Η Φωτεινή Βελεσιώτου στο «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης»
Μια ακόμη βραδιά ξεχωριστή βραδιά με τη Φωτεινή Βελεσιώτου προτείνει για την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου το «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης», στις 11.00΄ μ.μ. Μαζί της στο μπουζούκι ο δεξιοτέχνης Σπύρος Γκούμας. Στο ακκορντεόν και το τραγούδι ο Δημήτρης Τσιολχάς και στην κιθάρα και το τραγούδι ο Δημήτρης Μπαρτζώκας.
Ερμηνεύοντας ρεμπέτικα, λαϊκά, αλλά και έντεχνα τραγούδια και πλαισιωμένη από τους τρεις αυτούς εξαιρετικούς μουσικούς, η Φωτεινή Βελεσιώτου, με τη ζεστή και βαθειά –σαν «τις ρίζες ενός δέντρου»- φωνή της, μεταδίδει το κέφι και τη ζωντάνια της στον κόσμο με ένα μοναδικό, δικό της τρόπο. Ορχήστρα και κοινό γίνονται ένα, τραγουδούν και διασκεδάζουν μαζί, δημιουργώντας μια πολύ όμορφη και χαρούμενη ατμόσφαιρα.
Η σεμνή, γνήσια παρουσία της Φωτεινής Βελεσιώτου διαφαίνεται στο τραγούδι της, υποδηλώνοντας μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα με ήθος και ευπρέπεια. Μεγάλωσε ακούγοντας κλασσική και βυζαντινή μουσική. Τα ρεμπέτικα μπήκαν στη ζωή της αργότερα, όταν ήταν πια φοιτήτρια, αλλά τα αγάπησε αμέσως για την καθαρότητα και την απλότητα των στίχων και της μουσικής τους. Έγινε ευρύτερα γνωστή με τις Μέλισσες και τα Διόδια. Ασχολείται επαγγελματικά ως τραγουδίστρια από το 1981 και έχει να παρουσιάσει συνεργασίες με σημαντικούς καλλιτέχνες, όπως, η Σωτηρία Λεονάρδου, η Γιώτα Νέγκα, η Λιζέτα Καλημέρη, ο Γιάννης Χαρούλης, η Μελίνα Κανά κ.ά.
Ο Σπύρος Γκούμας γεννήθηκε στον Πειραιά. Είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους έλληνες δεξιοτέχνες του τρίχορδου μπουζουκιού, με πολύ ιδιαίτερο ήχο. που ισορροπεί απόλυτα το συναίσθημα με την τεχνική, τη γνώση με τη φαντασία. Η δισκογραφική του καριέρα άρχισε το 1984, με το Μινόρε της Αυγής. Έκτοτε έχει συμμετάσχει σε πολλές ηχογραφήσεις δίσκων, διαφόρων γνωστών συνθετών. Έχει, επίσης, συνεργαστεί σε ζωντανές εμφανίσεις για πάρα πολλά χρόνια με την Ελευθερία Αρβανιτάκη, αλλά και με την Χαρούλα Αλεξίου, την Δήμητρα Γαλάνη, τον Γιώργο Νταλάρα, τον Μανώλη Μητσιά, τον Διονύση Σαββόπουλο και πάρα πολλούς άλλους.
Ο Δημήτρης Τσιολχάς βρίσκεται ενεργά στα μουσικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης από το 1983. Έχει συνεργαστεί με εξαιρετικούς μουσικούς και τραγουδιστές με συμμετοχές σε συναυλίες και φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 2002 έως το 2011 δίδασκε στα Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, στο τμήμα Παραδοσιακής και Λαϊκής Μουσικής. Τα τελευταία έξι χρόνια τον συναντάμε σταθερά παρέα με την Φωτεινή Βελεσιώτου.
Ο Δημήτρης Μπαρτζώκας γεννήθηκε στη Φραγκφούρτη της Γερμανίας. Σπούδασε μουσική στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης. Εργάζεται σε πολλούς χώρους στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, ενώ παράλληλα έχει εμφανιστεί σε διάφορα φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
«Μεσόγειος, μια θάλασσα τραγούδια»
Μετά τη μεγάλη επιτυχία που είχε η τελευταία συνεύρεσή τους στο «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης», η μουσική σκηνή του φιλοξενεί ξανά τα Σάββατα 18 και 25 Οκτωβρίου, στις 22.30΄, τον γνωστό δεξιοτέχνη στο ούτι και πολύ ιδιαίτερο συνθέτη, Haig Yazdjian, τον βιρτουόζο στο κανονάκι Μάνο Κουτσαγγελίδη και τον σπουδαίο πνευστό Tigran Sargsyan. Την παρέα συμπληρώνουν ο δεξιοτέχνης κρουστός Γιάννης Παπαγιαννούλης και ο εξαιρετικός Γιώργος Παππάς στο λαούτο. Πέντε ξεχωριστοί δεξιοτέχνες μουσικοί μας ταξιδεύουν στη μουσική παράδοση της Μεσογείου, από λιμάνι σε λιμάνι, σε μια θάλασσα από τραγούδια με τη γεύση της αλμύρας και τους ήχους των κυμάτων.
Ο Haig Yazdjian θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες μορφές της παγκόσμιας μουσικής. Γεννήθηκε στο Χαλέπι της Συρίας, από γονείς Αρμένιους. Στην Ελλάδα ήρθε το 1980. Καθιερώθηκε γρήγορα ως κορυφαίος σολίστ, αλλά και ως ιδιαίτερα εκφραστικός ερμηνευτής, και συνεργάστηκε με διακεκριμένους Έλληνες και ξένους μουσικούς και τραγουδιστές, μεταξύ των οποίων η Loreena McKennitt, η Ελένη Βιτάλη, ο Theodossi Spasov, η Μαρία Φαραντούρη, ο David Lynch, ο Omar Farouk Tekbilek, η Δήμητρα Γαλάνη, η Ελευθερία Αρβανιτάκη και πολλοί άλλοι. Ξεχωρίζει για το μοναδικό τρόπο με τον οποίο αναμειγνύει διαφορετικά στοιχεία των παραδοσιακών μουσικών της ανατολικής Μεσογείου, αναπτύσσοντας ένα προσωπικό ύφος με χαρακτηριστικά αραβικά και αρμένικα ηχοχρώματα.
Ο Μάνος Κουτσαγγελίδης γεννήθηκε στην Κομοτηνή από γονείς πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη. Άρχισε να ασχολείται με τη μουσική σε ηλικία οκτώ ετών. Στα δεκαεπτά του, ήδη διδάσκει παραδοσιακή μουσική και όργανα στο Ωδείο Αλεξανδρούπολης. Έχει τιμηθεί για την προσφορά του στη μουσική από διάφορους φορείς. Συνεργάστηκε, μεταξύ άλλων, με τον Χρόνη Αηδονίδη, την Ξανθίππη Καραθανάση, την Νίτσα Τσίτρα, τον Νίκο Αβαγιαννό, κ. ά.
Ο Tigran Sargsyan γεννήθηκε στο Ερεβάν της Αρμενίας. Ξεκίνησε να μαθαίνει φλάουτο shevi στα έξι του χρόνια. Εκτός από μεγάλος δεξιοτέχνης στα πνευστά (shevi, duduk, pku, zourna, bloyl, sering, oboe, κλαρινέτο, σαξόφωνο), έχει μια ιδιαίτερη φωνή και θεωρείται εξαιρετικός ερμηνευτής.
Ο Γιώργος Παππάς είναι πτυχιούχος του Εθνικού Ωδείου στο ούτι και το σάζι. Έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Μάριος Φραγκούλης, ο Μανώλης Καρπάθιος και πολλοί άλλοι. Επίσης, συνθέτει μουσική για θεατρικές παραστάσεις και ταινίες και διδάσκει σε μουσικά σχολεία, και ωδεία.
Ο Γιάννης Παπαγιαννούλης γεννήθηκε στη Λάρισα. Ασχολείται περίπου 20 χρόνια µε τα κρουστά. Από το 1998 μέχρι το 2004 φοιτά στο Ωδείο Φ. Νάκας. Έχει συνεργαστεί με την Ελένη Βιτάλη, την Χαρούλα Αλεξίου, τον Αντώνη Απέργη, τον Γιάννη Χαρούλη και πολλούς άλλους καταξιωμένους καλλιτέχνες.
Είσοδος: 5 ευρώ
Κυριακή μεσημέρι στο Πέρα – «Πρώτο Φθινόπωρο» – Βαγγέλης Κορακάκης
Το «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης» φιλοξενεί ξανά στη σκηνή του την Κυριακή 19 Οκτωβρίου, στις 3.30΄ μ.μ., τον συνθέτη, στιχουργό και ερμηνευτή Βαγγέλη Κορακάκη. Πλάι του ο γιος του, Βασίλης Κορακάκης, στο μπουζούκι και στο τραγούδι, η Ανατολή Μαργιόλα στο τραγούδι, στο ακκορντεόν ο Τάσος Αθανασιάς και στην κιθάρα ο Γιώργος Φουντούκος. Το πρόγραμμα της πολύ όμορφης αυτής μουσικής παρέας περιλαμβάνει, φυσικά, τραγούδια του ίδιου, αλλά και τα καλύτερα λαϊκά τραγούδια άλλων δημιουργών.
Ο Βαγγέλης Κορακάκης γεννήθηκε στην Καισαριανή. Ήταν εννιά χρονών όταν πρωτοήρθε σε επαφή με το μπουζούκι. Από τότε συνεργάστηκε με τους περισσότερους από τους πιο σημαντικούς μουσικούς και τραγουδιστές, κυκλοφόρησε πολλούς προσωπικούς δίσκους, εμφανίστηκε ζωντανά σε μουσικές σκηνές, συναυλίες, στην τηλεόραση. Και δεν έπαψε ποτέ να αποδεικνύει με το έργο του την αγάπη του για το λαϊκό τραγούδι: «Εμείς δεν έχουμε τη σπουδαία τεχνολογία. Εκείνο που έχουμε εμείς, είναι ο λαϊκός μας πολιτισμός…», είπε πρόσφατα σε μια συναυλία στην Σέριφο.
Ο Βασίλης Κορακάκης ανήκει στη νεότερη γενιά μπουζουξήδων. Εργάζεται επαγγελματικά από πολύ μικρός, ως βασικός συνεργάτης του πατέρα του, αλλά και με τον Γεράσιμο Ανδρεάτο, τη Γιώτα Νέγκα, το Στέλιο Βαμβακάρη κ.ά.
Η Ανατολή Μαργιόλα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καβάλα. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου. Έχει συνεργαστεί με τον Γιώργο Νταλάρα, τη Μαρία Σουλτάτου, τον Μανώλη Πάππο, τον Νίκο Τατασόπουλο κ.ά.
Ο Τάσος Αθανασιάς γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ασχολείται με τη μουσική και το ακκορντεόν από την ηλικία των δέκα ετών. Είναι απόφοιτος του Μουσικού Γυμνασίου – Λυκείου Ιλίου και του Ωδείου «Έκφραση» στο κλασσικό ακορντεόν. Έχει συνεργαστεί με τον Δημήτρη Μητροπάνο, τη Γιώτα Νέγκα, τον Γεράσιμο Ανδρεάτο, την Μελίνα Κανά, τον Παναγιώτη Λάλεζα κ.ά.
Ο Γιώργος Φουντούκος κατάγεται από την Ικαρία, αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα. Ξεκίνησε μαθήματα κλασσικής κιθάρας στα δέκα του χρόνια και συνέχισε με σπουδές πάνω στην φλαμένκο κιθάρα και στο ούτι. Εκτός από τον Βαγγέλη Κορακάκη, έχει συνεργαστεί και με άλλους καλλιτέχνες, όπως ο Μπάμπης Γκολές, ο Δημήτρης Μητροπάνος, ο Δημήτρης Μπάσης κ.ά.
Είσοδος: 5 ευρώ
Λ. Δεκελείας 20, Ν.Χαλκηδόνα, Τ.Κ. 143 43
210 2533 896