35.9 C
Athens
Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024

Το πρόσωπο της εβδομάδας: Σπύρος Μαραγκουδάκης – Ηθοποιός

Ο συνδυασμός Γυμναστικής Ακαδημίας και θεατρικής ομάδας στο Πανεπιστήμιο έμελλε ν’ αποδειχθεί αρμονικός. Άλλωστε από μικρός είχε κατορθώσει μια επιτυχημένη σύνδεση ανάμεσα σε αθλητισμό και τέχνες.  

Από τη μία ποδόσφαιρο και καράτε και από την άλλη κινούμενα σχέδια και κινηματογράφος. Η αγάπη του για το σινεμά ήταν και εκείνη, που στο πέρασμα του χρόνου τον οδήγησε και στη συνειδητή επιλογή να γίνει ηθοποιός.

Ο Σπύρος Μαραγκουδάκης αποφοίτησε μόλις το περασμένο – δύσκολο για όλους καλοκαίρι (και δη για τους καλλιτέχνες) από την δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Είχε ήδη κλείσει δύο δουλειές στο θέατρο, οι οποίες αναγκαστικά μετατέθηκαν, ενώ από τότε έχει προλάβει να κάνει και δύο γκεστ στην τηλεόραση, στα “Καλύτερα μας χρόνια” και στο “Ζακέτα να πάρεις” (αμφότερα στην ΕΡΤ).
Με μια πηγαία κλίση προς το κωμικό στοιχείο είναι και ένας από τους νέους ηθοποιούς, που έχουν όλα τα φόντα να μας απασχολήσουν για πολύ καιρό ακόμα από το σήμερα…
* Η υποκριτική κοιτάζοντας πίσω, νομίζω ότι προέκυψε πριν από πολλά χρόνια, όταν με τον αδελφό μου «παίζαμε» ρόλους από τα αγαπημένα μας κινούμενα σχέδια. Στα 16-17 μου όμως άρχιζα να αποκτώ έναν συνειδητό θαυμασμό για τον κινηματογράφο και κυρίως για τον τομέα της υποκριτικής. Το καλοκαίρι του δεύτερου έτους της Γυμναστικής Ακαδημίας, το ενδιαφέρον μου έγινε ακόμα πιο συνειδητό όταν πήρα την απόφαση να μην γραφτώ στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών που είχα περάσει τότε με το 10% , αλλά να γραφτώ στην θεατρική ομάδα Δρυς του Πανεπιστημίου Αθηνών, θεωρώντας ότι μ’ αυτόν τον τρόπο θα έρθω σε αμεσότερη επαφή με την υποκριτική.* Η υποκριτική μ’ έχει βοηθήσει στο να μπορώ να κατανοώ λίγο περισσότερο τον εαυτό μου αλλά και τα άτομα που έρχομαι σε επαφή. Και πολλές φορές να μας συγχωρώ.

86445102_1483657038456203_5098991577607438336_n.jpg

* Πιστεύω ότι αυτή η επίδραση της υποκριτικής πάνω μου αποτελεί συστατικό της στοιχείο, προκειμένου να αποδώσεις έναν ρόλο ή κατ’ εμέ, να τον αποδώσεις καλύτερα. Δηλαδή να τον κατανοήσεις, να κατανοήσεις τους στόχους και τις πράξεις του και να τις δικαιολογήσεις, πάντα προκειμένου να εξυπηρετηθεί η ιστορία της οποίας αποτελεί κομμάτι.

* Στην Ελλάδα του 2021 ένας καλλιτέχνης αντιμετωπίζει μεταξύ άλλων κακοποιητικές συμπεριφορές, αλλά και σεξουαλικές παρενοχλήσεις ήδη από τις σχολές. Δυστυχώς, από τις πρώτες κιόλας μέρες «εισόδου» μου στον χώρο, παρατηρούσα ότι δεν είναι και τόσο ωραία τα πράγματα όσο νόμιζα. Αυτό που με κρατάει «ζωντανό» όμως είναι άνθρωποι που προσπαθούν να τον αλλάξουν, άνθρωποι που μιλούν, άνθρωποι που υψώνουν το ανάστημά τους, που δημιουργούν δικές τους ομάδες, άνθρωποι που εμπνέουν και θέλω να τους μιάσω.

* Όσοι δεν εκτιμούν την αξία της τέχνης ας καθίσουν έναν μήνα χωρίς νέτφλιξ και γενικά ταινίες και σειρές που θα τα έχουν δει όλα και μετά να την υποτιμήσουν. Αλλά και για να αλλάξουν την άποψή τους αυτοί οι ορισμένοι, πρέπει να πάψουμε να την υποτιμούμε κι εμείς που την ασκούμε. Και μια πολύ καλή αρχή, όπως και ήδη συμβαίνει, είναι η ενίσχυση του Σωματείου μας και το να μιλάμε, να διεκδικούμε πληρωμές, καλύτερες συνθήκες εργασίας στις πρόβες, στα γυρίσματα, στις παραστάσεις, με αγάπη και σεβασμό.

79376219_1427648050723769_2094824621646807040_n.jpg

* Είναι πολύ ελπιδοφόρα πράγματα αυτά που συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό. Είναι πολύ όμορφο για τη διαφάνεια του χώρου, που επιτέλους άνθρωποι μιλούν, ελαφραίνουν τις καρδιές τους και άλλοι άνθρωποι τιμωρούνται. Άσχημα είναι αυτά τα οποία συνέβαιναν και δείχνουν ακριβώς να αλλάζουν και είμαι αισιόδοξος ότι θα αλλάζουν όλο και προς το καλύτερο.

* Τα χρόνια μου στην δραματική σχολή του Εθνικού αποτελούνται από πολύ ανάμεικτα συναισθήματα. Σίγουρα οι συμμαθητές μου αποτελούν το πιο φωτεινό κομμάτι αυτών των αναμνήσεων και παρόλο που δεν πάει ένας χρόνος που αποφοιτήσαμε, ήδη με κάποια άτομα όπως τον Κωνσταντίνο Σάμαα για το The Lost Daughter έχουμε κάνει κάποιες πολύ όμορφες συνεργασίες, που εννοείται θα ήθελα να γίνουν όλο και περισσότερες. Είναι κάτι σαν τα καλλιτεχνικά μου αδέλφια και τους αγαπώ πολύ.

* Σχετικά με τα επόμενα άμεσα μου σχέδια είμαι πολύ χαρούμενος αυτή την περίοδο διότι έχουμε ξεκινήσει πρόβες με την ομάδα Άλμπατρος για το Στέλιο Ξύπνα, ένα έργο βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα που το έχει γράψει και το σκηνοθετεί ο  Γιάννης Κόκας.  Επίσης, ξεκινάμε πρόβες και για μία παραγωγή του Θεάτρου Πόρτα σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου και Σοφίας Πάσχου. Με τον κύριο Μοσχόπουλο, κάναμε και κάποια μαθήματα στο τρίτο έτος της σχολής και ήθελα πάρα πολύ να συνεργαστώ μαζί του από τότε. Θα ήθελα σίγουρα πάρα πολύ να κάνω και κάποιο ταξίδι.

* Στον κινηματογράφο οφείλω πάρα πολλά στο ότι είμαι τώρα ηθοποιός. Τον αγαπώ πολύ τον κινηματογράφο και ως ηθοποιός αλλά και ως θεατής. Πέρσι το καλοκαίρι είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω στο καστ της ταινίας The Lost Daughter σε σκηνοθεσία Maggie Gyllenhaal και την Olivia Coleman στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Το να παίζεις σε μία σκηνή με την Olivia Coleman υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Maggie Gyllenhaal ήταν ένα μάθημα-εμπειρία που δεν περιγράφεται με λόγια. Ευχαριστώ πολύ τον Μάκη Γαζή, ο οποίος με πρότεινε.

* Από 12 χρονών ασχολούμαι με τον αθλητισμό ή γενικότερα με την γυμναστική. Πήγαινα περίπου πέντε χρόνια ποδόσφαιρο, για να βρω το άθλημά μου που νομίζω πως είναι το καράτε ή τέλος πάντων οι πολεμικές τέχνες, πάλι με την βοήθεια του κινηματογράφου, των ταινιών πολεμικών τεχνών και του Bruce Lee. Όλα αυτά με οδήγησαν στην Γυμναστική Ακαδημία, για να συνειδητοποιήσω ότι η γυμναστική είναι πολύ όμορφη αλλά δεν γεμίζει πλήρως την καρδιά μου.

* Τον χορό τον συνάντησα για πρώτη φορά, στα πρώτα μου βήματα υποκριτικής και έπειτα επεκτάθηκε στην υπόλοιπη ζωή μου. Ήταν πολύ απελευθερωτικό το να απενοχοποιώ την επιθυμία μου να χορέψω στα νυχτερινά μαγαζιά που βγαίναμε κατά καιρούς με την παρέα μου, έναν αγώνα που εξακολουθώ να τον δίνω μέχρι και σήμερα. Όσον αφορά το γράψιμο, τίποτα το σπουδαίο. Έχω όμως μια βαθειά πεποίθηση ότι θα έρθει και η δική του ώρα και μάλλον θα είναι παρέα με το σκίτσο, που μου αρέσει πολύ.

* Σχετικά με τις μέχρι τώρα συνεργασίες μου θ’ αναφερθώ πριν την σχολή, αφού δεν πάει ένας χρόνος που αποφοίτησα. Και από μια σχολή που ούτε προλαβαίναμε, ούτε και μας επιτρεπόταν να εργαστούμε, τουλάχιστον μέχρι το τρίτο έτος. Σαφώς δεν μπορώ να μην αναφέρω ανθρώπους  με τους οποίους έχω συνεργαστεί στο παρελθόν, όπως ο Περικλής Μοσχολιδάκης, η Ασπασία Μηλιαράκη, η αγαπημένη μου Μέμα Ειρηναίου, που είμαι σίγουρος ότι κοιτάζει όλους τους μαθητές της από ψηλά με μάτια γεμάτα αγάπη, τον Αλέξανδρο Βούλγαρη, με τον οποίο έπαιξα στην πρώτη μου ταινία, τον Γιώργο Παπαγεωργίου,  την συνεργασία μου με την Maggie Gyllenhaal, τον Μάκη Γαζή μέχρι να φτάσω σ’ εκείνη, τον Γρηγόρη Χατζάκη με τον οποίο δεν έχουμε συνεργαστεί επισήμως ακόμα αλλά τον θεωρώ συνεργάτη μου και φυσικά τον Γιάννη Κόκα, που νομίζω ότι αν δεν τον είχα συναντήσει δεν θα γινόμουν ηθοποιός.

108122899_1617987151689857_2444813162636992862_n.jpg

* Όσον αφορά ρόλους, έργα, συγγραφείς με τους οποίους θα ήθελα να καταπιαστώ ως ηθοποιός είναι πάρα πολλοί.  Σίγουρα έχω μια κρυφή επιθυμία να συμμετάσχω στον κόσμο των υπερηρώων, υποδυόμενος κάποιους απ’ αυτούς τους οποίους λατρεύω από πολύ μικρή ηλικία. Θα ήθελα πολύ να δοκιμαστώ και στην μεταγλώττιση αλλά και να συμμετάσχω σε κάποιο βιντεοπαιχνίδι, πράγμα το οποίο νομίζω πως θα το βλέπουμε πολύ συχνά στο μέλλον.

* Δεν έχω πολύ καιρό που μένω στην Αθήνα. Και το να μένεις σε μια περιοχή, θεωρώ ότι είναι πολύ διαφορετικό από το να την επισκέπτεσαι όσο συχνά και να το κάνεις. Συνεπώς και μέχρι στιγμής, νομίζω ότι όλα αυτά που μ’ αρέσουν στην Αθήνα και αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά μιας μεγαλούπολης, όπως ο μεγάλος πληθυσμός, η ένταση, η φασαρία είναι και αυτά που με απωθούν απ’ αυτήν, γι’ αυτό και πιστεύω ότι είναι μια πολύ όμορφη πόλη αλλά όχι να κάθεσαι και για πολύ.

* Σίγουρα μου αρέσει πολύ η πολυπολιτισμικότητα και η διαφορετικότητα που υπάρχει καθώς και μία αίσθηση ελευθερίας που τις συνοδεύει, πράγμα εντελώς αντίθετο απ’ αυτό που συμβαίνει στην κλειστή κοινωνία του Περάματος όπου και μεγάλωσα. Περιττό να πω ότι δεν μ’ αρέσει οτιδήποτε ενάντιο αυτής της αίσθησης όπως ρατσιστικές, σεξιστικές και ομοφοβικές συμπεριφορές, που δυστυχώς είναι πολλές.

* Στο All4fun μου αρέσει ιδιαίτερα που δίνει την ευκαιρία σε νέους καλλιτέχνες , όπως κι εγώ να μιλήσουν. Μπορείς να ενημερωθείς για το ποιες παραστάσεις παίζουν αυτήν την περίοδο, τι αποφάσεις πάρθηκαν έως και για πιθανές ακροάσεις. Είναι ένα site φτιαγμένο με αγάπη, για τον χώρο του θεάματος και όχι μόνο, αλλά και για τους ηθοποιούς.

Του Κυριάκου Κουρουτσαβούρη, 18/5/2021

171639617_1862960123859224_3113819534699007344_n.jpg

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα