Θα μπορούσε να θεωρηθεί και η κορυφαία ομάδα νέων στη σύγχρονη ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Και οι 33.000 φίλοι της Αρσεναλ, που είχαν συγκεντρωθεί στο Εμιρατς για να παρακολουθήσουν τον πρώτο τελικό κυπέλλου κόντρα στη Λίβερπουλ γνώριζαν καλά το γιατί προτίμησαν να περάσουν εκείνη τη νύχτα στα τέλη Μαϊου, παρακολουθώντας τη συγκεκριμένη αναμέτρηση.
Μπορεί η δίψα για διάκριση να ήταν κάπως μεγαλύτερη λόγω της έλλειψης τροπαίων εδώ και τέσσερα χρόνια από την πρώτη ομάδα, όμως όσοι είδαν το συγκεκριμένο παιχνίδι, αποζημιώθηκαν και με το παραπάνω!
Δεν ήταν μόνο το επιβλητικό 4-1 επί των κόκκινων, που ουσιαστικά τους χάρισε το νταμπλ πρινκαντη ρεβάνς στο Ανφιλντ και ενώ είχε προηγηθεί πριν από λίγες ημέρες η κατάκτηση του πρωταθλήματος νέων στον τελικό απέναντι στην Τότεναμ (η ρεβάνς στο Λίβερπουλ είχε όντως τυπική σημασία, αφού και εκεί η ομάδα του Στιβ Μπουλντ κέρδισε με 2-1, κατακτώντας το νταμπλ με συνολικό σκορ 6-2). Ηταν το γεγονός ότι αυτό το σύνολο θυμίζει Αρσεναλ…
Η ανωτερότητα της σε με τους αντιπάλους της ήταν προφανής και αδιαμφισβήτητη. Από την αρχή της σεζόν οι μικροί κανονιέρηδες επέβαλλαν την κυριαρχία τους και στο τέλος, μάλιστα, ο Στιβ Μπουλντ άρχισε να χρησιμοποιεί ακόμα νεότερους παίκτες που ούτε καν πίστευαν στην αρχή της περιόδου ότι θα έπαιρναν χρόνο συμμετοχής.
Με αφορμή την κλήρωση του Τσάμπιονς Λιγκ που φέρνει τον Ολυμπιακό αντίπαλο της Άρσεναλ το all4fun παρουσιάζει όλους τους βασικούς συντελεστές αυτής της επιτυχίας, κάποιοι από τους οποίους είναι αρκετά πιθανό να βρεθούν απέναντι στους ερυθρόλευκους (ειδικά την 9η Δεκεμβρίου). Και ενδεικτικό της ποιότητας αυτών των ποδοσφαιριστών, που κατέκτησαν με άνεση το νταμπλ στην Αγγλία είναι το γεγονός ότι ο Αρσέν Βενγκέρ συμπεριέλαβετουςπερισσότερουςστην προετοιμασία των κανονιέρηδων αυτό το καλοκαίρι!
Σημαντικό μερίδιο στην κατάκτηση και των δύο τροπαίων ανήκει φυσικά στον πρώην δυναμικό σέντερ-μπακ του συλλόγου Μπουλντ. Θιασώτης του επιθετικού ποδοσφαίρου και με φιλοσοφία που ταιριάζει απόλυτα σ΄’ αυτήν του Βενγκέρ, δεν είναι απίθανο να είναι στο μέλλον ο τεχνικός, ο οποίος θ’ αντικαταστήσει τον Αλσατό, όταν εκείνος αποφασίσει ν’ αποσυρθεί από τους πάγκους.
Είκοσι χρόνια μετά την κατάκτηση του τίτλου μέσα στο Ανφιλντ στο 0-2 των κανονιέρηδων, η ομάδα νέων του πανηγύρισε το νταμπλ ακριβώς την ίδια ημέρα (26 Μαϊου). Τυχαίο; Ενδεχομένως και ναι. Για τον Μπουλντ, όμως, η χαρά ήταν σχεδόν ίδια, έστω και αν αυτή η επιβλητική πορεία του φοβερού συνόλου που φτιάχνει στο Εμιρατς να μην είχε σαφώς την ίδια προβολή μ’ αυτήν του 1989 από την πρώτη ομάδα.
Για τον αρχηγό Τζέι – Εμάνουελ Τόμας, που δεν αποκλείεται φέτος να πάρει χρόνο συμμετοχής και από τον Αρσέν Βενγκέρ (τον είχε συμπεριλάβει στην 18άδα στο 4-1 επί της Στόουκ την τελευταία αγωνιστική), το σύνολο αυτό έχει τις δυνατότητες να γράψει ιστορία. Αν αναλογιστούμε το τι πετύχαμε όλοι μαζί τους τελευταίους εννιά μήνες, τότε ναι πιστεύω πως μπορούμε να γράψουμε ιστορία, σημείωσε ο 18χρονος μέσος, που θυμίζει αρκετά τον Πατρίκ Βιεϊρά και δόθηκε δανεικός στην Μπλάκπουλ (ομάδα τσάμπιονσιπ) για να πάρει χρόνο συμμετοχής σ? ένα δυσκολότερο πρωτάθλημα.
Οσο για τον εξαιρετικό σέντερ-μπακ Κάιλ Μπάρτλεϊ το πρώτο κύπελλο νέων της Αρσεναλ από το 2001 ήταν μια φυσιολογική εξέλιξη: Από την αρχή της σεζόν είχαμε θέσει ως στόχο την κατάκτηση του νταμπλ και είναι φανταστικό το ότι καταφέραμε με τόση ευκολία. Σε διπλούς τελικούς και όχι σ’ ένα πρωτάθλημα πολλών αγώνων δεν μπορείς να είσαι σίγουρος, όμως δείξαμε σοβαρότητα και κατακτήσαμε δίκαια το νταμπλ.
Και αν οι Τόμας, Μπάρτλεϊ περιμένουν ακόμα το ντεμπούτο τους στην πρώτη ομάδα, ο Τζακ Γουίλσερ ήδη το έχει κάνει. Γεννημένος την 1η Ιανουαρίου του 1992 ο νεαρός μέσος θεωρείται το μεγαλύτερο ταλέντο στην ηλικία του σε ολόκληρη την Αγγλία. Εγινε, μάλιστα, ο νεότερος παίκτης στην ιστορία της Αρσεναλ, που έπαιξε στο τσάμπιονς λιγκ (πριν ακόμα κλείσει τα 17 δηλαδή), ενώ ήταν βασικό στέλεχος των κανονιέρηδων στο λιγκ-καπ, εντυπωσιάζοντας με τις εμφανίσεις του στην πρώτη ομάδα, με την οποία έχει συμμετάσχει και στην πρέμιερσιπ (!)
Για τον χαρισματικό μέσο, που μοιάζει θέμα χρόνου να κληθεί κάποια στιγμή και στην εθνική ομάδα από τον Φάμπιο Καπέλο, το μυστικό επιτυχίας αυτού του συνόλου, πλην του ταλέντου και της φοβερής δουλειάς η οποία γίνεται στις προπονήσεις παίζει και το γεγονός ότι απαρτίζεται από παίκτες που βρίσκονται μαζί για πολλά χρόνια:
Αν σκεφτεί κανείς πως είμαστε μαζί μας από τα εννιά, είναι λογικό να φτάνουμε σ? αυτήν την απίστευτη επιτυχία. Είχαμε την πίστη πως θα πετύχουμε το νταμπλ και είναι φανταστικό συναίσθημα να φτάνεις μέχρι το τέλος στον στόχο σου. Το αξίζαμε και το πετύχαμε.Ο Γουίλσερ δεν ξέχασε και την προσφορά του Μπουλντ: Ο Στιβ μας λέει να παίζουμε πάντα το δικό μας ελκυστικό παιχνίδι. Αυτό κάνουμε και στο τέλος δικαιωνόμαστε.
Το ότι οι κανονιέρηδες έχουν φτιάξει πλέον μια εκπληκτική ακαδημία, όπου αναδεικνύονται συνεχώς νέα ταλέντα, τα οποία διδάσκονται να παίζουν ποδόσφαιρο, όπως η πρώτη ομάδα, είναι γεγονός πλέον αδιαμφισβήτητο στην Αγγλία. The Arsenal Way, δηλαδή, όπως ακριβώς επιθυμεί ο Βενγκέρ, ο οποίος άλλαξε τα δεδομένα με την άφιξη του στο Βόρειο Λονδίνο σχετικά με τον τρόπο που αντιλαμβάνονται το ποδόσφαιρο στην ομάδα.
Passing game, ταχύτητα, πάσα με τη μία και κατοχή της μπάλας είναι ορισμένα από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν και την ομάδα νέων. Η μεγάλη διαφορά σε σχέση με την πρώτη ομάδα, όμως είναι πως η συγκεκριμένη έχει έντονο το αγγλικό στοιχείο. Ο Βενγκέρ έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν πως δεν του αρέσει να δουλεύει με Αγγλους. Ο ίδιος, όμως, το έχει αιτιολογήσει, λέγοντας ότι συνήθως δεν τους αποκτά, επειδή οι σύλλογοι τους ζητούν για την παραχώρησή τους υπέρογκα ποσά.
Ο Αλσατός τεχνικός, ωστόσο, δε δίστασε να δώσει 18 εκ. ευρώ το 2006 για ν’ αποκτήσει από τη Σαουθάμπτον τον Θίο Γουόλκοτ, ενώ προώθησε στην πρώτη ομάδα από το περασμένο καλοκαίρι τον Κίεραν Γκιμπς. Ο 20χρονος αριστερός μπακ-χαφ και βασικός στην εθνική ελπίδων είναι κατά έναν χρόνο μεγαλύτερος από αρκετούς παίκτες της νέων, αλλά ήδη έχει συμμετοχές σε σπουδαία παιχνίδια, όπως ο ημιτελικός του κυπέλλου Αγγλίας κόντρα στην Τσέλσι, αλλά και οι δύο ημιτελικοί στο τσάμπιονς λιγκ απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Ο Βενγκέρ θεωρεί ήδη πως 5-6 παίκτες αυτού του συνόλου είναι ικανοί σταδιακά να μπουν στην πρώτη ομάδα και κάποια στιγμή να καθιερωθούν,ενώ δεν χρειάστηκεκαν να χρησιμοποιήσειστους νέουςτον πολύ ταλαντούχοΟυαλό διεθνή μέσοκαι μέλος της πρώτης ομάδαςΑαρον Ράμσεϊ (γίνεται 19στις 26 Δεκεμβρίου), ο οποίος αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2008 από την Κάρντιφ.Ακόμη και οι υπόλοιποι, όμως, ακόμα και αν δεν μπορέσουν να κάνουν καριέρα στην Αρσεναλ δείχνουν ικανοί να το πράξουν σε κάποιον άλλο σύλλογο. Ποιοι είναι, όμως, αυτοί οι παίκτες που πραγματοποίησαν τη φανταστική αυτή πορεία του νταμπλ; Το all4fun.gr σας παρουσιάζει τους βασικούς συντελεστές αυτής της μεγάλης επιτυχίας.
ΒΟΙΤΣΕΚ ΣΕΖΝΙ: Ο δεύτερος Πολωνός που υπερασπίζεται την εστία της Αρσεναλ έχει πολύ μεγαλύτερο ύψος (1 μ.95 είναι συγκεκριμένα) από τον Λούκας Φαμπιάνσκι και αγωνίστηκε ήδη αυτό το καλοκαίρι με την πρώτη ομάδα, παίζοντας για ένα ημίχρονο στο νικητήριο φιλικό του καλοκαιριού απέναντι στο Ανόβερο στη Γερμανία (1-0). Αν και μόλις 18 ετών αγωνίζεται ήδη στην ελπίδων της Πολωνίας και αποκτήθηκε πριν από τρία χρόνια από τη Λέγκια. Ο Tech 9, όπως είναι το προσωνύμιο του ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του Μάτσιε και είναι από τους τερματοφύλακες που εκτός από ταλέντο, έχουν και φυσικά προσόντα. Το μελλοντικό Νο 1 της Αρσεναλ…
ΤΖΕΙΜΣ ΣΕΪ: Γεννημένος στις 16 Ιουνίου του 1991 ο νεαρός γκολκίπερ, που ξεκίνησε το ποδόσφαιρο ως επιθετικός ευελπιστεί κάποια στιγμή να προωθηθεί και στην πρώτη ομάδα, ποντάροντας στα εντυπωσιακά του ρεφλέξ. Θεωρείται αυτήν την στιγμή ο πέμπτος τερματοφύλακας της ομάδας μετά τους Αλμούνια, Φαμπιάνσκι, Μανόνε και τον κατά έναν χρόνο μεγαλύτερο Πολωνό Βόιτσιεχ Σέζνι, ο οποίος ήταν βασικός στη νέων, αλλά τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της σεζόν, δίνοντας την ευκαιρία στον Αγγλο τερματοφύλακα να έχει μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής απ’ ότι ο ίδιος περίμενε.
ΤΟΜ ΚΡΟΥΖ: Αν και το ονοματεπώνυμο του είναι πολύ διάσημο λόγω του γνωστού ηθοποιού, ο 18χρονος αριστερός μπακ ελπίζει κάποια στιγμή να ξεχωρίσει όχι μόνο ως ένας ποδοσφαιριστής που λέγεται Τομ Κρουζ. Προέρχεται από τις ακαδημίες της Αρσεναλ, έχει αγωνιστεί με την εθνική Αγγλίας κάτω των 17 και ενίοτε αγωνίζεται και ως σέντερ-μπακ.
ΚΡΕΓΚ ΙΣΤΜΟΝΤ: Η Αρσεναλ έχει παράδοση στο να διαθέτει μπακ πρώτης ποιότητας και ο πολύ γρήγορος νεαρός Λονδρέζος έχει τις προοπτικές κάποια στιγμή να χτυπήσει ακόμα και την πόρτα της εθνικής Αγγλίας. Διαθέτει εξαιρετική τεχνική, κουβαλάει καλά την μπάλα στην επίθεση στο δεξιό της άκρο από την άμυνα, είναι καλός στα τάκλιν και η Αρσεναλ έκανε διάνα, φέρνοντας τον στην ομάδα τον Ιούλιο του 2007. Αν συνεχίσει έτσι στο μέλλον, ο C-Man ίσως ακολουθήσει το παράδειγμα των Μπακαρί Σανιά και Εμάνουελ Εμπουε (όπως και ο Ιβοριανός μπορεί ενίοτε ν’ αγωνιστεί και ως δεξιός χαφ). Τον Ιούλιο υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο.
ΚΑΪΛ ΜΠΑΡΤΛΕΪ: Τον ονομάζουν νέο Ρίο Φέρντιναντ και ο υψηλόσωμος σέντερ-μπακ (1μ. 91) έχει όλες τις προοπτικές για να ακολουθήσει το παράδειγμα του ποδοσφαιρικού του προτύπου. Γεννημένος στο Μάντσεστερ και πρώην πλέον οπαδός της Γιουνάιτεντ, ο 18χρονος κεντρικός αμυντικός αποκτήθηκε τον Ιούλιο του 2007 από την Μπόλτον και αποτελεί μια από τις μεγάλες ελπίδες του αγγλικού ποδοσφαίρου. Εξαιρετικός στο ψηλό παιχνίδι ο Μπάρτλεϊ σκοράρει συχνά στις στημένες φάσεις και έχει διατελέσει αρχηγός της εθνικής Αγγλίας κάτω των 17.
ΛΟΥΚ ΕΪΛΙΝΓΚ: Αν και όχι τόσο προικισμένος, όσο ο παρτενέρ του στο κέντρο της άμυνας, ο νεαρός Λονδρέζος, πουέγινε 18 στις 26 Αυγούστου αποτελεί ένα από τα αναντικατάστατα στελέχη της ομάδας του Στιβ Μπουλντ. Ο Εϊλινγκ βρίσκεται στις ακαδημίες των κανονιέρηδων από τα 11 του χρόνια και εκτός από τις καλές του τοποθετήσεις στην άμυνα, έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί και τα δύο του πόδια. Το καλοκαίρι απασχόλησε την Τσέλσι, όμως η Αρσεναλ τον αντάμειψε για την προσφορά του με την υπογραφή του πρώτου επαγγελματικού συμβολαίου της καριέρας του.
ΣΕΝΤΡΙΚ ΕΒΙΝΑ: Αποτέλεσε το μπακ-απ του Τομ Κρουζ στη θέση του αριστερού μπακ και όποτε χρειάστηκε έδειξε τις ικανότητες του. Εχοντας ήδη εκπροσωπήσει τις εθνικές ομάδες νέων της Γαλλίας, ο γεννημένος στο Καμερούν ταχύτατος αριστερός μπακ μπορεί να αγωνιστεί με επιτυχία και ως αριστερός χαφ. Αν και στη συγκεκριμένη θέση ο Βενγκέρ έχει τρεις επιλογές για την πρώτη ομάδα (Γκαέλ Κλισί, Κίεραν Γκιμπς και Αρμάν Τραορέ) ο Εβίνα κάποια στιγμή ονειρεύεται το ντεμπούτο του στα γήπεδα της πρέμιερσιπ. Πριν από λίγες ημέρες, πάντως, υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο στον σύλλογο.
ΡΕΜΑ ΟΜΠΕΝΤ: Από τους πλέον δυνατούς παίκτες της ομάδας ο 17χρονος Ρεμά Ομπέντ μπορεί να παίξει δεξιός μπακ (κυρίως), σέντερ-μπακ, αλλά και αμυντικός χαφ και φέτος αναμένεται να έχει μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής, αφού ο Κρεγκ Ιστμοντ πρόκειται να προωθηθεί στις ρεζέρβες. Ο διεθνής με την Αγγλία κάτω των 17 έπαιξε και πέρσι αρκετούς αγώνες των νέων, αγωνιζόμενος στην ίδια πλευρά με τον Ιστμοντ, όταν ο τελευταίος έπαιζε ως χαφ. Το ερχόμενο καλοκαίρι ενδεχομένως και να υπογράψει το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο.
ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΦΡΙΜΠΟΝΓΚ: Οι παρομοιώσεις με τον Κλοντ Μακελελέ έχουν ήδη ξεκινήσει για το νεαρό μέσο, ο οποίος θυμίζει αρκετά τον Γαλλοκογκολέζο αμυντικό χαφ της Παρί Σεν Ζερμέν. Ο γεννημένος στις 10 Ιανουαρίου του 1992, βέβαια, έχει μεγαλύτερη ευχέρεια στο σκοράρισμα, όπως έδειξαν και τα πέντε γκολ του στο πρωτάθλημα νέων.
Ο δυναμικός μέσος ανακαλύφθηκε στην Γκάνα από το φοβερό τμήμα σκάουτινγκ της Αρσεναλ και ήρθε στο Λονδίνο στα 9 (!!!) του μόλις χρόνια. Με έφεση στα δυναμικά τάκλιν και διαθέτοντας πάσα ακριβείας, ο Φρίμπονγκ είναι πλέον βασικός με την εθνική Αγγλίας κάτω των 17 και ο Αρσέν Βενγκέρ τον υπολογίζει πολύ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως τον πήρε πέρσι στον πάγκο σε αγώνα πρωταθλήματος (!)
ΤΖΕΙ- ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΤΟΜΑΣ: Αποτελεί μία ακόμη μεγάλη ελπίδα των κανονιέρηδων για τη θέση της μεσαίας γραμμής και θεωρείται ίσως ο πιο προικισμένος αθλητικά ποδοσφαιριστής που έχει περάσει στο κέντρο της Αρσεναλ από την εποχή που δέσποζε ο Πατρίκ Βιεϊρά. Αρχηγός της νταμπλούχου Αγγλίας ομάδα νέων των κανονιέρηδων, ο 18χρονος άσος φόρεσε το περιβραχιόνιο από τα 16 του, όταν και εντάχθηκε στις ακαδημίες του συλλόγου.
Πολύ αθλητικός και ταλαντούχος ο υψηλόσωμος μέσος έχει τη δυνατότητα ν’ αφήσει εποχή και έχει μεγάλη έφεση στο σκοράρισμα, όπως αποδεικνύουν και τα τέρματα του (14 συνολικά) στη φετινή πορεία νέων. Ο Βενγκέρ τον πιστεύει πολύ και ίσως αποτελέσει αυτήν τη σεζόν μια από τις κρυφές του προσθήκες σ’ ένα ούτως ή, άλλως εξαιρετικά νεανικό σύνολο, όπως αυτό της πρώτης ομάδας της Αρσεναλ. Για έναν μήνα, πάντως, θα ξεκινήσει τη σεζόν δανεικός στην Μπλάκπουλ (σύλλογος της τσάμπιονσιπ).
ΦΡΑΝΣΙΣ ΚΟΚΕΛΕΝ: Ο Αρσέν Βενγκέρ τον έφερε το περασμένο καλοκαίρι από τη Λαβάλ την στιγμή που τον διεκδικούσαν Λυών, Ναντ και ο 18χρονος συμπατριώτης του πραγματοποίησε και το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα στο 6-0 επί της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ για το λιγκ-καπ τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αναντικατάστατος στην ομάδα νέων, ο Γάλλος μέσος (διεθνής με την νέων) θυμίζει επίσης κάτι από Μακελελέ (είναι απλά ψηλότερος από τον Φρίμπονγκ) και διαβάζει πολύ καλά το παιχνίδι των αντιπάλων του. Διαθέτει καλή πάσα, είναι αρκετά αθλητικός και δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να προωθηθεί επίσης στην πρώτη ομάδα.
ΑΝΡΙ ΛΑΝΣΜΠΟΥΡΙ: Θα μπορούσε να θεωρηθεί και ο πιο άτυχος παίκτης της γενιάς του στην ομάδα νέων της Αρσεναλ, αφού κάποιοι τραυματισμοί και μια μακροχρόνια ίωση του στέρησαν τη δυνατότητα να προωθηθεί στην πρώτη ομάδα. Ο νεαρός μεσοεπιθετικός, όμως, που ήταν αρχηγός της εθνικής κάτω των 19 στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του καλοκαιριού διαθέτει σπουδαίο ταλέντο και έχει ήδη κάνει το ντεμπούτο του στην Αρσεναλ σε ηλικία 17 ετών παίζοντας πριν δύο χρόνια στο λιγκ-καπ.
Πέρσι πέρασε με απόλυτη επιτυχία ένα διάστημα δανεικός από τη Σριούσμπερι και είναι ένας από τους κορυφαίους παίκτες που έχουν αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια από τις ακαδημίες των κανονιέρηδων (βρίσκεται στο δυναμικό τους από την ηλικία των 9!). Δόθηκε έναν μήνα δανεικός στη Γουότφορντ για να βιώσει την εμπειρία ενός ιδιαίτερα ανταγωνιστικού πρωταθλήματος, όπως η τσάμπιονσιπ.
ΚΟΝΟΡ ΧΕΝΤΕΡΣΟΝ: Αξιόπιστη λύση από τον πάγκο, ο νεαρός μέσος που θα κλείσει τα 18 στις 8 Σεπτεμβρίου, έχει αγωνιστεί με τις εθνικές ομάδας νέων τόσο της Αγγλίας, όσο και της Ιρλανδίας. Βρίσκεται στις ακαδημίες του συλλόγου από τα οκτώ (!) του χρόνια και είναι ένας από τους πολλούς αριστεροπόδαρους που διαθέτει η Αρσεναλ (είναι γνωστή, άλλωστε. η αδυναμία που έχει ο Βενγκέρ στους παίκτες, οι οποίοι έχουν αριστερό πόδι).
ΤΖΑΚ ΓΟΥΙΛΣΕΡ: Στην Αγγλία πίνουν νερό στο όνομα του και ο Τζακ Γουίλσερ θεωρείται το μεγαλύτερο ταλέντο στην ηλικία του ενδεχομένως και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Γεννημένος την 1η Ιανουαρίου του 1992 ο χαρισματικός μέσος εντάχθηκε στο δυναμικό της ομάδας το 2001 σε ηλικία εννιά ετών και με το καλημέρα εντυπωσίασε τους ανθρώπους της ακαδημίες. Οι εκπληκτικές του εμφανίσεις με τις ρεζέρβες τη σεζόν 2007-08 έπεισαν τον Αρσέν Βενγκέρ να τον πάρει μαζί του στην προετοιμασία το περασμένο καλοκαίρι και ο Γουίλσερ τον άφησε άφωνο.
Με δυνατό σουτ, φοβερή ντρίμπλα και οξυδέρκεια στο παιχνίδι του ο νεαρός μεσοεπιθετικός διαθέτει εκπληκτική πάσα και έγραψε ιστορία ως ο νεότερος ποδοσφαιριστής της ομάδας που έχει αγωνιστεί στην Ευρώπη. Εχοντας ήδη παίξει στο πρωτάθλημα, ο Γουίλσερ θα είναι ο ηγέτης των κανονιέρηδων στο φετινό λιγκ-καπ, ενώ δεν αποκλείεται να πάρει χρόνο συμμετοχής και σε κάποιους αγώνες σε πρέμιερσιπ και τσάμπιονς λιγκ.
Στο Εμιρατς Καπ του καλοκαιριού εντυπωσίασε στις νίκες με Ατλέτικο (2-1) και Ρέιντζερς (3-0) και αναδείχθηκε MVP του τουρνουά, υποχρεώνοντας τον Καπέλο να του πλέξει το εγκώμιο και να δηλώσει δημόσια ότι ανάλογα με τον φετινό χρόνο συμμετοχής του, ίσως κληθεί και στην 23άδα για το μουντιάλ του 2010.
ΖΙΛ ΣΟΥΝΟΥ: Οι εντυπωσιακές του εμφανίσεις σ’ ένα τουρνουά προετοιμασίας νέων το 2007, έπεισαν τον Αρσέν Βενγκέρ να τον φέρει από τη Σατορού, όπου αγωνιζόταν ως κλασικός στράικερ. Ο συμπατριώτης του σκάουτερ στη Γαλλία Ζιλ Γκριμαντί ήταν αυτός που τον συνέστησε την στιγμή που είχαν δείξει ενδιαφέρον Μπαρτσελόνα, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι, Μίλαν και Λυών.
Στην ομάδα νέων των κανονιέρηδων ο 18χρονος άσος (διεθνής με τη νέων της Γαλλίας) αγωνίζεται ως δεξιός χαφ και τον περασμένο Απρίλιο υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο. Πολύ καλός στο τελείωμα των φάσεων και με όπλο τη δύναμη του όταν σουτάρει, ο Σουνού έχει επίσης όλες τις προοπτικές να παίξει σύντομα στην πρώτη ομάδα. Στα μεγάλα του πλεονεκτήματα και το γεγονός πως δύσκολα χάνει την μπάλα από τα πόδια του. Στη χώρα του τον αποκαλούν νέο {Τιερί Ανρί}, αν και είναι πιο σωματώδης από τον νυν επιθετικό της Μπαρτσελόνα.
ΟΓΚΟΥΖΑΝ ΟΖΙΑΚΟΥΠ: Με την αποχώρηση των περισσότερων βασικών συντελεστών της ομάδας που πανηγύρισε το νταμπλ ο προικισμένος μεσοεπιθετικός πρόκειται να επωμιστεί φέτος τον ρόλο του ηγέτη. Με καταγωγή από την Τουρκία ο δημιουργικός άσος με τη θαυμάσια πάσα και την πολύ καλή τεχνική κατάρτιση ήταν αρχηγός της εθνικής Ολλανδίας κάτω των 17, που αγωνίστηκε στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις.
Η Αρσεναλ τον απέκτησε στα 15 του από την Αλκμααρ και την περασμένη σεζόν ο Στιβ Μπουλντ τον χρησιμοποίησε αρκετές φορές στην ομάδα νέων. Ο Οζιακούπ συγκρίνεται από πολλούς με τον Ζινεντίν Ζιντάν και τον Τσεσκ Φάμπρεγκας και θεωρείται το αστέρι που αναμένεται να λάμψει περισσότερο αυτήν τη σεζόν στην νταμπλούχο ομάδα νέων των κανονιέρηδων.
ΣΑΝΤΣΕΖ ΓΟΥΑΤ: Ο σωματότυπος του παραπέμπει λίγο σε Εμάνουελ Αντεμπαγιόρ σε ένα πιο ανάλαφρο στιλ. Πιο αδύνατος από τον Τογκολέζο επιθετικό, ο 18χρονος άσος, που απασχόλησε στο παρελθόν και την Μπαρτσελόνα εντάχθηκε στο δυναμικό των Λονδρέζων το καλοκαίρι του 2007 και έναν χρόνο αργότερα υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο. Με έφεση στο σκοράρισμα και πετυχαίνοντας σημαντικά γκολ στη φετινή πορεία των νέων, ο Γουάτ μπορεί ν? αγωνιστεί είτε ως κλασικός επιθετικός, είτε ως αριστερός εξτρέμ. Ο Βενγκέρ δείχνει να τον υπολογίζει ιδιαίτερα και τον χρησιμοποίησε ως αλλαγή στο Εμιρατς Καπ στο 3-0 επί της Ρέιντζερς (από δικό του κλέψιμο ξεκίνησε η φάση του τρίτου γκολ των κανονιέρηδων).
ΡΙΣ ΜΕΡΦΙ: Αποτέλεσε τον κρυφό άσο του Μπουλντ σε πολλά παιχνίδια, όταν μπαίνοντας ως αλλαγή πέτυχε σημαντικά γκολ. Γεννημένος στις 6 Νοεμβρίου του 1990 ο δυναμικός επιθετικός βρίσκει δίχτυα με άνεση και αν δεν είχε κάποιους σοβαρούς τραυματισμούς, ενδεχομένως να είχε προλάβει να παίξει στην πρώτη ομάδα. Πολύ αξιόπιστη λύση στην επίθεση, είτε ξεκινώντας από την αρχή, είτε μπαίνοντας ως αλλαγή ο Μέρφι έχει ήδη εκπροσωπήσει την Αγγλία, συμμετέχοντας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κάτω των 17, όσο και στο πρόσφατο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κάτω των 19.
ΡΟΡΙ ΝΤΙΚΟΝ: Ταχύτατος και αποτελεσματικός ο βραχύσωμος 17χρονος άσος έδωσε πολλές λύσεις στο σκοράρισμα την περασμένη σεζόν και αποτέλεσε μια εξαιρετική επιλογή για τον Μπουλντ, είτε από τον πάγκο, είτε παίζοντας βασικός σε αρκετά παιχνίδια της ομάδας νέων. Εχει τη δυνατότητα ν’ αγωνίζεται και ως δεξιός χαφ και ως επιθετικός και θ΄ αποτελέσει ένα από τα μεγάλα αστέρια της φετινής ομάδας νέων.
ΜΠΕΝΙΚ ΑΦΟΜΠΕ: Όπως και ο Ντίκον, έτσι και ο Μπένικ Αφόμπε θα έχει σαφώς μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής αυτήν τη σεζόν, αφού την περασμένη σεζόν αποτέλεσε μια πολύ αξιόλογη λύση από τον πάγκο. Δυναμικός επιθετικός στα 16 του μόλις χρόνια και διεθνής με την αντίστοιχη εθνικής ομάδα της Αγγλίας ο Αφόμπε έχει πολύ καλή επαφή με το σκοράρισμα και ο Αρσέν Βενγκέρ τον έχει σε μεγάλη εκτίμηση. Στο χέρι του νεαρού στράικερ με την καταγωγή από το Κογκό είναι να τον δικαιώσει.
Πλην των συγκεκριμένων παικτών η Αρσεναλ διαθέτει πολλά ακόμα ταλέντα μικρότερης ηλικίας, που θα παίξουν φέτος πολύ περισσότερο στην νταμπλούχο ομάδα νέων, όπως οι Λιουκ Φρίμαν (έπαιξε πέρσι σε αρκετά παιχνίδι), Τσουκς Ανίκε (στα 15 του ο δυναμικός μέσος θεωρείται από τα μεγαλύτερα ταλέντα στη συγκεκριμένηηλικία), Ντανιέλ Μπόατενγκ (ανερχόμενος σέντερ-μπακ με καταγωγή από την Γκάνα), Ζακ Ανσά, Νάιτζελ Νεϊτα, Σαμ Μπάιλς, Τζερνάν Μέιντε, Τζορτζ Μπρίσλεν – Χολ, Ινάσι Μιγκέλκαι ο 16χρονος Ελληνοκινέζος μέσος Νικόλας Γιάνναρης, ενώ ποδοσφαιριστές κοντά στα 19-20, όπως οι Φραν Μερίντα,Τζέι Σίμπσον, Γκάβιν Χόιτ,Νασέρ Μπαραζίτ και Χόβαρντ Νορντβάιτ που έχουν ήδη ντεμπουτάρει στην πρώτη ομάδα, λόγω ηλικίας δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής στο πρωτάθλημα νέων.
Συμπερασματικά η δουλειά που γίνεται στις ακαδημίες του συλλόγου είναι πραγματικά μοναδική και μόνο η Μπαρτσελόνα μπορεί να τη συναγωνιστεί παγκοσμίως. Και το παράδειγμα των δύο συγκεκριμένων συλλόγων πρέπει κάποια στιγμή να το ακολουθήσουν και οι ελληνικές ομάδες, που διστάζουν να προωθούν στην πρώτη ομάδα παίκτες ηλικίας 18-20 ετών και εξακολουθούν να θεωρούν ταλέντο έναν παίκτη στα 22-23 του χρόνια…
Του Κυριάκου Κουρουτσαβούρη, 19/8/2009