Πολλοί την χαρακτηρίζουν ως υποκατάστατο του έρωτα. Εγώ πάλι αναρωτιέμαι μήπως είναι «έρωτας». Δεν ξέρω, το μόνο σίγουρο είναι ότι καλύπτει όλες τις αισθήσεις: όραση αρχικά, όσφρηση στη συνέχεια, αφή, ακοή και τέλος απολαυστική γεύση. Ξετυλίγεις το περιτύλιγμα με προσοχή σαν να πρόκειται για ιεροτελεστία προστατεύοντας το άρωμα σοκολάτας και έρωτα μαζί.
Σοκολάτα γάλακτος, λευκή σοκολάτα, σοκολάτα υγείας, με φράουλα, καραμέλα, φουντούκια και αμύγδαλα. Άπειρους συνδυασμούς που μπορείς να τους ανακαλύψεις παντού καλύπτοντας και τους πιο απαιτητικούς λάτρεις της.
Πώς όμως έφτασε να έχει την σημερινή της εικόνα και να απολαμβάνει τόση λατρεία από μικρούς και μεγάλους; Η σοκολάτα προέρχεται από τους καρπούς του δέντρου Theobroma Cacao, που συναντάται κυρίως στη νότιο Αμερική. Η ιστορία της σοκολάτας στην Ευρώπη, ξεκινάει με την ανακάλυψη της Αμερικής, πριν από 500 περίπου χρόνια. Μέχρι τότε οι κάτοικοι της Ηπείρου μας, δεν ήξεραν τίποτα για το συναρπαστικό αυτό φυσικό και απολαυστικό προϊόν, που έμελλε να γίνει με τα χρόνια η πιο αγαπημένη γεύση όλων. Οι πρώτες πληροφορίες που έχουμε για την καλλιέργεια κακαόδεντρων είναι από την εποχή του πολιτισμού των Μάγια κάπου στο 600 μ.Χ.
Στην εποχή των Αζτέκων το είδος ήταν σπάνιο και άξιζε όσο και το χρυσάφι. Οι καρποί προσφέρονταν συνήθως στους Θεούς και τους βασιλιάδες και χρησίμευαν ακόμα ως μέσο εμπορικών συναλλαγών, ως χρήμα. H σοκολάτα όμως δεν ήταν τότε γνωστή με τη σημερινή στερεά μορφή της. Οι Αζτέκοι χρησιμοποιούσαν τους καρπούς του κακάο – αφού πρώτα τους έτριβαν μεταξύ τους και τους έχαναν σκόνη – για την παρασκευή ενός ροφήματος που το ονόμαζαν «Choclatl». Το ρόφημα αυτό, στο οποίο πρόσθεταν και άλλα μπαχαρικά, το έπιναν ζεστό και θεωρούσαν ότι ήταν χωνευτικό, δυναμωτικό και το καλύτερο φάρμακο της εποχής εκείνης, που μπορούσε να γιατρέψει κάθε αρρώστια. (πόσο δίκιο είχαν…)
O πρώτος Ευρωπαίος που θεωρείται ότι ανακάλυψε και έφερε το κακάο στην Ευρώπη είναι o Hernando Cortez, o οποίος το Πάσχα του 1519 προσάραξε με το στόλο του στη χερσόνησο Γιουκατάν. Εκεί τον υποδέχτηκε ο βασιλιάς των Αζτέκων, Μοντεζούμα, που του πρόσφερε χρυσάφι, πολύτιμους λίθους και ένα καλάθι γεμάτο με κόκκους κακάο.
Κατά την επιστροφή του στην Ισττανία το 1528, o Cortez έφερε μαζί του τους πρώτους καρπούς του κακάο και τα απαραίτητα σύνεργα για την προετοιμασία του ροφήματος «Choclatl». Το νέο αυτό ρόφημα κατέκτησε αμέσως τη Βασιλική Αυλή της Ισπανίας και απέκτησε σύντομα πιστούς φίλους μεταξύ της Ισπανικής αριστοκρατίας. Οι αριστοκράτες της εποχής κατανάλωναν τη σοκολάτα ως αφροδισιακό και ως αντίδοτο για την εξάντληση. Στα επόμενα χρόνια το ρόφημα έγινε μόδα της εποχής, που απλώθηκε σιγά-σιγά σε όλη την Ευρώπη.
Για πρώτη φορά σοκολάτα σε στερεά μορφή παρασκεύασε το παραδοσιακό μαγαζί του Λονδίνου «Ο Μύλος του Καφέ», που το 1674 παρουσίασε σοκολατένια ραβδάκια με το όνομα «δάκτυλα σοκολάτας Ισπανικής Μόδας» και ένα γλύκισμα σοκολάτας σε συμπαγή μορφή.
Οι Ιταλοί πειραματίστηκαν με την προσθήκη κακάο σε διάφορα φαγητά και στην Ισπανία ακόμα και σήμερα σερβίρουν μια αλμυρή σάλτσα με το ονοματάκι «mole» που συνοδεύει πολλά φαγητά. Στην Ολλανδία ο Coenroad Johanes van Hooten εφηύρε μια μέθοδο με την οποία ήταν δυνατή η παραγωγή βουτύρου και σκόνης κακάο που οδήγησε στη σημερινή μορφή της σοκολάτας. Στην Ελβετία πάλι το 1875 ο Daniel Peter μια μέρα παρέα με τον κύριο Henri Nestle, δημιούργησε τη σοκολάτα γάλακτος χρησιμοποιώντας συμπυκνωμένο γάλα από τις αγελάδες του κυρίου Nestle.
Το δέντρο του κακάο
chocolateΤο δέντρο του κακάο είναι ένα τροπικό φυτό που ευδοκιμεί αποκλειστικά σε τροπικά κλίματα, εκεί που υπάρχει ζέστη και πολλή υγρασία. Είναι δέντρο ύφους 6-8 μέτρων με πυκνή φυλλωσιά και χρειάζεται περίπου 4 χρόνια από τη στιγμή που φυτεύεται για να αποδώσει καρπούς. Κάθε δέντρο παράγει κατά μέσο όρο 20 με 30 καρπούς το χρόνο από τους οποίους συλλέγονται 2 κιλά κόκκοι κακάο.
Η συγκομιδή των ώριμων καρπών γίνεται με τη βοήθεια μιας λεπίδας προσαρμοσμένης σε ένα μακρύ κοντάρι. Οι καρποί ανοίγονται στη μέση από όπου ξεπροβάλλουν οι κόκκοι του κακάο, τυλιγμένοι μέσα σε ένα άσπρο πολτό.
Οι κόκκοι του κακάο αποχωρίζονται από το εξωτερικό περίβλημα του καρπού και τοποθετούνται σε μεγάλα καλάθια για να υποστούν τη ζύμωση που είναι απαραίτητη για να αποβληθεί ο πολτός και να ξεχωρίσουν οι κόκκοι. Τα καλάθια σκεπάζονται με πλατιά φύλλα μπανανιάς. Αναπτύσσεται έτσι θερμοκρασία 50 βαθμών Κελσίου, ο πολτός λειώνει και παραμένουν καθαροί οι κόκκοι του κακάο.
Στη συνέχεια απλώνονται σε μεγάλες ψάθες πάνω στο έδαφος και εκτίθενται στον ήλιο, προκειμένου να ξεραθούν. Εκεί παίρνουν το καφέ χρώμα τους και αρχίζει να αναπτύσσεται το λεπτό άρωμά τους. Έτοιμοι πια συσκευάζονται σε σάκους και παίρνουν το δρόμο για εξαγωγή.
Οι ποικιλίες ταυ κακάο είναι πολλές. Η κάθε μια έχει τα δικά της ποιοτικά χαρακτηριστικά, ο συνδυασμός όμως των διαφόρων ποικιλιών είναι απαραίτητος για τη δημιουργία της ιδιαίτερης γευστικής απόλαυσης κάθε είδους σοκολάτας.
Η παραγωγική διαδικασία
Η παραγωγή των προϊόντων της σοκαλατοποιίας είναι μια εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία, που πραγματοποιείται με αυτόματα μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας μέσα από τα παρακάτω στάδια επεξεργασίας:
Παραλαβή των κόκκων του κακάο, καθαρισμός από ξένα σώματα και αποθήκευση σε σιλό ανά ποικιλία.
Καβούρντισμα, ξεφλούδισμα και τεμαχισμός σε μικρά κομμάτια.
Ανάμειξη των μικρών κομματιών από διάφορες ποικιλίες και άλεση μέχρι να γίνει ρευστή μάζα που ονομάζεται κακαοπολτός.
Ανάμειξη του κακαοπολτού με τα υπόλοιπα υλικά όπως ζάχαρη, γάλα, βούτυρο του κακάο.
Ραφινάρισμα του μείγματος μέχρι να γίνει λεπτή σκόνη. Μεταφορά της λεπτής σκόνης σε ειδικά μηχανήματα που ονομάζονται “κόνσες” όπου η σκόνη γίνεται ρευστή μάζα και αναδεύεται για πολλές ώρες. Εκεί αναπτύσσεται το χαρακτηριστικό άρωμα και αποκτά η σοκολάτα τη βελούδινη υφή της. Μεταφορά του ρευστού μείγματος σε φόρμες προσθήκη αμυγδάλων, φουντουκιών, γέμισης, κ.λ.π. εφόσον η σοκολάτα δεν είναι σκέτη.
Μεταφορά σε ψυγεία για στερεοποίηση.
Αφαίρεση από τις φόρμες και συσκευασία.
Αποθήκευση σε κλιματιζόμενους χώρους.
Σε κάθε ένα από τα παραπάνω στάδια γίνεται λεπτομερής ποιοτικός έλεγχος από ειδικούς επιστήμονες.
Η αποθέωση της σοκολάτας
Η σοκολάτα είναι ένα φυσικό προϊόν, από τα πιο θρεπτικά. Τα συστατικά της περιέχουν όλες τις βασικές πηγές ενέργειας, όπως υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λιπαρά, στοιχεία που είναι απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη του οργανισμού. Εκτός από τις βασικές πηγές ενέργειας η σοκολάτα περιέχει ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο και ένα πλήθος από βιταμίνες όλων των κατηγοριών. Ακόμα περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες που οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι βοηθούν στην καλή κυκλοφορία του αίματος εμποδίζοντας τη δημιουργία θρόμβων στις αρτηρίες.
Η σοκολάτα:
Δίνει δύναμη και χαρίζει ευεξία
Ενισχύει την πνευματική διαύγεια
Βοηθά τους αθλητές σε κάθε είδους άσκηση
Δημιουργεί στιγμές απόλαυσης για μας και τα αγαπημένα μας πρόσωπα.
Είναι πραγματικά πολύ σπάνιο να βρει κάποιος τόσα θρεπτικά συστατικά και τόσες πολλές ευεργετικές ιδιότητες συγκεντρωμένες σε ένα και μόνο φυσικό προϊόν.
Είναι μύθος ότι η σοκολάτα παχαίνει. Στην Ελλάδα η κατά κεφαλή κατανάλωση σοκολάτας είναι μόλις 2,5 κιλά το χρόνο (είναι που δεν έχουν πάρει εμένα ως μέτρο στις μελέτες τους) ενώ στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης η κατανάλωση αγγίζει τα 8-10 κιλά χωρίς να εμφανίζονται υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας. Όμως, όπως όλα τα τρόφιμα έτσι και η σοκολάτα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.
Ελβετία
10,2
Αυστρία
9,1
Νορβηγία
8,2
Γερμανία
8,2
Μ. Βρετανία
8,0
Δανία
8,0
Βέλγιο
6,0
Γαλλία
5,2
Ιταλία
2,8
Ελλάδα
2,3
Ισπανία
1,5
Αυστραλία
5,9
H.Π.A.
5,3
O παραπάνω πίνακας μας δίνει μια εικόνα της κατά κεφαλή κατανάλωσης σοκολάτας, σε διάφορες χώρες, για το έτος 2000.
Πρέπει να αναφέρουμε ότι η λευκή σοκολάτα δεν είναι είδος σοκολάτας γιατί δεν περιέχει ζωμό κακάο, αλλά μόνο βούτυρο κακάο.
Πηγή: http://www.cobrasports.gr