16.7 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Σημασία έχουν και τα εσωτερικά θέματα

Ακόμα και αν η νέα κυβέρνηση δεν καταφέρει να περιορίσει το χρέος, το οποίο της φόρτωσαν οι προκάτοχοι της, θα έχει τουλάχιστον προσπαθήσει.
 
Αυτό το μπαράζ συναντήσεων σε όλη την Ευρώπη, που έχουν επιδοθεί τις τελευταίες ημέρες Γιάνης Βαρουφάκης και Αλέξης Τσίπρας φανερώνει την επιθυμία αυτής της κυβέρνησης να κάνει το καλύτερο δυνατόν όσον αφορά στην πορεία των διαπραγματεύσεων. Το πόσο θα τα καταφέρει είναι ένα φλέγον ζήτημα, όμως δεν εξαρτάται μόνο από τις προθέσεις της, αφού η πίεση των εταίρων μοιάζει αφόρητη.
 
Το σημαντικό είναι πως το συγκεκριμένο κυβερνητικό δεν ακολουθεί τη «yes man» πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων. Δεν εκτελεί αδιαμαρτύρητα εντολές και παλεύει για τον καλύτερο δυνατό συμβιβασμό.
 
Το αν θα μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει αυτό που έλεγε πριν τις εκλογές δεν είναι μόνο δικό του θέμα. Όσοι τον κατηγορούν για κωλοτούμπες είναι οι ίδιοι που την ίδια στιγμή υποστηρίζουν πως με την αλλαγή της κυβέρνησης πρόκειται να πάμε στη δραχμή. 

Ας αποφασίσουν τι θέλουν και ας μη επιδιώκουν την προσωπική τους «δικαίωση» σε ό,τι και καλά πρεσβεύουν. Γιατί αν ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρήσει στους εταίρους θα έχουν δικαιωθεί. Και αν πάλι βγούμε από το ευρώ πάλι θα λένε ότι έχουν δικαιωθεί. Η μέση λύση δεν τους κάνει γιατί πάει κόντρα στο «εγώ» τους. Και ας είναι για το καλό του τόπου…
 
Αυτό που έχει σημασία, όμως, δεν είναι μόνο το ότι γίνεται με τους έξω, αλλά και το γίνεται στο εσωτερικό της χώρας. Ο περισσότερος κόσμος δε ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, επειδή ήθελε ν’ απαρνηθεί το μνημόνιο. Ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ήθελε να βρει ξανά την ελπίδα του, διότι ήθελε να δοκιμάσει μια αριστερή κυβέρνηση. Σε μια άκρως καπιταλιστική Ευρώπη αυτό είναι ένα βήμα προς τα μπροστά, που μπορεί να συμπαρασύρει και άλλους λαούς στη γηραιά ήπειρο, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στην Ισπανία.
 
Ψήφισε μια κυβέρνηση με 40χρονο πρωθυπουργό, με νέα πρόσωπα, τα οποία είναι αποφασισμένα να πετύχουν και για το δικό τους καλό. Τα προηγούμενα πειράματα απέτυχαν και αυτό φάνηκε στην κάλπη. Και οι ίδιοι θα ήθελαν να τα πάνε καλά στο πόστο τους για να ψηφιστούν ξανά.
 
Για πρώτη φορά ο κόσμος άρχισε να νιώθει πιο οικείους τους πολιτικούς του πρώτου κόμματος των εκλογών, άρχισε να δείχνει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση του. Για πρώτη φορά η έννοια “κράτος” έγινε πιο αγαπητή στην κοινή γνώμη. Το χθεσινό μήνυμα συμπαράστασης ήταν μια πρώτη ένδειξη.
 
Είναι απαραίτητο να υπάρξουν ριζικές αλλαγές στις εσωτερικές δομές της Ελλάδας. Να φορολογηθεί ο πλούτος, να παταχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η φοροδιαφυγή, να μειωθεί η γραφειοκρατία, να υπάρξει αξιοκρατία, ν’ αυξηθούν οι μισθοί, να λιγοστέψουν οι βουλευτικές ελαφρύνσεις, να περιοριστούν οι άνεργοι, να εξαλειφθούν οι άστεγοι, να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην παιδεία και στον πολιτισμό, να υπάρξει δωρεάν υγεία για όλους είναι ορισμένα μόνο από τα θέματα, τα οποία πρέπει ν’ απασχολήσουν την ατζέντα του νέου κυβερνητικού σχήματος.
Πάνω απ’ όλα ο λαός που επιτέλους πήρε την κατάσταση στα χέρια του επιζητά μια κυβέρνηση, η οποία θα είναι αλληλέγγυα και θα νιώθει πως ανά πάσα στιγμή θα βρίσκεται δίπλα του και δε θα τον εγκαταλείψει. Όπως συνέβαινε δηλαδή μέχρι τώρα…
 
Του Κυρ. Κουρουτσαβούρη, 12/2/2015
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα