25 C
Athens
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Film Olympiad: Η πρώτη Διεθνής Κινηματογραφική Ολυμπιάδα

Η πρώτη Διεθνής Κινηματογραφική Ολυμπιάδα, ένα διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου που ταυτόχρονα συνδυάζει πρωτότυπα διαγωνιστικά στοιχεία, είναι γεγονός. Η πρώτη στα χρονικά Ολυμπιάδα για κινηματογραφιστές πρόκειται να διοργανωθεί για πρώτη φορά εντός του 2021 στην Ελλάδα.

Μια συναρπαστική εμπειρία για κοινό και δημιουργούς, με ομίλους, νοκ-αουτ και τελικούς!

Η ίδρυση της “Film Olympiad” στοχεύει σε μια καθηλωτική εμπειρία για κοινό και δημιουργούς, με κινηματογραφικές ταινίες να διαγωνίζονται σε μηνιαία Grand Prix τα οποία εξασφαλίζουν προκρίσεις για την ετήσια Κινηματογραφική Ολυμπιάδα. Σε αντίθεση με τα πατροπαράδοτα φεστιβάλ όπου οι ταινίες συνθέτουν απλά μια αξιόλογη ενιαία και μακροσκελή λίστα, στην Κινηματογραφική Ολυμπιάδα οι ταινίες χωρίζονται σε ένα πλήθος ομίλων από τους οποίους οι καλύτερες προκρίνονται για να αναμετρηθούν στη συνέχεια σε αγώνες νοκ-αουτ, έως τον μεγάλο τελικό!

Το συγκεκριμένο “αθλητικογενές” σύστημα προσφέρει μεγαλύτερη διαφάνεια ως προς το ποιες ταινίες επιλέγονται ως καλύτερες, αφού πλέον, οι ταινίες χωρίζονται από την φάση των νοκ-άουτ σε ζευγάρια με την καλύτερη εκ των δύο να προκρίνεται. Ταυτόχρονα δημιουργείται ένα αυξημένο σασπένς για το ποια θα κριθεί ως καλύτερη. Αποτελεί επίσης μια ευκαιρία για τους καλλιτέχνες να προωθήσουν ως “viral” τους αγώνες-αναμετρήσεις των ταινιών τους.

“Ναι σήμερα αντιμετωπίζουμε μια ταινία από τις ΗΠΑ και αν προκριθούμε, παίζουμε με μια Γαλλική ή μια Ιαπωνική”. Αυτό είναι το υψηλού μιντιακού και δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος σχήμα με το οποίο η Κινηματογραφική Ολυμπιάδα στοχεύει να εξοπλίσει τους καλλιτέχνες – ειδικά σε αυτή την εποχή που περισσότερο από ποτέ άλλοτε έχουν ανάγκη από διαφήμιση της δουλειάς τους. Φυσικά, τα μέσα ενημέρωσης αποκτούν επίσης ένα συναρπαστικό προϊόν Κινηματογραφικών αγώνων που θα τρέχουν για 11 μήνες το χρόνο.

Χρυσό Μετάλλιο Καλύτερου Μοντάζ στην Κινηματογραφική Ολυμπιάδα
 

Από την Κινηματογραφική Ολυμπιάδα δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα μετάλλια φυσικά. Οι δημιουργοί από όλο τον κόσμο και την Ελλάδα φυσικά, μπορούν να διεκδικήσουν μετάλλια (Χρυσό, Ασημένιο και Χάλκινο) σε 30 κατηγορίες, όπως Χρυσό Μετάλλιο Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου κλπ.

Επίσης, στο πνεύμα άλλων αθλητικών διοργανώσεων, θα υπάρχουν πίνακες μεταλλίων. Οι πίνακες θα δείχνουν τόσο τους κινηματογραφιστές με πολλαπλές υποψηφιότητες και μετάλλια, όσο και την κατάταξη των χωρών με τις περισσότερες επιτυχίες. Αξίζει λοιπόν, για έναν λόγο παραπάνω, οι Έλληνες κινηματογραφιστές να συμμετάσχουν στην Κινηματογραφική Ολυμπιάδα, εκπροσωπώντας τα Ελληνικά χρώματα και στοχεύοντας στο καλύτερο ομαδικό αποτέλεσμα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι για την πρώτη χρονιά τουλάχιστον, δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο ταινίες μικρού μήκους (κάτω των 50 λεπτών), που έχουν ολοκληρωθεί την τελευταία 5ετία. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και τα ντοκιμαντέρ και animation μικρού μήκους, πειραματικές ταινίες, καθώς και μουσικά βίντεο – video clip.

Μια ευκαιρία για τους δημιουργούς

Η Κινηματογραφική Ολυμπιάδα, πέραν της ηθικής επιβράβευσης που παρέχεται μέσα από την συμμετοχή και τις διακρίσεις, στοχεύει να στηρίξει έμπρακτα όλους τους δημιουργούς και ειδικά τους νεότερους και ανερχόμενους.

Σε αυτό το πνεύμα ακριβώς έχει χτιστεί το φιλικό προς τα μέσα μοντέλο αγώνων του φεστιβάλ. Υπάρχουν χρηματικά έπαθλα κάθε μήνα, ενώ όλοι οι δημιουργοί, ανεξαρτήτως του αν η ταινία τους γίνει δεκτή ή όχι στο φεστιβάλ, λαμβάνουν μια εποικοδομητική κριτική από τους κριτές που θα δουν την ταινία τους.

Η ιδέα της Κινηματογραφικής Ολυμπιάδας, αποτελεί μια από δεκαετίας σύλληψη του Έλληνα σκηνοθέτη και ηθοποιού Ιωάννη Μακρόπουλου, που σε συνεργασία με καλλιτέχνες, ακαδημαϊκούς, δημιουργούς αλλά και έμπειρους διοργανωτές αθλητικών αγώνων από τουλάχιστον άλλες 6 χώρες, ξεκίνησαν στην αρχή της πανδημίας να οργανώνουν την πρωτοποριακή αυτή διοργάνωση. Ανάμεσά τους, είναι οι Έλληνες ηθοποιοί Τάκης Παπαματθαίου και Έφη Κιούκη, η διεθνούς φήμης φωτογράφος Anastasiya Karlovich (Ουκρανία), η συγγραφέας και σκηνοθέτης Monica Savulescu – Voudouri (Ρουμανία), η κριτικός κινηματογράφου Ειρήνη Σταματοπούλου και ο κορυφαίος ακαδημαϊκός Henry Biggs (ΗΠΑ).

Η δήλωση συμμετοχών είναι ήδη ανοιχτή για τον πρώτο Grand Prix της Κινηματογραφικής Ολυμπιάδας και γίνεται μέσω της πλατφόρμας FilmFreeway στον παρακάτω σύνδεσμο: https://filmfreeway.com/filmolympiad

Ειδικά για τους Έλληνες Κινηματογραφιστές, μόνο για τους μήνες Απρίλιο & Μάιο, δίνεται μια έκπτωση στο κόμιστρο συμμετοχής με τον κωδικό “OLYMPIAD4GREECE” , προκειμένου να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι καλλιτέχνες εκπροσωπώντας την Ελλάδα.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τον επίσημο ιστότοπο της Κινηματογραφικής Ολυμπιάδας www.filmolympiad.com, να ακολουθήσουν τις σελίδες στα social media www.facebook.com/filmolympiad ή να στείλουν email στο submissions@filmolympiad.com.

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν ως εθελοντές, ασκούμενοι ή χορηγοί στην μεγάλη αυτή Κινηματογραφική γιορτή της πρώτης “Film Olympiad”, μπορούν να επικοινωνήσουν και στο partners@filmolympiad.com. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα