Παιχνίδια όπως ένας τελικός τσάμπιονς λιγκ μπορούν να κριθούν από τις μεμονωμένες ενέργειες ενός ποδοσφαιριστή, όμως σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη τους παίζει και η προεργασία των εκάστοτε προπονητών των δύο αντιπάλων.
Ο Κυριάκος Κουρουτσαβούρης μίλησε με τον τεχνικό του Ατρομήτου Γιώργου Δώνη για το πώς θεωρεί ότι θα προσεγγίσουν την αυριανή αναμέτρηση του Γουέμπλεϊ Σερ Αλεξ Φέργκιουσον και Πεπ Γκουαρντιόλα, ενώ του ζήτησε και την εκτίμηση του για την έκβαση της αναμέτρησης ανάμεσα στην οικοδέσποινα λόγω Αγγλίας Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και το θεωρητικό φαβορί Μπαρτσελόνα.
– Για δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια Μπαρτσελόνα και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ φτάνουν στον τελικό του τσάμπιονς λιγκ. Θεωρείτε δίκαιη την παρουσία τους στο Γουέμπλεϊ;
Σίγουρα. Και οι δύο ομάδες ήταν πολύ σταθερές και τις περισσότερες φορές πέτυχαν άνετες προκρίσεις μέχρι να κερδίσουν το εισιτήριο για τον τελικό. Ειδικά για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μάλιστα, είναι μια πολύ σημαντική επιτυχία, διότι δεν ξεκίνησε τη σεζόν ως φαβορί για να φτάσει έως εδώ. Νομίζω πως μ’ αυτήν τη νέα πρόκριση δικαιώνεται ξανά μια συστηματική και σοβαρή δουλειά. Και σαφώς βέβαια παίζει θετικό ρόλο το ότι έχει τόσα πολλά χρόνια τον ίδιο προπονητή.
– Ως νεαρός τεχνικός ζηλεύετε με την καλή έννοια τον Πεπ Γκουαρντιόλα, ο οποίος στα 40 του χρόνια κλείνει σχεδόν μια τριετία σ’ έναν σύλλογο όπως η Μπαρτσελόνα;
Δε είναι θέμα ζήλειας και δε νομίζω ότι είναι τυχαίο. Εχει να κάνει με το πώς σκέφτονται κάποιοι συγκεκριμένοι σύλλογοι. Για να τον έχουν σ’ αυτήν τη θέση προηγούμενα έχουν αξιολογήσει ότι έχει πολύ ταλέντο ως προπονητής. Πολλές φορές δεν αρκεί να έχεις στον πάγκο ένα όνομα ή, έναν έμπειρο τεχνικό και χαρακτηριστικό παράδειγμα φέτος είναι η Πόρτο. Μάλλον το πιο σημαντικό κριτήριο είναι το πόσο οργανωμένες είναι αυτές οι ομάδες στη βάση τους και παίρνουμε παράδειγμα τις Μπαρτσελόνα και Πόρτο. Ουσιαστικά καταρρέει και αυτό που
κάποιοι λένε το ότι μια ομάδα χρειάζεται έναν έμπειρο προπονητή για να επιτύχει.
– Αυτά που λέγονται περί προβλέψεων πριν από έναν τέτοιο αγώνα συχνά δεν επαληθεύονται και μέσα στο γήπεδο. Επομένως θα ήθελα να σας ρωτήσω το πώς θα προετοιμάζατε την ομάδα σας αν βρισκόσασταν στη θέση του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον και το πώς σ’ εκείνη του Πεπ Γκουαρντιόλα.
Δεν μπορείς να μπεις σ’ αυτήν τη λογική, διότι δεν είναι θέμα του πώς σκέφτεσαι πριν τον αγώνα. Αυτό που λέω ξεκάθαρα και για τις δύο συγκεκριμένες ομάδες είναι ότι δύσκολα προσαρμόζουν το παιχνίδι τους στον αντίπαλο. Σ’ αυτό το ζευγάρι αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για την Μπαρτσελόνα. Η Γιουνάιτεντ είναι δεδομένο πως δε θα έχει την ίδια κατοχή φυσικά σε σχέση με τα περισσότερα παιχνίδια της. Το μεγαλύτερο ερώτημα, λοιπόν, είναι το πως ενώ δε θα η είναι κυρίαρχη μέσα στο γήπεδο να φτάσει στο τέλος να είναι η νικήτρια. Νομίζω ότι θα επιλέξει λίγο διαφορετικό στιλ σε σχέση με τον τελικό της Ρώμης. Θα γίνει δηλαδή πιο πιεστική, πιο απειλητική και έχει και ένα αβαντάζ σε σύγκριση με το 2009, αφού παίζει εντός Αγγλίας. Ετσι θα έχει μεγαλύτερο ενθουσιασμό μέσα στον αγωνιστικό χώρο και θεωρώ πως θα πάρει περισσότερες πρωτοβουλίες απ? ότι πριν δύο χρόνια, όσο και αν αυτό εμπεριέχει ρίσκο. Νομίζω πως στο αρχικό της πλάνο δε θα έχει τον ίδιο παθητικό ρόλο, αν και βέβαια το 2009 πριν δεχθεί το 1-0 στο δεκάλεπτο ξεκίνησε δυνατά στη Ρώμη. Όλα αυτά βέβαια είναι θεωρητικά, διότι μπορεί στο γήπεδο να μην εφαρμοστούν}.
– Πώς μοιάζει πιο αποτελεσματική η αντιμετώπιση της Μπαρτσελόνα; Παίζοντας την επιθετικά ή, επιλέγοντας ένα αμυντικό στιλ παιχνιδιού;
Δύσκολη ερώτηση. Ο,τι και να επιλέξεις πρέπει να είσαι και στα δύο καλός. Π.χ. όταν πιέζεις ψηλά αφήνεις χώρους κενούς πίσω και πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός, διότι μπορεί να σε χτυπήσουν στην κόντρα. Όταν πάλι αποφασίσεις να παίξεις οργανωμένη άμυνα θα πρέπει να είσαι πραγματικά τέλειος στο παιχνίδι του για να πάρεις το αποτέλεσμα που θέλεις. Δεν υπάρχει λογική στο πώς μπορείς σε απόλυτο βαθμό να περιορίσεις την Μπάρτσα. Δεν το έχει καμία ομάδα στον κόσμο και φυσικά το ξέρει καλά και ο ίδιος ο Φέργκιουσον. Πιστεύω πως προσπαθεί να βρει τρόπους για να προκαλέσει προβλήματα στην αμυντική λειτουργία της Μπαρτσελόνα.
– Σε σχέση με τον τελικό της Ρώμης ο Κριστιάνο Ρονάλντο θα είναι θεατής του αγώνα, όμως μετά τις πρόσφατες συνεχόμενες μονομαχίες της Ρεάλ με την Μπαρτσελόνα δράττομαι της ευκαιρίας να σας ρωτήσω αν τον θεωρείτε καλύτερο ή, χειρότερο του Λιονέλ Μέσι.
Νομίζω πως τελικά παίζει ρόλο η ομάδα. Και οι δύο είναι τεράστιοι ποδοσφαιριστές. Μην ξεχνάμε, πάντως, πως ο Ρονάλντο έχει παίξει με επιτυχία σε δύο διαφορετικά μεγάλα πρωταθλήματα, ενώ ο Μέσι μόνο σε ένα. Ο Κριστιάνο έχει αλλάξει ομάδες, χώρες και συνεχίζει να σκοράρει με την ίδια συχνότητα. Είναι ένα πλεονέκτημα στη σύγκριση των δύο άσχετα με τα μεμονωμένα στοιχεία που έχουν ως παίκτες.
– Αν σας ζητήσω μια πρόβλεψη για τον νικητή ποια θα ήταν η δική σας;
Θα έλεγα Μάντσεστερ. Και αυτό κυρίως, επειδή ο τελικός διεξάγεται στη χώρα της…
Του Κυρ. Κουρουτσαβούρη
Πηγή: pamesports.gr