27 C
Athens
Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου, 2024

ΦΑΝΗΣ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ: Μέσα από τη συνεργασία και την αλληλεγγύη μπορείς να φέρεις ένα καλό αποτέλεσμα

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Κάθε συνάντηση με τον Φάνη Μουρατίδη είναι απολαυστική. Είτε διασκεδάζοντας με το ιδιαίτερο χιούμορ του, είτε αποκομίζοντας από τα λεγόμενα του χρήσιμα πράγματα.

Υποδυόμενος τον συγγραφέα Γκέοργκ Ντρέιμαν στις «Ζωές των Άλλων» μας μίλησε για τον ρόλο του στο θεατρικό έργο του Άλμπερτ Οστεργμαγιερ, το οποίο βασίζεται στην πολυβραβευμένη γερμανική ταινία και το οποίο ανεβαίνει από τις αρχές Δεκεμβρίου στο θέατρο Θησείον.

– Τι σημαίνει για σένα αυτή η παράσταση;

Οι “Ζωές των Άλλων” βασίζονται σε μια σπουδαία κινηματογραφική ταινία από έναν υπερταλαντούχο νέο σκηνοθέτη, τον Φλόριαν Χένκελ Φον Ντόνερσμαρκ. Με μια θεματολογία που παραδόξως μέσα από μια άλλη εποχή γίνεται σήμερα πολύ σύγχρονη. Οι άνθρωποι στην Ανατολική Γερμανία το 1984 κατά έναν περίεργο τρόπο κουβαλάνε το ίδιο ψυχικό βάρος που κουβαλάει ο Ελληνας του σήμερα. Η ακύρωση της ανθρώπινης δυναμικής είναι ίδια με την ακύρωση που ζούμε σήμερα. Είναι η γέφυρα για μένα για την ευαισθησία που πρέπει να δείχνει η κοινωνία στον πολίτη και στην έκφραση του, στην ελευθερία του. Και πώς καταστρατηγείται αυτό; Με την έννοια του φόβου. Αυτήν την στιγμή στον τόπο μας ο φόβος είναι στα μεγαλύτερα του επίπεδα. Οι άνθρωποι έχουν περιορίσει τη ψυχική τους έκφραση λόγω του φόβου. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στην ανατολική Γερμανία του 84. Αυτή είναι η γέφυρα του έργου. Και πλην της συμμετοχής σ’ ένα τέτοιο έργο αφορμή για να είμαι σ’ αυτήν την παράσταση είναι και η πολύ καλή παρέα των συντελεστών του. Με εξαιρετικούς συναδέλφους, φίλους. Ο Κώστας Μπερικόπουλος,  η Άννα Μάσχα, ο Γιώργος Συμεωνίδης, ο Μανώλης Μαυροματάκης και μ’ ένα επίσης εξαιρετικό επιτελείο συνεργατών. Η σκηνοθέτης Αλίκη Δανέζη – Κνούντσεν, ο Κενάν Ακάουι, που έκανε τη μουσική επιμέλεια, η Κική Πίττα με τα σκηνικά της και τα υπόλοιπα παιδιά. Αυτή η παρέα των ηθοποιών, λοιπόν, ήταν για μένα η αφορμή να είμαι εκεί, γιατί νομίζω αν ένα από τα θετικά αυτής της παράστασης είναι ότι μέσα από την έννοια της συνεργασίας και της αλληλεγγύης μιας ομάδας ανθρώπων μπορείς να φέρεις ένα καλό αποτέλεσμα. Δίνεται ένα μήνυμα ότι αυτός μπορεί να είναι και ένας τρόπος, που μπορούμε να φέρουμε και σαν χώρα ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

– Πόσο διαφορετικό και πόσο κοντά είναι το έργο σας στην ταινία;

Είναι πολύ κοντά στην ταινία, βέβαια αυτό ήταν και το πολύ δύσκολο κομμάτι που είχαμε ν’ αντιμετωπίσουμε. Δηλαδή κινηματογραφική είναι μ’ έναν τρόπο και η προσέγγιση της παράστασης. Ήταν το δύσκολο εγχείρημα που έπρεπε να κάνουμε. Εύχομαι ο κόσμος που έρχεται στην παράσταση να παίρνει αυτήν την θερμοκρασία και να φεύγει ευχαριστημένος. Και να ξέρει πως τουλάχιστον σε καμία περίπτωση δεν τον έχουμε κοροϊδέψει. Είναι μια πολύ έντιμη παράσταση.

– Ποιος είναι ο ρόλος σου;

Υποδύομαι τον συγγραφέα Γκεόργκ Ντρέιμαν. Είναι το πρόσωπο, που παρακολουθείται από την Στάζι. Παρακολουθείται η ζωή του. Είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος είναι πολύ αποδεκτός από το σύστημα. Ουσιαστικά είναι η βιτρίνα του συστήματος προς τα έξω. Είναι ο άνθρωπος που «διαβάζονται» τα βιβλία του στη Δύση ένας άνθρωπος που δεν έχει τοποθετηθεί απέναντι στο σύστημα. Κάποια στιγμή, όμως, οι συνθήκες τον οδηγούν να τοποθετηθεί και να εκφράσει την άλλη θέση. Το περιβάλλον του είναι καλλιτεχνικό, ένα περιβάλλον ανησυχίας, ένα περιβάλλον το οποίο έχει την άλλη άποψη. Και από την στιγμή που τοποθετείται σε σχέση με το σύστημα που αντιμετωπίζει και στο οποίο ζει, αρχίζει η ιστορία και παίρνει μια άλλη τροπή. Νομίζω πως είναι ένας ήρωας, τον οποίο μπορώ να παραλληλίσω με τον Έλληνα του σήμερα, ο οποίος δεν χρειάστηκε ποτέ μέχρι σήμερα να τοποθετηθεί και έρχεται μια εποχή, η οποία του ζητάει αρκετά βίαια να το πράξει. Γίνεται πλέον επιτακτική ανάγκη. Και νομίζω ότι δύο είναι τα θέματα. Το ένα είναι η θεωρία της “εξουσίας” και ότι τα πράγματα δεν αλλάζουν, ότι τα πράγματα θα είναι πάντα τα ίδια, γιατί έτσι μπορεί να υπάρξει η εξουσία. Η παράσταση όμως αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι αλλάζουν, άρα αλλάζουν και οι συνθήκες. Και ένα δεύτερο κομμάτι είναι ότι όσο δεν τοποθετείσαι πάλι δεν αλλάζει τίποτα. Οταν, όμως, τοποθετηθείς στα πράγματα είναι μια καλή ευκαιρία για ν΄αλλάξουν…

Aναλυτικά στοιχεία για την παράσταση ακολουθούν στον σχετικό σύνδεσμο: http://www.all4fun.gr/fun/theater/5000–q-q-.html

Του Κυρ. Κουρουτσαβούρη, 8/2/2103

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα