37.2 C
Athens
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Η Ελίνα Χριστοδουλάκη μιλάει στο Αll4fun για τον αυτοσχεδιασμό

Η Ελίνα Χριστοδουλάκη μιλάει στο Αll4fun για τον αυτοσχεδιασμό, τις “Γλυκές Ρέγγες” και αρκετά ακόμα…
 
Τα τελευταία χρόνια ένα καινούριο είδος θεάτρου έχει ξεπηδήσει στα Αθηναϊκά θεατρικά δρώμενα.  Ο θεατρικός αυτοσχεδιασμός.  Στον θεατρικό αυτοσχεδιασμό δεν υπάρχει κείμενο, δεν υπάρχουν προκαθορισμένοι χαρακτήρες.  Το κοινό δίνει κάποια πρόταση στους ηθοποιούς και αυτοί καλούνται να δώσουν μορφή στην πρόταση αυτή στη στιγμή επί σκηνής. Ένα από τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στο συγκεκριμένο είδος είναι η Ελίνα Χριστοδουλάκη και η ομάδα κωμικού αυτοσχεδιασμού Γλυκές Ρέγγες. Με αφορμή την εμφάνιση τους στον τεχνοχώρο Φάμπρικα μας μίλησε για την ίδια, την ομάδα που συμμετέχει και τον κωμικό αυτοσχεδιασμό. Κυρίες και κύριοι… η Ελίνα σε πρώτο πρόσωπο!!!
 
Γνωριμία με την Ελίνα Χριστοδουλάκη και τον κωμικό αυτοσχεδιασμό.
 
Ονομάζομαι Ελίνα Χριστοδουλάκη, γεννήθηκα και μεγάλωσα στις Μοίρες Ηρακλείου Κρήτης και τα τελευταία 8 χρόνια ζω στην Αθήνα για να σπουδάσω αρχιτεκτονική. Ασχολήθηκα με το θέατρο από πολύ μικρή ξεκινώντας από το δημοτικό σχολείο και συνεχίζοντας ως μέλος της τοπικής θεατρικής ομάδας ενηλίκων , από το γυμνάσιο και μετά. Το μικρόβιο της υποκριτικής και του θεάτρου μου το ρίζωσε καλά ο δάσκαλος μου, πρώτος σκηνοθέτης και πλέον καλός μου φίλος Γιώργος Χρηστινίδης από τη Θεσσαλονίκη που κάποια χρόνια στην Κρήτη του ήταν αρκετά για να φέρει και να αλλάξει πολλά πράγματα στην κοινωνία των Μοιρών. Από την πρώτη στιγμή που ήρθα στην Αθήνα έψαξα για θεατρική ομάδα, μαθήματα και σχολές. Ήμουν στη θεατρική ομάδα του Πολυτεχνείου, και συνεχώς έκανα μαθήματα και σεμινάρια τα οποία έχουν σχέση με το θέατρο και το σώμα.
Το 2011-12 έζησα στο Αννόβερο της Γερμανίας για σπουδές και γυρνώντας έψαξα και πάλι κάτι να κάνω με τα θεατρικά. Να σημειώσω ότι η αρχιτεκτονική και το design είναι μεγάλο κομμάτι μου γι’αυτό το θέατρο και η σκηνή περιορίζεται σε σεμινάρια και μαθήματα και όχι σε κάτι πιο αφοσιωμένο και αποκλειστικό. Κλείνοντας όμως τον κύκλο των σπουδών μου στο τμήμα Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ, συνδύασα τον αυτοσχεδιασμό με την αρχιτεκτονική στη διπλωματική μου εργασία σχεδιάζοντας ένα κτίριο με τις αρχές του αυτοσχεδιασμού. (περισσότερες πληροφορίες εδω: http://www.archstudies.gr/2015/05/mtrl178.html)
 
Ο κωμικός αυτοσχεδιασμός και η εφαρμογή του στην καθημερινότητα.
 
Γυρνώντας λοιπόν και ψάχνοντας για το τι θεατρικό θα κάνουμε για αυτή τη σεζόν έπεσα πάνω στην Improvibe (απλά ψάχνοντας στο google) και είδα “Σεμινάριο αυτοσχεδιασμού” το οποίο από την πρώτη στιγμή μου κίνησε το ενδιαφέρον. Αυθόρμητη και γρήγορη στις αποφάσεις έκλεισα αμέσως το σεμινάριο και ξεκίνησα. Και δεν σταμάτησα από τότε να ασχολούμαι με τον αυτοσχεδιασμό. Ξεκινώντας σεμινάρια αυτοσχεδιασμού δεν φανταζόμουν ποτέ, καθώς δεν το ήξερα πριν το είδος αυτό, ότι μπορεί να στηθεί μια ολόκληρη παράσταση έτσι. Ξεκινώντας κάποιος μαθήματα αυτοσχεδιασμού, μαθαίνει κάποια βασικά και φαινομενικά αυτονόητα πράγματα , δύσκολα λίγο δε στην εφαρμογή στην καθημερινότητά μας. Όταν όμως το κατακτήσεις, το εφαρμόσεις και το πραγματοποιήσεις συνειδητοποιείς ότι έχεις γίνει καλύτερος άνθρωπος. Ο αυτοσχεδιασμός στηρίζεται στην έννοια του προφανούς, στο να προχωράς και να “δουλεύεις” με το προφανές. Όσον αφορά την εφαρμογή του αυτοσχεδιασμού στην καθημερινή ζωή ο αυτοσχεδιασμός σου διδάσκει κάθε τι να το βλέπεις ως ευκαιρία και να την αρπάζεις, να λες πιο εύκολα ναι και να είσαι δεκτικός σε νέα πράγματα, να παίρνεις ρίσκα, να ξεπερνάς τους φόβους σου, να παίζεις και να βγάζεις την παιδικότητα που όλοι έχουμε μέσα μας και την καλύπτουμε με την “σοβαρή” και σημαντική ζωή μας, να ακούς καλύτερα -τους άλλους, τι γίνεται γύρω σου αλλά και τον ίδιο σου τον εαυτό και κάτι πολύ σημαντικό, να αποδέχεσαι την αποτυχία σου. Η ίδια αποτυχία γίνεται μία νέα ευκαιρία για κάτι καινούριο.
 
Κανόνες του αυτοσχεδιασμού
 
Το οξύμωρο που φαινομενικά συμβαίνει με τον αυτοσχεδιασμό είναι ότι έχει αρκετά αυστηρούς κανόνες, γι’αυτό και μπορεί και διδάσκεται. Υπάρχει πειθαρχεία και τήρηση κανόνων ενώ την ίδια στιγμή (και συνήθως είναι οι καλύτερες στιγμές) μπορείς και να τους σπάσεις! Με αυτούς του κανόνες γίνονται οι παραστάσεις. Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο σα να λέμε. Φυσικά, χρειάζεται απόλυτη εγρήγορση, ετοιμότητα και αντανακλαστικά τα οποία όλα αυτά βελτιώνονται και δουλεύονται με τα μαθήματα και ασκήσεις.
 
Το κοινό και οι αντιδράσεις του.
 
Για το κοινό είναι μοναδική εμπειρία κάθε φορά και για μένα υπάρχουν δύο είδη κοινού. Το κοινό που παρακολουθεί πρώτη φορά improv comedy και το κοινό που είναι γνώστης και γνωρίζει τι πάει να παρακολουθήσει. Και οι δύο πλευρές έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο θεατής που θα μπει σε μία αίθουσα και πραγματικά δεν γνωρίζει τι γίνεται σε μία τέτοια παράσταση απολαμβάνει μία μοναδική εμπειρία. Με τρόπο που ούτε ο ίδιος δεν το αντιλαμβάνεται μπαίνει από την αρχή της παράστασης στο κλίμα, και συμμετέχει στο στήσιμο και την εξέλιξη των σκηνών, χωρίς πίεση και χωρίς να νιώθει ότι βρίσκεται εκτεθειμένος ενώ στην πραγματικότητα συμβάλλει στο 50% της παράστασης. Στο τέλος συνήθως τον έχουμε κερδίσει και είναι έτοιμος να περάσει στην άλλη πλευρά με αυτούς που έχουν ξαναδεί παράσταση improv comedy , έρχονται έτοιμοι να διασκεδάσουν και να συμμετέχουν και να ανακαλύψουν τι θα δουν αυτή τη φορά. Φυσικά, υπάρχουν φορές που το κοινό μπορεί να μην ανταποκρίνεται, να μην του έχουμε δώσει εμείς την ενέργεια που χρειάζεται ώστε να μας τη δώσει πίσω , εκεί αυτό που κάνουμε είναι να αυτοσχεδιάσουμε φυσικά, να βρούμε έναν νέο τρόπο , μία νέα πρόκληση για το κοινό εκείνη τη στιγμή κάτι το οποίο θα παρακινούσε. Ο αυτοσχεδιασμός είναι και προσαρμογή, δεν έχεις πάντα το ίδιο κοινό, και το κοινό αποτελείται από ξεχωριστές προσωπικότητες-μονάδες κάθε φορά οπότε σίγουρα κάθε κοινό έχει το δικό του χαρακτήρα και τη δική του συμπεριφορά στο οποίο εμείς καλούμαστε να βρούμε ισορροπία από την αρχή της παράστασης.
 
Πως αντιλαμβάνεται τον αυτοσχεδιασμό και τα μελλοντικά της σχέδια
 
Οι παραστάσεις αυτοσχεδιασμού για εμένα, είναι εξιταριστικές, προκλητικές και απρόβλεπτες. Τα χαρακτηριστικά αυτά δεν μπορώ να τα προσπεράσω και να μην μου προκαλούν απίστευτο ενθουσιασμό και ανυπομονησία κάθε φορά πριν την κάθε παράσταση. Στις παραστάσεις προκύπτουν από καθημερινοί χαρακτήρες μέχρι διασημότητες, μέχρι όντα που ούτε είχες φανταστεί ότι υπάρχουν, συνδυασμοί χαρακτήρων που θυμίζουν ταινίες επιστημονικής φαντασίας αλλά και σκηνές που φεύγουν από τα όρια της λογικής και αφήνονται στην φαντασία τη δική μας αλλά και του κοινού. Προς το παρόν, για το μέλλον κανείς δεν ξέρει, δεν θέλω να ασχοληθώ με άλλο είδος, θέλω να συγκεντρωθώ και να προχωρήσω στο improv comedy.
Όπως ανέφερα και παραπάνω είμαι αρχιτέκτονας και πρόσφατα ξεκίνησα με δύο φίλους μία νέα ομάδα που ασχολείται με το product design. Σχεδιάζουμε και κατασκευάζουμε αντικείμενα καθημερινής χρήσης με υλικά όπως ξύλο και δέρμα, χειροποίητα και ιδιαίτερης αισθητικής. Είναι κάτι που μου αρέσει και εκτονώνει τις δόσεις δημιουργικότητας που έχω! 
 
Κεφάλαιο Γλυκές Ρέγγες
 
Ξεκινώντας λοιπόν τα μαθήματα αυτοσχεδιασμού στην Improvibe με το Μενέλαο Πρόκο, πέρασα μία υπέροχη χρονιά ώσπου τελικά τα μαθήματα έφτασαν στο τέλος τους, καθώς οι κύκλοι σεμιναρίων είναι 6 από 6 εβδομάδες ο καθένας. Η εξάρτηση όμως με αυτή τη μορφή εκτόνωσης και έκφρασης  ήταν κοινή για όλους τους συμμαθητές του τμήματος που ονομάστηκε “Γλυκές Ρέγγες” (καθώς κάθε τμήμα από ένα σημείο και μετά είθισται να ονομάζεται κάπως, εμείς ως συνδυασμός συγχώνευσης δύο τμημάτων στον τελευταίο κύκλο σεμιναρίων, το οποίο ήταν και η αρχή του δεσίματος της ομάδας, ονομαστήκαμε Γλυκές Ρέγγες) και αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τις συναντήσεις μας εκτός σχολής πια για να παίζουμε παιχνίδια και να κάνουμε ασκήσεις αυτοσχεδιασμού όπως αυτές που κάναμε στο μάθημα. Η πρώτη παράσταση δεν άργησε να έρθει και κλείσαμε μια σειρά παραστάσεων στο Όναρ στην Κυψέλη, ένα πολύ όμορφο μπαρ με σκηνή στη Φωκίωνος Νέγρη. Από τότε έχουμε συμμετάσχει σε πολλά θεατρικά φεστιβάλ, όπως του θεάτρου Ελιάρτ, σε φεστιβάλ Κωμωδίας, στο Αλτέρα Παρς, στον τεχνοχώρο Φάμπρικα καθώς και σε διαγωνισμό θεατρικού αυτοσχεδιασμού στο Bios όπου αποσπάσαμε και το πρώτο βραβείο. Οι δεσμοί της ομάδας είναι ισχυροί και το δέσιμο μεγάλο. 7 ξεχωριστές δυνατές προσωπικότητες ενώνουν τη φαντασία τους και το ταλέντο τους κάνοντας το κοινό να ξεκαρδίζεται στα γέλια.
 
Παράλληλες δράσεις αυτοσχεδιασμού στην Αθήνα
 
Η κοινότητα των αυτοσχεδιαστών στην Αθήνα αυξάνεται σταθερά τα τελευταία 3 χρόνια, το είδος αυτό ακούγεται όλο και περισσότερο, νέες παραστάσεις και δρώμενα λαμβάνουν χώρα στην πόλη. Αυτοσχεδιασμό μπορείς να κάνεις με όλους τους αυτοσχεδιαστές ανεξαρτήτως ομάδας. Πρώτο μέρος και σημαντικό όπου μπορείς να παίξει με άλλους αυτοσχεδιαστές είναι Athens Improv Jam κάθε Πέμπτη βράδυ στη σχολή της Improvibe, δωρεάν και ελεύθερα, κάθε Τρίτη στο Καμπαρέ Βολτέρ στο Μεταξουργείο σκηνές αυτοσχεδιασμού δημιουργούνται από ομάδες αλλά και μεμονωμένους αυτοσχεδιαστές και φυσικά κάθε Κυριακή στο Άβατον έχει κανείς την ευκαιρία να παρακολουθήσει παράσταση αυτοσχεδιασμού. Σε κάθε περίπτωση, κάθε θεατής μπορεί να ανακαλύψει διαφορετικό τρόπο εφαρμογής αλλά η βάση είναι κοινή, τίποτα δεν είναι προσχεδιασμένο, τίποτα δεν έχει στηθεί από πριν, όλα δημιουργούνται πάνω στη σκηνή!
 
Κεφάλαιο Μενέλαος Πρόκος και Βασιλική Κίσσα
 
Ο Μενέλαος Πρόκος για μένα είναι ακόμα ένας δάσκαλος στην πορεία μου, δάσκαλος ζωής. Με εμπνέει και με παρακινεί. Τον θεωρώ ξεχωριστό άτομο και τον εκτιμώ πολύ. Έφερε και διέδωσε αυτό το είδος στην Ελλάδα, πλέον όλο και περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν για αυτό χάρη στον Μενέλαο και άνοιξε την πρώτη σχολή Improv Comedy στην Ελλάδα. Έχει εμπνεύσει και διδάξει πολλούς μαθητές  και το σημαντικό είναι τελικά όχι πόσες παραστάσεις κάνεις και πόσο καλός αυτοσχεδιαστής είσαι αλλά πώς μέσα από τον αυτοσχεδιασμό αλλάζει η ζωή σου, γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος και η κάθε σου στιγμή γίνεται ευκαιρία. Στην πορεία γνώρισα και τη Βασιλική, η οποία έχει ένα χάρισμα με τους ανθρώπους και την επικοινωνία, δεν πιστεύω ότι υπάρχει άτομο που θα γνωρίσει τη Βασιλική και δεν θα τη συμπαθήσει τουλάχιστον. Ταλαντούχα, υπέροχη ηθοποιός και παράδειγμα προς μίμηση ως αυτοσχεδιάστρια (και πολύ καλή μου φίλη πλέον).
 
Επόμενα events
 
Αυτή την περίοδο οργανώνουμε και προετοιμάζουμε το πρώτο διεθνές φεστιβάλ κωμικού θεατρικού αυτοσχεδιασμού στην Ελλάδα, Mt Olymprov festival, το οποίο θα πραγματοποιηθεί 7-12 Ιουνίου 2016 στο HUB events (περισσότερες πληροφορίες εδώ http://mountolymprov.com). Επόμενη παράσταση με τις Γλυκές Ρέγγες είναι στις 16.01.2016 στον τεχνοχώρο Φάμπρικα (περισσότερες πληροφορίες εδω:

https://www.facebook.com/glikesregges/photos/a.195029237348859.1073741825.195025357349247/436018966583217/?type=3&theater) 

 
Του Περικλή Μπίκου, 15/1/2016

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα