “Apassionata”)
Διευθυντής Φεστιβάλ: Αστέρης Κούτουλας (παραγωγός και σκηνοθέτης)
Διευθυντής Φεστιβάλ (Ελλάδα): Μιχάλης Αργυρού (Εικαστικός , “beton7”)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα