Η Ρίτα Μαρτσάκη πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Τάξη», το βραβευμένο θεατρικό έργο των Ιζόλτ Γκόλντεν και Ντέιβιντ Χόραν που μετά την επιτυχημένη του πορεία στο Θέατρο Κυδωνία στα Χανιά έρχεται για 3 μόνο παραστάσεις, στο Θέατρο Σταθμός στην Αθήνα.
Η ηθοποιός μας μιλάει για το πρωτοεμφανιζόμενο έργο, τον ρόλο της καθώς και τη συνεργασία της με τον σκηνοθέτη Μιχάλη Βιρβιδάκη.
– Τι πραγματεύεται η παράσταση και τι πρόκειται να δούμε πάνω στη σκηνή.
Βλέπουμε δύο γονείς, οι οποίοι βρίσκονται σε διάσταση, να καλούνται στο σχολείο από τον δάσκαλο του γιου τους Τζέιντεν, προκειμένου να ενημερωθούν για την πρόοδό του και τα μαθησιακά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Βλέπουμε επίσης έξτρα μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας που κάνει ο δάσκαλος, εκτός σχολικού προγράμματος, προκειμένου να βοηθήσει δύο εννιάχρονους μαθητές του με μαθησιακές δυσκολίες, ο ένας εκ των οποίων είναι ο μικρός Tζέιντεν.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης, μέσα από συγκρούσεις, προσωπικές διαμάχες, παιχνίδια εξουσίας, ξετυλίγεται ένα κουβάρι, το οποίο αφενός συνδέει τις σκηνές των ενηλίκων με εκείνες των παιδιών που κάνουν ενισχυτική διδασκαλία, (καθώς, πολύ έξυπνα, οι συγγραφείς έχουν ορίσει οι ηθοποιοί που παίζουν τους δύο γονείς να παίζουν και τους ρόλους των δύο παιδιών), αφετέρου μας δείχνει την καθοριστική επίδραση που έχει στην πρόοδο αλλά και στον χαρακτήρα των παιδιών το οικογενειακό περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλώνουν.
– Γιατί θα πρότεινες σε κάποια/ον να δει το έργο σας;
Η ΤΑΞΗ θίγει και δημιουργεί ερωτήματα που θα πρέπει να απασχολούν όλους μας. Είτε ως γονείς, είτε ως εν δυνάμει γονείς, είτε ως παιδιά (γιατί όλοι έχουμε υπάρξει παιδιά) είτε ως άνθρωποι που ενδιαφερόμαστε για την εκπαίδευση. Ως ενήλικα σε μεταφέρει σε ένα πολύ γνώριμο περιβάλλον, αυτό της σχολικής τάξης, γίνεσαι θεατής μιας σκηνογραφίας που λίγο πολύ όλοι έχουμε την εικόνα της μέσα μας.
Για έναν γονιό κρούει τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά τις σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στις μαθησιακές επιδόσεις του παιδιού ένα μη υγιές οικογενειακό περιβάλλον. Μας δείχνει πόσο καθοριστικός είναι ο ρόλος του εκπαιδευτικού στην εξέλιξη του παιδιού και πόσο αυτός ο άνθρωπος που μορφώνει και διαμορφώνει το παιδί σου μέσα στις σχολικές αίθουσες χρειάζεται την άμεση στήριξη και εμπιστοσύνη σου. Αναβιώνει μέσα σου αγωνίες και φόβους που ίσως έχεις θάψει βαθιά μέσα στο υποσυνείδητό σου. Είναι μια παράσταση που αξίζει να τη δεις.
– Μίλησε μας για το ρόλο/υς σου και τη διαχρονική αξία του κείμενου των Ιζόλτ Γκόλντεν και Ντέιβιντ Χόραν
Εγώ ερμηνεύω το ρόλο της μητέρας του Τζέιντεν, της Ντόνα, και επίσης της μικρής Κάιλι, συμμαθήτριας του γιου μου με ανάλογες μαθησιακές δυσκολίες με εκείνον. Παίζω μια μητέρα που εδώ και πέντε μήνες έχει πάρει την απόφαση να χωρίσει τον πατέρα των παιδιών της (Μπράιαν) και να ξεκινήσει μια καινούρια ζωή. Προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες με τον Μπράιαν, ενώ παράλληλα διακατέχεται από τις δικές της αγωνίες και ανασφάλειες ως προς την μελλοντική της ζωή αλλά και ως προς την ανατροφή των παιδιών της. Θεωρεί τον εαυτό της υπεύθυνο για τα μαθησιακά προβλήματα του παιδιού της. Μάχεται συνεχώς όχι μόνο με τον πρώην σύζυγό της αλλά και με τον ίδιο της τον εαυτό.
Η εννιάχρονη Κάιλι, από την άλλη, είναι ένα χαρισματικό πλάσμα που πληρώνει τις αμαρτίες των δικών της γονιών. Διψά για γνώση και λατρεύει τον χορό. Σε αντίθεση με το τι μπορεί να περιμένει από μια μητέρα χαμένη στα drugs, βλέπει τον δάσκαλο και τη γιαγιά της σαν μια σανίδα σωτηρίας και έχει εναποθέσει πάνω τους όλες της τις ελπίδες.
Το έργο των Ιζόλτ Γκόλντεν και Ντέιβιντ Χόραν εκτός από την συγκινησιακή του αξία έχει σίγουρα και διδακτική αξία, λειτουργεί δηλαδή, θα μπορούσε να πει κανείς, σαν ένα κανονικό μάθημα μέσα σε μια τάξη. Οι θεατές είναι οι μαθητές αυτής της τάξης και μετά το σχόλασμα επιστρέφουν σπίτι, με ένα μικρό μούδιασμα, αναλογιζόμενοι τι μπορεί να τους δίδαξε το συγκεκριμένο μάθημα.
– Μίλησε μας για το πώς βίωσες τη συνεργασία σου με τον σκηνοθέτη Μιχάλη Βιρβιδάκη, αλλά και με τους υπόλοιπους συντελεστές της παράστασης.
Με τον σκηνοθέτη Μιχάλη Βιρβιδάκη έχουμε συνεργαστεί πρόσφατα στην ΚΑΣΕΤΑ της Λούλας Αναγνωστάκη (Κατερίνα) και είμαι απόφοιτος του θεάτρου Κυδωνία, στα Χανιά. Υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη και καλή χημεία. Θαυμάζω το έργο του και την αγάπη που βάζει σε ό,τι κάνει, είναι αποτελεσματικός και με βοηθάει συνεχώς στο να εξελίσσομαι.
Υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός και χαίρομαι να συνεργάζομαι μαζί του. Με τον Αιμίλιο Καλογερή και τον Παναγιώτη Νικολουδάκη, τους άλλους δύο ηθοποιούς, νομίζω ταιριάξαμε από την αρχή και η συνεργασία κύλησε πολύ ομαλά, το κλίμα είναι πολύ ζεστό και φιλικό χωρίς εντάσεις, υπάρχει επικοινωνία και καλή διάθεση.
– Πόσο σημαντική θεωρείς για σένα την δουλειά αυτή και ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου, όπου έχει παιχτεί μέχρι σήμερα;
Το γεγονός ότι η παράσταση μου ζητά να ερμηνεύσω (σύμφωνα με την οδηγία των συγγραφέων που προανέφερα) εκτός από τον ρόλο της μητέρας και εκείνον ενός εννιάχρονου κοριτσιού, είναι από μόνο του αρκετά τολμηρό και δύσκολο, και με βοήθησε πολύ να ανακαλύψω το παιδί που κρύβω μέσα μου. Όλοι κρύβουμε ένα παιδί μέσα μας. Με συγκίνησε πολύ αυτός ο ρόλος και με βοήθησε να ξεδιπλώσω πτυχές του εαυτού μου που ούτε κι εγώ γνώριζα.
Η απήχηση του κόσμου είναι πολύ μεγάλη, βγαίνουν από το θέατρο ευχαριστημένοι αλλά ταυτόχρονα προβληματισμένοι, και αυτό πιστεύω είναι επιτυχία. Άλλοι έχουν βγει πολύ συγκινημένοι και μας είπαν ότι βίωσαν ξανά την παιδική τους ηλικία. Οι εκπαιδευτικοί που έχουν έρθει να το δουν μας είπαν ότι οι ομοιότητες του έργου με αυτό που συμβαίνει στα σχολεία τους είναι συγκλονιστικές! Έχουν γραφτεί πολύ καλές κριτικές. Ο κόσμος το έχει αγκαλιάσει και το στηρίζει, άλλωστε τους αφορά.
Ρίτα Μαρτσάκη
Γεννήθηκε στα Χανιά. Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Κυδωνία, συνεργάστηκε με τον Μιχάλη Βιρβιδάκη το 2015 ως βοηθός σκηνοθέτη στην παράσταση-ντοκουμέντο
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος στη Βουλή των Ελλήνων την Άνοιξη του 1932 και ως ηθοποιός στην παράσταση Η κασέτα (Κατερίνα) της Λούλας Αναγνωστάκη (2023). Είναι απόφοιτος του τμήματος θεατρικών σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών (2013).
της Δώρας, Μπαρουτάκη 22/4/24
Πληροφορίες παράστασης: https://all4fun.gr/psyxagogia/theatre/parastaseis/65485-taxh-gkolnten-kai-xoran-theatro-stathmos