Συναντήσαμε τον Χρήστο Ράντου και του ζητήσαμε να μας μιλήσει για την πορεία του ως ηθοποιός και σκηνοθέτης. Εκείνος δέχτηκε με χαρά και έτσι βρεθήκαμε σε ένα καφέ στην Καλλιθέα να συζητάμε.
Πώς ξεκίνησες; Κάνε μια αναδρομή στο παρελθόν σου.
Η σχέση μου με το θέατρο άρχισε στα επτά μου χρόνια. Τότε ξεκίνησα να δουλεύω ως ηθοποιός. Αργότερα, στα δεκατέσσερα έκανα την πρώτη μου περιοδεία και στα δεκαέξι μου συμμετείχα στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Στα δεκαοχτώ μου λοιπόν αποφάσισα να δώσω εξετάσεις στη δραματική σχολή «Νεοελληνικό Θέατρο» του Γιώργου Αρμένη, πέρασα και αποφοίτησα εκεί. Παρ’ όλα αυτά, όσο ήμουν στη σχολή συνέχισα να δουλεύω ως ηθοποιός και στο πρώτο έτος σκηνοθέτησα για πρώτη φορά το θεατρικό έργο «Μερική Παράλυση», το οποίο είχα γράψει ο ίδιος. Έπειτα ακολούθησαν αρκετά έργα, όπως τα «Ποιος Άμλετ;», «Λερωμένα σ’ αγαπώ», «Μέντα» κ.α, τα οποία σκηνοθετούσα, έγραφα και στα περισσότερα συμμετείχα και ως ηθοποιός. Τέλος, τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι με τις «Αμνησίες».
Πώς προέκυψε η πρώτη σκηνοθεσία σου;
Από πολύ μικρός έγραφα ποιήματα, τα οποία δεν άρεσαν σχεδόν σε κανέναν. Κάποια στιγμή, μετά από την παρότρυνση δικών μου ανθρώπων,αποφάσισα να γράψω το πρώτο μου θεατρικό έργο. Έτσι λοιπόν γράφτηκε το έργο «Μερική Παράλυση». To έργο αυτό βραβεύτηκε σε φεστιβάλ και έπαιξε για τρεις συνεχόμενες χρονιές. Έτσι ξεκίνησα να γράφω και από τότε δεν έχω σταματήσει. Οπότε θα λέγαμε ότι όντως προέκυψε.
Η σκηνοθεσία σε αφορούσε από την αρχή;
Ναι, από την αρχή στόχος μου ήταν η σκηνοθεσία. Δυστυχώς, δεν κατάφερα να μπω στο τμήμα σκηνοθεσίας από τις πανελλήνιες και έτσι επέλεξα να δώσω σε δραματική σχολή. Εκείνη την περίοδο άλλωστε αν τελείωνες μια δραματική σχολή, μπορούσες να μπεις με κατατακτήριες στο τμήμα σκηνοθεσίας. Αρχικά αυτό είχα ως στόχο, αλλά τελικά δεν προέκυψε.
Τι είναι οι «Αμνησίες» για σένα;
Οι «Αμνησίες» είναι μια σειρά θεατρικών έργων. Το concept είναι κάθε χρόνο να παίζεται ένα καινούργιο έργο με σκοπό να συμπληρωθεί η επταλογία. Θα ήθελα αυτά τα έργα την τελευταία χρονιά να παιχτούν μέσα σε μια βδομάδα. Επτά έργα – επτά μέρες.
Υπάρχει αμνησία στον έρωτα;
Φυσικά, γι’ αυτόν τον λόγο άρχισα να γράφω αυτό το έργο. Πριν μερικά χρόνια ήμουν πολύ ερωτευμένος. Όταν είμαι ερωτευμένος, δίνω τα πάντα με αποτέλεσμα πολλές φορές να γίνομαι αυτοκαταστροφικός. Τότε είχα παρατήσει τα πάντα για τον έρωτα, ακόμα και το θέατρο, διότι με έβαλε να διαλέξω. Με έβαλε σε δίλημμα. Μετά από καιρό, καθώς κατέγραφα τα γεγονότα αυτά, συνειδητοποίησα ότι αυτή η σχέση με οδήγησε σε αμνησία. Δεν ήξερα ποιος είμαι, τι είμαι, πού είμαι. Επομένως ναι, κατά τη γνώμη μου, υπάρχει αμνησία στον έρωτα.
Ως σκηνοθέτης πώς λειτουργείς;
Θέλω οι ηθοποιοί μου να είναι πολύ συγκεντρωμένοι και να ακούν την οδηγία που τους δίνω από την πρώτη στιγμή, γιατί χάνομαι πολύ εύκολα. Μπορεί να μου έρθουν δηλαδή εικόνες ανά πάσα στιγμή και προκειμένου να μπορέσω να τις κάνω συγκεκριμένες πρέπει να έχω την απόλυτη ηρεμία, ώστε αργότερα να τους τις επικοινωνήσω. Γενικότερα, αν κάτι μου μπει στο μυαλό δεν αλλάζει.
Ποια η σχέση σου με τους ηθοποιούς σου;
Επενδύω πολύ πάνω τους. Δεν τους θεωρώ απλά εργαλεία, πιστεύω σε αυτούς. Γι’ αυτό και θέλω κάθε καλλιτέχνης να είναι 100% εκεί. Όλοι μαζί έχουμε να γεννήσουμε έναν καινούριο κόσμο και όταν αυτό δεν επιδιώκεται από όλους, τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως εγώ θα ήθελα.
Φιλίες δεν κάνω εύκολα με τους ηθοποιούς μου. Είμαι περισσότερο του τυπικού. Παρόλα αυτά αν δημιουργηθεί, καλώς να έρθει.
Τέλος, είσαι ένας άνθρωπος που γράφει, σκηνοθετεί και παίζει. Πόσο εύκολο είναι αυτό ως επιλογή;
Στην ηλικία που είμαι ο συνδυασμός των τριών μού αντλεί πολλή ενέργεια γι’ αυτό επέλεξα φέτος να μη συμμετάσχω ως ηθοποιός. Ωστόσο, αν πας με γνώμονα την αλήθεια φτάνεις πιο γρήγορα στην ολοκλήρωση ενός έργου, στην ολοκλήρωση ενός ρόλου και τέλος στη σκηνοθεσία αυτού. Αυτό κάνω, ψάχνω την αλήθεια.
Αμνησία στον έρωτα 4 #humanity του Χρήστου Ράντου
Κείμενο – Σκηνοθεσία: Χρήστος Ράντου
Βοηθός σκηνοθέτη: Τάσος Αρβανίτης
Αrt Director: Αλέξης Φούκος
Ενδυματολόγος: Αλεξία Μπελογιάννη
Χορογράφος: Παναγιώτης Χαλκιάς
Επιμέλεια αφίσας – Φωτογραφία: Στέφανος Πετριανίδης (fb Sigma Pi )
Παθαίνουν «Αμνησία στον έρωτα» κατά σειρά οι: Μαρία Ιακώβου, Γιάννης Σέπε, Δήμητρα Ονουφριάδου, Φένια Σταύρου, Γιώργος Παύλου, Κατερίνα Σκυλογιάννη, Νικόλας Χριστοφυλλάκης, Πέλια Γιαννουλάτου, Νικόλαος Τζερεμές, Εύη Γαλάνη
Της Κατερίνας Σκυλογιάννη
(Ευχαριστούμε πολύ την Γεωργία Ζάχου για τη βοήθειά της)