25 C
Athens
Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2024

Πέθανε ο Λιθουανός σκηνοθέτης Εϊμούντας Νεκρόσιους σε ηλικία 66 ετών

Eimuntas Nekrošius 21 Νοεμβρίου 1952 – 20 Νοεμβρίου 2018

Μία ημέρα πριν τα γενέθλια των 66 χρόνων του, «έφυγε» από τη ζωή ο σπουδαίος Λιθουανός σκηνοθέτης Εϊμούντας Νεκρόσιους. Ένας πρωτοποριακός σκηνοθέτης που κατάφερε να βγάλει το θέατρο της μικρής πατρίδας του, της Λιθουανίας, από τα σύνορά της και να το κάνει γνωστό σε όλον τον κόσμο.

«Αποτελεί για τους Ευρωπαίους κριτικούς έναν ζωντανό μύθο από τη Βαλτική», έναν «ιδιοφυή ειδωλολάτρη» και το θέατρό του «ένα υπερδραματικό θέατρο της εικόνας και των αντικειμένων» έγραφαν για εκείνον και το έργο του.

Γεννήθηκε στις 21 Νοεμβρίου του 1952, στο χωριό Pažobris, στον δήμο Raseiniai, στην πρωτεύουσα Βίλνιους της Λιθουανίας.

Το 1978, ο Nekrošius αποφοίτησε από το Ινστιτούτο Τεχνών Θεάτρου Lunacharsky στη Μόσχα. Μετά την επιστροφή του στη Λιθουανία, ο Nekrošius εργάζεται στο Θέατρο Νέων του Βίλνιους από το 1978 έως το 1979. Το 1979 μετακόμισε στο Κρατικό Δραματικό Θέατρο του Kaunas, όπου παρέμεινε για ένα χρόνο μέχρι το 1980. Το 1980 επέστρεψε στο κρατικό Θέατρο Νέων του Βίλνιους, όπου και σκηνοθέτησε μια σειρά από σημαντικά έργα.

Από το 1993 μέχρι το 1997 ήταν διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου της Λιθουανίας.

Το 1998, ίδρυσε ένα στούντιο θεάτρου “Meno fortas” στο Βίλνιους, όπου ήταν και καλλιτεχνικός διευθυντής. Είχε τιμηθεί μεταξύ άλλων με: το Βραβείο της Βαλτικής Συνέλευσης (1994), το Βραβείο Ευρωπαϊκού Θεάτρου «Για τη Νέα Θεατρική Πραγματικότητα» (1994), το Κρατικό Βραβείο του LSSR (1983), το Κρατικό Βραβείο της ΕΣΣΔ (1987), Διοικητής του Τάγματος του Σταυρού Γκειδινα (1998).

Είχε παρουσιάσει το 2012 στο Ηρώδειο τον «Μάκβεθ» του Σαίξπηρ με τον θίασο «Μένο Φόρτας» (στα λιθουανικά σημαίνει δύναμη τέχνης) και το 2015 τον «Μάκβεθ» του Βέρντι μαζί με τα μπαλέτα Μπαλσόι.NEKROSIOUS.jpeg

Ανάμεσα στα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των έργων του είναι η χαλαρωτική μουσική υπόκρουση ενός επαναλαμβανόμενου σχεδίου σε όλη την παράσταση, η εκτεταμένη χρήση του χορού και της κίνησης και οι μοναδικές στηρίξεις στη σκηνή, καθώς και η χρήση φυσικών ουσιών όπως νερό, φωτιά, άνεμος, πάγος και πέτρα.

Το μήκος μιας μοναδικής παράστασης συχνά υπερβαίνει τον συμβατικό χρόνο προβολής, αφού ο Nekrošius ευνοεί περίπλοκα και προκλητικά κομμάτια σε σκηνικό. Η διάρκεια των παραστάσεων του ήταν συνήθως από τρεις ώρες και πάνω.

Οι αναπαραστάσεις του Nekrošius έλαβαν διπλώματα διαφόρων θεατρικών φεστιβάλ στη Λιθουανία, τη Λετονία, την Εσθονία, τη Ρωσία και άλλες χώρες. Ο Nekrošius είναι βραβευμένος με πολλά κρατικά βραβεία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα