Στις περήφανες στιγμές που χρόνια χαρίζει η εθνική γυναικών πόλο έλειπε το επιστέγασμα. Η ιστορία, όμως, συνήθως δικαιώνει όσους πραγματικά αξίζουν! Και ο παγκόσμιος τίτλος, τον οποίο τόσο πολύ αναζητούσε η εκπληκτική ομάδα του Γιώργου Μορφέση κατακτήθηκε στη Σαγκάη. Επιτεύχθηκε, μάλιστα, με απόλυτα δίκαιο τρόπο. Το 9-8 απέναντι στην οικοδέσποινα Κίνα μπορεί εν μέρει να δείχνει πως η Ελλάδα συνάντησε δυσκολίες στον τελικό, όμως η κατάκτηση του τροπαίου ήρθε απόλυτα δίκαια και δίχως την παραμικρή αμφισβήτηση.
Η εθνική μας πήρε το προβάδισμα στο σκορ από το πρώτο οκτάλεπτο και δεν το έχασε ποτέ. Κατάφερε έτσι να γίνει η πρώτη ελληνική εθνική ομάδα, η οποία κατέκτησε παγκόσμιο τίτλο, ξορκίζοντας την κατάρα των χαμένων τελικών σε παγκόσμιες διοργανώσεις (2η θέση στο πόλο γυναικών στους ολυμπιακούς αγώνες του 2004 στην Αθήνα και 2η θέση στο μουντομπάσκετ αντρών του 2006). Οπως και των δικών της τελικών, με τελευταίο τον περσινό χαμένο τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στο Ζάγκρεμπ από την 3η του τωρινού τουρνουά Ρωσία.
Με την Αντιγόνη Ρουμπέση σε μεγάλη μέρα η Ελλάδα προηγήθηκε με 4-2 στο πρώτο ημίχρονο και η διαφορά έφτασε στα 3 γκολ με τέρμα της επίσης εξαιρετικής στον τελικό Αλεξάνδρας Ασημάκη. Η Φάι Τενγκ μείωσε σε 6-4, όμως στην αμέσως επόμενη φάση η Αντι Μελιδόνη πέτυχε το 7-4.
Η διαφορά των τριών τερμάτων παρέμεινε μέχρι τις αρχές του τέταρτου οκταλέπτου με το γκολ της αρχηγού Κικής Λιόσης, όπου έγινε το 9-6, όμως οι Κινέζες δεν το έβαλαν κάτω και μείωσαν σε 9-8 στο τελευταίο λεπτό. Η Ελλάδα, ωστόσο, παρά τις αποβολές των Γερόλυμου, Ψούνη και Τσουκαλά κράτησε μέχρι τέλους το προβάδισμα και με έξι νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια στη διοργάνωση έφτασε στη μεγαλύτερη διάκριση της ιστορίας του ελληνικού αθλητισμού σε επίπεδο εθνικών ομάδων.
Η Ελενα Κούβδου που αντικατέστησε επάξια την Μαρία Τσουρή (επέλεξε να μη συμμετάσχει στην εθνική) κατέκτησε το βραβείο της καλύτερης γκολκίπερ του τουρνουά και συμπεριλήφθηκε στην κορυφαία επτάδα της διοργάνωσης, όπου βρέθηκε και η Ρουμπέση.
Η εξέλιξη του σκορ: 0-1 Ασημάκη (φουνταριστός), 1-1 Πινγκ Λιου (π.π.), 1-2 Ρουμπέση (περιφέρεια), 2-2 Τζιν Χε (π.π.), 2-3 Ρουμπέση (περιφέρεια), 2-4 Μανωλιουδάκη (π.π.), 2-5 Ρουμπέση (περιφέρεια), 3-5 Πινγκ Λιου (φουνταριστός), 3-6 Ασημάκη (φουνταριστός), 4-6 Φέι Τενγκ (περιφέρεια), 4-7 Μελιδόνη (π.π.), 5-7 Γι Γουάνγκ (π.π.), 5-8 Ασημάκη (π.π.), 6-8 Γι Γουάνγκ (π.π.), 6-9 Λιόση (περιφέρεια), 7-9 Ντονγκλούν Σονγκ (π.π.), 8-9 Γιουτζούν Σουν (περιφέρεια)
Οι συνθέσεις:
ΕΛΛΑΔΑ (Γιώργος Μορφέσης): Έλενα Κούβδου, Χριστίνα Τσουκαλά, Αντι Μελιδόνη 1, Ηλέκτρα Ψούνη, Κική Λιόση 1, Άλκηστη Αβραμίδου, Αλεξάνδρα Ασημάκη 3, Αντιγόνη Ρουμπέση 3, Αγγελική Γερόλυμου, Φιλιώ Μανωλιουδάκη 1, Σταυρούλα Αντωνάκου, Γιούλη Λαρά, Ελένη Γούλα (δεύτερη τερματοφύλακας)
ΚΙΝΑ (Χουάν Ζανέ): Τζουν Γιανγκ, Φέι Τενγκ 1, Πινγκ Λιου 2, Γιουζτούν Σουν 1, Τζιν Χε 1, Γιατίνγκ Σουν, Ντονγκλούν Σονγκ 1, Γι Γουάνγκ 2, Χουανχουάν Μα, Χουίζι Σουν, Λέι Ζανγκ. Δεν έπαιξαν οι Γιουάν Τσεν και Γινγκ Γουάνγκ (δεύτερη τερματοφύλακας).
Του Κυρ. Κουρουτσαβούρη, 29/07/2011