Με ελληνικό χρώμα όσον αφορά τις κορυφαίες διακρίσεις αλλά και ευρωπαϊκή αύρα λόγω των διεθνών υψηλών προσκεκλημένων, οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία τους την τελετή, δόθηκαν το βράδυ της Δευτέρας 10 Μαρτίου, στο Ball Room του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία» τα βραβεία γαστρονομίας Χρυσοί Σκούφοι 2014 στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας.
Όσον αφορά τις γαστρονομικές διακρίσεις, το κερκυραϊκό «Etrusco» αναδείχθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά κορυφαίο εστιατόριο της χώρας, ενώ άλλα 22 εστιατόρια από όλη την Ελλάδα κατέκτησαν φέτος Χρυσό Σκούφο.
Τους Χρυσούς Σκούφους παρέδωσαν στους φετινούς νικητές η Ελληνίδα υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη καθώς και οι συνάδελφοί της οι οποίοι συμμετείχαν στην άτυπη Σύνοδο που έγινε το πρωί της ίδιας ημέρας: ο υπουργός Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων του Βελγίου Cristos Doulkeridis, ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου Γεώργιος Λακκοτρύπης, ο υπουργός Τουρισμού της Μάλτας Karmenu Vella, η υπουργός Ανάπτυξης και Τουρισμού της Αλβανίας Eglantina Gjermeni, η υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων του Κράτους της Παλαιστίνης Rula Ma’aya, ο υφυπουργός Τουρισμού της Κροατίας Zelimir Kramaric, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας της Ουγγαρίας Istvan Komoroczki και η γενική γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού και Αθλητισμού της Πολωνίας Katarzyna Sobierajska. Επίσης, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, η επίτροπος Θαλάσσιων Υποθέσεων και Αλιείας Μαρία Δαμανάκη, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΤ Χριστόφορος Καπαρουνάκης, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Πάνος Λειβαδάς, ο επικεφαλής της γευσιγνωστικής ομάδας των Χρυσών Σκούφων Διονύσης Κούκης και φυσικά η εκδότρια του «αθηνοράματος» Άννη Ηλιοπούλου.
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ
XΡΥΣΟΙ ΣΚΟΥΦΟΙ
Οι «Χρυσοί Σκούφοι», τα μοναδικά ελληνικά γαστρονομικά βραβεία, απονέμονται κάθε χρόνο στα εστιατόρια όλης της χώρας, ανεξαρτήτως είδους κουζίνας, τα οποία συγκεντρώνουν μετά τις αξιολογήσεις της γευσιγνωστικής επιτροπής του «αθηνοράματος» βαθμολογία από 15/20 και πάνω. Οι φετινοί «Χρυσοί Σκούφοι» απονεμήθηκαν στα εστιατόρια:
1. Etrusco (Κέρκυρα) με 16,5/20 και δύο σκούφοι
2. Βαρούλκο (Αθήνα) με 16/20 και 1 σκούφος
3. Botrini’s (Αθήνα) με 16/20 και 1 σκούφος
4. Funky Gourmet (Αθήνα) με 16/20 και 1 σκούφος
5. Hytra (Αθήνα) με 16/20 και 1 σκούφος
6. Σπονδή (Αθήνα) με 16/20 και 1 σκούφος
7. Squirrel (Χαλκιδική) με 16/20 και 1 σκούφος
8. Γαλάζια Hytra (ξεν.«Westin Athens-Astir Palace», Αθήνα) με 15,5/20 και 1 σκούφος
9. Διόνυσος (ξεν. «Elounda Beach», Κρήτη) με 15,5/20 και 1 σκούφος
10. Matsuhisa Athens (ξεν. «Astir Palace», Αθήνα) με 15,5/20 και 1 σκούφος
11. Matsuhisa Mykonos (ξεν. «Belvedere», Μύκονος) με 15,5/20 και 1 σκούφος
12. Abovo (Αθήνα) με 15/20 και 1 σκούφος
13. Alfredo’s (ξεν. «Regency Casino», Θεσσαλονίκη) με 15/20 και 1 σκούφος
14. Anassa (Θεσσαλονίκη) με 15/20 και 1 σκούφος
15. Bill & Coo (ξεν. «Bill & Coo Suites and Lounge», Μύκονος) με 15/20 και 1 σκούφος
16. Botrini’s-Rodi (ξεν. «Belle Vue», Ρόδος) με 15/20 και 1 σκούφος
17. Calypso (ξεν. «Elounda Peninsula», Κρήτη) με 15/20 και 1 σκούφος
18. Κουκούμαβλος (Σαντορίνη) με 15/20 και 1 σκούφος
19. Ντομάτα (ξεν. «Sani Resort», Χαλκιδική) 15/20 και 1 σκούφος
20. Old Mill (ξεν. «Elounda Mare Hotel», Κρήτη) με 15/20 και 1 σκούφος
21. Σελήνη (Σαντορίνη) 15/20 και 1 σκούφος
22. Tudor Hall (ξεν. «King George», Αθήνα) με 15/20 και 1 σκούφος
23. Water Restaurant (ξεν. «Sani Resort», Χαλκιδική) με 15/20 και 1 σκούφος
ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ
Στο πλαίσιο του θεσμού των «Χρυσών Σκούφων», βραβεύονται κάθε χρόνο τα εστιατόρια και οι ταβέρνες όλης της χώρας που δημιουργούν ελληνική κουζίνα, σύγχρονη ή παραδοσιακή, και έχουν βαθμολογηθεί από τη γευσιγνωστική επιτροπή του θεσμού με βαθμό 14,5/20 και πάνω. Οι φετινοί νικητές είναι:
1. Etrusco (Κέρκυρα) 16,5/20
2. Βαρούλκο (Αθήνα) 16 /20
3. Botrini’s (Αθήνα) 16/20
4. Funky Gourmet (Αθήνα) 16/20
5. Hytra (Αθήνα) 16/20
6. Γαλάζια Hytra (ξεν. «Westin Athens-Astir Palace», Αθήνα) 15,5/20
7. Bill & Coo (ξεν. «Bill & Coo Suites and Lounge», Μύκονος) 15/20
8. Botrini’s-Rodi (ξεν. «Belle Vue», Ρόδος) 15/20
9. Ντομάτα (ξεν. «Sani Resort», Χαλκιδική) 15/20
10. Old Mill (ξεν. «Elounda Mare Hotel», Κρήτη) 15/20
11. Σελήνη (Σαντορίνη) 15/20
12. Tudor Hall (ξεν. «King George», Αθήνα) με 15/20
13. Aleria (Αθήνα) 14,5/20
14. Βασίλαινας (Πειραιάς) 14,5/20
15. Κοντοσώρος (Ξινό Νερό, Φλώρινα) 14,5/20
16. Kool Life (ξεν. «Life Gallery», Αθήνα) 14,5/20
17. Lady Finger (ξεν. «Ανδρόνικος», Μύκονος) 14,5/20
18. Milos Estiatorio (ξεν. «Athens Hilton», Αθήνα) 14,5/20
19. Παπαϊωάννου (Πειραιάς) 14,5/20
20. Τηλέμαχος BBQ Club (Αθήνα) 14,5/20
21. Αθήρι (Αθήνα) 14/20
22. Αλάτσι (Αθήνα) 14/20
23. Ο Αλέκος (Αρμένοι, Ρέθυμνο) 14/20
24. Αλέξης (ξεν. «Sani Resort», Χαλκιδική) 14/20
25. Apocalypsis (ξεν. «Patmos Aktis, Πάτμος) 14/20
26. Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω (Λιτόχωρο) 14/20
27. Clochard (Θεσσαλονίκη) 14/20
28. Έξι Κλειδιά (Πήλιο) 14/20
29. Ο Θωμάς (Σκλήθρο, Φλώρινα) 14/20
30. Μαρίνα (Ποτείδαια, Χαλκιδική) 14/20
31. Μαυρίκος (Λίνδος, Ρόδος) 14/20
32. Η πλατεία της Ανθούλας (Κασσάνδρα Χαλκιδικής) 14/20
33. Τάσος (Θεσσαλονίκη) 14/20
34. Τηλέμαχος Art Grill (Αθήνα) 14/20
35. Χρυσόστομος (Χανιά) 14/20
36. Ψαράκι (Σαντορίνη) 14/20