21.4 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Τα βραβεία του 39ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Δράμας

Η κριτική επιτροπή του 39ου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, αποτελούμενη από τους: Πρόεδρο Ανδρέα Πάντζη και τα μέλη Ρόμπενσον Ντ. Εκσιέλ, Νάνσυ Μπινιαδάκη, Πάνο Παππά, Ανδρέα Σινάνο θέλει να ευχαριστήσει τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή για την τιμητική του πρόσκληση να συμμετάσχουμε στην φετινή διοργάνωση ως μέλη της. 
 
ΣΚΕΠΤΙΚΟ:

Το έργο μας ήταν πραγματικά σκληρό και δύσκολο αλλά και συνάμα ευχάριστο, διότι είδαμε ταινίες πολύ υψηλού επιπέδου αλλά και ταινίες οι οποίες τολμηρά εξερευνούν την κινηματογραφική γλώσσα και αφήγηση. 

Θεωρούμε ότι η συμμετοχή στο Φεστιβάλ Δράμας είναι από μόνη της μια διάκριση και το πιο σημαντικό είναι να παρουσιάσεις τη δουλειά σου και να φτάσει στον φυσικό της αποδέκτη, το θεατή. Εύχομαι σε όλους όσοι έχουν συμμετάσχει στη φετινή διοργάνωση καλή δύναμη, δημιουργική έμπνευση και όρεξη για ταινίες 
 
ΚΑΙ περιμένουμε με χαρά τις επόμενες ταινίες σας!
 
Κατά την τελική συνεδρίαση της 24ης Σεπτεμβρίου, αποφάσισε να απονείμει τα εξής βραβεία:
 
ΒΡΑΒΕΙΑ 39ΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ
 
ΧΡΥΣΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΣ 
 
Ο Χρυσός Διόνυσος απονέμεται  στην ταινία «Κύβος» σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Σκούρα. Για  την κατασκευαστική αρτιότητα, τις εξαιρετικές ερμηνείες και την ενάργεια με την οποία σκιαγραφεί το πορτραίτο μιας αναγνωρίσιμα δυσλειτουργικής οικογένειας. Το βραβείο συνοδεύεται από δύο έπαθλα:  Η ΕΡΤ προσφέρει 150 ώρες μοντάζ για την δημιουργία της επόμενης ταινίας του σκηνοθέτη. Η Φίνος Φιλμ προσφέρει χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ.
 
ΑΡΓΥΡΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΣ
Ο Αργυρός Διόνυσος απονέμεται στην ταινία «Το νανούρισμα της Μαρίας» σε σκηνοθεσία Ντίνου Παναγόκου. Για τον άρτιο τρόπο με τον οποίο συνυφαίνει την φύση με το ανθρώπινο δράμα. Το βραβείο συνοδεύεται από παροχές υπηρεσιών post production και ψηφιακής κινηματογραφικής μηχανής 4Κ/ με πλήρες πακέτο αξεσουάρ και σετ φακών για την παραγωγή της επόμενης μικρού μήκους ταινίας του σκηνοθέτη προσφορά της Authorwave.
 
Βραβείο «Σωκράτης Δημητριάδης» για την καλύτερη ταινία της κατηγορίας ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Το βραβείο απονέμεται στην ταινία «Αντίδοτον» σε σκηνοθεσία Μιχάλη Χαπέσιη. Για την τόλμη να στηλιτεύσει τον πάντα απρόσωπο και καταπιεστικό κρατικό μηχανισμό μέσα από την αισθητική ενός φιλμ νουάρ. Το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των 1.000 ευρώ  Προσφορά του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. 
 
Ειδικό βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη. «ΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ» 
Το βραβείο απονέμεται  στην ταινία «Ummi» σε σκηνοθεσία του Νίκου Αυγουστίδη. Για μια ταινία που πραγματεύεται με ευαισθησία και φαντασία μια επίκαιρη καθημερινή τραγωδία. Η οικογένεια Κατσουρίδη προσφέρει στον σκηνοθέτη πλήρη τεχνική κάλυψη για την παραγωγή της επόμενης ταινίας του.
 
Βραβείο Τώνια Μαρκετάκη για την καλύτερη γυναικεία σκηνοθετική παρουσία
Το βραβείο απονέμεται  στην ταινία «Αλεπού» σε σκηνοθεσία της Ζακλίν Λέντζου. Για την ευρηματική χρήση της τραγικής ειρωνείας και των δραματικών εντάσεων,  μέσα από μια γοητευτική κινηματογράφηση. 
Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου προσφέρει 1.500 ευρώ, ως έπαθλο του βραβείου.
 
Βραβείο Καλύτερης Σπουδαστικής Ταινίας 
Το βραβείο απονέμεται στην ταινία «Smoke in the water» σε σκηνοθεσία του Σπυρίδωνα Παπασπύρου. Για την πρωτοτυπία με την οποία ξεδιπλώνει μια ιστορία έρωτα και πτώσεως.Το Βραβείο συνοδεύεται από παροχές εργαστηρίου και εργασιών post production αξίας 2.500€, προσφορά της εταιρείας Stefilm
 
Βραβείο Ντοκιμαντέρ
Το βραβείο απονέμεται στην ταινία «Φιλοκτήτης – Ο Μύθος ενός Ξένου» σε σκηνοθεσία της  Κατερίνας Καλκετενίδη. Για τον ποιητικό τρόπο που ανάγει έναν αρχαίο ελληνικό μύθο στο τρέχον προσφυγικό ζήτημα. Το βραβείο συνοδεύεται από παροχή 100 ωρών εργασιών μοντάζ για την παραγωγή της επόμενης ταινίας του βραβευθέντα, προσφορά της ΕΡΤ
 
Τιμητική διάκριση Φωτογραφίας
Απονέμεται στην Χριστίνα Μουρμούρη για την φωτογραφία των ταινιών «Νηπενθές» σε σκηνοθεσία του Γιάννη Συμβώνη και «Ο Αγρότης» του Στάθη Αποστόλου
 
Τιμητική Διάκριση Σεναρίου
Το βραβείο απονέμεται στον Κώστα Γεραμπίνη για το σενάριο της ταινίας  «Αόρατος» την οποία και σκηνοθέτησε. 
 
Τιμητική Διάκριση Μοντάζ
Απονέμεται  στον Πάνο Βουτσαρά  για το μοντάζ της ταινίας «Η Αλίκη στο καφέ» σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Νάκου 
 
Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας
 
Απονέμεται  στην Ιωάννα Τρικενέ για την ερμηνεία της στην ταινία «Μάγδα» του  Δημήτρη Ζούρα
 
Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας 
Απονέμεται στον Θωμά Χαβιανίδη για την ερμηνεία του στην ταινία «Γενέθλια» του Δημήτρη Κατσιμίρη
 
Τιμητική Διάκριση Ήχου
Απονέμεται στον Στέφανο Ευθυμίου για την ταινία «Αλεπού» της  Ζακλίν Λέντζου
 
Τιμητική Διάκριση Σχεδιασμού Ήχου
Απονέμεται  στους Κώστα Βαρυμποπιώτη και Βάλια Τσέρου για την ταινία “Helga Ar I Lund” της Θέλγιας Πετράκη 
 
Τιμητική Διάκριση Πρωτότυπης Μουσικής 
 
Απονέμεται στους Πανίνο Δαμιανό & Μάρκο Δαμιανό για την μουσική της ταινίας «Ι.Χ.Θ.Υ.Σ» του Χρύσανθου Μαργώνη
 
Τιμητική Διάκριση Σκηνικών
Απονέμεται  στις Ελένη Καριόρη και Στάθια Ραυτοπούλου για την ταινία «Νηπενθές» του Γιάννη Συμβώνη
 
Τιμητική Διάκριση Κουστουμιών
Απονέμεται στην Βασιλική Σύρμα για την ταινία «Κορίτσια της Θάλασσας» του Σήφη Μάινα
 
Ειδικό Βραβείο 
 
Το ειδικό βραβείο απονέμεται στον Αντώνη Τσώνη για την ταινία «3000». Για την ακρίβεια με την οποία συντονίζει τα εκφραστικά του μέσα.
 
Εύφημο Μνεία  Εικαστικής και Τεχνικής επίτευξης
Η εύφημος μνεία απονέμεται  στους  Αντώνη Ντούσια και Άρη Φατούρο για την ταινία  «Αίνιγμα»
 
Εύφημο Μνεία 
Η εύφημος μνεία απονέμεται  στον Γιάννη Ζαφείρη για την ταινία «Felicita»  Για την ακρίβεια με την οποία συμπυκνώνει ένα σπαρακτικό οικογενειακό δράμα.
 
Εύφημο Μνεία
 
Η εύφημος μνεία απονέμεται  στην ταινία «Ρήξη Τυμπάνου» του Κινηματογραφικού Εργαστηρίου της Κινηματογραφικής Λέσχης Ηλιούπολης. Στην ομαδική δουλειά που κατάφερε να δημιουργήσει ένα έξυπνο και απολαυστικό ψευδοντοκιμαντέρ
 
Βραβείο Ένωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών 
 
Το Βραβείο απονέμεται στην  Χριστίνα Μουρμούρη για την ταινία «Νηπενθές» σε σκηνοθεσία του Γιάννη Συμβώνη. 
 
Βραβείο Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας
Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΛΕΣΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ απονέμει Βραβείο Καλύτερης Ταινίας του Εθνικού Διαγωνιστικού Τμήματος του 39ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας στην ταινία TWIST του ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ, γιατί με αφηγηματική και δραματουργική αρτιότητα και δυναμική σχέση εικόνας και ήχου αναδεικνύει την κρίση στην κοινωνία και στην εκπαίδευση, που αποτελεί αντανάκλασή της. Σε κάθε χαρακτήρα της ταινίας αντικατοπτρίζεται ένα αντιπροσωπευτικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας και παράλληλα προβάλλεται το απρόβλεπτο της συμπεριφοράς των εφήβων και η δυσκολία αντιμετώπισης της σχολικής ανυπακοής.
 
Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου
 
ΣΚΕΠΤΙΚΟ:
 
Καθώς συμπληρώνονται τα 39 χρόνια του θεσμού, θυμόμαστε πως και η ένωσή μας, η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου, γιορτάζει φέτος τα 40 της χρόνια. Μια πορεία σχεδόν παράλληλη, στη διάρκεια της οποίας στηρίξαμε και εξακολουθούμε να το κάνουμε, τόσο τη διοργάνωση, όσο και τους μικρομηκάδες.
 
Τηρώντας και φέτος την παράδοση, το βραβείο μας είναι το αποτέλεσμα μιας ανοιχτής, δημοκρατικής διαδικασίας όπου συμμετέχουν όλα τα παρόντα μέλη μας. Με ψήφους λοιπόν 9 επί 12 παρόντων, το φετινό βραβείο καλύτερης ταινίας απονέμεται σ’ αυτήν που ξεχωρίσαμε για την εκφραστική της δύναμη, την δραματουργική της πυκνότητα, και το οξυδερκές της σχόλιο πάνω στα θέματα της βίαιης ενηλικίωσης, και της οικογενειακής κρίσης ως ευθεία αντανάκλαση της κοινωνικής.
 
Το Βραβείο απονέμεται στην ταινία «Αλεπού» της Ζακλίν Λέντζου
 
Βραβείο Τεχνικής Αρτιότητας της Ένωσης Τεχνικών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης ΕΤΕΚΤ
Το Βραβείο απονέμεται στην ταινία «Αλεπού» της Ζακλίν Λέντζου
 
Ανεξάρτητα Βραβεία:
 
Βραβείο FIPRESCI (Διεθνής Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου) για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα: «Πριν το Δείπνο» («Before Lunch») του Σάιμον Ζάμπο, Ουγγαρία
Βραβείο Π.Ε.Κ.Κ. (Πανελλήνια Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου) για το Εθνικό Διαγωνιστικό Τμήμα: «Αλεπού» της Ζακλίν Λέντζου
Βραβείο Ενωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών για την καλύτερη φωτογραφία από νέο Ελληνα κινηματογραφιστή: Χριστίνα Μουμούρη για το «Νηπενθές» του Γιάννη Συμβώνη
Βραβείο Τεχνικής Αρτιότητας της Ένωσης Τεχνικών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης ΕΤΕΚΤ: «Αλεπού» της Ζακλίν Λέντζου
Βραβείο Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας: «Twist» του Μιχάλη Παπαντωνόπουλου 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα