Οι προσωπικότητες, οι οποίες υπογράφουν καλούν σε δράση «για όλες αυτές και αυτούς που πεθαίνουν μέσα στην αδιαφορία». Ο κινηματογράφος οφείλει να μεταφέρει τα μηνύματά τους».
Με τα βλέμματα στραμμένα στo Φεστιβάλ των Καννών, πάνω από 390 καλλιτέχνες επέλεξαν να στείλουν ηχηρό μήνυμα κατά της γενοκτονίας στη Γάζα, υπογράφοντας επιστολή που δημοσιεύτηκε στην γαλλική εφημερίδα Libération.
«Εμείς καλλιτέχνες και φορείς του πολιτισμού, δεν μπορούμε να μένουμε σιωπηλοί την ώρα που μια γενοκτονία βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γάζα», δηλώνουν, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Λάνθιμος, ο Κώστας Γαβράς, ο Πέδρο Αλμοδόβαρ, ο Χαβιέ Μπαρδέμ, η Σούζαν Σαράντον και ο Ρίτσαρντ Γκιρ.
Πρόκειται για ένα δυνατό κείμενο στον απόηχο του μεγαλύτερου κινηματογραφικού φεστιβάλ του κόσμου, που σηματοδοτείται από την απονομή ενός τιμητικού Χρυσού Φοίνικα στον Ρόμπερτ Ντε Νίρο, ένα θρύλο του σινεμά και σφοδρό επικριτή του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Στο κείμενο αποτίεται επίσης φόρος τιμής στην Παλαιστίνια φωτορεπόρτερ Φάτιμα Χασούνα, που σκοτώθηκε στα μέσα Απριλίου σε ισραηλινό βομβαρδισμό και είναι η κύρια πρωταγωνίστρια ενός ντοκιμαντέρ που είναι προγραμματισμένο σε ένα παράλληλο τμήμα του Φεστιβάλ.
«Σε τι χρησιμεύουν τα επαγγέλματά μας, αν δεν είναι για να αντλούμε διδάγματα από την Ιστορία, από στρατευμένες ταινίες, αν δεν είμαστε παρόντες/ουσες/α για να προστατεύσουμε τις καταπιεσμένες φωνές;», ρωτούν οι υπογράφοντες αυτή την έκκληση, η οποία θα δημοσιευθεί επίσης στο Variety, την αμερικανική βίβλο του κινηματογράφου.
Οι προσωπικότητες, οι οποίες υπογράφουν καλούν σε δράση «για όλες αυτές και αυτούς που πεθαίνουν μέσα στην αδιαφορία». «Ο κινηματογράφος οφείλει να μεταφέρει τα μηνύματά τους», τονίζουν ακόμα.
Σύμφωνα με μια από τις συλλογικότητες που συμμετείχαν στην πρωτοβουλία για το άρθρο, η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής των Καννών, η ηθοποιός Ζουλιέτ Μπινός, ήταν αρχικά μεταξύ αυτών που είχαν υπογράψει, αλλά το όνομά της δεν υπήρχε μεταξύ των 34 που αναφέρθηκαν αρχικά από τη Libération.
Το Φεστιβάλ αφιέρωσε την παραμονή της έναρξής του και σ’ έναν άλλο πόλεμο, αυτόν που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία, με την προβολή τριών ντοκιμαντέρ.
Η τελετή έναρξης του φεστιβάλ σηματοδοτήθηκε από την απονομή τιμητικού Χρυσού Φοίνικα στον 81χρονο Ρόμπερτ Ντε Νίρο για το σύνολο της καριέρας του.
πηγή: rosa.gr