21.3 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Η Άρτεμης Αναστασιάδου μιλάει στο All4fun για το «Μαμά βασίλισσα»

Οι δυναμικές της εξουσίας μέσα σ’ ένα παιδικό πάρτι αναδεικνύονται από τη «Μαμά βασίλισσα» σ’ ένα πολιτικό σχόλιο για τις μεθόδους χειραγώγησης ακόμα και σε μικρά παιδιά.
 
Η Αρτεμης Αναστασιάδου είχε την ευκαιρία να δουλέψει την ταινία της σ’ ένα υπέροχο κλίμα, που έφτιαξαν τα παιδιά, τα οποία τυχαίνουν να είναι συμμαθητές και φίλοι. 
 
Ήταν χρήσιμο για να υπάρχει άνεση και χαλαρότητα μεταξύ τους χωρίς να σημαίνει ότι οι μικροί «ηθοποιοί» της ταινίας, που διαγωνίζεται την Κυριακή στο 4ο Micro m festival δεν έδειξαν τον απαιτούμενο επαγγελματισμό στη δουλειά τους.
– Μίλησε μας για την ταινία και πώς προέκυψε; 
 
Η ταινία μιλάει για τις δυναμικές της εξουσίας μέσα σε ένα παιδικό πάρτι. Χρησιμοποίησα το πάρτι σαν μια συνθήκη μέσα από την οποία θα μπορούσα να αναδείξω το πώς μεγαλώνουν τα παιδιά, με τι καθοδήγηση αλλά και με πόσο περιορισμό στη σκέψη, στην επιλογή, στη δράση. Παράλληλα προσπάθησα, μέσα από την αισθητική της ταινίας, να κάνω και ένα πολιτικό σχόλιο πάνω στις μεθόδους που χρησιμοποιεί η πολιτική εξουσία για να χειριστεί τους υπηκόους της.  Υπήρχε το σενάριο και η διάθεση να γίνει η ταινία, αλλά ξεκίνησε μόνο όταν η βασική συνεργάτης και ηθοποιός της ταινίας, η Μαρία Τσιτρούδη μου είπε ότι δουλεύει σε ένα σχολείο με καταπληκτικά πιτσιρίκια και πολύ συνεργάσιμη διεύθυνση. Ήταν σημαντικό για μένα τα παιδιά να είναι φίλοι στην πραγματικότητα, έτσι ώστε να υπάρχει μια άνεση και χαλαρότητα μεταξύ τους. Επίσης ήθελα τα παιδιά να βιώσουν την όλη εμπειρία σαν ένα παιχνίδι.Πράγμα που έγινε, ήταν ένα ατελείωτο παιχνίδι που έκρυβε από πίσω πολλή δουλειά και επαγγελματισμό από τα παιδιά.
 
– Ποιος ο λόγος ύπαρξης αυτής της ταινίας και γιατί θα έλεγες σε κάποιον/α να τη δει;
 
Δεν υπάρχει ένας πρακτικός λόγος ύπαρξης ενός καλλιτεχνικού έργου. Είναι η ανάγκη μας για επικοινωνία που μας ωθεί στη δημιουργία ενός έργου. Παράλληλα, από την πλευρά των θεατών είναι η ανάγκη για ψυχαγωγία αλλά και η ευκαιρία που δίνει μια ταινία ή μια παράσταση για μια στάση και στοχασμό πάνω σε μια καθημερινότητα που όλο μας διαφεύγει. Πιστεύω ότι η Μαμά Βασίλισσα αν μη τι άλλο είναι μια ψυχαγωγική και όμορφη ταινία. Επίσης τον τελευταίο καιρό η πραγματικότητα έρχεται να γίνει πιο σουρεαλιστική από την ταινία. Ο συναισθηματικός τρόπος αντιμετώπισης των Σκωτσέζων από τη Βασίλισσα Ελισάβετ και τον Κάμερον, αλλά και νέα όπως ότι η Κλου Κλουξ Κλαν μοιράζει γλυκά για να στρατολογήσει νέους μου επιβεβαιώνουν ότι η ταινία δεν είναι και τόσο σουρεαλιστική τελικά.
 
– Πώς κρίνεις τον ελληνικό κινηματογράφο το 2014 και πώς στον τομέα του μικρού μήκους; Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε ως κλάδος και πώς θα μπορούσαν να δοθούν κάποιες λύσεις; 
 
Ο κόσμος του ελληνικού κινηματογράφου έχει πολύ πάθος και όρεξη να κάνει ωραίες ταινίες που θα επικοινωνήσουν με τον κόσμο παρά τη συνεχή απαξίωση από την πολιτεία. Παρ΄ όλα αυτά αυτή η δυναμική δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα. Οι καλλιτέχνες και οι τεχνικοί του κινηματογράφου εργάζονται πολύ σκληρά και χρειάζεται να πληρώνονται με αξιοπρέπεια και συνέπεια για να συνεχίζουν να ασκούν το επάγγελμά τους. Θα πω το χιλιοειπωμένο: η πολιτεία πρέπει να είναι συνεπής απέναντι στις χρηματοδοτήσεις του ελληνικού κινηματογράφου και στους νόμους που διασφαλίζουν την ιδιωτική χρηματοδότηση. Όσο για τις μικρού μήκους, γίνονται πάρα πολλές και είναι πολύ ευχάριστο αυτό. Το χαμηλό κόστος παραγωγής και οι αυξημένες δυνατότητες που σου παρέχουν πια τα ψηφιακά μέσα έχουν δώσει τη δυνατότητα σε όλους εμάς να κάνουμε ταινίες με φίλους και συνεργάτες χωρίς να περιμένουμε μια κρατική χρηματοδότηση. Επίσης η μεγάλη ανεργία στους νέους τους ωθεί σε μια καλλιτεχνική διοχέτευση της δημιουργικότητας τους. 
 
– Ποια είναι τα επόμενα κινηματογραφικά σου σχέδια; Υπάρχει σκέψη και για μεγάλου μήκους ταινία; 
 
Υπάρχει έτοιμο σενάριο για μικρού μήκους. Χρειάζεται να βρεθεί χρηματοδότηση για να μπει στη διαδικασία παραγωγής.
 
– Τι σημαίνει για σένα το Micro m festival;
 
Η καινοτομία του MIcro m να δίνει συμμετοχικό ρόλο στο κοινό είναι μια καλή ευκαιρία για όλους εμάς  τους κινηματογραφιστές να ανιχνεύσουμε το πόσο η ταινία μας άρεσε και επικοινώνησε με το κοινό. Ένα κοινό αντιπροσωπευτικό όλης της Έλλάδας, όχι μόνο της Αθήνας. Είναι σημαντικό, γιατί τις ταινίες τις κάνουμε για τον κόσμο και όχι μόνο για τις Επιτροπές των φεστιβάλ.
 
& Αναλυτικές λεπτομέρειες για το 4ο Micro μ festival ακολουθούν στον σχετικό σύνδεσμο: http://all4fun.gr/fun/cinema/9049-4o-micro-festival-15-.html     

Του Κυριάκου Κουρουτσαβούρη, 3/10/2014
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα