Έχει χαρακτηριστεί ως η τροφή των θεών. Ο πολύτιμος καρπός του κακαόδεντρου, άρχισε να δίνει τη βασική ύλη για ένα από τα δημοφιλέστερα τρόφιμα όλων των εποχών, του οποίου οι ιδιότητες στη ψυχοσωματική σφαίρα του ανθρώπινου οργανισμού, θεωρούνται μοναδικές και σχεδόν «μαγικές». Ποιος δεν θα θελε να υποκύψει στον γλυκό πειρασμό της σοκολάτας;
H ιστορία
Όλα άρχισαν πριν από περίπου 12.000 χρόνια, κάπου μέσα στο απέραντο πράσινο της ζούγκλας του Αμαζονίου. Εκεί εμφανίζει για πρώτη φορά και ξεχωρίζει, ένα χαμηλό, θαμνοειδές δέντρο με περίεργους καρπούς. Το κακαόδεντρο μόλις γεννήθηκε. Οι πρώτοι που δοκίμασαν τους καρπούς του, ήταν οι ιθαγενείς και σίγουρα δεν άργησαν να καταλάβουν το πόσο ιδιαίτερο ήταν.
Με τα χρόνια, το φυτό πολλαπλασιάστηκε και έγινε γνωστό από γενιά σε γενιά. Η ανάπτυξη της γεωργίας βοήθησε στην επέκταση της φήμης του και στην ένταξή του στην καθημερινή, πλέον, ζωή των ανθρώπων. Λέγεται, μάλιστα, πως οι πρώτες αρχαιολογικά τεκμηριωμένες καλλιέργειες του κακαόδεντρου έγιναν από την φυλή των Μάγια, μερικές χιλιάδες χρόνια πριν. Εκεί τοποθετούνται και οι πρώτες παρασκευές του, γνωστού σε όλους μας, ροφήματος κακάο.
Απόδειξη τα δεκατέσσερα πήλινα αγγεία, που βρέθηκαν άπλυτα από τους Μάγια. Έπιναν κακάο από το 600 π.Χ., τουλάχιστον. Οι Αζτέκοι, επίσης, που κατοικούσαν βορειότερα, μπορεί να μην είχαν την δυνατότητα καλλιέργειας του κακαόδεντρου λόγω κλίματος, αποκτούσαν όμως τεράστιες ποσότητες από αυτό, μέσω του εμπορίου.
Αυτοί συνήθιζαν να καταναλώνουν κακάο διαφορετικά. Έτριβαν τους σπόρους του και με τη σκόνη τους, αρωμάτιζαν ένα μίγμα από βανίλια, καλαμπόκι, κόκκινες καυτερές πιπεριές και ζεστό νερό. Στο ρόφημα αυτό, είχαν δώσει την ονομασία «ξοκολάτλ», δηλαδή «πικρό νερό». Θεωρούσαν πως το «ξοκολάτλ» ήταν δυναμωτικό, χωνευτικό και φάρμακο για? πάσαν νόσον. Χρησιμοποιούσαν καυτό νερό, ώστε να απελευθερωθούν οι ενεργές ουσίες και όλο το άρωμα του κακάο. Ακόμα και στις μέρες μας, όταν οι Μεξικανοί θέλουν να πουν πως το νερό είναι καυτό, λένε τη φράση «Como agua para chocolate», δηλαδή, «όπως το νερό για σοκολάτα».
Το κακάο είχε αποτελέσει μία από τις σημαντικότερες ουσίες και όχι μόνο διατροφικά. Μπορεί να ακούγεται απίστευτο, όμως, η αξία των κόκκων του κακάο ήταν τόσο πολύτιμη, όσο το χρυσάφι! Υπήρξαν εποχές, που οι κόκκοι αυτοί, χρησιμοποιήθηκαν, εκτός των άλλων, και σαν πραγματικό νόμισμα στις εμπορικές συναλλαγές, π.χ. με 10 σπόρους κακάο αγόραζες ένα κουνέλι, ενώ με 100 έναν σκλάβο! Οι σπόροι του κακαόδεντρου είχαν την πρώτη θέση στις προσφορές στους θεούς, αλλά και τους βασιλιάδες.
Κάπως έτσι το κακάο ταξίδεψε μέχρι την Ισπανία. Συγκεκριμένα, το 1519, ο ισπανός εξερευνητής Hernando Cortes (Ερνάντο Κορτέζ), κατέκτησε το Μεξικό και ανάγκασε τον βασιλιά των Ατζέκων, Μοντεζούμα, να παραδοθεί μαζί με όλους τους θησαυρούς του. Ανάμεσά τους ανακάλυψε τους σπόρους του κακαόδεντρου. Όταν ο Κορτέζ δοκίμασε το κακάο, ενθουσιάστηκε και έτσι, δεν άργησε να στείλει μια μεγάλη ποσότητα στην Ισπανία. Ξεκινώντας από τα παλάτια και τις βασιλικές αυλές, το κακάο έγινε το πιο μοντέρνο ρόφημα σε όλη την Ευρώπη! Για να το γλυκάνουν, χρησιμοποιούσαν, αρχικά, μέλι και στη συνέχεια ζάχαρη.
Η στέρεα μορφή της σοκολάτας, που όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε, παρασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1674 σε ένα μαγαζί του Λονδίνου, ενώ η βιομηχανική παραγωγή της σοκολάτας άρχισε το 1780 στη Βαρκελώνη. Το 1847 δημιουργήθηκε η πρώτη σοκολάτα γάλακτος, η οποία έγινε γρήγορα δημοφιλής σε όλη την υδρόγειο και ίσως η πιο αγαπημένη.
Για τις θεραπευτικές της ιδιότητες άρχισαν να γράφονται πολλά, από τον 16ο αιώνα. Μετά το κακάο, η ζεστή σοκολάτα εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη και από τον 17ο αιώνα είναι κιόλας το αγαπημένο ρόφημα όλων των αριστοκρατών και αυλικών της εποχής, οι οποίοι την κατανάλωναν ως αντίδοτο για την κούραση και την εξάντληση, αλλά και ως? αφροδισιακό!
Μάλιστα, υπήρξε μια εποχή που η σοκολάτα ήταν απαγορευμένη για τις μοναχές λόγω της σεξουαλικής διέγερσης που θα μπορούσε να προκαλέσει, όπως πίστευαν τότε. Στους περασμένους αιώνες, επίσης, έστελναν στους στρατούς σοκολάτες για την ενδυνάμωσή τους. Ακόμα και σήμερα, σύγχρονοι στρατοί, όπως ο Αμερικανικός στις Αραβικές χώρες, προσφέρουν τακτικά στους στρατιώτες τους, ειδική σοκολάτα που αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες.
Στην ζαχαροπλαστική, το κακάο και η σοκολάτα, άρχισαν να χρησιμοποιούνται μόλις τον 19ο αιώνα. Από τότε και μέχρι σήμερα, η σοκολάτα, αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα στοιχεία της διατροφής μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατατάσσεται ως το δημοφιλέστερο διατροφικό στοιχείο στις γυναίκες και το δεύτερο δημοφιλές στους άνδρες. Δικαίως ο Σουηδός βοτανολόγος Λινναίος, ονόμασε το κακαόδεντρο Theobroma, που μεταφράζεται από τα αρχαία ελληνικά, ως «η τροφή των θεών».
Ποια είναι τα συστατικά που την κάνουν τόσο πολύτιμη
Το ότι είναι υπέροχη γευστικά το έχουμε διαπιστώσει με ιδιαίτερη ευχαρίστηση. Συνήθως, όμως, οι λέξεις «γλυκό», «λιχουδιά», κλπ είναι στο μυαλό μας συνώνυμες με τη λέξη «ανθυγιεινό» ή ακόμα και «απαγορευμένο». Έχουμε καλά νέα. Η αγαπημένη μας σοκολάτα, μάλλον δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Αντιθέτως μάλιστα, περιέχει ποικίλα και πολύτιμα συστατικά για τον οργανισμό μας.
Ποια είναι αυτά και τι μας προσφέρουν;
Ασβέστιο, μαγνήσιο, φωσφόρο: συμβάλουν καθοριστικά στην κατασκευή, συντήρηση και μεταβολισμό των οστών και των δοντιών.
Σίδηρο: ένα στοιχείο απαραίτητο για την σύνθεση της αιμοσφαιρίνης, η οποία μεταφέρει το οξυγόνο μέσα στα ερυθρά αιμοσφαίρια.
Βιταμίνη Ε: Μια βιταμίνη πολύ σημαντική για τα τοιχώματα των κυττάρων. Έχει αντιοξειδωτική δράση και προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες και κατ? επέκταση συμβάλει ανασταλτικά στην διαδικασία της γήρανσης.
Πρωτεΐνες: Τα είδη τους είναι πολλά και είναι απαραίτητες σε ολόκληρο τον οργανισμό. Τα αντισώματα του οργανισμού είναι πρωτεϊνικής σύστασης.
Φυτικές ουσίες: Το κακάο, συγκεκριμένα, από το οποίο παρασκευάζεται η σοκολάτα, περιέχει περισσότερες από 600 φυτικές ουσίες!
Χαλκός: συμβάλλει στον μεταβολισμό του σιδήρου, στην σύνθεση μελανίνης του δέρματος και των μαλλιών και στην λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Καφεΐνη: εκτός από τον καφέ, περιέχεται και στη σοκολάτα. Η ουσία αυτή διεγείρει το κεντρικό νευρικό μας σύστημα και σε μικρές δόσεις βελτιώνει τη μνήμη. Ένα φλιτζάνι κακάο περιέχει 4 mg καφεΐνη.
Λιπαρές ουσίες: ανάλογα με το είδος της, η σοκολάτα αποτελείται μέχρι και κατά 50% από κορεσμένα λίπη. Εάν είστε οπαδός της υγιεινής διατροφής, ή δεν επιθυμείτε να επιβαρυνθείτε με παραπάνω ζάχαρη, επιλέξτε την μαύρη σοκολάτα ή άλλες λιγότερο παχυντικές πηγές της και, βέβαια, μην ξεχνάτε πως σε οτιδήποτε τρώμε πρέπει να προσέχουμε την ποσότητα.
Η σοκολάτα, επίσης, περιέχει τανίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος και μειώνουν τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο.
Μαύρη σοκολάτα
Ας εστιάσουμε λίγο στην μαύρη σοκολάτα, για την οποία έχουμε ακούσει πολλά θετικά σχόλια για την ευεργετική της δράση από διατροφολόγους. Είναι αλήθεια πως ιδιαίτερα η μαύρη σοκολάτα έχει αξιοσημείωτες αντιοξειδωτικές ικανότητες. Κάνει καλό στην καρδιά και αυξάνει την καλή χοληστερίνη. Μελέτες έχουν δείξει, μάλιστα ότι έχει προστατευτική δράση ενάντια του καρκίνου, καθώς και άλλων εκφυλιστικών παθήσεων.
Πιο επιστημονικά, το κακάο από το οποίο φτιάχνεται η σοκολάτα περιέχει, μεταξύ άλλων, κάποιες ουσίες, τις φλαβονοειδείς (ή αλλιώς πολυφαινόλες). Η μαύρη σοκολάτα περιέχει περισσότερο κακάο από την κανονική, άρα είναι πλουσιότερη σε φλαβονοειδείς ουσίες.
Οι ουσίες αυτές έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση αφού αυξάνουν την παραγωγή νιτρικού οξειδίου στο σώμα, το οποίο επιδρά θετικά στο κυκλοφορικό σύστημα, εμποδίζοντας το κλείσιμο των αρτηριών και μειώνοντας την πίεση του αίματος.
Παράλληλα, το νιτρικό οξείδιο επιδρά στα κύτταρα του σώματος, τα οποία δέχονται πιο εύκολα την επίδραση της ινσουλίνης, απορροφώντας, έτσι, πιο εύκολα την γλυκόζη. Και όσο πιο εύκολα απορροφούν την γλυκόζη τα κύτταρα, τόσο πιο καλός είναι ο μεταβολισμός μας.
Έχετε ποτέ ακούσει για την θεοβρωμίνη; Κι όμως, αν και δεν ταιριάζει καθόλου με την γλύκα που έχει το κακάο, είναι ένα από σημαντικότερα συστατικά του. Και αυτό συμβαίνει γιατί η θεοβρωμίνη έχει αντιβηχική δράση.
Βρετανοί επιστήμονες έδωσαν σε 10 εθελοντές με βήχα τυχαία θεοβρωμίνη ή άλλα αντιβηχικά φάρμακα. Η θεοβρωμίνη έδειξε να είναι κατά 30% πιο αποτελεσματική ενάντια στον βήχα παρά η κωδεϊνη (που θεωρείται το καλύτερο αντιβηχικό φάρμακο σήμερα), και μάλιστα χωρίς τις παρενέργειες που μπορεί να έχουν κάποιες φορές τα φάρμακα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα πετάξουμε τα φάρμακα και θα πίνουμε κακάο. Μαζί με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, ένα φλιτζάνι κακάο μπορεί να βοηθήσει, πάντοτε, βέβαια, με την συμβουλή και την έγκριση του γιατρού μας.
Μύθοι και πραγματικότητα γύρω από την σοκολάτα
Μέτρον άριστον. Έχοντας αυτό στο μυαλό μας, μπορούμε άνετα να συμπεριλάβουμε τη σοκολάτα μέσα στο πλάνο μιας υγιεινούς διατροφής και να το ακολουθήσουμε άφοβα. Κατά καιρούς έχουμε ακούσει πολλά για τη σοκολάτα και τις επιδράσεις της. Ας δούμε όμως τι πραγματικά ισχύει:
Η άσπρη σοκολάτα δεν είναι σοκολάτα
Αλήθεια. Ακόμα και αν περιέχει κακαοβούτυρο (λίπος το οποίο εξάγεται από τους σπόρους του κακάο) δεν περιέχει κακαόμαζα, η οποία παράγεται από την επεξεργασία των σπόρων του κακάο. Συνήθως η άσπρη σοκολάτα αποτελείται από ζάχαρη, γάλα, κακαοβούτυρο, στερεά συστατικά, λεκιθίνη και βανίλια. Και εννοείται πως δεν προσφέρει κανένα από τα κλασικά αποτελέσματα της πραγματικής σοκολάτας στην υγεία.
Η σοκολάτα είναι αυτή που μας παχαίνει
Μύθος. Φυσικά και δεν ισχύει. Η σοκολάτα μπορεί να περιέχει λιπαρά και θερμίδες, αλλά δεν είναι αυτή που ευθύνεται για την αύξηση του βάρους. Μπορούμε να τρώμε σοκολάτα, ακόμα και μέσα στα πλαίσια δίαιτας, ή σωστής διατροφής, σε μικρές ποσότητες. Μία μπάλα παγωτό, ένα κομματάκι από την αγαπημένη μας σοκολάτα ή ένα-δύο μπισκότα δεν είναι σίγουρα αυτά που θα μας παχύνουν! Και επιστημονικά, σπάνια οι περιπτώσεις παχυσαρκίας συνδέονται με την κατανάλωση σοκολάτας. Αντιθέτως, το μεγαλύτερο ποσοστό παχύσαρκων δεν τρώει σοκολάτα.
Η σοκολάτα δημιουργεί ή χειροτερεύει την ακμή
Μύθος. Πόσες φορές, και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εφηβείας, δεν το έχετε ακούσει αυτό; Η αλήθεια είναι πως οι ορμονικές αλλαγές στην εφηβεία είναι κύρια αιτία της ακμής και όχι η σοκολάτα. Εκτός και αν μιλάμε για κάποιας μορφής αλλεργία στην σοκολάτα.
Οι μπάρες δημητριακών είναι πολύ πιο υγιές σνακ από τη σοκολάτα
Μύθος. Ακόμα και αν προωθούνται ως σνακ υγιεινής διατροφής και διατήρησης της σιλουέτας, πολλά από αυτά τα προϊόντα, έχει αποδειχθεί, ότι περιέχουν ουσίες βλαβερές για τον οργανισμό, όπως μεταλλαγμένη σόγια, ξηρούς καρπούς αμφιβόλου προέλευσης κλπ. Είναι προτιμότερο να φάμε ένα κομμάτι σπιτικού κέικ σοκολάτας ή μαύρης σοκολάτας ή ακόμα και ένα φλιτζάνι κακάο, από αυτά τα σκευάσματα.
Η σοκολάτα μας φτιάχνει τη διάθεση και μας ηρεμεί
Εδώ δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά αν πρόκειται για μύθο ή πραγματικότητα, γιατί ούτε και η επιστημονική κοινότητα δεν έχει ακόμα βγάλει τελικό συμπέρασμα. Οι υδατάνθρακες βοηθούν το σώμα να διασπάσει τα αποθέματα σεροτονίνης, μιας ουσίας με ρόλο νευροδιαβιβαστή που εντοπίζεται στον εγκέφαλο. Η διάσπαση της σεροτονίνης αποφορτίζει το στρες. Τελικό συμπέρασμα, όμως, που να υποστηρίζει την καταπραϋντική δράση των υδατανθράκων της σοκολάτας δεν υφίσταται μέχρι στιγμής.
Η σοκολάτα περιέχει πολλή καφεΐνη
Μύθος. Όπως είπαμε και παραπάνω, περιέχει καφεΐνη, αλλά μιλάμε για πολύ μικρή ποσότητα. Ο καφές τύπου ντεκαφεϊνέ περιέχει περισσότερη, ενώ ο κανονικός καφές περιέχει ασύγκριτα μεγαλύτερη ποσότητα.
Το σοκολατούχο γάλα είναι το ίδιο θρεπτικό για τα παιδιά με το σκέτο
Μύθος. Και το γάλα και το κακάο είναι θρεπτικά. Το γάλα περιέχει ασβέστιο. Η σοκολάτα περιέχει βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα παιδιά. Το κακάο είναι αντιοξειδωτικό, αλλά το γάλα εμποδίζει, κάπως, την απορρόφηση των ουσιών του κακάο. Το γάλα, επίσης, με προσθήκη γλυκαντικών ουσιών, όπως αυτές της σκόνης του κακάο ή της σοκολάτας, προσδίδει, σίγουρα, περισσότερες θερμίδες, λόγω των προστιθέμενων σακχάρων. Τα συγκεκριμένα σάκχαρα συμβάλλουν στη δημιουργία τερηδόνας, όσο και κάθε άλλος τύπος υδατάνθρακα, π.χ. η κοινή επιτραπέζια ζάχαρη. Δεν μπορούμε να πούμε ότι το σοκολατούχο γάλα κάνει κακό, αλλά ξεχωριστά οι ουσίες είναι πιο αποτελεσματικές, ως προς την προσφορά τους στην καλή υγεία.
Ορισμένοι άνθρωποι είναι εθισμένοι στη σοκολάτα
Μύθος. Συμβαίνει κάποιοι άνθρωποι να έχουν μεγαλύτερη επιθυμία για σοκολάτα σε σχέση με άλλους, όμως ο όρος του εθισμού δεν ισχύει εδώ. Μάλλον ισχύει ο όρος «συνήθεια» και έχει να κάνει και με άλλα χαρακτηριστικά της ψυχοσωματικής κατάστασης του ατόμου. Μπορεί π.χ. να προσπαθεί να καλύψει το συναισθηματικό του κενό ή να υποφέρει από βουλιμικές τάσεις. Ή μπορεί απλά να του αρέσει πάρα πολύ η σοκολάτα. Ένα οι ποσότητες είναι συχνές και μεγάλες, χρειάζεται προσοχή.
Η σοκολάτα προκαλεί δυσπεψία
Μύθος. Έχει ακουστεί και αυτό. Έρευνες επιβεβαιώνουν ότι η σοκολάτα περνάει εύκολα από το πεπτικό σύστημα. Ένα κομμάτι 200 γρ. χρειάζεται περίπου μια ώρα για να περάσει από την πεπτική οδό, χρόνος πολύ λιγότερος σε σχέση με άλλες τροφές. Η υπερκατανάλωση, βεβαία, όπως σε οποιαδήποτε άλλη τροφή, είναι σίγουρο πως θα προκαλέσει δυσπεψία. Σε περίπτωση που η σοκολάτα συνοδεύεται από λακτόζη π.χ. σοκολατούχο γάλα, μπορεί να υπάρχει πιθανότητα δυσανεξίας στη λακτόζη και αυτό να δημιουργεί φούσκωμα.
Η μαύρη σοκολάτα έχει λιγότερες θερμίδες
Μύθος. Κι όμως, η σοκολάτα γάλακτος έχει την ίδια περίπου θερμιδική αξία με τη σοκολάτα υγείας. Η διαφορά είναι στη σύνθεσή τους, αφού η σοκολάτα γάλακτος έχει περισσότερη ζάχαρη. Το κακάο περιέχει λιγότερο λίπος από την σοκολάτα.
Προκαλεί ημικρανίες
Μύθος. Η σοκολάτα περιέχει τυραμίνη και φαινυλεθυλαμίνη, που ανήκουν σε μια ευρύτερη κατηγορία ουσιών που καλούνται αγγειοσυσπαστικές αμίνες. Η παρουσία τους στον οργανισμό προκαλεί σύσπαση στα περιφερικά αγγεία του οργανισμού μας. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η σοκολάτα θεωρείται ένα από τα τρόφιμα που μπορούν να προκαλέσουν ημικρανίες. Στη σοκολάτα αυτές οι ουσίες βρίσκονται σε μικρή περιεκτικότητα. Οπότε, είναι πολύ σπάνιο το να προκληθεί ημικρανία απλά και μόνο από την κατανάλωση σοκολάτας.
Σοκολατοθεραπεία?η εναλλακτική!
Είναι γνωστό, ειδικά σε όσους ασχολούνται με την υγεία και την ομορφιά, ότι η επίδραση της καφεΐνης μέσω του στομάχου, μπορεί ανάλογα με την ποσότητα, να προκαλέσει κατακράτηση υγρών, καθώς και, την τόσο μισητή από ολόκληρο τον γυναικείο πληθυσμό, κυτταρίτιδα. Η σοκολάτα, όμως, που περιέχει μια μορφή καφεΐνης μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα δηλαδή να επιδράσει αποτελεσματικά στη μείωση της κυτταρίτιδας και του λίπους.
Πως γίνεται αυτό; Μα όταν επαλείφεται στο σώμα! Αυτή είναι η λεγόμενη εναλλακτική και μοντέρνα μέθοδος που ακούει στο όνομα «σοκολατοθεραπεία» και είναι ήδη δημοφιλής και δοκιμασμένη από πολύ κόσμο. Και υπάρχουν πολλοί που δηλώνουν ξετρελαμένοι. Τόσο το άρωμα της σοκολάτας που εισπνέεται όσο η διείσδυση της στο δέρμα συμβάλλουν στην έκκριση των ενδορφινών προκαλώντας χαρά, τόνωση και ευφορία και συμβάλλοντας στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος και στην μακροζωία. Υπάρχουν spa σε χώρες του εξωτερικού που προσφέρουν σοκολατοθεραπεία και σε παιδιά.
Η σοκολατοθεραπεία έχει διπλή δράση, καθώς οι ιδιότητές της περνούν στο σώμα και στο πνεύμα, καταπολεμώντας το στρες και το άγχος, από τα οποία υποφέρει ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων και είναι αιτίες που προκαλούν και άλλα προβλήματα στον οργανισμό, όπως η αύξηση βάρους, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, κ.α.
Σύμφωνα με μελέτες, που έχουν γίνει κατά καιρούς, η σοκολατοθεραπεία, μέσα σε περίπου έναν μήνα χρήσης, μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση του σώματος, καθώς διασπώνται αποτελεσματικά τα λιπίδια κι αποβάλλονται μαζί και με άλλες τοξίνες του λεμφικού συστήματος, ενώ η επιδερμίδα αποτοξινώνεται, ενυδατώνεται, εμπλουτίζεται με ωφέλιμες βιταμίνες για το δέρμα και αμινοξέα. Επίσης, αυξάνεται κατά πολύ η κυτταρική οξυγόνωση και η υγρασία στο δέρμα. Η επιδερμίδα αποκτά μια πιο λεία και απαλή υφή.
Η θεραπεία με σοκολάτα εφαρμόζεται σε ινστιτούτα αισθητικής, συνήθως, μια με δύο φορές την εβδομάδα και διαρκεί μια ώρα περίπου. Οι ειδικοί προτείνουν να γίνεται, το λιγότερο 6 φορές, ώστε να έχει αποτέλεσμα. Είναι, επίσης μια φυσική μέθοδος αντί-στρες που προσφέρει μια μοναδική αίσθηση χαλάρωσης, ξεκούρασης και ευεξίας.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε, όμως, ότι η υγιεινή διατροφή και η σωματική άσκηση ενισχύουν όλη την προσπάθεια για μια καλύτερη εικόνα και προπαντός, μια καλύτερη υγεία.
Σοκολάτα, ο σύμμαχος για καλή ψυχική υγεία
Η σοκολάτα, όπως και το κακάο, εκτός από?αντικείμενο του πόθου, αποτελούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αντικείμενο ερευνών, για τις επιδράσεις τους στον ανθρώπινο οργανισμό. Ένα πρόσφατο και πρωταρχικής σημασίας δεδομένο, για την επίδραση της σοκολάτας στον άνθρωπο, είναι η ενεργοποίηση διαφορετικών περιοχών στον εγκέφαλο, ανάμεσα στον άνδρα και τη γυναίκα, κατά τη διάρκεια και μετά την κατάποση σοκολάτας έως τη φάση του κορεσμού.
Η σοκολάτα μας παρέχει ενέργεια και μας τονώνει. Η επιστήμη εξερευνά τον πιθανό ρόλο της σοκολάτας στους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου σεροτονίνη και ντοπαμίνη, ουσίες που είναι υπεύθυνες για την αίσθηση ευεξίας που μας δημιουργείται. Βρέθηκε λοιπόν, πως η σοκολάτα περιέχει φαινυλαιθυλαμίνη, η οποία φημολογείται ότι έχει αντικαταθλιπτική δράση και τρυπτοφάνη, μια ουσία από την οποία συντίθεται η σεροτονίνη. Η σεροτονίνη, επιδρά θετικά στη διάθεση και μειώνει το άγχος.
Η μεγάλη ανάγκη για σοκολάτα από τις γυναίκες λίγο πριν από την έμμηνο ρύση ίσως εξηγείται από την περιεκτικότητά της σε μαγνήσιο, το οποίο είναι γνωστό για τις χαλαρωτικές του ιδιότητες και την καταπολέμηση του στρες και της έντασης που η ίδια μπορεί να νιώθει εκείνες τις μέρες. Περιέχει, επίσης, δύο ελαφρά διεγερτικά σε μέτριες ποσότητες: την καφεΐνη και τη θεοβρωμίνη, που προαναφέραμε. Η πιο ψυχοτρόπος ουσία της σοκολάτας θεωρείται το ανανταμίδιο, που δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας πανίσχυρος νευροδιαβιβαστής.
Πέρα από όλες τις ευεργετικές επιδράσεις πρέπει να προσέξουμε, πως η σοκολάτα περιέχεται ως συστατικό και σε πολλά τρόφιμα τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά κι έτσι, ενώ η αρχική επιθυμία είχε ως στόχο τη σοκολάτα, το αποτέλεσμα της κατανάλωσης φέρει στον οργανισμό μας μια επιπρόσθετη και μη επιθυμητή ποσότητα λίπους και θερμίδων. Και επίσης, να τονίσουμε πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η σοκολάτα να αντικαταστήσει άλλα υγιεινά τρόφιμα όπως είναι τα φρούτα, που είναι μια διαφορετική ομάδα τροφίμων και άκρως απαραίτητη.
Έχοντας όλα τα παραπάνω κατά νου, μπορούμε να απολαμβάνουμε την γλυκιά αίσθηση που μας δίνει η γεύση της σοκολάτας. Η έκκριση ενδορφινών μπορεί να ευθύνεται επιστημονικά για αυτή την μυστική ευτυχία, εμείς όμως θα θεωρούμε πάντα την σοκολάτα, μια… μαγική ανακάλυψη!
Της Έλενας Αρώνη