21.9 C
Athens
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Το πρόσωπο της εβδομάδας: Δήμητρα Κολλά – Ηθοποιός

Oκτώ βήματα χρειάστηκαν για να γνωριστεί καλύτερα με την υποκριτική. Και μέσα από το πέρασμα του χρόνου το ταξίδι στον θεατρικό κόσμο έγινε πιο έντονο, πιο απαιτητικό. Τώρα πια ως ηθοποιός προσπαθεί να ερμηνεύει τους χαρακτήρες της με τέτοιο τρόπο ώστε να ζωντανεύει από μέσα της η κατάσταση ενός έργου, τα λόγια του κειμένου. Και στόχος της είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς της να είναι τέτοιο ώστε το κοινό να βιώνει το έργο από μέσα και να μην είναι απλά ο θεατής του.
 
Η Δήμητρα Κολλά βρίσκεται στο Vault από το ξεκίνημα του και βιώνει από πρώτο χέρι το οικογενειακό κλίμα του πολυχώρου. Και μετά τη συμμετοχή της στη ξεκαρδιστική κωμωδία Elizadeth, όπου υποδυόταν απολαυστικά τη Λυδία συναντιέται ξανά με τον Δημήτρη Καρατζιά στις «Μικρές ιστορίες φόνων». Ο κόσμος την αναγνωρίζει ακόμα ως Γιώτα από την παρουσία της στο Litsa.com και συχνά την αποκαλεί με το όνομα του χαρακτήρα της στη σειρά. 
 
* Θ’ απαντήσω λίγο ανορθόδοξα με ένα μικρό flashback σχετικά με το τι είναι υποκριτική. Πρώτη γνωριμία μου μαζί της, ως μαθήτρια, στο δημοτικό. Εντυπώσεις – Παιχνίδι, Διασκέδαση. Δεύτερη γνωριμία, ως χορεύτρια, μια ομάδα θα έκανε στο Ηρώδειο, αρχαίο Δράμα και με είχε επιλέξει να είμαι μέλος του Χορού. Εντυπώσεις – Δράματα, Μικρότητες! Τρίτη γνωριμία, ως τελειόφοιτος λυκείου, μια σειρά ατυχημάτων μου στερεί το όνειρο της χορεύτριας, αρχίζει να μου λείπει έντονα η σκηνή. Οικογένεια και φίλοι με παροτρύνουν να δοκιμαστώ στην υποκριτική, περνάω την πρώτη μου ακρόαση. Εντυπώσεις – Άγχος, Αγωνία, Στρες. Τέταρτη γνωριμία, γίνομαι μέλος την ομάδας ΔΑΔ. Εντυπώσεις – Ομαδικότητα, Ατομικότητα, Βεντετισμοί. 
 
* Πέμπτη γνωριμία, ως σπουδάστρια δραματικής σχολής, κάνω σεμινάρια σε Ελλάδα και εξωτερικό, γνωρίζω επαγγελματίες απ όλους τους χώρους της τέχνης. Εντυπώσεις – Θαυμασμός, Ταπεινότητα, Αξίες, Όραμα, Ιδανικά, Πρότυπα, Στόχοι, Γνώσεις!!!! Έκτη γνωριμία, αν και σπουδάζω ακόμα υποκριτική, με επιλέγουν για τηλεοπτικές σειρές, διαφημίσεις  και κινηματογραφικές ταινίες. Εντυπώσεις – Μεγάλος Έρωτας για την κάμερα! Λάμψη, Εικόνες, Δημιουργικότητα, Άγχος, Ταχύτητα, Καλλιτέχνες. Αλλά και Λαμόγια, Ψεύτες, Εγωιστές, Στερεότυπα, Άγονα μυαλά σε θέσεις ισχύος. Εβδομη γνωριμία, ως επαγγελματίας ηθοποιός, το ταξίδι στον θεατρικό κόσμο αρχίζει πιο έντονο, πιο απαιτητικό. Η υποκριτική αλλάζει όψη για μένα γίνεται πιο ελεύθερη πιο αληθινή, πιο κινηματογραφική. Εντυπώσεις – Αξίες, Ήθος, Εξέλιξη, Οικογένεια. Όγδοη γνωριμία, ως Καλλιτέχνης, δεν υποκρίνομαι, προσπαθώ να ερμηνεύω τους χαρακτήρες, να ζωντανεύουν μέσα από μένα οι καταστάσεις, τα λόγια του κειμένου. Ως ιδανικό αποτέλεσμα της δουλειάς μου θα ήθελα το κοινό να βιώνει το έργο από μέσα όχι απλά να είναι ο θεατής του. Εντυπώσεις – Πρόκληση, Ελευθερία, Σταθερότητα, Καλλιτεχνική Ταυτότητα!
 
* Ένας ηθοποιός αντιμετωπίζει την κρίση μόνο με χαμόγελο, αισιοδοξία και ελπίδα μπορείς να κοιτάς την κάθε σου μέρα. Έχω επιλέξει ένα δύσκολο επάγγελμα απο την φύση του, η εποχή που ζούμε δε, έχει αυξήσει την αίσθηση της αβεβαιότητας που βιώνουμε καθημερινά. Στην αρνητικότητα των ημερών μας, δεν επιτρέπω σε κανέναν να μου στερήσει την δημιουργικότητα μου, αισιοδοξώ για το μέλλον πηγαίνοντας κόντρα στην κρίση!
 
* Μέσα από την τέχνη σου μπορείς να επηρεάσεις, να αφυπνίσεις ή και να τονίσεις καταστάσεις και γεγονότα της κοινωνίας. Ο καλλιτέχνης πάντα φέρει την ευθύνη των επιλογών του, το πως θα εντυπωθεί αυτή του η προσπάθεια στο κοινό και τι αποτέλεσμα θα έχει, καθορίζει ίσως και την επιτυχία του εγχειρήματος του. Αν ο αυτοσκοπός του είναι να τονίσει τα κακώς κείμενα της κοινωνίας δεν νομίζω ότι θα περάσει ποτέ απαρατήρητη αυτή του η προσπάθεια.
 
* Είμαι πολύ ενθουσιασμένη με την παρουσία μου στις «Μικρές ιστορίες φόνων). Είναι η πρώτη φορά που κάνω δράμα και χαίρομαι τόσο πολύ που ο Δημήτρης, μου εμπιστεύτηκε 2 τόσο δυνατούς και αντίθετους από την ιδιοσυγκρασία μου μονολόγους. Οι Ιστορίες εχουν να κάνουν με εγκλήματα που έγιναν στο όνομα της αγάπης, στην λανθασμένη εικόνα που έχουν κάποιοι γι’ αυτήν. Παρουσιάζει μέχρι το που θα μπορούσε να φτάσει η κίτρινη δημοσιογραφία, θα ζωντάνευε μέχρι και τον νεκρό για τα νούμερα! Στον 1ο μονόλογο είμαι η Μαρία ένα κορίτσι που ήθελε να αγαπήσει και να αγαπηθεί, αλλά η κοινωνία και το οικογενειακό της περιβάλλον επέδρασαν πάνω της με τέτοιο τρόπο που καθόρισαν σχεδόν και τις επιλογές της. 
 
* Στον 2ο μονόλογο, που για μένα είναι και ο πιο τραγικός απ΄ όλους, είμαι μια γειτόνισσα-αυτόπτης μάρτυρας μιας αυτοκτονίας. Είμαι η σάπια σκέψη που η περισσότεροι κρύβουν και άλλοι δεν φιμώνουν όταν ακούγεται. Η σκηνοθετική προσέγγιση του Δημήτρη Καρατζιά έχει να κάνει κυρίως με τις ερμηνείες των ηθοποιών. Αυτό είναι που αγγίζει και τον κόσμο που το έχει δει. Δεν μπορώ να σου κρύψω, το πόσο πολύ χαρούμενη είμαι, που αγκαλιάζεται με αγάπη και θαυμασμό από τον κόσμο η πρώτη μου δραματική απόπειρα! Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλος Μαΐου στο vault κάθε Σάββατο στις 9μμ και Κυριακή στις 8μμ. Για όσους θέλουν να δουν εμένα, θα πρέπει να έρθουν να δουν την παράσταση της Κυριακής !! Όσο για του χρόνου νομίζω ότι θα πάρουμε σύντομα το πράσινο φως!
 
* Σχετικά με το Μέριλιν είναι η ορώτη μου συνεργασία με το δίδυμο Ιορδάνου-Καζατζιάν! Τους είχα γνωρίσει πριν κανά χρόνο από την παράσταση με τον Καζαντζάκη και δεν πίστευα ποτέ ότι η τότε συμπάθεια που ένοιωσα γι΄’ αυτά τα παιδιά θα εξελισσόταν σε αγάπη, εκτίμηση και φιλία. Η Μέριλιν είναι μια μαύρη κωμωδία που σε κάθε ατάκα της πια αναγνωρίζω σχεδόν ποιος από τους δυο μπορεί να την έχει εμπνευστεί  και να την έχει γράψει! Η Μέριλιν δεν είναι μια κλασική κωμωδία, εχει γρήγορους ρυθμούς, έξυπνες ατάκες, κρυφά μηνύματα, ανατρεπτική πλοκή. Έχει αστείες, ευφάνταστες καταστάσεις που δικαιολογούν τους όχι και τόσο αθώους  χαρακτήρες. Ο κόσμος μας έχει αγαπήσει παρά πολύ και τον ευχαριστώ τόσο πολύ για τα καλά του λόγια, το πιο σημαντικό γελάνε και ξεχνιούνται για 80 λεπτά. Η Αφροδίτη ο ρόλος που ενσαρκώνω, σχεδιάζει με τον αδελφό της να σκοτώσουν τον πατριό τους, η περιουσία τους κινδυνεύει από τα νύχια μιας χαζής μελλοντικής μητριάς. Προσλαμβάνουν έναν επαγγελματία δολοφόνο για να τους βοηθήσει. Τα σχέδια τους όμως ανατρέπονται, τον λόγο θα να τον ανακαλύψετε μόνο αν έρθετε στο Vault. Απο 4 Μαΐου ξανά και κάθε Τετάρτη – Πέμπτη στις 9μμ για πολύ λίγες παραστάσεις. Όσο για την νέα σεζόν, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να συνεχίσουμε…
 
* Το Vault είναι το σπίτι μου, ένας χώρος που νοιώθω ευπρόσδεκτη, που οι άνθρωποι του είναι οι οικογένεια μου, που το ταλέντο, οι καλές προθέσεις, τα όνειρα και ο αλληλοσεβασμός βρίσκουν στέγη. Το Vault δεν είναι το οίκημα της οδού Μελενίκου που το έχει κατορθώσει αυτό, αλλά οι πυλώνες του οι ταλαντούχοι και φίλοι μου πια Μ.Αντωνιάδης και Δ.Καρατζιάς. Ο Δημήτρης για μένα πέρα από φίλος μου είναι ο υπέροχος ηθοποιός που θα συνεργαστούμε άψογα επι σκηνής, ο σκηνοθέτης που εμπιστεύομαι και αφήνομαι γιατί ξέρω οτι δεν θα με εκθέσει ποτέ. Ως βοηθός του στις παραγωγές ElizaDeth και Πνιγμονή, ήθελα να τον αποκωδικοποιήσω για να καταλάβω πως λειτουργεί, αυτό που κατάφερε όμως ήταν να με κάνει να ανακαλύψω κρυφές πτυχές του εαυτού μου, να τον εκτιμήσω και να τον αγαπήσω πιο πολύ! Εύχομαι να συνεχίσω για πολλά χρόνια να συνεργάζομαι μαζί του γιατί ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει την τέχνη, με εξελίσσει και με χαροποιεί. 
 
* Το ElizaDeth ήταν η πρώτη μου δουλειά ως επαγγελματίας ηθοποιός αλλά και η πρώτη μου επιτυχία στο θέατρο. Η διασκευή του Δ.Καρατζιά στο κείμενο, που το έκανε ισότιμο και αβανταδόρικο για όλους τους χαρακτήρες, η σκηνοθετική σχεδόν κινηματογραφική ματιά του ως προς τις ερμηνείες μας. Οι  υπέροχες μουσικές  και τα διασκευασμένα τραγούδια του Μ.Αντωνιαδη. Όλοι οι  ταλαντούχοι συνάδελφοι που μοιράστηκα ασύλληπτες εμπειρίες εντός κ εκτός σκηνής για τρία χρόνια. Θα μου μείνουν αξέχαστα, γέλασα, διασκέδασα, αγαπήθηκα, θαυμάστηκα, έκανα δυνατές φιλίες, απογοητεύτηκα, ωρίμασα και εξελίχθηκα στον καλλιτέχνη που είμαι αυτή την στιγμή! Χάρηκα πάρα πολύ με το βραβείο κοινού του All4fun γιατί ο κόσμος αγκάλιασε και αγάπησε αυτή την ξέφρενη κωμωδία όσο και εμείς. Η Λυδία και ο κόσμος της μου λείπουν τρέλα κάποιες στιγμές, έτσι ανακαλώ μνήμες και γελάω μόνη μου, πως είναι δυνατόν να μην θέλω να γίνει ξανα αυτή η δουλειά! Τώρα αν θα παίζω εγώ ή όχι άγνωστο!
 
* Λατρεύω την κάμερα, δεν θα βαριέμαι ποτέ να το λεω. Ο κινηματογράφος είναι τόσο διαφορετικός από το θέατρο αλλά και τόσο κοντά στο θέατρο που μου αρέσει εμένα! Δεν έχω λάβει ακόμα μέρος σε κάποια ταινία μεγάλου μήκους, πάρα μόνο ως extra. Στις μικρού μήκους, όλα γίνονταν τόσο γρήγορα που δεν μπορούσα να το απολαύσω. Θα ήθελα λοιπόν να κάνω όλα τα ήδη για να μπορέσω να ανακαλύψω πιο με εξιτάρει, με προκαλεί και με εξελίσσει περισσότερο ως καλλιτέχνη! Όποτε δέχομαι προτάσεις!!!!! 
 
* Απωθημένα γενικά δεν έχω, να έχω “ζηλέψει” ελληνικές και ξένες παραγωγές και να έχω πει ποσό πολύ θα άθελα να ζήσω και εγώ αυτήν την εμπειρία, ναι το έχω πει. Θα άθελα να κάνω και άλλους δραματικούς ρόλους, κόντρα ρόλους όπως κάνω φέτος στο θέατρο. Το Litsa.com για μένα ήταν η μέχρι τώρα μεγάλη μου δουλειά κ νοιώθω ευλογημένη που την έκανα. Ήταν μια ευχάριστη κωμωδία που ο κόσμος την αγάπησε και μας αγάπησε πολύ. Είμαι συνυφασμένη στο μυαλό τους ως Γιώτα και υπάρχουν στιγμές ακόμα και τώρα, 7 χρόνια μετά, που με φωνάζουν ακόμα έτσι! Αυτό δεν είναι γλυκό; Δεν είναι ευλογία; Μέσα σε δυο χρόνια γνώρισα 3 σκηνοθέτες με διαφορετική προσέγγιση, ρυθμό και στυλ ο καθένας στο γύρισμα, για μένα ήταν σαν να έκανα 3 σίριαλ. Εύχομαι να κάνω ξανά τηλεόραση, σε κάτι δραματικό αυτήν την φορά, κάτι σαν το «Νησί,  για να δω πως είναι τα γυρίσματα και με μια άλλη ατμόσφαιρα όχι τόσο χαλαρή συναισθηματικά τουλάχιστον για τους ηθοποιούς.
 
* Νομίζω ότι έχω ανακαλύψει τα ταλέντα μου και το γράψιμο δεν είναι ένα από αυτά! Η αλήθεια είναι ότι έχω καλπάζουσα φαντασία, ωραίες ιδέες, αλλά ως εκεί! Ίσως να ήμουν αρκετά καλή στο brainstorming αλλα οχι στο να γράψω και ειδικά θεατρικό λόγο! Όσο για σκηνοθεσία δεν ξέρω, μπορεί να κολλήσω το μικρόβιο αυτό κάποια στιγμή, τώρα απολαμβάνω την σκηνή ως performer γενικά, αλλά και ως βοηθός σκηνοθέτη που μου φαίνεται αυτή την στιγμή πιο ενδιαφέρων και από την ίδια την σκηνοθεσία. Έχω πιάσει τον εαυτό μου να εξελίσσεται μέσα απο τους άλλους! Λατρεύω τον χορό, και δόξα τον θεό το σώμα μου δεν έχει ξεχάσει να λειτουργεί αρμονικά όποτε του ζητηθεί,  λογικό μιας και ήθελα να γίνω χορεύτρια! Όσο για το τραγούδι, στα 13 μου ήταν να κάνουμε cd με δυο συμμαθήτριες μου, είχαμε ένα γκρουπάκι που κέρδισε σε έναν διαγωνισμό, δεν παίζαμε μουσικά όργανα είχαμε ηλεκτρονική μουσική και ξένο στίχο. Το cd δεν έγινε ποτέ αλλά και το γκρουπάκι διαλύθηκε, επί ευκαιρίας θα ήθελα να πω στην Μαρία ότι λυπάμαι πολύ, ξέρεις εσύ! Τότε έκανα μόνο φωνητικά  πίστευα ότι είχα μέτρια φωνή. Το ότι μπορώ να τραγουδάω πια όχι απλά καλά, αλλά πάρα-πάρα πολύ καλά,  το ανακάλυψα τα τελευταία χρόνια και χαίρομαι για αυτό! Πρόσφατα ο υπέροχος δάσκαλος μου, Πολ Ζαχαριάδης μου είπε ότι είμαι Σοπράνο. Τώρα καταλαβαίνω γιατί είχα αυτήν την αδυναμία για τα musical απο παιδί!!!
 
*Όταν μπήκα στην σχολή είχα ήδη σαν αποσκευές τα δύο χρονια παιδικού Θεάτρου, τα έξι χρόνια από την έκθεση μου στην σκηνή ως ηθοποιός μιας και ήμουν μέλος της ομάδα ΔΑΔ, αλλά και την εμπειρία μου από τον χορό που μετρούσε ήδη 15 χρόνια. Άρα η έκθεση, η σκηνή, η ομαδικότητα, η ταπεινότητα, η πειθαρχία, η εργατικότητα, η συνεργασία ήταν ήδη γραμμένα στο DNA μου. Η σχολή ήταν και είναι ένας Μικρόκοσμός της κοινωνίας. Ανακάλυψα και αλλά ταλέντα που είχα και δεν το ήξερα όπως ήταν το τραγούδι, εμπλούτισα τις γνώσεις μου, έκανα φιλίες ζωής, προδόθηκα, ένοιωσα κακία, αγάπη, θαυμασμό, απαξίωση. Μα αυτό που θα μου μείνει, γιατί αυτή είναι η επιλογή μου στην ζωή, είναι οι άνθρωποι που μοιραστήκαμε το γέλιο, τη συγκίνηση, τα όνειρα και τις ελπίδες μας για το μέλλον. Αγαπημένα πλάσματα που μπορεί η ζωή να μην μας έχει κοντά πια αλλά η εκτίμηση μου προς το πρόσωπο τους δεν θα σβήσει ποτέ και θα τους θυμάμαι πάντα με αγάπη.
 
* Όταν ξεκίνησα να απαντήσω σ’ αυτό το ερώτημα έπιασα τον εαυτό μου να γράφει ασταμάτητα και να δικαιολογεί μεχρι και το γιατί μη θέλοντας να παραλείψω κανέναν. Με αποτέλεσμα να μην σου δίνω μια απάντηση αλλα μια έκθεση!!!! Χαχαχαχα Για να μην παρεκτραπώ λοιπόν θα σου απαντήσω κάπως έτσι, φέτος συνεργάζομαι με καλλιτέχνες που εκτιμώ και θαυμάζω και θα ήθελα να συνεχίσω να το κάνω και στο μέλλον. Από την αρχή της πορείας μου σ αυτόν των χώρο μέχρι τώρα έχω γνωρίσει αξιόλογους ανθρώπους που θα ήθελα να δημιουργήσουμε ξανά μαζί. Εύχομαι να με ευλογήσει ο Θεός να συνεργαστώ με όσους έχω θαυμάσει και ενθουσιαστεί για την δουλειά τους τα τελευταία χρόνια! Όσο για τα σχέδια μου, δεν έχω κάτι ανακοινώσιμο ακόμα, το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι είμαι σε συζητήσεις για κάτι κινηματογραφικό το καλοκαίρι και χαίρομαι πολύ για αυτό!! Εύχομαι να γίνει γιατί λατρεύω τον κινηματογράφο! Όσο για την προσεχή σεζόν είμαι πολύ ενθουσιασμένη, όπως όλα δείχνουν θα συνεχίσουμε με ανανεωμένες τις «Μικρές Ιστορίες Φόνων» αλλά και με το «Η Μέριλιν Σου Παει Πολύ». Αλλά και με κάτι καινούργιο αργότερα, πιστέψτε με αν όλα πάνε κατ’ ευχήν είμαι σίγουρη ότι θα σας ενθουσιάσει!!! Εγώ ήδη ανυπομονώ!
 
*Μου αρέσει η Αθήνα, την αγαπάω, έχει τόσες όμορφες κρυμμένες γωνιές, με αποτέλεσμα να εξιτάρεται η περιπετειώδης αλλά κ περίεργη φύση μου για να τις ανακαλύψω. Όποτε δε λέω ποτέ όχι σε προτάσεις για μέρη κ μαγαζιά που δεν τα ξέρω. Άσε που το nickname μου από την παρέα μου είναι Alchaimer οπόε μετά από καιρό όλα μου φαντάζουν πάλι καινούργια! Αν μπορούσα να αλλάξω κάτι θα ήταν η αρχιτεκτονική της πόλης, δεν μου αρέσουν οι πολυκατοικίες, τα κουτάκια γενικά, ούτε στην πόλη αλλα ούτε και στα μυαλά κάποιων κατοίκων της.
 
*Στο All4fun μου αρέσουν οι άνθρωποι του!! Είχα την τύχη μέχρι τώρα να γνωρίσω όλους όσους με κάθε τρόπο το στελεχώνουν, αλλά και αρκετούς από τους θεατές σας και μου έχουν μιλήσει στο θέατρο! Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για την αγάπη και τον καλό τους λόγο που τον δίνουν απλόχερα. Ακόμα μ’ αρέσουν τα βραβεία που έχει καθιερώσει πια, είναι ωραίο να νιώθεις ότι το κοινό έχει πραγματική δύναμη και λόγο. Μπράβο σας που τους δίνεται το βήμα να το κάνουν. Εύχομαι να συνεχίζετε άνετα με κέφι και αισιοδοξία και να μην ξεχάσετε ποτέ από που ξεκινήσατε και πια ήταν τα ιδανικά σας!!!!  Πάντα επιτυχίες All4fun!!!  Θα τα πούμε σύντομα και στα βραβεία με όλους σας από κοντά! Ευχαριστώ για την όμορφη συνέντευξη!
 
& Αναλυτικές πληροφορίες για τους συντελεστές και τις ημέρες που παίζονται οι «Μικρές ιστορίες φόνων» ακολουθούν στον σχετικό σύνδεσμο: http://all4fun.gr/fun/theater/10529-q-q-vault.html
 
& Αναλυτικές πληροφορίες για τους συντελεστές και τις ημέρες που παίζεται «Η Μέριλιν σου πάει πολύ» ακολουθούν στον σχετικό σύνδεσμο: http://all4fun.gr/fun/theater/9683-q-q-vault.html
Toυ Κυριάκου Κουρουτσαβούρη, 20/4/2015 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα