37.2 C
Athens
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

«Weightless» στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Συγχρονισμός, συνάντηση, προορισμός: μια χορευτική εμπειρία εικονικής πραγματικότητας ανεπηρέαστη από τη βαρύτητα, μας προσκαλεί στη Στέγη για να μεταφράσουμε γήινες έννοιες, σε έναν ελαφρύτερο κόσμο.

Αν έλειπε αυτή η αόρατη δύναμη που κρατάει τα πάντα πάνω στο έδαφος, πώς θα έμοιαζε η ίδια η ζωή; Πώς θα έμοιαζε ο κόσμος αν ήταν ελαφρύτερος; Χωρίς βαρύτητα, θα ήταν δυνατό να μεταφέρουμε σπίτια ή ολόκληρες κοινωνίες σε έναν άλλο πλανήτη; Κι αν αυτό προκαλούσε χάος, πώς θα επέστρεφε η αρμονία;

Το έργο Weightless του καλλιτέχνη Andrej Boleslavský, παρουσιάζεται στις 4 και 5 Ιουλίου στον Εκθεσιακό Χώρο της Στέγης, μέσα από ένα περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας και μάς μεταφέρει για λίγο σε ένα τέτοιο μέρος, αναπτύσσοντας μία κινηματογραφική εμπειρία σύγχρονου χορού. Ως μια τέχνη άμεσα συνδεδεμένη με τη βαρύτητα- είτε έχει στόχο να την ακολουθήσει, είτε να την υπερνικήσει- ο χορός αποκτά διαφορετική υπόσταση όταν η δύναμη εκείνη αλλάζει.

Weightless_640x480.jpg

Ανοίγοντας ένα παράθυρο σε έναν πιθανό μελλοντικό τόπο, ο καλλιτέχνης μας καλεί να παρατηρήσουμε τους χορευτές όταν το σώμα τους αποχωρίζεται τη Γη, και να ξανασκεφτούμε «από ψηλά» τι σημαίνουν γήινες έννοιες όπως ο συγχρονισμός, η συνάντηση και ο προορισμός.

Το έργο αυτό, το οποίο βρίσκεται υπό εξέλιξη, αναπτύχθηκε κατά τη φιλοξενία του Αντρέ Μπολεσλάβσκι στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση το καλοκαίρι του 2019, στο πλαίσιο του European Media Artists in Residence Exchange (EMARE) της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας για την Τέχνη των Νέων Μέσων (EMAP), που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Καλλιτέχνης: Αντρέ Μπολεσλάβσκυ
Χορογράφος: Χρυσάνθη Μπαδέκα
Εκπαιδευτής Καταδύσεων και Υποβρύχιος Συντονιστής: Μάριος Ζέρβας
Ενδυματολόγος: Χριστίνα Σωτηροπούλου
Χορευτές: Εμμανουέλα Κορκή, Ανθή Θεοφιλίδη, Δήμητρα Βλάχου

Δύτες Ασφαλείας: Μάριος Ζέρβας, Κώστας Μπαρλής, Χρυσάνθη Μπαδέκα
Σοφία Πετρίδου, ΙάσοναςΠετρούτσος
Ναυαγοσώστης: Κωνσταντίνα Αλεξίου
Υποστήριξη Ψηφιακής Εικαστικής Επιμέλειας: Κωνσταντίνος Νησίδης
Μέρος του προγράμματος: EMAP/EMARE
Mε συγχρηματοδότηση απότο πρόγραμμα«Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Μετηνυποστήριξη: Nautilus Dive Center, Villa Anasa (Kratiras SA)

weightless1_486x640.jpg

Παραγωγή: ΣτέγηΙδρύματοςΩνάση

Andrej Boleslavský
Ο AndrejBoleslavský (SK/CZ) είναι ένας βραβευμένος καλλιτέχνης ψηφιακών μέσων, που ερευνά την τεχνολογία στα πεδία της διαμεσιακής τέχνης, της εικονικής πραγματικότητας, των φωτιστικών εγκαταστάσεων και του physicalcomputing.

Σε προηγούμενα έργα του με την καλλιτέχνιδα ΜάριαΓιούντοβα (MáriaJúdová), εξερευνεί τα όρια μεταξύ του πραγματικού και του ψηφιακού. Έχει αναπτύξει πολλές διαδραστικές εγκαταστάσεις και έχει δώσει ομιλίες για την χρήση λογισμικών ανοικτού κώδικα και δημιουργικού προγραμματισμού. Ακόμη, εργάζεται ως τεχνολόγος σε συνεργασία με άλλους καλλιτέχνες και interactiondesigners.

Τα τελευταία χρόνια, τα συνεργατικά έργα του εμπνέονται από το σύγχρονο χορό και τις ψηφιακές τεχνολογίες. Δημιουργώντας αλληλεπιδράσεις μεταξύ αυτών των δύο φαινομενικά αντικρουόμενων μέσων, στοχεύει στη δημιουργία πολύπλοκων αλλά καλλιτεχνικά ουσιαστικών εμπειριών.

THE EUROPEAN MEDIA ART PLATFORM – EMAP
Μια ευρωπαϊκή συνεργασία 11 εταίρων, με σκοπό να στηρίξει ανερχομένους καλλιτέχνες ώστε να δημιουργήσουν νέα έργα. Ανάμεσά τους και η Στέγη.

Η Στέγη συνεχίζει να υποστηρίζει καλλιτεχνικές πρακτικές που κινούνται στο όριο τέχνης, επιστήμης και τεχνολογίας, συμμετέχοντας μαζί με άλλους δέκα εταίρους στην Ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την τέχνη των νέων μέσων που προσφέρει την ευκαιρία σε ανερχόμενους καλλιτέχνες των νέων μέσων από τους χώρους των εικαστικών, του design, του κινηματογράφου, της μουσικής και του ήχου, να συμμετάσχουν σε φιλοξενίες καλλιτεχνών (residencies) και να δημιουργήσουν νέα καλλιτεχνικά έργα που θα παρουσιαστούν σε φεστιβάλ και εκδηλώσεις στις χώρες-εταίρους.
Συνεργαζόμενοιφορείς:

Werkleitz Centre for Media Art (Γερμανία), ΣτέγηΙδρύματοςΩνάση (Ελλάδα), Ars Electronica Center (Αυστρία), Bandits Mages (Γαλλία), Foundation for Art & Creative Technology / FACT (Ην. Βασίλειο), IMPAKT (Ολλανδία), Kontejner (Κροατία), LaBoral Centro de Arte y CreaciónIndstrial (Ισπανία), M-Cult (Φινλανδία), RIXC (Λετονία), WRO Center for Media Art Foundation (Πολωνία)
Τον συντονισμό του δικτύου EMAP έχει το Werkleitz Centre for Media Art (Γερμανία)

Πληροφορίες
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Συγγρού 107
4 – 5 Ιουλίου 2019 | 18:00-21:00
Εκθεσιακός Χώρος -1

Έκθεση: Είσοδος ελεύθερη

Συζήτηση με τους συντελεστές: Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας.
Κράτηση θέσης στο digital@sgt.gr
Η συζήτηση θα διεξαχθεί στα αγγλικά, χωρίς μετάφραση.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
Πέμπτη 4 Ιουλίου
18:00-19:15 Συζήτηση με τους συντελεστές
19:15-21:00 Έκθεση

Παρασκευή 5 Ιουλίου
18:00-21:00 Έκθεση

 https://www.onassis.org

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα