14.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Το πρόσωπο της εβδομάδας: Μαρίνα Κανελλοπούλου – Ηθοποιός

Είναι από εκείνες τις συναντήσεις που αλλάζουν μια πορεία και ένα ταξίδι ζωής. Από την στιγμή που ο Βασίλης Μαυρογεωργίου βρέθηκε στον δρόμο της, η Μαρίνα Κανελλοπούλου ήξερε πλέον το ποιος θα ήταν ο προορισμός της.

Και από εκείνη τη συνεργασία, που προέκυψε μέσα στο 2010 εκτός από πολύτιμες εμπειρίες, τις οποίες έχει αποκομίσει ως ηθοποιός, είχε την ευκαιρία να μάθει πολλά και ως βοηθός σκηνοθέτη.

Η σκηνοθεσία, μάλιστα, ενδιαφέρει μελλοντικά τη Μαρίνα, η οποία από τη Δευτέρα έως 10 Ιουνίου μαζί με άλλα 13 παιδιά της ομάδας FORPLAY θα παρουσιάζουν το Society στο SKROW, τον νέο πανέμορφο χώρο του Βασίλη Μαυρογεωργίου στο Παγκράτι.

* Η επαφή μου με το θέατρο ξεκίνησε στην τρυφερή ηλικία των 2,5 ετών όταν παρακολούθησα την πρώτη μου παράσταση («Αντιγόνη» στην Επίδαυρο)! Από τότε άρχισα να πηγαίνω συνέχεια σε παραστάσεις με τη μαμά μου, και έτσι μπαίνει μέσα μου το «ζιζάνιο» της υποκριτικής.

* Ήταν όμως 12 Απριλίου του 2010, όταν λίγους μήνες μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου στη Νομική Αθηνών, αποφάσισα να παρακολουθήσω κάποια Σεμινάρια Υποκριτικής και Αυτοσχεδιασμού στο Θέατρο των Αλλαγών, με στόχο τη μείωση της φυσικής μου συστολής. Ένα από αυτά τα σεμιναριακά μαθήματα ήταν και του Βασίλη Μαυρογεωργίου, που έμελλε να γίνει…μοιραίο! Στο τμήμα εκείνο, ο Βασίλης αποφάσισε να κάνει ένα πείραμα: να παρουσιάσουμε στο τέλος των μαθημάτων αυτοσχεδιαστικά τον «Άμλετ» του W. Shakespeare. Αυτό ήταν η αρχή για όλα! Ο Βασίλης σκηνοθέτησε (το Δεκέμβριο του 2010) τον «Άμλετ» σε ολοκληρωμένη παράσταση και με το κείμενο του Shakespeare, στα πλαίσια του «1ου Low Budget Festival» στο Ίδρυμα Μ.Κακογιάννης, όπου συμμετείχαμε 15 από τους προαναφερθέντες μαθητές του (ανάμεσά τους και η ομιλούσα, με την διπλή ιδιότητα ηθοποιού και βοηθού σκηνοθέτη) μαζί με 10 έμπειρους ηθοποιούς.

* Και κάπου εκεί, και έτσι εντελώς τυχαία, ξεκινά η συνεργασία μας. Γίνομαι μέλος της ομάδας FORPLAY (ως ηθοποιός και ως βοηθός σκηνοθέτη) την οποία δημιούργησε το 2010 ο Βασίλης ως πειραματική του ομάδα, όπου μέχρι στιγμής δουλεύουμε (στα πλαίσια εργαστηρίου που καταλήγουν σε παραστάσεις) έργα του W. Shakespeare ( «Άμλετ», «Όπως σας αρέσει», «Το Ημέρωμα της Στρίγκλας», και το περσινό «Ρωμαίος & Ιουλιέτα» -όπου η ομάδα παίρνει την τελική μορφή στη σύνθεσή της-). Παράλληλα, όμως, και εκτός της ομάδας FORPLAY, έχω την εξαιρετική τιμή, χαρά και τύχη να είμαι σταθερή βοηθός του στις επαγγελματικές του παραστάσεις τα τελευταία τρία χρόνια.

* Μετά από τρία χρόνια συνεργασίας σε περίπου 12 παραστάσεις, λοιπόν, για μένα ο Βασίλης Μαυρογεωργίου είναι τα εξής: εξαιρετικός δάσκαλος, οξυδερκής σκηνοθέτης, ταλαντούχος ηθοποιός, αξιόλογος συνεργάτης και πολύτιμος φίλος. Τον θεωρώ θεατρικό «μπαμπά» μου – όπως χαριτολογώντας τον αποκαλώ συχνά – και πραγματικά του οφείλω πολλά. Εκτιμώ και θαυμάζω πολύ την προσέγγισή του στα πράγματα – ήμουν φανατική οπαδός των παραστάσεών του πολύ πριν τον γνωρίσω -, γι αυτό και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής και ευγνώμων για την συγκυρία της συνεργασίας μας. Αυτό που θεωρώ ότι τον κάνει τόσο ιδιαίτερο είναι η ευφυΐα, η φαντασία, το χιούμορ και η φωτεινή οπτική του για το θέατρο, στοιχεία που φαίνονται τόσο στις σκηνοθεσίες του όσο και στον ξεχωριστό τρόπο γραφής του. Έχω μάθει και συνεχίζω να μαθαίνω πολλά από εκείνον τόσο σε υποκριτικό όσο και σε σκηνοθετικό επίπεδο, μιας και είναι ένας άνθρωπος που αφήνει χώρο να συμμετάσχεις στη δημιουργική διαδικασία. Εύχομαι αυτή η συνεργασία να συνεχίσει για πολλά, πολλά, πολλά, πολλά, πολλά, πολλά ακόμη χρόνια!

* Στο μέλλον, με ενδιαφέρει πολύ να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου στην σκηνοθεσία. Είναι κάτι που μου έχει γεννηθεί ως ανάγκη. Όμως, ανεξάρτητα από αυτό το βήμα, η επιθυμία μου είναι παράλληλα να συνεχίσω να είμαι τόσο ηθοποιός, όσο και βοηθός σκηνοθέτη, μιας και πιστεύω πως δεν θα πάψω ποτέ να μαθαίνω, ειδικά κοντά σε ταλαντούχους και έμπειρους ανθρώπους που εκτιμώ και μπορώ να επικοινωνώ μαζί τους (αναφέρομαι τόσο στον Βασίλη, όσο και σε άλλους σκηνοθέτες, όπως τον Ένκε Φεζολλάρι με τον οποίο επίσης συνεργάστηκα πολύ ευχάριστα πρόσφατα).

* Υποκριτική για μένα σημαίνει πειθαρχία, αλλά και ανάγκη για επικοινωνία, παιχνίδι, προσωπική εξέλιξη, ισορροπία ψυχής-σώματος, καθώς και λίγη μαγεία στη ζωή…

* Ένας νέος ηθοποιός αντιμετωπίζει την κρίση όπως κάθε νέος άνθρωπος: αγωνίζεται να πραγματοποιήσει τα όνειρά του. Κανείς και τίποτα δεν μπορεί να τον εμποδίσει.

* Η τέχνη απεικονίζει άμεσα ή έμμεσα την κοινωνικοπολιτική κατάσταση της εποχής της, και ειδικά το θέατρο σκιαγραφεί ανθρώπινους χαρακτήρες και συμπεριφορές σε αυτήν. Δεν είναι τυχαίο που στην σημερινή Ελλάδα της κρίσης γίνονται τόσες παραστάσεις. Δείχνει την ανάγκη για έκφραση. Απαντήσεις όμως δύσκολα μπορεί να δώσει η τέχνη. Μόνο προβληματισμούς εκφράζει.

 * Απόψε Δευτέρα 10 Ιουνίου έχουμε πρεμιέρα στο SKROW THEATER. H ομάδα FORPLAY (Στέφανος Αχιλλέως, Σταύρος Δάλκος, Αθηνά Δελιάδη, Μαρίνα Κανελλοπούλου, Γιώργος Καραχρήστος, Άρης Λάσκος, Νίκος Μαραμαθάς, Έλενα Μεντζέλου, Χρυσάνθη Παπαγεωργίου, Μαρλέν Σαΐτη, Κωνσταντίνα Σίδερη, Έλλη Ταμπάκη, Αλέξανδρος Τσελεπιδάκης, Γιώργος Φλωράτος) επανερχόμαστε φέτος με τα δύο πιο γνωστά ρωμαϊκά δράματα του William Shakespeare, τα Ιούλιος Καίσαρας και Αντώνιος & Κλεοπάτρα που παρουσιάζονται σε ενιαία παράσταση υπό τον τίτλο SOCIETY. Αυτή τη φορά τα μέλη της ομάδας σκηνοθετούν και ο Βασίλης έχει τον γενικό συντονισμό, καθοδήγηση και επιμέλεια της παράστασης. Συγκεκριμένα, επεξεργαστήκαμε συλλογικά τα δύο αυτά κείμενα, με άξονα ποιο κεντρικό ερώτημα των έργων κινεί τον καθένα μας προσωπικά. Μέσα από συνεχείς εναλλαγές ρόλων, κάποιες επιλεγμένες σκηνές από τα δύο έργα μπλέκονται με δικά μας κείμενα για τον ορισμό της αλήθειας, τα κοινωνικά συμβόλαια, την ανάγκη του συνόλου για αρχηγό, τη φύση του έρωτα, καθώς και με ιστορικά στοιχεία, ποιήματα των Κ.Π. Καβάφη, Μάτση Χατζηλαζάρου, Γ. Σουρή, δύο σονέτα του W.Shakespeare, έρευνες, μουσικές γνωστές και τραγούδια πρωτότυπα.

* Όπως προείπα, η παράσταση στηρίζεται σε εναλλαγή ρόλων, αλλά από όσους προσωπικά υποδύομαι ξεχωρίζω της Κλεοπάτρας. Έχει αρκετά στοιχεία μακριά από την ιδιοσυγκρασία μου – και αυτό είναι το ενδιαφέρον για μένα -, τα σίγουρα όμως κοινά μας στοιχεία είναι ο δυναμισμός, ότι ποτέ δεν το βάζει κάτω, και ότι στον έρωτα αγωνίζεται μέχρι τελευταία στιγμή μιας και θεωρώ πως ήταν μια γυναίκα που ήθελε συνεχώς να είναι ερωτευμένη. Ειδικά στη σχέση της με τον Αντώνιο – που δέχεται και πολλαπλές αναγνώσεις – πιστεύω πως, ανεξάρτητα από τα αρχικά της κίνητρα, τον ερωτεύτηκε πραγματικά και μάλιστα διαλύθηκε από αυτόν. Αυτό όμως πιστεύω πως έχει πραγματική αξία στον έρωτα: να δίνεσαι με τόλμη, ολοκληρωτικά, απερίσκεπτα, με ότι και αν αυτό συνεπάγεται, ακόμα και αν οδηγείσαι στην αυτοκαταστροφή… Να ένα κοινό μας ακόμα, λοιπόν!

 * Ο λόγος για να δει κάποιος την παράστασή μας είναι αυτός που κίνησε και εμάς να ασχοληθούμε με αυτά τα έργα: Προσδιορίζουμε μια εικοσαετία της ρωμαϊκής ιστορίας μέσα από δύο λέξεις που σηματοδοτούν τελικά, και μοιραία ίσως, και τη σημερινή εποχή: προδοσία και παρακμή.

* Η παράστασή μας φιλοξενείται στο SKROW THEATER. Είχαμε τη χαρά να δούμε το χώρο από τη «γέννηση» του και να ζήσουμε όλα τα στάδια της μετατροπής του σε ολοκαίνουργιο θέατρο. Είναι ένας νέος χώρος στο Παγκράτι, στην Αρχελάου 5 που δημιουργήθηκε από τον Βασίλη Μαυρογεωργίου και την ομάδα του (SKROW), στον οποίο θα δραστηριοποιείται τόσο η ομάδα αυτή όσο και άλλοι σκηνοθέτες. Από Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει κανονικά το πρόγραμμά του που θα περιλαμβάνει εκτός από θεατρικές παραστάσεις, και σεμινάρια, προβολές, συναυλίες, εκθέσεις και άλλα καλλιτεχνικά δρώμενα. Είμαστε ιδιαιτέρως ευτυχείς που ο Βασίλης και η ομάδα του μας έκαναν την τιμή αμέσως μετά την εναρκτήρια παράσταση «Ένας άνθρωπος υπό χρεοκοπία» – που παίζεται ήδη και με το οποίο η δική μας παράσταση θα παίζεται παράλληλα τα Δευτερότριτα – να είμαστε η πρώτη ομάδα που θα παρουσιάσει δουλειά της σε αυτόν τον χώρο. Θεωρώ πως είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν χώροι υποστηρικτικοί για τους νέους καλλιτέχνες. Το SKROW σίγουρα θα είναι ένας από αυτούς, μιας και ο Βασίλης πάντα έχει τη διάθεση να δίνει βήμα σε νέους ανθρώπους να εκφραστούν.

* Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα οπότε είναι αρκετά δύσκολο να μιλήσω αντικειμενικά γι αυτήν… Μου αρέσει ο «αττικός ουρανός», οι όμορφες μαγικές γειτονιές της, καθώς και οι πολλές εναλλακτικές επιλογές πολιτισμού που παρέχει. Δεν μου αρέσει η απουσία πάρκων και η σταδιακή έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων, που επιλέγουν να ζουν αποξενωμένοι στην ίδια μεγαλούπολη.

* Στο All4fun μου αρέσει που στηρίζει τους νέους καλλιτέχνες με αγάπη και κέφι. Επίσης λατρεύω την στήλη «φωτογραφία της ημέρας»

** Αναλυτικές λεπτομέρειες για την παράσταση ακολουθούν στον σχετικό σύνδεσμο: http://www.all4fun.gr/fun/theater/6701-society–scrow-theater.html

*** Στη συνέντευξη χρησιμοποιήθηκαν φωτογραφίες της Θέμιδας Σκαμπερδοπούλου.

Του Κυρ. Κουρουτσαβούρη 13/6/2013

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα