16.7 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

H Eλένη Ζαραφίδου, ο Βαλάντης Φράγκος και η Αντιγόνη Φρυδά μιλούν στο All4fun

Αρχικά απευθύνθηκαν στο ίδρυμα Ibsen και ζήτησαν την υποστήριξη στο project που υπολόγιζαν. Και αφού πληρούσαν τα κριτήρια ταξίδευσαν στη Νορβηγία για να συμμετάσχουν στο φεστιβάλ Ibsen Awards.
 
Και εκεί βρέθηκαν να κατακτούν ένα από τα τέσσερα (!) βραβεία από τις 99 συνολικά ομάδες, οι οποίες συμμετείχαν σε όλον τον κόσμο.
Η ομάδα “Τhe 3rd person theatre group” είχε εκπροσωπήσει επάξια το ελληνικό θέατρο διεθνώς και ελπίζει με το πέρασμα του χρόνου ν’ αφήσει το στίγμα της και εντός συνόρων.
 
Η παράσταση “Peer Gynt, no man’s land”, όπως είναι το πλήρες της όνομα παρουσιάστηκε από τις 21 Νοεμβρίου στο Θέατρο Θησείον και ολοκληρώνει το πέρασμα της στις 2 Φεβρουαρίου, όμως δεν έχει κάνει τον κύκλο της και θ’ ανέβει ξανά στο μέλλον. 
 
Ο Βαλάντης Φράγκος είναι πολύ πετυχημένος ως Peer Gynt, η Ελένη Ζαραφίδου έχει το κατάλληλο αυστηρό ύφος που ταιριάζει στη μητέρα του Όσε και η Αντιγόνη Φρυδά σαν αερικό ενσαρκώνει την αγαπημένη του Σούλβαιγ.

Οι τρεις τους γνωρίστηκαν στο Κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος και μίλησαν στο All4fun για την ομάδα τους και τις μελλοντικές τους φιλοδοξίες.

 
– Πότε και πώς προέκυψε η ομάδα σας;
 
Η ομάδα δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2012 από την Ελένη Ζαραφίδου, τον Βαλάντη Φράγκο και την Αντιγόνη Φρυδά, η απόφαση προέκυψε εντελώς φυσικά, καθώς μας συνδέει φιλία χρόνων και πολύ κοινοί προβληματισμοί σχετικά με το θέατρο. 
 
– Πώς εμπνευστήκατε το όνομα σας και ποιος είναι ο στόχος σας απ’ αυτήν τη συνεργασία;
 
Το όνομα “the 3rd person theatre group” παραπέμπει στο γ’ πρόσωπο της αφήγησης και συμπυκνώνει κάπως και το πεδίο έρευνας μας, που είναι η χρήση του λόγου και του σώματος  ως εργαλείο αφήγησης και ζωντανής διαπραγμάτευσης της ιστορίας και των προσώπων ενός έργου
 
– Πόσο καιρό σας πήρε να δουλέψετε το Peer Gynt και πώς (και γιατί) σκεφτήκατε να ανεβάσετε τη συγκεκριμένη παράσταση;
 
Δουλέψαμε πάνω στον Peer Gynt περίπου ενάμισι χρόνο. Διαλέξαμε το έργο αυτό γιατί προσφέρεται για μια διαδικασία μαθητείας, καθώς τα θέματα που πραγματεύεται έχουν μια ευρύτητα, πολύ ελκυστική. Τα ερεθίσματα είναι άφθονα και τίθενται ερωτήματα πρωταρχικά και απολύτως συμβατά με κάθε άνθρωπο, κάθε ηλικία και κάθε εποχή, είναι δηλαδή ένα έργο κλασσικό, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.    
 
– Πώς προέκυψε η συμμετοχή σας στο φεστιβάλ της Νορβηγία και πώς βιώσετε την όλη εμπειρία εκεί;
 
Απευθυνθήκαμε στο Ίδρυμα Ibsen μέσω αιτήσεων, ζητώντας την υποστήριξη τους πάνω στο project που ετοιμάζαμε, γνωρίζοντας ότι τα κριτήρια του Ibsen Awards ισορροπούν ανάμεσα σε καλλιτεχνικές  και κοινωνικές  αναζητήσεις. Η εμπειρία στο Skien της Νορβηγίας, ήταν πραγματικά αποκαλυπτική. Ήρθαμε σε επαφή με καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, με έντονο στίγμα, που επιχειρούν να κάνουν πράξη πολύ τολμηρές ιδέες, και μάλιστα σε χώρες, που η κατάσταση είναι έκρυθμη, όπως στο Λίβανο ή την Αίγυπτο. 
 
– Περιμένατε αυτό το βραβείο ή ήταν μια έκπληξη για σας; Τι σήμαινε για σας αυτή η σημαντική διάκριση;
 
Το βραβείο ήρθε εντελώς απρόσμενα, μας έδωσε μια τεράστια ώθηση σε κάθε επίπεδο, μας πρόσφερε  τα εφόδια για να μπορέσουμε να ανεβάσουμε αυτήν την παράσταση, και η αλήθεια είναι ότι  μας ενίσχυσε την πίστη και  αλλά τις αμφιβολίες  σε σχέση μ’ αυτό που επιχειρούμε να κάνουμε.
 
– Σκοπεύετε να συνεχίσετε την παράσταση και μετά τις 2 Φεβρουαρίου; Και αν ναι, πότε και πού;
 
Είναι μέσα στους στόχους μας να παρουσιάσουμε ξανά την παράσταση, ακόμα δεν ξέρουμε ακριβώς πού και πότε. Σκοπεύουμε να ξαναμπούμε σε πρόβες, και η ίδια η διαδικασία θα μας δείξει πότε θα είναι η ώρα για έναν νέο κύκλο παραστάσεων
 
– Πώς κρίνετε το επίπεδο του ελληνικού θεάτρου; Ειδικά, μάλιστα, έχοντας ζήσει και την εμπειρία της Νορβηγίας σε σύγκριση με το επίπεδο άλλων χωρών.
 
Στη Ελλάδα το θέατρο βρίσκεται σε έντονη κινητικότητα και αυτό είναι θετικό, γιατί δημιουργεί συνεχώς νέα δεδομένα και σε καλεί να σταθείς στο ύψος των περιστάσεων. Η σύγκριση με τις άλλες χώρες δεν είναι εύκολη, γιατί κάθε τόπος έχει διαφορετικές προκλήσεις με τις οποίες πρέπει να αναμετρηθεί, και αυτό διαφοροποιεί αρκετά και τα κριτήρια αξιολόγησης.

& Αναλυτικά στοιχεία για την παράσταση ακολουθούν στον σχετικό σύνδεσμο: http://www.all4fun.gr/fun/theater/7753-peer-gynt-henrik-ibsen-.html

 
Του Κυριάκου Κουρουτσαβούρη, 31/1/2014
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα