Πείτε μας λίγα λόγια για τα Ανεμοδαρμένα Ύψη. Τι πρόκειται να δούμε πάνω στη σκηνή;
Τα Ανεμοδαρμένα Ύψη είναι ένα από τα πιο κλασικά κείμενα της αγγλικής λογοτεχνίας. Είναι έργο που μιλά για έναν τεράστιο… ανεκπλήρωτο έρωτα! Γεμάτο πάθος και συναίσθημα από μια άλλη εποχή, που στο σήμερα- με τη διόγκωση της ανθρώπινης λογικής- φαντάζει τόσο μακρινό.
Θα δούμε λοιπόν ανθρώπους, επί σκηνής, που παλεύουν να εκφράσουν τα θέλω και τις ανάγκες τους, αλλά δεν τα καταφέρνουν. Κι όταν μπορέσουν να το κάνουν είναι πολύ αργά.
Αυτό που σήμερα ονομάζουμε ‘’Γκοθ’’ βρίσκεται ακριβώς σε αυτό το κείμενο.
Γιατί θα πρότεινες σε κάποιον να δει το έργο σας;
Γιατί είναι ένα εξαιρετικό κείμενο με τη σκηνοθεσία του Σίμου Κακάλα και τη δραματουργική επεξεργασία της Έλενας Μαυρίδου να σε βάζουν μέσα στην εποχή και την ατμόσφαιρά της, να σε παρασέρνουν να νιώσεις αυτό που σκίζει τις καρδιές αυτών των χαρακτήρων. Σου ανοίγει το δρόμο προς το ξεχασμένο, καμιά φορά από την καθημερινότητα, συναίσθημα. Αυτό που σε κάνει να πονάς, να υποφέρεις, αλλά που τελικά μπορεί να σε μετατοπίσει και να σε πάει παρακάτω.
Μίλησέ μας για τον ρόλο σου και την αξία του κειμένου.
Ο χαρακτήρας μου είναι η Έλεν Ντιν, είναι η νταντά, η οικονόμος. Αυτή που αφηγείται την ιστορία, γιατί τα έχει δει και τα έχει ζήσει όλα. Είναι σαν ένας εξωτερικός παρατηρητής που βλέπει τα πάντα ψύχραιμα και καθαρά, χωρίς συναισθηματικές εμπλοκές και που έχει τη λογική να μπορεί να συμβουλεύει τους πάντες. Είναι η ‘’φωνή της λογικής’’ για όλους. Λέει τη γνώμη της άφοβα κι όλοι την ακούν με προσοχή, ασχέτως αν κάνουν το αντίθετο τις περισσότερες φορές. Ακούμε, λοιπόν, το κείμενο κυρίως μέσα από την αφήγησή της.
Το κείμενο είναι γραμμένο από την Έμιλυ Μπροντέ στη ηλικία των 27 χρόνων, χωρίς καμία προσωπική ερωτική εμπειρία. Είναι απορίας άξιο πώς μια κοπέλα με αυτό το προφίλ κατάφερε να γράψει ένα τέτοιο έργο, ακραίου ρομαντισμού, που αν μη τι άλλο καθηλώνει τον αναγνώστη (και στη δική μας περίπτωση τον θεατή).
Μίλησε μας για το πώς βίωσες τη συνεργασία σου με τον σκηνοθέτη και τους υπόλοιπους συντελεστές της παράστασης.
Η Εταιρεία Θεάτρου Χώρος έχει φτιάξει τη δική της ιστορία στο θέατρο. Είναι άνθρωποι με μεγάλη πίστη και εμπειρία σε αυτό που επιλέγουν να κάνουν. Για μένα ήταν και συνεχίζει να είναι ένα τεράστιο σχολείο, που κάθε μέρα από αυτές που πέρασαν και αυτές που έρχονται με δίδαξαν και θα συνεχίσουν να με διδάσκουν. Ο Σίμος Κακάλας είναι ένας σκηνοθέτης που ταυτόχρονα είναι και δάσκαλος, που σε ταρακουνάει συνεχώς, σου δίνει δρόμους και επιλογές που δε φανταζόσουν ότι υπάρχουν.
Πόσο σημαντική θεωρείς για σένα αυτήν τη δουλειά και ποιες είναι οι προσδοκίες σου συνολικά;
Μέσα από αυτή τη δουλειά έμαθα καλύτερα εμένα μέσα από τους άλλους, και τους άλλους μέσα από εμένα. Οι προσδοκίες μου πάντα παίζοντας σε μια παράσταση είναι οι ίδιες που έχω βλέποντας μια παράσταση… Να μετακινηθώ έστω και λίγο, να συν-κινηθώ με την παράσταση και να βγω από αυτήν καλύτερος άνθρωπος. Η ζωή είναι εκεί έξω!
Της Γεωργίας Κατσάνη 12/4/2018
& Δείτε πληροφορίες για την παράσταση: Εδώ