26.2 C
Athens
Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, 2024

Η καλύτερη ΟΜΑΔΑ!

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Υπάρχουν καλές ομάδες, μεγάλες ομάδες και κάποιες που είναι γεννημένες πρωταθλήτριες. Υπάρχει και η Μπαρτσελόνα. Ανεξάρτητα από το αν την αγαπάς ή, την αντιπαθείς δεν γίνεται να μην την παραδεχθείς! Διότι συνθέτει μια κατηγορία μόνη της. Οχι μόνο γιατί προωθεί τα δικά της παιδιά, όχι μόνο γιατί δεν προδίδει ποτέ τη φιλοσοφία της, αλλά και γιατί προσφέρει ιδιαίτερες στιγμές ποδοσφαιρικής τελειότητας. Τέτοιες που να μοιάζουν με πίνακα ζωγραφικής ανεκτίμητης αξίας…

Δεν το πράττει μόνο, μάλιστα, σε ορισμένα χρονικά διαστήματα μιας αναμέτρησης, διότι σε κάθε της 90λεπτο συνηθίζει να μετατρέπει τον εκάστοτε αντίπαλο της σε φτωχό συγγενή. Ακόμη και αν λέγεται Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ακόμη και αν ο αγώνας είναι ένας τελικός τσάμπιονς λιγκ, όπως φάνηκε περίτρανα στο χθεσινό 3-1 του Γουέμπλεϊ.

Η άξια πρωταθλήτρια Αγγλίας Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε δεχθεί μέχρι χθες 4 γκολ σε όλη τη σεζόν στην Ευρώπη. Υπερασπιζόταν ένα αήττητο 14 μηνών στον θεσμό, όμως απέναντι στο κορυφαίο σύνολο του πλανήτη δέχθηκε τρία τέρματα σε 67 λεπτά. Και οι παίκτες του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον υποκλίθηκαν όπως όλοι οι φίλοι του καλού, θεαματικού, αλλά και συνάμα αποτελεσματικού ποδοσφαίρου σ’ αυτό το μεγαλειώδες σύνολο του Πεπ Γκουαρντιόλα. Σ? αυτήν την τεράστια ομάδα, που σε κάνει κορόιδο στον χώρο του κέντρου μ’ αυτές τις άπειρες και αλάνθαστες πάσες. Τόσο που η λάθος μεταβίβαση των παικτών της να μοιάζει με παρατυπία. Τόσο που να ψάχνεις περισσότερο το ποιος παίκτης θα κάνει τελικά το λάθος, παρά τη σωστή μπαλιά. Και αν είσαι αντίπαλος της στον τελικό ενός τσάμπιονς λιγκ μάλλον δε στενοχωριέσαι και πολύ που αποχαιρετάς ηττημένος τον αγωνιστικό χώρο…

Στα πρώτα λεπτά του τελικού η Γιουνάιτεντ πίεσε ψηλά και δεν επέτρεψε την Μπαρτσελόνα να κάνει το γνώριμο της παιχνίδι, όμως σταδιακά οι Καταλανοί άρχισαν να ανεβάζουν την απόδοση τους. Στο 16 από πάσα του Τσάβι ο Πέδρο πλάσαρε άουτ, ενώ στο 20 το δυνατό σουτ του Νταβίντ Βίγια πέρασε λίγο έξω από την εστία του Εντβιν Φαν Ντερ Σαρ. Δύο λεπτά αργότερα ο Ισπανός επιθετικός στον πρώτο τελικό τσάμπιονς λιγκ της μεγάλης του καριέρας άγγιξε ξανά το 1-0, όμως ο Ολλανδός γκολκίπερ απέκρουσε την προσπάθεια του.

Η Μπάρτσα, ωστόσο, ήταν θέμα χρόνου να σκοράρει στο πρώτο ημίχρονο και τα κατάφερε, όταν από φοβερή πάσα του Τσάβι ο Πέδρο με εκπληκτικό πλασέ έστειλε τον Φαν Ντερ Σαρ στην άλλη γωνία. Η Γιουνάιτεντ, ωστόσο, ισοφάρισε στην πρώτη της μεγάλη φάση, όταν ο Γουέιν Ρούνεϊ άλλαξε ιδανικά την μπάλα με τον Ράιαν Γκιγκς (βρισκόταν οριακά σε θέση οφ-σάιντ) και σκόραρε με θαυμάσιο πλασέ.

Η Μπάρτσα προσπάθησε να φτάσει στο 2-1 πριν τη λήξη του ημιχρόνου, όμως τα σουτ των Τσάβι (37), Ινιέστα (39) δεν βρήκαν στόχο. Στο 43 ο Μέσι γύρισε υποδειγματικά στον Βίγια, αλλά ο Ισπανός επιθετικός για λίγα εκατοστά δεν βρήκε την μπάλα. Η ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα είχε δείξει ήδη τις προθέσεις της και μπήκε πολύ απειλητικά με την έναρξη της επανάληψης.

Στο 52 από νέα φοβερή μπαλιά του Τσάβι ο Ντάνι Αλβες βγήκε τετ-α-τετ με τον Εντβιν Φαν Ντερ Σαρ, αλλά νικήθηκε από τον έμπειρο γκολκίπερ, ο οποίος, ωστόσο, στο 54 δεν μπόρεσε να αποτρέψει το 2-1. Ο Ολλανδός τερματοφύλακας αιφνιδιάστηκε, όταν ο Λιονέλ Μέσι βρήκε κενό χώρο και με δυνατό συρτό σουτ έδειξε πως μπορεί να σκοράρει και εκτός μικρής περιοχής.

Οι Καταλανοί ήθελαν να επιβεβαιώσουν την κυριαρχία τους μ’ ένα ακόμη γκολ και μετά από τέσσερις ευκαιρίες με Μέσι (63,65), Τσάβι (66) και Ινιέστα (67) τα κατάφεραν στο 69 με φοβερό δυνατό σουτ έξω από την περιοχή του Βίγια, ο οποίος άξιζε να σκοράρει στον χθεσινό τελικό. Το 3-1 ήταν πια γεγονός και η κυριαρχία των Καταλανών ήταν τόσο ξεκάθαρη, που αν ακολουθούσε στον τελικό και ένα πέμπτο γκολ αυτό θα ήταν της Μπάρτσα και όχι της ηττημένης όπως και στη Ρώμη Γιουνάιτεντ.

Οι Καταλανοί είχαν κερδίσει τους μπέμπηδες και το 2009 στο Ολίμπικο (2-0) και κατέκτησαν για τρίτη φορά το τρόπαιο από το 2006 και για τέταρτη από το 1992. Όταν δηλαδή στο ίδιο γήπεδο ο Ρόναλντ Κούμαν της είχε χαρίσει τον ευρωπαϊκό τίτλο για παρθενική φορά στην ιστορία της.

Μόνο που χθες έγινε μ? έναν σαφώς πιο εμφατικό τρόπο και με έκδηλη τη συγκίνηση την στιγμή που ο Ερίκ Αμπιντάλ σήκωσε ψηλά στον λονδρέζικο ουρανό το τρόπαιο του τσάμπιονς λιγκ. Ιδανικός επίλογος για μια ΟΜΑΔΑ με όλη τη σημασία της λέξης!

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Βαλντές, Ντάνι Αλβες (Πουγιόλ 88), Αμπιντάλ, Πικέ, Μασεράνο, Τσάβι, Μπουσκέτς, Ινιέστα, Μέσι, Βίγια (Κεϊτά 86), Πέδρο (Αφελάι 90+2).

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝ.: Φαν Ντερ Σαρ, Φάμπιο (Νάνι 67), Εβρά, Βίντιτς, Φέρντιναντ, Κάρικ (Σκόουλς 77), Παρκ, Βαλέντσια, Ερνάντες, Ρούνεϊ, Γκιγκς.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Βίκτορ Κασάι (Ουγγαρία)

* Ο τελικός στο Γουέμπλεϊ είχε πια τελειώσει και απένεμε η ώρα της στέψης. Τσάβι ή, Κάρλες Πουγιόλ θα σήκωναν πρώτοι το βαρύτιμο τρόπαιο; Και εκεί που ο κόσμος αναρωτιόταν η απάντηση ήρθε σε μια σπουδαία ανθρώπινη κίνηση από τους παίκτες του Πεπ Γκουαρντιόλα. Με το περιβραχιόνιο του αρχηγού στο αριστερό του χέρι ο Ερίκ Αμπιντάλ σήκωσε ψηλά το βαρύτιμο τρόπαιο και τα δάκρυα χαράς με μιας αυξήθηκαν στο Γουέμπλεϊ. Ηταν μια ακόμη απόδειξη του μεγαλείου της Μπαρτσελόνα. Μιας ομάδας, που αποδεικνύει ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο θέμα ταλέντου, γονιδίων, σκληρής δουλειάς, σωστής καθοδήγησης από τον πάγκο, αλλά είναι και θέμα παρέας…

* Μετά από οκτώ επίσημους αγώνες, ένα φιλικό και 681 συνεχόμενα λεπτά ο Λιονέλ Μέσι πέτυχε χθες το πρώτο του γκολ επί αγγλικού εδάφους. Το έπραξε, μάλιστα, την πιο σημαντική στιγμή του χθεσινού τελικού, γράφοντας με εκπληκτικό γκολ το 2-1 στο 54. Αυτό το τέρμα ήταν το 53ο του από την αρχή της φετινής σεζόν και 12ο σε 13 αγώνες στο τσάμπιονς λιγκ, όπου αναδείχθηκε φυσικά πρώτος σκόρερ.

* Με τα αρχικά τους συνθέτεις την λέξη MVP και χθες οι τρεις τους σκόραραν στον τελικό. Μέσι (53), Βίγια (22) και Πέδρο (22) έφτασαν τα 97 τέρματα από την αρχή της περιόδου για τη νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης, η οποία συνολικά σημείωσε τον εξωπραγματικό αριθμό των 151 (!!!) γκολ σε όλες τις διοργανώσεις.

* Με το γκολ του Μέσι στο 54 η Μπαρτσελόνα έγινε η πρώτη ομάδα στην ιστορία που ξεπερνά τα 900 τέρματα σε όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

* Ιστορία έγραψε ο Πέδρο, αφού έγινε ο πρώτος Ισπανός που σκοράρει σε τελικό πρωταθλητριών ή, τσάμπιονς λιγκ με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα. Μέχρι ν’ ανοίξει το σκορ γκολ για τους μπλαουγκράνα σε τελικούς είχαν πετύχει οι Σαμουέλ Ετό (2 φορές, Καμερούν), Λιονέλ Μέσι (Αργεντινή), Ζουλιάνο Μπελέτι (Βραζιλία), Ρόναλντ Κούμαν (Ολλανδία) και οι Ούγγροι Σάντορ Κότσις, Ζόλταν Τζιμπόρ

* Την ίδια ενδεκάδα όπως στον πρώτο νικηφόρο ημιτελικό του τσάμπιονς λιγκ απέναντι στη Σάλκε (2-0) επέλεξε όπως αναμενόταν ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον. Ο Σκωτσέζος τεχνικός, μάλιστα, άφησε εκτός 18άδας τον πρώτο του φετινό σκόρερ στο πρωτάθλημα Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ (επέλεξε στη θέση του τον Μάικλ Οουεν) και αυτή η επιλογή του σίγουρα θα δώσει έναυσμα για να ξεκινήσουν οι φήμες περί πώλησης του Βούλγαρου επιθετικού μέσα στο καλοκαίρι.

* Ο νεότερος διαιτητής που σφυρίζει τελικό πρωταθλητριών/τσάμπιονς λιγκ έγινε ο Βίκτορ Κασάι Σε ηλικία 35 ετών και 260 ημερών ο Ούγγρος διαιτητής ξεπέρασε το ρεκόρ του Γάλλου Μισέλ Κιταμπζιάν (36 ετών και 21 ημερών), ο οποίος ήταν διαιτητής στη νίκη της Μπάγερν επί της Λιντς το 1975 (2-0)

* Με 1-0 είχε λήξει ο τελευταίος τελικός της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης που διεξήχθη στις 28 Μαϊου και συμμετείχε αγγλική ομάδα. Συγκεκριμένα ήταν το 1980 με τη Νότιγχαμ Φόρεστ του αείμνηστου Μπράιαν Κλαφ να κερδίζει με 1-0 το Αμβούργο και να υπερασπίζεται το πρωταθλητριών, το οποίο είχε κατακτήσει και το 1979.

* Ποτέ στην ιστορία των τελικών του θεσμού δεν είχε συμμετάσχει σ’ αυτόν ποδοσφαιριστής από τον Ισημερινό. Από χθες ο διεθνής εξτρέμ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Λουίς Αντόνιο Βαλέντσια έγινε ο πρώτος που τα κατάφερε.

Του Κυρ. Κουρουτσαβούρη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα