11.2 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Η Ήρα Παπακωνσταντίνου μιλάει στο All4fun για το θεατρικό εργαστήρι «Φέρε μόνο εσένα»

Η Ήρα Παπακωνσταντίνου “ζεστάθηκε” με την υποκριτική από τα οκτώ της χρόνια και έτσι η επιλογή της να γίνει στη συνέχεια ηθοποιός ήταν μια φυσική εξέλιξη.

Στη συνέχεια ακολούθησε και η διδασκαλία και πρόσφατα με την χορογράφο Εύα Σταυρογιάννη άνοιξε το INDAK art lab, ένα κέντρο παραστατικών τεχνών, για το οποίο μιλάει μεταξύ άλλων στο All4fun. 

Πώς αποφάσισες να γίνεις ηθοποιός και ποιος/τι έπαιξε ρόλο σ’ αυτή σου την απόφαση; 

Η πιο σημαντική στιγμή ήταν, όταν άκουσα το σώμα μου και άφησα μια για πάντα πίσω μου επαγγελματικές θέσεις που βόλευαν το πορτοφόλι μου αλλά έβλαπταν σοβαρά την ύπαρξή μου. Θα ορίσω αυτή τη στιγμή σαν εκκίνηση, τη δημιουργία του INDAK art lab σαν τον αγώνα και ως νίκη δεν θα βάλω κάποιον τερματισμό, αλλά όλες αυτές τις ευκαιρίες που έχω πλέον καθημερινά ν’ απολαμβάνω αυτό που κάνω, να είμαι ο εαυτός μου σε αυτό, να μπορώ να το μοιράζομαι και να το προσφέρω, χωρίς κάποιος να μου λέει πώς πρέπει να το κάνω. Αυτή η ελευθερία είναι η νίκη μου μέχρι τώρα. 

– Ποια είναι η πιο μεγάλη επαγγελματική σου νίκη μέχρι τώρα;

Αποφάσισα να πάω να σπουδάσω υποκριτική, δεν αποφάσισα ωστόσο να γίνω ηθοποιός, τουλάχιστον, όπως αντιλαμβάνομαι εγώ την έννοια της απόφασης. Το να είμαι ηθοποιός, όπως και το να είμαι δασκάλα υποκριτικής, για εμένα είναι ένα σύνολο πραγμάτων που ξεκινούν από την παιδική μου ηλικία και ως κομμάτια του εαυτού μου εξελίσσονται μαζί μου και συνθέτουν τον κόσμο μου. Αν κάτι με ώθησε στον κόσμο του θεάτρου, αυτό ήταν ο πρώτος μου ρόλος στα 8 μου, όπου έκανα ένα πουλάκι. Θυμάμαι χαρακτηριστικά, λοιπόν, ότι το πρώτο και το μόνο πράγμα που με έκανε να μην προσέξω στο μάθημα ήταν μία δεκαοχτούρα που παρατηρούσα από το παράθυρο, με σκοπό να μιμηθώ τον τρόπο που κινείται για τον ρόλο μου. Αυτό και τα πρώτα σουβλάκια που φάγαμε ως θίασος οκτάχρονων, μου ζέσταναν την ψυχή και είπα “εγώ μόνο εδώ ανήκω”.

– Ασχολείσαι και με τη διδασκαλία. Υπερτερεί το βάρος της ευθύνης ή η λαχτάρα να μεταλαμπαδεύσεις τις γνώσεις σου σε εκείνους που θα σε εμπιστευτούν και γιατί; 

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι κυρίως με τη διδασκαλία. Θα έλεγα μάλιστα, πως το “ασχολούμαι” αδικεί τον ρόλο της διδασκαλίας στη ζωή μου. Πρόκειται για κάτι που κάνω με πάθος, έρωτα και αγάπη, η οποία μέρα με τη μέρα γίνεται πιο βαθιά. Αν βάλω στη ζυγαριά το βάρος της ευθύνης και τη λαχτάρα μου να μοιραστώ όσα ξέρω θα το έθετα ως εξής: Πριν από κάθε μάθημα με βαραίνει το άγχος της ευθύνης και το δημιουργικό άγχος μαζί με μία αίσθηση παιδικής ανυπομονησίας. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος με κυριεύει η έμπνευση που αντλώ από τους μαθητές μου και ο συγκερασμός αυτής με όσα εγώ έχω “ετοιμάσει” για αυτούς και μετά από κάθε μάθημα φεύγω με τη διπλάσια ενέργεια. Αυτό είναι ευλογία και σαν ψυχική διαδικασία, θυμίζει πολύ το πριν, το τώρα και το μετά μιας παράστασης, τουλάχιστον, όπως το βιώνω εγώ.

– Πρόσφατα, με την χορογράφο Εύα Σταυρογιάννη ανοίξατε το INDAK art lab, ένα κέντρο παραστατικών τεχνών στο Παγκράτι. Ποια είναι η φιλοσοφία του;

Η εκ νέου ανακάλυψη του κόσμου μέσω των αισθήσεων και η αποκάλυψη αυτού μέσα από την τέχνη με αλήθεια, ελευθερία και σεβασμό στη διαφορετικότητα και τον άνθρωπο. Η προσωποκεντρική προσέγγιση, σε συνδυασμό με πρακτικές του physical theater και του Συστήματος του Στανισλάβσκι, αποτελούν τους άξονές της δημιουργικής διαδικασίας στο στούντιό μας, κατά την οποία οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιούν διάφορες καταστάσεις, αισθήσεις, σκέψεις και συναισθήματα που πηγάζουν και από τα δύο επίπεδα του νου τους (συνειδητό και υποσυνείδητο).

– Αυτήν την περίοδο, μεταξύ άλλων τρέχει το θεατρικό εργαστήρι «Φέρε μόνο εσένα» που απευθύνεται σε όλους. Τι περιλαμβάνει;

Το “Φέρε μόνο εσένα” είναι ένα εργαστήρι για όλ@, στο οποίο χρειάζεται να φέρεις εσένα και μόνο εσένα. Με άλλα λόγια την αλήθεια σου, σε συνδυασμό με τη θέληση για άνοιγμα, για μοίρασμα, για τέχνη. Ξεκλειδώνουμε τη φαντασία μας, διηγούμαστε ιστορίες, ενισχύουμε την αυτοπεποίθησή μας, βγαίνουμε από το comfort zone και εκφραζόμαστε με αυθεντικότητα. Μαθαίνουμε από την αρχή αυτό που χάνουμε μεγαλώνοντας, δηλαδή το πώς να επικοινωνούμε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις ιδέες μας χωρίς φόβο, μέσω της τέχνης. Μαθαίνουμε να ακούμε το σώμα μας σα να μας μιλάει ο καλύτερος και πιο ειλικρινής μας φίλος και με παιδική περιέργεια ανακαλύπτουμε τον κόσμο, τους γύρω μας, τα ταλέντα μας, αγκαλιάζουμε την μοναδικότητά μας και γινόμαστε μέλη μιας ομάδας που δεν κρίνει. Όλα αυτά μέσα από ειδικά διαμορφωμένες ασκήσεις υποκριτικής και αυτοσχεδιασμού.

– Γιατί να το παρακολουθήσει κάποιος που θέλει ν’ ασχοληθεί με την υποκριτική και πού θα ωφελήσει κάποιον που δεν έχει καμία σχέση; 

Το να παρακολουθήσει κάποιος ένα μάθημα υποκριτικής είναι ένας τρόπος για να έρθει σε μεγαλύτερη επαφή και να εξοικειωθεί με τις πτυχές του εαυτού του. Πρόκειται για μία διαφυγή, μία βουτιά στην προσωπική εξέλιξη. Γίνεται πιο συνειδητοποιημένος. Αποκτά καλύτερη κατανόηση των κινήτρων και των επιθυμιών του. Μαθαίνει να εντοπίζει μία εσωτερική ανάγκη να προσθέσει κάτι δικό του σε έναν άδειο χώρο. Μιλάει δημόσια με μεγαλύτερη άνεση και λιγότερη ανασφάλεια. Μέσω των ιστοριών που μοιραζόμαστε μπαίνει στη θέση του άλλου και ενισχύει την ενσυναίσθησή του. Είναι επίσης πολύ σημαντικό ότι ανήκει σε μία ομάδα και ανακαλύπτει, πώς αλλάζει ο τρόπος που εκφράζει τις σκέψεις του σε ένα ασφαλές περιβάλλον που δεν τον κρίνουν. Μαθαίνουμε να είμαστε ενήλικα παιδιά και αυτομάτως ο κόσμος γίνεται μαγικός. 

– Στήνοντας το εργαστήρι υπήρξε κάτι που ανακάλυψες εσύ για τον εαυτό σου και αν ναι, τι ήταν αυτό;

Ό,τι και αν δημιουργώ πηγάζει από κάποια δική μου ανάγκη ή προβληματισμό. Το “Φέρε μόνο εσένα” λοιπόν, ήταν και είναι ζητούμενο και για εμένα, σε πολλούς τομείς της ζωής μου. Βλέποντας πόσο μοναδικός είναι ο κάθε άνθρωπος σε αυτό το εργαστήρι και με πόσο θάρρος και συγκινητική δύναμη φέρνει τον εαυτό του και με εμπιστεύεται, άρχισα κι εγώ να αποδέχομαι εμένα σε καταστάσεις που με ξεβολεύουν, που με δυσκολεύουν και να δοκιμάζω εμπειρίες, τις οποίες μέχρι πρότινος ο φόβος της τελειότητας δεν μου επέτρεπε να αγγίξω.

– Κάνεις όμως και ένα θεατρικό εργαστήρι για παιδιά που μπλέκει τον Σαίξπηρ και με τη Disney. Πώς συνδέονται αυτά τα δύο και τι εφόδια μπορεί να πάρουν οι μικροί συμμετέχοντες από αυτό; 

Η Disney και ο Σαίξπηρ μπορεί να φαίνονται σαν μια ασυνήθιστη σύζευξη, υπάρχουν ωστόσο κοινά θέματα που βρίσκουμε και στα δύο, όπως η μαγεία, η φαντασία, η συγχώρεση (“Ο βασιλιάς των λιονταριών”, “Frozen”), η σχέση πατέρα-κόρης (“Η μικρή γοργόνα”, “Η πεντάμορφη και το τέρας”) η δύναμη της αγάπης, η εξουσία (“Ο βασιλιάς των λιονταριών”), η απομόνωση και η επανένωση (“Ψάχνοντας τον Νέμο”) και φυσικά το χιούμορ που μέσα από αυτό φωτίζονται πολύ σοβαρά θέματα. Στόχος είναι μέσω αυτού του πειραματισμού, να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τον κόσμο του Σαίξπηρ και με τις προαναφερθείσες έννοιες, μέσα από τον πιο οικείο και αγαπημένο σε αυτά φανταστικό κόσμο της Disney. Όλες αυτές οι δραστηριότητες είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς, με πολλή μελέτη, επανεξέταση και αναδιαμόρφωση από εμάς και τους συνεργάτες μας, ώστε τα παιδιά να χτίζουν την αυτοεκτίμησή τους, να βρίσκουν τη φωνή τους, να αγκαλιάζουν τη διαφορετικότητα, να έρχονται σε επαφή με τα συναισθήματά τους και την έκφραση αυτών και να αναπτύσσουν βασικές δεξιότητες ζωής, όπως την ομαδικότητα και την ενσυναίσθηση. Όλα αυτά φυσικά μέσα από την πιο σπουδαία τεχνική στον κόσμο: το παιχνίδι!

Ποιος είναι ο μεγαλύτερός σου στόχος για το 2024; 

Ισορροπία. Στα πάντα.

fere mono esena.png

«Φέρε μόνο εσένα»: Ένα θεατρικό εργαστήρι για όλ@ με την Ήρα Παπακωνσταντίνου

Το θεατρικό εργαστήρι «Φέρε μόνο εσένα» είναι ακριβώς αυτό: ένα εργαστήρι, στο οποίο χρειάζεται να φέρεις εσένα και μόνο εσένα, δηλαδή την αλήθεια σου!

Απευθύνεται σε όποιον θέλει να ταξιδέψει στον κόσμο του θεάτρου χωρίς να χρειάζεται να έχει προηγούμενη εμπειρία! Δεν χρειάζεται να είσαι ηθοποιός ή σπουδαστής δραματικής σχολής ούτε να είσαι εξοικειωμένος με την έκθεση και την έκφραση μπροστά σε κόσμο!

Φέρε μόνο εσένα

Θεατρικό εργαστήρι για ΟΛ@

Με την Ηρα Παπακωνσταντίνου, ηθοποιό και καθηγήτρια υποκριτικής-αυτοσχεδιασμού

Κάθε Τετάρτη, 18:30-21:00

Στο INDAK art lab, Υμηττού 154, Παγκράτι

Κάνε την εγγραφή σου ΕΔΩ._DSC4463.jpg

Γιατί να το δοκιμάσω (ακόμη κα αν δεν είμαι ηθοποιός)

Γιατί άραγε τα μαθήματα υποκριτικής και αυτοσχεδιασμού ωφελούν, όσους δεν ανήκουν στον χώρο του θεάτρου και των παραστατικών τεχνών γενικότερα;

Το να παρακολουθήσεις ένα μάθημα υποκριτικής είναι ένας σίγουρος τρόπος να έρθεις σε μεγαλύτερη επαφή και να εξοικειωθείς με τις πτυχές του εαυτού σου. 

Γίνεσαι πιο συνειδητοποιημένος. 

Αποκτάς καλύτερη κατανόηση των κινήτρων και των επιθυμιών σου. Μιλάς δημόσια με μεγαλύτερη άνεση και λιγότερη ανασφάλεια. Μέσω των ιστοριών που μοιραζόμαστε μπαίνεις στη θέση του άλλου, ενισχύεις την ενσυναίσθησή σου και αντιλαμβάνεσαι, ότι είσαι μοναδικός αλλά όχι μόνος. Ανήκεις σε μία ομάδα και ανακαλύπτεις, πώς αλλάζει ο τρόπος που εκφράζεις τις σκέψεις σου σε ένα ασφαλές περιβάλλον που δεν σε κρίνουν.

Το μόνο που χρειάζεσαι είναι αγάπη και θέληση! Πρόκειται για μία διαφυγή, μία βουτιά στην προσωπική εξέλιξη, λίγο χρόνο για εμάς, από όποιο μονοπάτι και αν ερχόμαστε, και την ομάδα μας, με σημείο συνάντησης το INDAK art lab στο Παγκράτι.

_DSC4332.jpg

8 + 1 λόγοι για να πεις «συμμετέχω» 

-Ξεκλείδωσε την φαντασία σου

-Διηγήσου ιστορίες με χαρακτήρες που σου τράβηξαν το ενδιαφέρον.

-Ενίσχυσε την αυτοπεποίθησή σου 

-Βγες από το comfort zone σου και εκφράσου με αυθεντικότητα

-Μάθε να επικοινωνείς τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις ιδέες σου μέσω της τέχνης

-Απόκτησε καλύτερη σχέση με το σώμα σου

-Ανακάλυψε τα ταλέντα σου και αγκάλιασε την μοναδικότητά σου

-Γίνε μέλος μίας κοινότητας

-Γέλασε, παίξε και απελευθερώσου!

Αν είναι κάτι που πάντα ονειρευόσουν να δοκιμάσεις, κάνε αυτή τη χρονιά εντελώς διαφορετική και άσε τη φαντασία σου να καλπάσει! 

Χρήσιμες πληροφορίες

«Φέρε μόνο εσένα»

Ένα θεατρικό εργαστήρι για όλ@

Εισηγήτρια: Ήρα Παπακωνσταντίνου

Πού: INDAK art lab, Υμηττού 154, Παγκράτι

Πότε: Κάθε Τετάρτη, 18:30-21:00 
Κόστος: 50 €/ μήνα 
Εγγραφές: https://t.ly/-3kg7 ή τηλεφωνικά στο: 211 740 2195

Περισσότερες πληροφορίες στο: www.indak.gr

Περιορισμένος αριθμός θέσεων

_DSC4356.jpg

Βιογραφικό

Η Ήρα Παπακωνσταντίνου, ηθοποιός και καθηγήτρια υποκριτικής – αυτοσχεδιασμού. Είναι απόφοιτη της δραματικής σχολής «Ίασμος». Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια πάνω στη «Μέθοδο» του Actors Studio και το «Σύστημα» του Στανισλάφσκι», με εισηγητή τον Ανδρέα Μανωλικάκη, πρόεδρο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Actors Studio Drama School (Master of Fine Arts) στο Pace University. 

Έχει, επίσης, συμμετάσχει σε workshops χοροθεάτρου με τον Rainer Behr, μόνιμου μέλους του Pina Bausch Tanztheater στο Wuppertal. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τον Θωμά Μοσχόπουλο, την Ελένη Σκότη και έχει εκπαιδευτεί πάνω στο physical theater βασισμένο σε πρακτικές του Jean Jacques Lecoq, από την Ειρήνη Πατούρα, απόφοιτο της σχολής Jacques Lecoq στο Παρίσι. 

Αυτή την περίοδο, διδάσκει στη Σχολή Θεάτρου 100. Έχει διδάξει στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή «Ίασμος» και στη «Μουσικοθεατρική σκηνή για παιδιά και εφήβους» και έχει επίσης υπάρξει καθηγήτρια στο «Σύγχρονο Θέατρο-Βασίλης Διαμαντόπουλος» στη Θεσσαλονίκη όπου και έχει παραδώσει σεμινάριο με τον Δημήτρη Σπορίδη, καλλιτεχνικό διευθυντή της σχολής.

Στο θέατρο έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως ο Γιάννης Κακλέας (Η Μικρή μας Πόλη), ο Σταύρος Σβήγκος (Σεξ Λεξικόν-Η Επιστήμη του Έρωτα), Βασίλης Μυριανθόπουλος (Σφιχτά Λουριά) και στον κινηματογράφο με τον Αναστάση Δαλλή για την ταινία-ντοκιμαντέρ “Letters”, στο πλαίσιο του φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Είναι συν-ιδρύτρια του κέντρου παραστατικών τεχνών, INDAK art lab

Της Μαρίας Σουλιμιώτη, 29/1/2024

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα