36.2 C
Athens
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Πέντε λόγοι να αποφύγεις τους τοξικούς συγγενείς

5 Σημαντικοί Λόγοι για τους Οποίους Πρέπει να Βγάλεις ένα Τοξικό Μέλος της Οικογένειάς σου από τη Ζωή σου

Όσο δύσκολο και αν είναι να το παραδεχτεί κανείς, όσο και αν ενοχλεί ψυχολογικά, όσο και αν πονάει, μια οδυνηρή αλήθεια είναι ότι υπάρχουν τοξικοί γονείς, γονείς/ νάρκισσος που δε νοιάζονται για την ευτυχία και την ψυχική ισορροπία του παιδιού τους παρά μόνο για τη δική τους βολή και καλοπέραση.

Όμως, αν κάτσεις και το καλοσκεφτείς, για ποιο λόγο να επιτρέπεις στους ίδιους σου τους γονείς, ή σε κάποιο συγγενικό σου πρόσωπο να έχει αυτή την τοξική επίδραση στη δική σου ζωή; Για ποιο λόγο να υποφέρεις από τις πράξεις και τη συμπεριφορά κάποιου άλλου απέναντί σου;

Ειδικά μάλιστα όταν έχεις πει και ξαναπεί τι είναι αυτό που σε ενοχλεί; Να πέντε σημαντικοί λόγοι για τους οποίους όχι μόνο μπορείς να αποφύγεις, αλλά και να αποβάλεις εντελώς από τη ζωή σου τοξικούς συγγενείς:

1. Δεν πρέπει να τους αφήνεις να έχουν το πάνω χέρι στην ευτυχία σου

Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει οι γονείς, τα αδέρφια, ή κάποιο συγγενικό σου πρόσωπο να είναι η αιτία που είσαι δυστυχισμένη.

Και εδώ εννοώ για συμπεριφορές που είναι βαθιά ριζωμένες και δείχνουν ότι το άτομο αυτό σε αμφισβητεί, σε προσβάλλει, σε μειώνει, σε σαμποτάρει με κάθε τρόπο και για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Αν λοιπόν ελπίζεις ότι θα είσαι ευτυχισμένη όταν αποκατασταθεί η σχέση σου μαζί τους, ή αν περιμένεις να αλλάξουν συμπεριφορά για να είσαι εσύ καλά, τότε κάνεις λάθος.

Ένα μεγάλος λάθος.

Γιατί εναποθέτεις την ευτυχία και την ψυχική σου γαλήνη στα χέρια τρίτων, ανθρώπων που δε νοιάζονται για το πώς νιώθεις. Οπότε μπορείς να τους κάνεις πέρα, να μειώσεις το χρόνο που περνάς μαζί τους ή ακόμα και να τους βγάλεις εντελώς από τη ζωή σου.

  
 

2. Το αίμα νερό δε γίνεται

Πράγματι. Αυτό όμως δεν ισχύει μονόπλευρα για σένα, ισχύει και για την άλλη πλευρά που σου ασκεί συναισθηματική βία και σε βασανίζει. Υπάρχουν περιπτώσειςόπου η τοξικότητα της οικογένειας είναι πολύ μεγαλύτερη από τα οφέλη τα οποία προσφέρει. 

Αν έχεις διαπιστώσει ότι οι γονείς σου ή άλλα συγγενικά σου πρόσωπα όχι μόνο δε σου προσφέρουν ψυχολογική ζεστασιά και στήριξη, αλλά σε πολεμούν υπογείως και σε υπονομεύουν, είναι καιρός να κόψεις τα δεσμά.

Αυτό που δε μπορεί να σου δώσει η πατρική σου οικογένεια μπορούν να σου το δώσουν οι φίλοι και οι άνθρωποι που εσύ θα επιλέξεις να έχεις σχέσεις αμοιβαίας αγάπης και σεβασμού.

3. Η δική σου ψυχική υγεία είναι σημαντικότερη από τα δικά τους συναισθήματα

Όταν τα μέλη της οικογένειας σου αρχίζουν να σου κάνουν ψυχολογικό εκβιασμό ή ανοίγουν πόλεμο, όταν προσπαθούν να σε χειραγωγήσουν, να σε μειώσουν ή με κάποιον τρόπο να έχουν το πάνω χέρι και να σε έχουν πάντα από κάτω, ώστε να έχεις μονίμως τύψεις, αίσθηση ότι κάνεις κάποιος λάθος, αίσθηση ότι δεν είσαι «αρκετός» σαν άνθρωπος, όταν έχεις άγχος και κατάθλιψη, θα πρέπει να αναρωτηθείς τι είναι πιο σημαντικό: η δική σου ψυχική υγεία ή τα δικά τους συναισθήματα, αν απομακρυνθείς;

Διάλεξε!

4. Δημιουργούν ατμόσφαιρα χαμού και δράματος

Αν κάποια μέλη της οικογένειας σου συνέχεια σου επιτίθενται, θεωρούν ότι εσύ έχεις πάντα άδικο και αυτοί δίκαιο, δε συμφωνούν με τις ιδέες σου, τις αξίες σου, τον τρόπο ζωής σου, αν δε σου επιτρέπουν να εκφραστείς ελεύθερα και μειώνουν τις επιλογές ή τα επιτεύγματά σου δημιουργώντας χάος και δράμα, τότε που είναι η αγάπη στη σχέση σας;

Σε τέτοιες περιπτώσεις το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να απομακρυνθείς.

5. Να πιστεύεις στην αξία σου και να δίνεις προτεραιότητα στον εαυτό σου

Ποιο το νόημα αν κάθε φορά περιμένεις την αναγνώριση και την επιβράβευση από τα συγγενικά πρόσωπα για να είσαι καλά, αλλά αυτοί δε σου τη δίνουν;

Είναι σημαντικό να επενδύσεις στον αυτοσεβασμό και να καλλιεργήσεις την αίσθηση της προσωπικής σου αξίας, άσχετα με το τι λένε ή πώς προσπαθούν να σε κάνουν να νιώσεις οι οικείοι σου.

Αξίζεις να αγαπάς τον εαυτό σου και να του φέρεσαι καλά! Και αν οι δικοί σου δε μπορούν να κάνουν αυτό το βασικό πράγμα, ίσως πρέπει να σκεφτείς να μειώσεις ή και να κόψεις τις επαφές μαζί τους.

Πηγή: varvogli.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα