37.9 C
Athens
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

Stock Images: έκθεση του Πάνου Κοκκινιά στη Στοά Αθηνών

Έναν παλιό χώρο γραφείων στο κέντρο της Αθήνας ξανανοίγει ο ΝΕΟΝ για να παρουσιάσει μια σύγχρονη οπτική της πόλης και των ανθρώπων της, μέσα από την έκθεση φωτογραφίας του Πάνου Κοκκινιά. Η έκθεση Stock Images είναι η πρώτη έκθεση φωτογραφίας στο πλαίσιο του προγράμματος του ΝΕΟΝ Έργο στην Πόλη 2019 και πραγματοποιείται σε επιμέλεια της Shoair Mavlian, Διευθύντριας του Photoworks.

6

Pireos 123, 2018 © Πάνος Κοκκινιάς

Με το πρόγραμμα «Έργο στην Πόλη», ο ΝΕΟΝ αναθέτει σε έναν καλλιτέχνη κάθε χρόνο τη δημιουργία έργου που εκτίθεται σε δημόσιο χώρο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Σκοπός του είναι η παρουσίαση της σύγχρονης τέχνης σε δημόσιους και ιστορικούς χώρους, συμβάλλοντας στη διάδραση μεταξύ τέχνης, κοινωνίας και πόλης. Το πρόγραμμα υλοποιείται για έκτη χρονιά, μετά τις αναθέσεις στους Ανδρέα Λόλη στη Βρετανική Σχολή Αθηνών (2018), Κωστή Βελώνη στην κατοικία του αριθμού 11 της οδού Καπλανών (2017), Ζάφο Ξαγοράρη σε χώρο στάθμευσης πίσω από το ιστορικό θέατρο Αθήναιον (2016), Μαρία Λοϊζίδου στον Αρχαιολογικό Χώρο και το Μουσείο του Κεραμεικού (2015) και Αιμιλία Παπαφιλίππου στην Αρχαία Αγορά Αθηνών (2014).

8

Venizelos, 2017 © Πάνος Κοκκινιάς

Η έκθεση Stock Images θα παρουσιάσει διαφορετικές απόψεις της πόλης που ενυπάρχουν στον ιστό της. Αυτό το σύγχρονο πορτρέτο της Αθήνας εγκαθίσταται σε έναν εγκαταλειμμένο χώρο γραφείων επί της οδού Σοφοκλέους 4, Στοά Αθηνών, ένα χώρο ανέγγιχτο από τότε που χρησιμοποιήθηκε για τελευταία φορά πριν από μία δεκαετία. Το συγκεκριμένο τμήμα της πόλης, το λεγόμενο «εμπορικό τρίγωνο», αποτέλεσε επί δεκαετίες την οικονομική και εμπορική «καρδιά» της Αθήνας, έχοντας στεγάσει κεντρικά γραφεία τραπεζών, πληθώρα μικρών επιχειρήσεων και μέχρι πρόσφατα το Χρηματιστήριο Αθηνών. Όπως συμβαίνει συχνά, οι αλλαγές είναι απότομες και απρόβλεπτες και τα γραφεία στην παρούσα κατάσταση εγκατάλειψης μας θυμίζουν πόσο γρήγορα αλλάζουν οι εποχές και οι ανάγκες και πώς η σύγχρονη αστική μητρόπολη αντιπροσωπεύει ταυτόχρονα την αισιοδοξία και την αποτυχία, την ευθραυστότητα και την παρακμή.

9 1

Underground, 2019 © Πάνος Κοκκινιάς

Η έκθεση

Στην έκθεση Stock Images, o Πάνος Κοκκινιάς κατασκευάζει μια εκδοχή της σύγχρονης Αθήνας, παρουσιάζοντας μια οπτική μελέτη του αστικού περιβάλλοντος και των ανθρώπων του και συγχρόνως μια απόπειρα να συλλάβει την ουσία των καιρών μας. Περισσότερες από 20 φωτογραφίες -που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια μέχρι το καλοκαίρι του 2019 και παρουσιάζονται για πρώτη φορά συνθετικά- συνιστούν ένα συλλογικό πορτρέτο της Αθήνας μέσα από πραγματικότητες και μυθοπλασίες της σύγχρονης αστικής ζωής.
O Κοκκινιάς είναι γνωστός για τις σκηνοθετημένες φωτογραφίες μεγάλης κλίμακας που δημιουργεί. Ωστόσο, σε αυτήν τη νέα δουλειά, ο Κοκκινιάς παρουσιάζει τρεις διαφορετικές φωτογραφικές προσεγγίσεις παρατηρώντας με την κάθε μία, διαφορετικές απόψεις της πόλης: εικόνες μεγάλης κλίμακας με σύντομες αστικές αφηγήσεις, πορτρέτα βγαλμένα από την καθημερινότητα του δρόμου, αλλά και τυχαία στιγμιότυπα, ακόμα και φωτογραφίες stock, πράγματα που συχνά προσπερνάμε.

pk neon

Πάνος Κοκκινιάς, Stock Images, Έργο στην Πόλη 2019

Η αρχιτεκτονική και η σύγχρονη ζωή κατέχουν κεντρικό ρόλο στην έκθεση, η οποία παρατηρεί τον τρόπο που ζούμε και δουλεύουμε, τον τρόπο που κινούμαστε στην πόλη, καθώς και τις αλληλεπιδράσεις μας μέσα στο αστικό περιβάλλον. Η οικονομία, η μαζική παραγωγή και κατανάλωση, ο θόρυβος και ο γρήγορος ρυθμός της μητρόπολης αντιπαραβάλλονται ευφυώς με ένα αίσθημα δυσβάσταχτης μοναξιάς, αποτυπωμένης στον μετέωρο στοχασμό προσώπων κινούμενων σε ένα συχνά χαοτικό περιβάλλον.
Όπως σημειώνει η Shoair Mavlian, επιμελήτρια της έκθεσης και Διευθύντρια του Photoworks «Η έκθεση παρουσιάζει την πόλη από πολλές διαφορετικές πλευρές. Από ψηλά, τονίζοντας τον εκτεταμένο ορίζοντα, τη θέα που βλέπει κανείς συνήθως σε μια τουριστική διαφήμιση, και από χαμηλά, εκθέτοντας όσα βρίσκονται κάτω από τις υπόγειες διαβάσεις ή μέσα στον οικιακό χώρο, γεφυρώνοντας το χάσμα ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό. Αγκαλιάζοντας την ηδονοβλεπτική φύση που υπάρχει εγγενής στη φωτογραφία, κάθε εικόνα προσφέρει και αποκαλύπτει μια νέα ερμηνεία της πόλης, τόσο οπτικά όσο και μεταφορικά».

4 1

Άποψη της έκθεσης, Pedestrian 5, 2019 © Πάνος Κοκκινιάς

Στοά Αθηνών, Σοφοκλέους 4, 3ος όροφος
Εγκαίνια: 16 Σεπτεμβρίου 2019
Διάρκεια Έκθεσης: 16 Σεπτεμβρίου – 3 Νοεμβρίου 2019
Ωράριο Λειτουργίας: Τετ-Παρ (12.00-20.00), Σαβ (11.00-20.00), Κυρ (10.00-18.00)
Είσοδος ελεύθερη

[κεντρική φωτογραφία: Athens, 2018. Digital Inkjet Archival Print. Πάνος Κοκκινιάς | Stock Images | Έργο στην Πόλη 2019. Ευγενική παραχώρηση του ΝΕΟΝ και του καλλιτέχνη © Πάνος Κοκκινιάς]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα