18.8 C
Athens
Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Μπανάνες: Εκπληκτικά φρούτα!

Μετά την ανάγνωση αυτού του κειµένου, δεν πρόκειται ποτέ ξανά να κοιτάξετε µια µπανάνα µε τον ίδιο τρόπο. Οι µπανάνες περιέχουν τρία φυσικά σάκχαρα – σακχαρόζη, φρουκτόζη και γλυκόζη σε συνδυασµό µε ίνες. Μια µπανάνα δίνει µια άµεση, διαρκή και ουσιαστική ώθηση ενέργειας.

Η έρευνα έχει αποδείξει ότι δύο µπανάνες παρέχουν αρκετή ενέργεια για µια επίπονη 90λεπτη προπόνηση. Δεν αποτελεί έκπληξη που η µπανάνα είναι το νούµερο ένα φρούτο σε κορυφαίους αθλητές του κόσµου.

Αλλά η ενέργεια δεν είναι ο µόνος τρόπος που µια µπανάνα µπορεί να µας ßοηθήσει να κρατιόµαστε σε καλή κατάσταση. Μπορεί επίσης να ßοηθήσει να ξεπεραστούν ή αποτραπούν ένας σηµαντικός αριθµός ασθενειών και καταστάσεων, καθιστώντας την αναγκαία στην καθηµερινή διατροφή µας.

Κατάθλιψη: Σύµφωνα µε µια πρόσφατη έρευνα που ανέλαβε η MIND µεταξύ των ανθρώπων που πάσχουν από κατάθλιψη, πολλοί από αυτούς αισθάνονται πολύ καλύτερα αφού φάνε µια µπανάνα. Αυτό συµβαίνει επειδή µπανάνες περιέχουν τρυπτοφάνη, ένα είδος πρωτεΐνης που το σώµα µετατρέπει σε σεροτονίνη, γνωστή για να σας κάνει να χαλαρώσετε, να βελτιωθεί τη διάθεση σας και γενικά σας κάνει να αισθανθείτε πιο ευτυχισµένοι.

PMS (Προεµµηνορροϊκό Σύνδροµο): Ξεχάστε τα χάπια – φάτε µια µπανάνα. Η βιταµίνη B6 που περιέχει ρυθµίζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίµα, η οποία µπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή σας.

Αναιµία: Υψηλή σε σίδηρο, η µπανάνας µπορεί να τονώσει την παραγωγή της αιµοσφαιρίνης στο αίµα και έτσι βοηθά σε περιπτώσεις αναιµίας.

Αρτηριακή πίεση: Αυτό το µοναδικό τροπικό φρούτο έχει εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και χαµηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, καθιστώντας το ιδανικό να κτυπήσει την αρτηριακή πίεση. Έτσι, η αµερικανική Υπηρεσία Τροφίµων και Φαρµάκων έχει επιτρέψει στον κλάδο της µπανάνας να κάνει επίσηµες ανακοινώσεις για την ικανότητα της µπανάνας να µειώσει τον κίνδυνο της αρτηριακής πίεσης και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Εγκεφαλική δύναµη: 200 µαθητές σε ένα Twickenham (Middlesex) σχολείο (Αγγλία), βοηθήθηκαν στις εξετάσεις τους, αυτό το έτος, µε την κατανάλωση µπανάνας στο πρωινό, το διάλειµµα και γεύµα σε µια προσπάθεια να ενισχύσουν τη δύναµη εγκεφάλου τους. Η έρευνα έχει δείξει ότι το κάλιο στα φρούτα µπορεί να βοηθήσει στη µάθηση, καθιστώντας τους µαθητές πιο προσεκτικούς.

Δυσκοιλιότητα: Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, συµπεριλαµβάνοντας τις µπανάνες στη διατροφή µπορεί να βοηθήσουν την αποκατάσταση της φυσιολογικής δράσης του εντέρου, βοηθώντας να ξεπεραστεί το πρόβληµα χωρίς την προσφυγή σε καθαρτικά.

Hangover: Ένας από τους ταχύτερους τρόπους για τη θεραπεία του Hangover είναι να γίνει ένα milkshake µπανάνα, γλυκασµένο µε µέλι. Η µπανάνα ηρεµεί το στοµάχι και, µε τη βοήθεια του µελιού, αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίµα, ενώ το καταπραΰνει το γάλα και ενυδατώνεται εκ νέου το σύστηµά σας.

Καούρα: Οι µπανάνες έχουν µια φυσική επίδραση αντιόξινου στο σώµα. Έτσι εάν πάσχετε από καούρα, δοκιµάστε να φάτε µια µπανάνα για ανακούφιση.

Πρωινή αδιαθεσία: Τρώγοντας µπανάνες µεταξύ των γευµάτων βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίµα και να αποφευχθεί η πρωινή αδιαθεσία

Τσιµπήµατα κουνουπιών: Πριν φθάσετε να βάλετε κρέµα για τα έντοµα, δοκιµάστε να τρίψετε την προσβεβληµένη περιοχή µε το εσωτερικό της φλούδας της µπανάνας. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι είναι εκπληκτικά επιτυχής στη µείωση του πρηξίµατος και του ερεθισµού.

Νεύρα: Οι µπανάνες είναι πλούσιες σε βιταµίνες του συµπλέγµατος Β που βοηθούν στην ηρεµία του νευρικού συστήµατος.

Πίεση και στην εργασία; Σπουδαστές στο Ινστιτούτο Ψυχολογίας στην Αυστρία, που βρέθηκαν υπό πίεση στην εργασία οδηγήθηκαν να καταβροχθίζουν µε άνεση τροφές όπως η σοκολάτα και τα τσιπς… Κοιτάζοντας 5.000 ασθενείς νοσοκοµείου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πιο παχύσαρκοι είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι σε θέσεις εργασίας υψηλής πίεσης. Η έκθεση κατέληξε στο συµπέρασµα ότι, για την αποφυγή του πανικού που προκαλεί έντονη επιθυµία για τροφές, πρέπει να ελέγχουµε τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίµα µας, απολαµβάνοντας πλούσια σε υδατάνθρακες τρόφιµα κάθε δύο ώρες για να κρατηθούν τα επίπεδα σταθερά…

Έλκη: Η µπανάνα χρησιµοποιείται ως διαιτητικό τρόφιµο από εντερικές διαταραχές εξαιτίας της µαλακής υφής και απαλότητα της. Είναι το µόνο ωµό φρούτο που µπορεί να καταναλωθεί χωρίς άγχος στις περισσότερες περιπτώσεις. Εξουδετερώνει επίσης την υπερβολική οξύτητα και µειώνει τον ερεθισµό µε επικάλυψη των βλεννογόνου του στοµαχιού.

Έλεγχος της θερµοκρασίας: Πολλοί άλλοι πολιτισµοί βλέπουν τις µπανάνες ως “κρύα” φρούτα που µπορεί να µειώσουν τόσο τη σωµατική και συναισθηµατική θερµοκρασία των εγκύων γυναικών. Στην Ταϊλάνδη, παραδείγµατος χάριν, οι έγκυες γυναίκες τρώνε µπανάνες για να εξασφαλίσουν ότι το µωρό τους θα γεννηθεί µε µια δροσερή θερµοκρασία.

Εποχιακή συναισθηµατική αναταραχή (SAD): Οι µπανάνες µπορούν να βοηθήσουν τους πάσχοντες από SAD επειδή περιέχουν τον φυσικό ενισχυτή διάθεσης tryptophan.

Κάπνισµα και Χρήση Καπνού: Οι µπανάνες µπορούν επίσης να βοηθήσουν τους ανθρώπους που προσπαθούν να σταµατήσουν το κάπνισµα. Οι B6 και B12 που περιέχουν, καθώς και το κάλιο και το µαγνήσιο που βρέθηκαν σε αυτές, βοηθούν το σώµα να ανακάµψει από τις επιπτώσεις της αποχής από τη νικοτίνη.

Άγχος: Το κάλιο είναι ένα ζωτικής σηµασίας ορυκτό, το οποίο βοηθά στην οµαλοποίηση του καρδιακού παλµού, στέλνει οξυγόνο στον εγκέφαλο και ρυθµίζει το υδατικό ισοζύγιο του οργανισµού µας… Όταν είµαστε αγχοµένοι, ο µεταβολικός ρυθµό µας αυξάνεται, µειώνοντας έτσι τα επίπεδα καλίου µας. Αυτοί µπορούν να εξισορροπούνται µε τη βοήθεια ενός σνακ µπανάνας υψηλού καλίου.

Εγκεφαλικά επεισόδια: Σύµφωνα µε την έρευνα στους New England Journal of Medicine, τρώγοντας µπανάνες ως µέρος µιας τακτικής δίαιτας µπορεί να µειώσετς τον κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικά επεισόδια κατά τουλάχιστον 40%!

Κρεατοελλιές: Οι πρόθυµοι για φυσικές εναλλακτικές λύσεις ορκίζονται ότι αν θέλετε για να εξοντώσετε ένα κονδύλωµα, πάρτε ένα κοµµάτι φλούδας µπανάνας και τοποθετήστε το στο κρεατοελλιά, µε την κίτρινη πλευρά. Προσεκτικά κρατήστε τη φλούδα στη θέση αυτή µε λευκοπλάστη ή χειρουργική ταινία!

Έτσι, µια µπανάνα είναι πραγµατικά µια φυσική θεραπεία για πολλά δεινά. Όταν τη συγκρίνετε µε ένα µήλο, έχει τέσσερις φορές περισσότερη πρωτεΐνη, δύο φορές περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, τρεις φορές φώσφορο, πέντε φορές περιεκτικότητα σε βιταµίνη Α και σίδηρο, και δύο φορές τις άλλες βιταµίνες και µέταλλα. Είναι επίσης πλούσια σε κάλιο και είναι ένα από τα µεγαλύτερης αξίας τρόφιµα. Έτσι ίσως ήρθε η ώρα να αλλάξει αυτή γνωστή φράση, ώστε να λέµε, “Μια µπανάνα την ηµέρα το γιατρό τον κάνει πέρα!”

Θα προσθέσω επίσης έναν εδώ· Θέλουν γρήγορη λάµψη στα παπούτσια µας;; Πάρτε το εσωτερικό της φλούδας της µπανάνας, και τρίψτε το απευθείας στο παπούτσι… γυαλίστε µε στεγνό πανί.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα