Περίεργη παροιμία, και ίσως πιο επίκαιρη από ποτέ στην Ελλάδα της ανασφάλειας και της κακομοιριάς. Παρόλα αυτά η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει μία μεγάλη αύξηση στους γάμους και στις γεννήσεις παιδιών. Τι συμβαίνει λοιπόν με αυτή την άκρως περίεργη κατάσταση; Αντι να υπάρχουν περισσότερα διαζύγια, το μυστήριο του γάμου βρίσκεται σε άνθηση, ενώ μέσα σε όλα βλέπουμε περισσότερες γεννήσεις παιδιών από προηγούμενα έτη.
Ένα ανέκδοτο που κυκλοφόρησε πρόσφατα λέει: Τώρα με την κρίση μία γυναίκα αν πάει μαζί σου, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα σε θέλει για τα λεφτά σου. Κατά μία έννοια παρατραβηγμένο, αλλά υπάρχει και μία μεγάλη αλήθεια σε όλο αυτό. Η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει ανασφάλειες στα δύο φύλα. Ανασφάλειες σχετικά με το μέλλον τους, για αυτό και πλέον οι άντρες και οι γυναίκες προσπαθούν να βρουν τον σύντροφο με τον οποίο θα μοιραστούν αυτές τις ανασφάλειες, προκειμένου να τα βγάλουν πέρα πιο εύκολα στη ζωή τους.
Βλέπουμε λοιπόν αμοιβαίες υποχωρήσεις και εκεί που το πρωταρχικό ερώτημα σε μία γνωριμία ήταν «Με τι ασχολείσαι», δημιουργώντας σου έντονες σκέψεις σχετικά με το αν η κοπέλα είναι εφοριακός, τώρα έχει μεταβληθεί στο «Δουλεύεις;» Απλά και ξάστερα, χωρίς πολλές λεπτομέρειες.
COCOONING Η ΑΛΛΗ ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΣΠΙΤΟΓΑΤΟΥ
Αφού λοιπόν έχουν γίνει οι απαραίτητες συστάσεις, το νεοσύστατο ζευγάρι τα έχει βρει σε όλα, τι γίνεται μετά; Η κρίση στην Ελλάδα, έχει μειώσει τις εξόδους των ζευγαριών. Πλέον προτιμούν να μένουν στο σπίτι και να ασχολούνται με πιο δημιουργικά πράγματα, όπως το σεξ. Σεξ το οποίο έχει αναχθεί σε κοινωνικό φαινόμενο, το λεγόμενο και σεξ της φτώχειας, δηλαδή έντονο, με φόβους και με μία τάση του στιλ, «ζούμε όπως ζούμε, τουλάχιστον ας το χαρούμε».
Παρόμοιες καταστάσεις η Ελλάδα έζησε τη δεκαετία του 40′ Ναι μεν υπήρχε η γερμανική κατοχή και πολύς κόσμος δεν κατάφερε να επιβιώσει, όμως την περίοδο εκείνη υπήρχε ένας τρομακτικός αριθμός γεννήσεων, γιατί ο κόσμος έμενε στα σπίτια του και δεν υπήρχε τπτ άλλο να κάνει.
ΛΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ;
Μία χώρα βάσει επιστημονικών ερευνών για να μπορέσει να διατηρήσει τον εγχώριο πληθυαμό για τουλάχιστον 25 χρόνια θα πρέπει να έχει ένα ρυθμό γεννήσεων της τάξης του 2.11 παιδιών μέσο όρο ανά οικογένεια. Στην Ελλάδα αυτό το ποσοστό ήταν μέχρι πριν από τρία χρόνια 1.3 παιδιά ανά οικογένεια. Το ποσοστό αυτό από τις αρχές του έτους έχει ανέβει στο 2.50 ανά οικογένεια, δηλαδή αρκετά πάνω από το μέσο όρο. Το δημογραφικό δεν λύνεται έτσι, καθώς δεδομένης της κρίσης, ποιο θα είναι άραγε το μέλλον όλων αυτών των νεων ψυχών που θα μπουν σε μερικά χρόνια στη μηχανή του κιμά;
Βρισκόμαστε, πάντως σε καλό δρόμο και αυτό λόγο της κρίσης όσο και αν ακούγεται μακάβριο. Μπορεί να φαίνονται αλαμπουρνέζικα σε πολλούς όλα αυτά και να θεωρείς τύπε μου και τύπισσα που διαβάζεις το κομμάτι, τι λέει αυτός τώρα, αλλά σκεφτείτε λίγο. Εχετε μία σχέση και λεφτά δεν υπάρχουν, παρά το γεγονός ότι έχουν προσπάθήσει να μας πείσουν για το αντίθετο, τι θα κάνετε; Θα κάθεστε σπίτι. Τι θα κάνετε στο σπίτι εκτός από δουλειές, ταινίες, πρόσκληση σε φίλους, χουζούρεμα και ΣΕΞ, ΣΕΞ και πάλι ΣΕΞ.Για αυτό αφήστε την κρίση και πιάστε καμία δουλειά με το άλλο σας μισό…
Dr Love